Tanügyi sztrájk – az egész egy nagy kérdőjel

Tanügyi sztrájk – az egész egy nagy kérdőjel

Hétfőn eleve a román pünkösdhétfő miatt nem lett volna oktatás a legtöbb tanintézményben, egyelőre keddtől sem telnek diákokkal a padsorok. Képünk illusztráció

Fotó: Sándor Csilla

Egyesek minél hamarabbi megegyezésben bíznak, mások a sztrájk folytatását erőltetik. Egy dolog azonban biztos: elkezdődött az országos tanügyi sztrájk harmadik hete, és nem tudni, mikor lesz vége a munkabeszüntetésnek. A szakszervezetek kitartanak.

Daczó-Hodor Barna

Simon Virág

2023. június 05., 21:102023. június 05., 21:10

2023. június 05., 22:162023. június 05., 22:16

Sorra utasítják el a tanügyi szakszervezetek a kormány ígéreteit, így egyelőre tovább folytatódik a romániai közoktatásban immár harmadik hete tartó sztrájk.

A tanügyi sztrájk újabb hete pedagógusnappal és az ortodox pünkösdnek köszönhetően sokak számára hivatalos ünneppel kezdődött.

A székely megyék főtanfelügyelőitől, szakszervezeti vezetőktől és iskolaigazgatótól az aktuális helyzetről, a pedagógusok és szülők hozzáállásáról érdeklődtünk.

Kiss Imre, Kovászna megyei főtanfelügyelője elöljáróban megjegyezte, hogy ortodox pünkösdhétfő lévén, hivatalosan szabad napnak számított a hétfő az oktatásban.

„Mindenkinek felekezete szerint jogában áll ünnepelni pünkösdöt, ezért ezelőtt egy héttel, katolikus és protestáns pünkösd hétfőjén a háromszéki iskolák 70 százalékában szünetelt az oktatás, és csak a román iskolákban volt úgymond »tevékenység«. Azért idézőjelben, mert sztrájkoltak, most pedig fordított az arány:

Idézet
egyrészt a magyar iskolák folytatnak tevékenységet és továbbra is sztrájk alatt vannak, míg a román iskolák szabadnaposak, otthon vannak, ami nem számít sztrájknak”

– fejtette ki a főtanfelügyelő.

A szakszervezet és a tagság dönt

Kiss Imre hozzátette, hogy az ötnapos ünnepi időszak alatt voltak még tárgyalások Bukarestben. „Én is a médiából értesülök a fejleményekről, ugyanis

Idézet
hivatalosan nem kaptunk semmiféle jelzést a minisztériumtól, hogy milyen álláspontot kellene továbbra is képviselni, hiszen mindenki aláveti magát a sztrájknak.

Mi ebbe nem tudunk beleszólni. A szakszervezetek által közzétett nyilatkozatból az tűnik ki, hogy úgy egyeztek a tagsággal, folytatják a sztrájkot. Azért, mert a pünkösd miatt a tanügyiek egyik része otthon, a másik iskolában van, számszerűen nem releváns, hogy most éppen hányan sztrájkolnak. De hétfőn még mindig sztrájkról beszélünk, és több mint valószínű, hogy kedden is sztrájk lesz” – hangsúlyozta.

A főtanfelügyelő beszélt arról is, hogy milyen esetben érhet véget a sztrájk. „A minisztérium sem mondhatja azt, hogy a sztrájknak vége, ameddig a szakszervezet és a tagság nem dönt arról, hogy a sztrájkot befejezték. Mindezek mellett

Idézet
csak akkor lesz vége a sztrájknak, ha 50 százalék alá esik a sztrájkot folytatók aránya.

Ha mondjuk 150 ezren indultak neki a sztrájknak és ebből 60 ezren maradnak, akkor hivatalosan a sztrájkot be kell fejezni. Amint mondtam, mi a minisztériumtól, a minisztérium meg a szakszervezetektől várja a hogyan továbbot” – hangsúlyozta.

