Szili Katalin: amíg Dan Tanasă himnuszéneklésért feljelenthet, addig nincs rendben a kisebbség helyzete

Szili Katalin: amíg Dan Tanasă himnuszéneklésért feljelenthet, addig nincs rendben a kisebbség helyzete

Fotó: Pinti Attila

Önmagával azzal a tétellel, hogy a kollektív jogok nem gyakorolhatóak, ez egy súlyos dolog, mert ennek a hiányában tulajdonképpen minden olyan integráció, amit a román állam fennen hangoztat, hogy „integráljuk a kisebbségeket”, az egyszerűen semmi mást nem eredményez, csak asszimilációt – emelte ki Szili Katalin Tusványoson.

Péter Beáta

2022. július 21., 18:562022. július 21., 18:56

2022. július 21., 18:592022. július 21., 18:59

Tükör: jog és joggyakorlat címmel tartottak beszélgetést csütörtökön a Bethlen Gábor Sátorban. A moderátor Wetzel Tamás miniszteri biztos Szili Katalinnal, a Nemzetpolitikai Államtitkárság miniszterelnöki megbízottjával, Zsigmond Józseffel, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat ügyvezető igazgatójával és Bethlendi András jogásszal, az AGFI jogvédő szervezet vezetőjével beszélgetett a kisebbségi jogok érvényesüléséről, vagy nem érvényesüléséről, a jogi kultúra szerepéről, valamint arról is, hogy mennyire élünk azokkal a jogokkal, amelyek eddig is rendelkezésre álltak. 

Zsigmond József elsőként a 2012-ben létrejött Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatot mutatta be. „Négyes tengelyen dolgozunk, figyeljük a jogsértéseket, felhívjuk rá a figyelmet, nemzetközi jelentésekben és hírlevelekben, tanácsot is adunk, konkrét peres ügyekbe is be szoktunk avatkozni, talán a leghíresebb perek egyike az úzvölgyi.” Úgy véli,

egyre inkább az látszik, hogy ha valami kisebbségi jogi előrelépést a politikum ebben az országban el tud intézni, azt rá rövid időre a bíróság „elkaszálja”.

„Egyre inkább átment az igazságszolgáltatás színterére a jogvédelmi kérdéseknek a lenullázása, megakadályozása. Egyre inkább a bírósági döntések kedvezőtlenek a kisebbségek számára, ez szörnyű tendencia Románia szintjén. Jó, ha ezeket rögzítjük, tudatjuk a nemzetközi közvéleménnyel, és jó, ha ezt látják, hogy itt kettős játszma folyik. Mert a közélet bizonyos szegmensei pozitív attitűdről tesznek tanúbizonyságot, ami a kisebbségi jogokat illeti, de másnap a bíróság elkaszál mindent, amit el lehetett érni azelőtt.”

Fotó: Pinti Attila

Szili Katalin rámutatott,

információhiány van a világban arról, hogy a történelem milyen sorscsapás volt számunkra 1920-ban, hogy szakíttatott szét az akkori magyar nemzet.

„Nyilvánvaló ez azt is láttatja, hogy számos különböző teendő van ahhoz képest, mint ami más országokban jellemző. Azzal, ha nemzetközi színtéren nem ismerik, vagy rosszul értelmezik ezeket a dolgokat, nekünk minden szinten meg kell ragadnunk azt a lehetőséget, hogy a lehető legtöbb információt eljuttassuk.” Hozzátette, nagyon fontos az is, hogy kitöltjük-e azt az űrt, amit számunkra, illetve a közösségeink számára a szomszédos országok jogszabályai lehetővé tesznek.

Bethlendi András, a 2016-ban alapított Advocacy Group for Freedom of Identity (AGFI) jogvédő szervezet elnöke a tevékenységükről elmondta, pereket indítanak, tanácsokat is adnak, és fontosnak találják a nyilvánosság tudatosítását, a jogtudatosság növelését.

Fontosnak érezzük, hogy ne mítoszok éljenek az emberek agyába, hanem minél inkább tudatosak legyenek azzal kapcsolatban, hogy mely jogokkal tudunk élni és ha ezekkel nem tudunk élni, akkor mit tudunk sikeresen perelni.

Úgy véli, hogy az erdélyi magyarság egy egészen sajátos helyzetben van, a politikai érdekérvényesítés sikeresnek mondható,

a magyar politikum eredményesen részt vesz a hatalomban, és a jogalkotásban.

