HIRDETÉS

Hargita Gyöngye Rali: a nézőbarát verseny

Zátyi Tibor 2015. október 08., 19:36 utolsó módosítás: 2015. október 09., 14:15

Székelyudvarhely központjában huszonharmadik alkalommal bőgtek fel a versenyautók motorjai: csütörtökön este a bemutatóval elkezdődött a megye legnagyobb sporteseménye, a Hargita Gyöngye Rali. A ralibajnokság utolsó fordulója tartogat még izgalmakat.

Fotó: Barabás Ákos

A Küküllő Szállodában tartott sajtótájékoztatóján Ferencz Csaba főszervező elmondta, harmadik éve rendezik új formátumban a ralit, melynek népszerűsége évről évre nő, egyre többen jelentkeznek és kíváncsiak a vidékre. „A Hargita Rali huszonharmadik kiadását rendezzük, nagyon nagy számhoz érkeztünk. Elődeinkhez méltón szeretnénk folytatni a hagyományokat” – mondta Ferencz Csaba.

Bunta Levente polgármester szerint jó dolog, hogy ismét ralit szerveznek a városban, hiszen így pár napig az ország közepe lesz Székelyudvarhely. „Köszönet jár a szervezőknek, amiért jó hírnevünket viszik az országba. Balesetmentes versenyt kívánok, mindenki vigyázzon a másik és saját testi épségére, figyeljünk egymásra!” – így a polgármester. Incze Csongor, Hargita Megye Tanácsának alelnöke kiemelte, milyen sokat jelent gazdaságilag és turisztikailag is Udvarhelyszéknek a Hargita Rali. „A megyei utakért aggódóknak üzenem, a szervezőkkel azt az egyezséget kötöttük, hogy a verseny után ugyanolyan állapotba állítják vissza, mint ahogyan kapták” – mondta.

A Hargita Gyöngye Ralin négy különálló gyorsasági szakasz lesz, ezekből hármat háromszor (pénteken egyszer, szombaton kétszer) teljesít a mezőny. A város központjában rendezett szuperspeciális mellett a másik három szakasz is könnyen megközelíthető – írják a hivatalos honlapon.

A hargitai szakaszon (PS1, PS5 és PS8) a Madarasi Hargitáról ereszkednek be az autók Szentegyházára. Itt főleg a fenti, nagyon kanyargós szakasz ígérkezik izgalmasnak, de adrenalinban nem lesz hiány az alsó részén sem, ahol óriási tempóban fognak száguldani az autók. A legkönnyebben megközelíthető szakasz a homoródalmási (PS2, PS6 és PS9). Homoródszentmárton felé kell haladni a 132A megyei úton, a rajt 400 méterre, a falu utolsó házánál lesz. A szakasz közepe is könnyen megközelíthető, Homoródszentmárton központjától másfél kilométerre a 131A megyei úton, Abásfalva felé, a cél a falu bejáratánál lesz.

A homoródkeményfalvi szakasz (PS3, PS7 és PS10) rajtja Abásfalva végében található, a cél viszont könnyedén megközelíthető Homoródfürdőről, a 131A megyei úton mindössze két kilométert kell majd megtenni. Aki ezt a szakaszt akarja nézni, annak fontos tudni, hogy a gépkocsikat Homoródfürdő területén kell hagyni.

A Dietrich Árpád szuperspeciális (PS4) rajtja a vasútállomás mellett lesz, a versenyautók a Vásártér utca felé haladva érik el a Bethlen Gábor utcát, a kórház előtti körforgalomnál visszafordulnak, majd a Solymossy utcával átellenben fordulnak be a vasútállomás felé, hogy megkezdjék a kialakított pályán a második kört. A cél a második kör végén a kórház előtti körforgalomnál lesz. Tartalmas lesz a pénteken reggel 9-kor kezdődő shakedown Székelyudvarhely és Bögöz között, továbbá a szurkolók besétálhatnak a Kossuth Lajos és a II. Rákóczi Ferenc utcákban kialakított gépparkba, ahol közelről is megtekinthetik a versenyautókat, szóba állhatnak a versenyzőkkel.

A gyorsasági szakaszokon az utakat másfél órával az első versenyautó rajtja előtt lezárják. A szervezők kérik a szurkolókat, hogy autóikat a lehető legbiztonságosabb helyen parkolják le. Szentegyházán, a Madarasi Hargitán, Homoródfürdőn, valamint Homoródszentmárton és Homoródalmás területén könnyedén lehet parkolóhelyeket találni. A pénteki szuperspeciális útvonalán pedig semmiképp se hagyjanak parkoló autókat a verseny ideje alatt, ezeket ugyanis az útlezárást követően elszállíttatják a szervezők.