Megértő szülők és diákok

Moroianu Bogdan, a Pedagógusok Kézdivásárhely-környéki Demokratikus Szakszervezetének elnöke nem hagyná abba a sztrájkot. „Eddig száz százalékos volt a tagságunk sztrájkban való részvételi aránya, jelenleg 98 százalékon állunk. Éppen ma (hétfőn, szerk. megj.) küldtem ki egy új kérdőívet arra vonatkozóan, hogy a minisztérium ajánlatát hányan fogadják el.

Idézet
Szóban mindenki megerősítette, hogy továbbra is sztrájkol. Egyelőre a szülők és a diákok egyaránt megértik, miért sztrájkolunk, nincs semmiféle nyomás rajtunk”

– fejtette ki a szakszervezeti vezető. „Én hajlandó lennék addig sztrájkolni, amíg megkapunk mindent, amit kérünk. Majd meglátjuk, a kollégák mennyire támogatják az ötletet. Egyelőre elszánt mindenki” – válaszolta arra a kérdésre, hogy meddig hajlandóak folytatni a tiltakozást.

„Szégyenletes dolog”

Nagy Gábor, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) Kovászna megyei elnöke lapunknak elmondta, hogy a hozzá tartozó tanügyiek több mint 80 százaléka sztrájkolt és a megyében is hasonló az arány, hiszen például a bodzafordulóiak 92 százaléka sztrájkol. „A tanügyi kisegítő személyzet hat év után végre megkapta az állami alkalmazottakra vonatkozó 2017/153-as bértörvény értelmében járó fizetésemelést, igaz 9 helyett 8 százalékos lett az is. Egyébként minket, tanárokat is három év késéssel, most juttattak el ahhoz a számjegyhez, ami az említett törvényben szerepel.

Idézet
Korábban hiába kértük szépen, csúnyán, tüntettünk, őrségállást tartottunk, 2020 helyett csak 2023-ban kaptuk meg a járandóságunkat”

– hangsúlyozta. Hozzátette, a kezdő tanárok fizetésének az átlagbér szintjére történő emelésére – amelynek jövő év januárjában kellene érvénybe lépnie – nincs garancia, és a többi követelést sem hajlandók teljesíteni az illetékesek.

Idézet
Az 1000 meg 400 lejes ígéret szégyenletes dolog. Úgy néz ki, mint egy társadalmi segély a munkanélkülieknek vagy a hajléktalanoknak, annál semmivel sem több. Ilyen szinten kezel a hatalom”

– összegzett.

Nem mindenki sztrájkol

Bejan András, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Gimnázium igazgatója megkeresésünkre elmondta, hogy az általa vezetett tanintézetben már nem mindenki sztrájkol.

„Intézményünkben az Iskola másként hét tevékenységei folytatódnak a héten. Ezért a tanárok, osztályfőnökök itt vannak, ahogy a gyerekek jó része is. Keddtől ismét nagy kérdőjel van a folytatást illetően.

Idézet
Az elemi osztályok tanulói mindenképpen jönnek, mert a tanítók abbahagyták a sztrájkot, a többiek meg kedd reggel eldöntik, hogy mi legyen a folytatásban. Hamarabb nem nagyon tudnak, hiszen országos szinten ünnep van”

– osztotta meg lapunkkal.

Az intézményvezetőt arról is kérdeztük, a szülők részéről volt-e bármiféle nyomásgyakorlás a tevékenység folytatását illetően. „Senki nem nyújtott be petíciót, de szóban sem érkezett sem pozitív, sem negatív visszajelzés, észrevétel, bármi a sztrájk kapcsán a szülők részéről” – mondta.

Mielőbb egyezzenek meg!

Demeter Levente, Hargita megye főtanfelügyelője bízik benne, hogy mielőbb megegyezésre jutnak a felek. „Pénteken Hargita megyében 69,95 százalékos volt a részvétel a pedagógusok részéről, ez enyhe csökkenést mutat a kezdeti állapothoz képest. Ami a nyolcadikosok képességvizsgáját és az érettségi vizsgákat illeti, ezek a döntések nem megyei, hanem országos szinten születnek, így mi is kíváncsian várjuk, mi lesz a minisztérium álláspontja.

Idézet
Abban reménykedünk, hogy mielőbb megegyezés születik, hiszen az lenne mindenki érdeke, melynek következtében lehet folytatni az oktatási-nevelési tevékenységet. Nagyon bízom benne, hogy a vizsgakalendáriumnak nem kell változnia. De, hogy mi lesz, azt a minisztérium fogja eldönteni”

– fejtette ki a főtanfelügyelő.

Kompromisszum lesz, de nem tudni mikor

A Maros megyei tanfelügyelőség adatai szerint március 31-én a rendszerben 9710 tanügyi alkalmazott volt a megyében, ebből oktatással foglalkozó 7265. Összesen 5576-an sztrájkoltak (57,42 százalék), ebből 4721 pedagógus.

Mint Molnár Zoltán, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) Maros megyei elnöke a Székelyhonnak elmondta naponta változnak ezek a számok, de számottevő változás nem történik.

Van olyan, hogy a betervezett kirándulásokra elvitték a diákokat, a ballagásokat megtartották az iskolák, így tanítók, tanárok egy-két napra felfüggesztették a tiltakozásukat.

Friss adatokat kedden kérnek le az iskoláktól.

Molnár Zoltántól megkérdeztük, hogy mit tapasztalnak a szülők részéről a sztrájkkal kapcsolatosan. Elmondta, hogy az elmúlt harminc évben főleg a negatív dolgok jelentek meg az oktatási intézményekben történtekről, csak a rossz példákat emelték ki, így a tanárokba vetett bizalom eddig sem volt túl jó.

Most vannak olyan megyék, ahol a szülők és a diákok együtt tüntetnek az utcán a tanárokkal, de ez nem Maros megye.

A szakszervezeti vezető szerint fontos, hogy a diákok lássák, hogy a tanárok kiállnak jogaikért, megértsék, hogy nem lehet mindent elfogadni.

Hogyan tovább?

A szakszervezet képviselője elmondta, hogy Bukarestben újabb felvonulásokat terveznek, és remélik, hogy

kedden újrakezdődnek az egyeztetések is a kormány és a tanügyminisztérium képviselőivel.

Hangsúlyozta, hogy a labda a kormány térfélen van és az érintettek jól tudják, hogy melyek azok a követelmények, amelyekből a tanügyiek nem engednek. Ilyen például, hogy a kezdő tanárok fizetése érje el az országos bruttó minimálbért. „Biztos vagyok benne, hogy kompromisszumos megoldást fog születni, de nem tudjuk, hogy mikor és mi is lesz az.

Idézet
Tudjuk, hogy aggodnak a szülők, diákok, különösen a végzős osztályosok. Most még nem tudjuk mi lesz jövő héten, amikor el kell kezdődjön az érettségi. Addig is a végzős diákok otthon tanulhatnak, készülhetnek a vizsgára”

– fejtette ki a szakszervezetis.

Megkérdeztük, hogy mit lehet tudni most a sztrájkoló tanügyisek fizetéséről. Molnár Zoltán elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben minden sztrájk után olyan egyezség született, hogy ha a tanárok, oktatók bepótolják a tanórákat, akkor utólag megkapják a fizetésüket. Még soha nem volt olyan, hogy a sztrájkolók nem kapták meg a bérüket. De erről most még nem egyeztetnek, ez csak a végső egyezség része lesz vagy sem.

Akik csatlakoztak a tiltakozáshoz tudták, hogy mit vállalnak, tudták, hogy elveszíthetik több napos, hetes bérüket.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 28., vasárnap

A kalendárium-kastélyt és a bazsarózsát népszerűsítették

Anyaországi vendégek is felkeresték a hétvégén, első alkalommal megszervezett mezőzáhi bazsarózsa fesztivált, amelynek a helyi Ugron-kastély udvara adott otthont. Bár a sztyeppei bazsarózsák nagyrésze már elvirágzott, látnivalóban nem volt hiány.