„Viszont annak köszönhetően, hogy nincsen formális hatalommegosztás és a politikai pozíciók nem garantáltak a politikai érdekképviseletünknek, a közösségünknek, ezért folyamatos alku folyik a román és a magyar politikai szereplők között. Azt látjuk, hogy amikor a jogalkalmazásról van szó, akkor talán a kisebbségi jogok politikai alku tárgyává válnak, és ennek az a következménye akár, hogy nem érvényesülnek ezek a törvény által szavatolt jogok, akár pedig az, hogy bizonyos jogok nem válnak a politikai alku tárgyává, úgy, hogy az érvényre jusson.”

Zsigmond József kifejtette, igaz, hogy minél több pert kell indítani, minél több eljárást, de

nagyon trükkösen vannak megcsinálva a kisebbségre vonatkozó törvényrészek.

„A közigazgatási törvénykönyvben sincs semmilyen szankció megfogalmazva arra vonatkozóan, hogy ha nem tartja be az önkormányzat, akkor mi történik, ki fog eljárni, mekkora lesz a bírság. Az is egy nagy probléma, hogy nincs anyagi keret rendelve az mellé, hogy egy önkormányzat a kétnyelvűséget biztosítsa, ezt miből fogja fizetni.”

Bethlendi András kiemelte, mítosz az, amit egymásnak mondogatunk, hozunk magunkkal a múlt tapasztalatiból, hogy a román állam ne engedné, hogy itt a magyar identitást tovább örökítsük.

Ma Romániában csak annak a gyereke nem lesz magyar, aki nem íratja magyar iskolába a gyerekét, szóval, akinek nem elég fontos ez. A román állam nagyon sok pénzt elkölt a közoktatáson keresztül arra, hogy a magyar identitás újratermelődjön.

Nagyjából ennek is köszönhető az, hogy az erdélyi magyarság nem arra ébred fel nap mint nap, hogy itt nálunk baj van, mert az iskoláinkban magyarul tanulhatunk és a magyar világszemléletet alakíthatunk ki a történelem, az irodalom oktatásán keresztül. Az a szimbólumhasználati probléma, amibe beleütközünk a szimbólumhasználatok szintjén, az nem a mi identitásunk megmaradását veszélyezteti. Az a mi itteni életünk komfortjához, vagy a hatékony működésünkhöz tartozik.”

Fotó: Pinti Attila

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat ügyvezető igazgatója hozzáfűzte:

ő sem vitatja, hogy a román állam igazságügyi szerveinél nem lehet pert nyerni, mert ha ezt hinné, nem csinálnák ezt az egészet.

„Mert ha azt gondolnám, hogy alapvetően nincs jogállam, akkor nem így kell harcolni, hogy megyünk bíróságra. De azt is hiszem, hogy nem minden döntés a bíró szobájában születik meg, és ezt nem lehet tudni, hogy éppen mikor dönt a bíró és éppen nem.” Nyomatékosította: van ebben játszma, hogy a politikum néha lepasszol ügyeket a bíróságnak. Ugyanakkor nagyon nagy probléma a hírcsatornákon a gyűlöletbeszéd, amely olyan mértékeket ölt, hogy a politikum megijed és visszalép.

A beszélgetés végén minderre reagálva Szili Katalin úgy fogalmazott, hogy Budapestről sötétebben látja a helyzetet.

Önmagával azzal a tétellel, hogy a kollektív jogok nem gyakorolhatóak, ennek a hiányában tulajdonképpen minden olyan integráció, amit a román állam fennen hangoztat, egyszerűen semmi mást nem eredményez, csak asszimilációt.

Majd meglátjuk, hogy a mostani népszámlálás mit fog ezen a területen eredményezni. Nyilvánvaló, hogy távolról nézve lehet, hogy minden megvan. De számos teendő van ezen a területen, nem megkérdőjelezve a politikum törekvéseit” – fejtette ki a miniszterelnöki megbízott.

Megköszönte valamennyi jogásznak és szervezetnek, hogy teszik ezen a területen a dolgukat, de hangsúlyozta, hogy

lehet perelni, lehet jogokat érvényesíteni, de „mindaddig amíg a román alkotmányban nem szerepel, hogy a Romániában élő nemzeti kisebbségek államalkotó tényezők, mindaddig, amíg a kollektív jogokat nem biztosítják, mindaddig, amíg egy himnusz énekléséért valakit Dan Tanasă feljelenthet, és amíg az összes többi zászlót nem, de a székelyt leszedetik egy sepsiszentgyörgyi önkormányzatról, addig nincsenek rendben ezek a dolgok.

A panelhez hozzászólva, Kalmár Ferenc, Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri különmegbízottja és főtanácsadója kiemelte, hogy az identitásmegőrzés nincs meg, mert ha egy nyelvet nem tudunk használni, úgy ahogy a többség is használja, akkor ez a nyelv másodrendű, és ez beépül a gyerekek tudatába, kisebbségi érzést önt be a magyar gyerekbe.