Ötvenegy páros

A Hargita Rali oldala szerint a versenyen ötvenegy páros, köztük hat magyarországi és négy megyebeli duó indul. Legtöbben – huszonketten – a 9-es géposztályba neveztek be, közülük tizenhárman Daciával állnak rajthoz, 12-en Logannal, egy személy pedig Sanderóval. Tizenegyen Mitsubishi Lancer EVO mellett tették le voksukat, három Ford Fiesta R5 is lesz a rajtnál, a romániai ralibarátok pedig először láthatják az új Skoda Fabia R5-öt működés közben. Annak ellenére, hogy a bajnoki címet már megnyerte, a fiatal Simone Tempestini vállalta az indulást.

Nem hiányzik a rajtlistáról Dan Gârtofan és Bogdan Marişca sem, a kolozsvári Juhos Zoltán egy Ford Fiesta R5-öst bérelt a versenyre, Keleti Edwin Mitsubishit választott, Szabó Csongor a Suzuki Kupában a bajnoki dobogóért hajt, míg Thomas Abraham egy kombi Mitsubishivel autózik majd. Előfutóként egy BMW M3-assal indul Sipos Zoltán, versenyezni fog Kőházi Károly, Lovász Pál, Kelő-Gere László és Bereczki Norbert is. Tassi Róbert magyarországi üzletember Székelyudvarhelyen él, és a Hargita Rali lesz az első versenye, melyen a sepsiszentgyörgyi Molnár Gyula segíti majd. Az udvarhelyi Pethő Attila tavaly is egy Dacia Logannal indult, neki a csíkszeredai születésű, ám Udvarhelyen élő Mag Levente navigál majd. A csíkszeredai Adrian Teslovan és Cseh Vajk Imre páros a Logan Kupa összetett harmadik helyéért hajt majd a Hargita Ralin, a negyedik megyebeli páros pedig előfutóként indul, Pál Alpárnak Székely Róbert navigál majd.

Nagy harc várható

A bajnokság szempontjából több kérdésre is a Hargita Ralit követően kapunk választ. Egyebek közt itt derül ki, hogy ki szerzi meg az összetettet már korábban megnyert Simone Tempestini mögött a második és harmadik helyet. Az összetettben és egyben a 2-es géposztályban is óriási harc várható, hiszen Szabó Gergő, Keleti Edwin, Dan Gîrtofan és Bogdan Marișca is esélyes arra, hogy az élen végezzen. A 3-as osztályban Horațiu Savu és Manu Mihalache próbálja megszerezni az első helyet, míg a dobogó legalsó fokára Rareș Tomiță, Florin Crișan és Keleti Edwin is esélyes.

Az 5-ös osztályt Raul Badiu korábban megnyerte, kérdés, hogy a második helyre Adrian Raspopa vagy Mihai Manole ér-e be. Radu Necula, Alexandru Ardelean és Szabó Csongor harcol a 9-es géposztály pódiumáért, míg a 11-esben Dorin Banciu vagy Thomas Abraham lesz az első. A tragikus körülmények között girokopter balesetben elhuny Alin Neagoe a harmadik helyen állt ebben az osztályban. A Dacia Kupában négyen versengenek az első helyért, míg a Suzuki Kupát Vlad Cosma nyerte.

Hargita Gyöngye Rali, program

Péntek (29,27 km mért szakasz): 8.00–13.00 Shakedown (Székelyudvarhely–Bikafalva), 16.01 PS1 Hargita (11,47 km), 16.53 PS2 Homoródalmás (8,25 km), 17.11 PS3 Homoródkeményfalva (8,05 km), 17.52 PS4 Dietrich Árpád szuperspeciális (1,5 km). Szombat (55,54 km mért szakasz): 10.21 PS5 Hargita II. (11,47 km), 11.13 PS6 Homoródalmás II. (8,25 km), 11.31 PS7 Homoródkeményfalva II. (8,05 km), szerviz, 13.57 PS8 Hargita III. (11,47 km), 14.49 PS9 Homoródalmás III. (8,25 km), 15.07 PS10 Homoródkeményfalva III. (8,05 km), 18.00 díjátadó ünnepség (Márton Áron tér).

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
16 HOZZÁSZÓLÁS