A kalendárium-kastélyt és a bazsarózsát népszerűsítették
2024. április 28., vasárnap

Székelyudvarhelyi és csíkszeredai csapatok a Pénzmágus dobogósai

A nagy népszerűségnek örvendő Pénzmágus-vetélkedő záróakkordja, az április 26–28. között lezajlott nagydöntő vasárnap délután ért véget. Dobogós helyen a székelyudvarhelyi Dream Flow és 5letElek, továbbá a csíkszeredai Kupecek csapat végzett.

Székelyudvarhelyi és csíkszeredai csapatok a Pénzmágus dobogósai
2024. április 28., vasárnap

Mindenki táncra perdülhet hétfőn

Ezerháromszáz táncost hívtak meg április 29-ére, hétfőre a marosvásárhelyi Színház térre, ahol a tánc világnapja alkalmából szerveznek nagyszabású ünnepélyt. A marosvásárhelyi várban pedig a Navarra Dance táncosait lehet megcsodálni.

Mindenki táncra perdülhet hétfőn
Mindenki táncra perdülhet hétfőn
2024. április 28., vasárnap

Mindenki táncra perdülhet hétfőn

2024. április 28., vasárnap

Nem ajánlatos sötétedés után a Somostetőn kóricálni, mert könnyen medvével futhatunk össze

Sötétedés után nem ajánlott a marosvásárhelyi Somostetőn szaladni, a futópályát használni, mert újra medvét láttak a népszerű szabadidőközpont területén – figyelmeztet a marosvásárhelyi városháza.

Nem ajánlatos sötétedés után a Somostetőn kóricálni, mert könnyen medvével futhatunk össze
2024. április 28., vasárnap

Földrengéssel indult a vasárnap a már megszokott helyen

A Richter-skálán 3,3-as erősségű földrengés volt vasárnap reggel 6:43-kor Vrancea megyében, Vrancea szeizmikus térségben – közölte az országos földfizikai intézet (INCDFP).

Földrengéssel indult a vasárnap a már megszokott helyen
2024. április 28., vasárnap

Szobor állít emléket Hazug Pistának Gyergyóalfaluban

Ő már csak Hazug Pista néven ismert. Pedig dehogy hazudott. Meséivel, történeteivel mindig meghódította azon hallgatóit, akik nem siettek tovább. Gyergyóalfalu szoborállítással is segíti halhatatlansága megőrzését.

Szobor állít emléket Hazug Pistának Gyergyóalfaluban
2024. április 28., vasárnap

Fagypont alól indult a reggel a csíki- és gyergyói medencékben

Bár a reggeli fagy mértéke nem számottevő, az Országos Meteorológiai Igazgatóság vasárnap hajnali értékeket mutató hőtérképén így is kiemelkedik a csíki- és gyergyói medence.

Fagypont alól indult a reggel a csíki- és gyergyói medencékben
2024. április 28., vasárnap

Ismét a Pacsirta sétányról „jelentkezett be” a Csíkszeredába bejáró medve

Bár most nem az éjszaka közepén, de szombaton késő este érkezett a Ro-Alert egy újabb medve jelenlétéről a csíkszeredaiak telefonjára. A vészjelzésben ezúttal a Pacsirta sétányon feltűnt medvére figyelmeztették a csíkszeredaiakat.

Ismét a Pacsirta sétányról „jelentkezett be” a Csíkszeredába bejáró medve
2024. április 27., szombat

Városnéző séta Soós Zoltán polgármesterrel

A Marosvásárhelyen megszervezett Tematikus séták rendvénysorozat keretében most vasárnap a szecessziós épületeket ismerhetik meg az érdeklődők, akiknek a város polgármestere mesél.

Városnéző séta Soós Zoltán polgármesterrel
2024. április 27., szombat

Helikoptert kértek a szombat délutáni baleset helyszínére

Egy személy a megrongálódott autóba szorult szombaton délután Nagykenden. A helyszínre mentőhelikoptert is riasztottak.

Helikoptert kértek a szombat délutáni baleset helyszínére
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!