1 hozzászólás

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. július 21., csütörtök

Antal Árpád: öngólt rúgott a kormány a közszférában életbe léptetett létszámstoppal

Nem járt sikerrel a megyei jogú városok szövetsége lobbija, hogy a kormány az önkormányzatok esetében ne léptesse életbe július 1-től a létszámstopot, de ezzel a rendelettel öngólt lőttek, mert a korlátozás ellenkező hatást ért el.

Antal Árpád: öngólt rúgott a kormány a közszférában életbe léptetett létszámstoppal
2022. július 21., csütörtök

Élelmiszerellátás Európában: nehéz idők jönnek

Válságos időszak következik az európai országok élelmiszerellátását illetően. Az orosz-ukrán háború nagyban veszélyezteti a globális világgazdaságot, a gabona és a műtrágyatermelésben hatalmas mennyiségcsökkenések jelentek meg.

Élelmiszerellátás Európában: nehéz idők jönnek
2022. július 21., csütörtök

Továbbra sincs egyetértés a kisebbségi törvénnyel kapcsolatban az RMDSZ és az EMSZ között

A békés együttműködés jegyében indítottak beszélgetést, de vita lett belőle. A kisebbségi törvényről tartott tusványosi kerekasztalon a konfliktust a jogszabály tartalmi megvalósításából és előterjesztéséből fakadó ellentét robbantotta ki.

Továbbra sincs egyetértés a kisebbségi törvénnyel kapcsolatban az RMDSZ és az EMSZ között
2022. július 21., csütörtök

„Nem vetélytársak, hanem partnerek vagyunk” – a székelyföldi együttműködésről Tusványoson

A kommunikáció, a szenvedélyes munka, és egymás partnerként való kezelése a titka annak, hogy fennmaradhasson és eredményes legyen továbbra is a székelyföldi megyék közötti együttműködés – hangzott el Tusványoson.

„Nem vetélytársak, hanem partnerek vagyunk” – a székelyföldi együttműködésről Tusványoson
2022. július 21., csütörtök

Vészesen fogy az ivóvíz Kovásznán

Mindössze egy napra elegendő ivóvíz van a Kovászna várost és Barátos községet, illetve a hozzá tartozó Páké és telek falvakat ellátó víztartályban.

Vészesen fogy az ivóvíz Kovásznán
Vészesen fogy az ivóvíz Kovásznán
2022. július 21., csütörtök

Vészesen fogy az ivóvíz Kovásznán

2022. július 21., csütörtök

Bátorságról, félelemről a bedei gyermektáborban

A héten 14. gyermektáborát szervezte meg Bedében a Solidaris Egyesület, amely 30 gyereknek adott lehetőséget az egyhetes kikapcsolódásra, közös játékra, sportra, túrázásra. 

Bátorságról, félelemről a bedei gyermektáborban
2022. július 21., csütörtök

Háború és terrorizmus: fokozódik a Közel-Kelet instabilitása

Rendkívül veszélyes társadalmi folyamatokat indíthat el a Közel-Keleten az ukrajnai háború, amelynek következményeként élelmiszerhiány alakulhat ki az egyik legnagyobb gabonaimportőr országban, Egyiptomban.

Háború és terrorizmus: fokozódik a Közel-Kelet instabilitása
2022. július 21., csütörtök

Egymástól tanul Sepsiszentgyörgy és Marosvásárhely

Kétnapos munkalátogatásra érkezett Sepsiszentgyörgyre Soós Zoltán Marosvásárhely polgármestere és csapata. Csütörtökön Antal Árpád polgármesterrel tartott sajtótájékoztatón számoltak be a két megyeszékhely közötti együttműködés megerősítéséről.

Egymástól tanul Sepsiszentgyörgy és Marosvásárhely
2022. július 21., csütörtök

Varga Mihály Tusványoson: béke és biztonság kell!

A fejlődéshez összefogásra és az alapértékek megőrzésére van szükség: a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború utáni viharos időszakáról, a problémahelyzet megoldásának lehetőségeiről tartottak panelbeszélgetést Tusványoson csütörtökön.

Varga Mihály Tusványoson: béke és biztonság kell!
2022. július 21., csütörtök

Nógrádi: megyünk egyenesen a katasztrófa irányába

A nemzetközi politikáról és a gazdasági helyzetről tartottak előadást csütörtökön a székelyudvarhelyi Hargita Business Centerben. Nógrádi György külpolitikai szakértő külön kitért az orosz–ukrán háborúra.

Nógrádi: megyünk egyenesen a katasztrófa irányába
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM