Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Járványhelyzet Székelyföldön
Hargita megye
13 847
+19
Maros megye
39 167
+94
Kovászna megye
12 802
+22
Kattintson a napi összefoglalóért
Járványhelyzet Romániában
Frissítve: 2021. 11. 27.
Összes eset
1 775 572
+1727
Elhunytak
56 169
+180
Gyógyultak
1 675 184
+5083
Járványhelyzet számokban

Szakmai alapon kellene dolgozzanak a székelyföldi helyi önkormányzatok

Kozán István 2020. november 18., 15:30 utolsó módosítás: 2020. november 18., 15:43

Sértő a magánszférára nézve az a mód, ahogy Hargita Megye Tanácsánál szórják a közpénzt. Szerinte a Facebookon félrészegen megejtett bejelentkezések helyett szakmai alapú munkára van szükség Székelyföldön – fogalmazott Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda volt polgármestere egy székelyudvarhelyi, szakmai rendezvényen.

Szakmai alapon kellene dolgozzanak a székelyföldi helyi önkormányzatok
galéria
A szakmai beszélgetés meghívottai. Iránymutató beszélgetés Fotó: Beliczay László

A székelyudvarhelyi közgazdász társaság (Romániai Magyar Közgazdász Társaság Székelyudvarhelyi Szervezete) szakmai beszélgetést szervezett az inkubátorházban kedden este. Témául a Székelyhon napilapban és a Székelyhon.ro portálon múlt héten megjelent, Befizetett adólejeink sorsa című, Geréb László által összeállított szakmai munka szolgált. Az eseményen mi is jelen voltunk, alább az ott elhangzottakból adunk egy kis ízelítőt.

Hogy ez miért is érdekes? Egy jelenettel illusztráljuk: az esemény végén egy helyi önkormányzati képviselő elég felkentnek érezte magát ahhoz, hogy jelezze négyszemközt, egy ilyen eseményen a sajtó nem is kellene jelen legyen. Magyarán,

a sajtó csak ott és akkor kell érdeklődjön, ahol és amikor a politikusok és a kisstílű csinovnyikok szeretnék.

Az említett székelyudvarhelyi tanácsos annyira közönséges volt a megnyilvánulásával, hogy értelmetlen a nevét megemlíteni. Az eseményen olyan információk és meglátások hangzottak el, amelyek az önkormányzatok gazdálkodását nagyban jellemzik.

Geréb László, a szakmai anyag szerzője Fotó: Beliczay László

Székelyudvarhely: nuku pénz a megyei tanácstól

Mivel a szűk körű és a járványügyi szabályokat betartó beszélgetésen Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere nem jelent meg, ezért helyette Szilágyi István, a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal gazdasági igazgatója fejtette ki a cikkel kapcsolatos meglátásait.

Ha a választások előtt jelenik meg ez az összesítés, vajon lett volna hatása az eredményekre? Nem sokkal, mivel az emberek racionálisak ugyan, de nem csak a gazdasági mutatókat veszik figyelembe.

Például figyelembe veszik azt is, hogy egy adott városban érzésük szerint az elmúlt időszakban csökkent-e a betörések száma, többen járnak-e könyvárba, vagy több diáknak sikerült-e az érettségije” – kezdte Szilágyi, majd rögtön a lényegre tért. „Fontos mindig megvizsgálni, hogy az adott polgármesteri hivatal mekkora százalékban gyűjti be az adókat, hogyan gazdálkodik a saját vagyonát képező felületekkel (magyarán a bérbeadott területeiből mennyi pénz folyik be).

Ebben Székelyudvarhelynek valóban lemaradása van: a bérleti díjak alacsony szinten vannak.

Fotó: Beliczay László

A személyi jövedelemadóból (szja) származó bevételeinél mindig fontos az adott település rangját is nézni: egy megyeszékhely esetében azért több az egy lakosra leosztott szja-bevétel, mert több a közintézmény, a közszférai bérek magasabbak, mint a magánszférai fizetések, ráadásul a magáncégeknél többen minimálbéren vannak alkalmazva.” Szilágyi készült az eseményre, mert kitörési pontokat is megosztott a hallgatósággal.

„Hogy mit lehet tenni? Rövid távon semmit (Csíkszereda továbbra is megyeszékhely marad). Hosszútávon azonban van lehetőség:

olyan iparágakat meghonosítani a városban, amelyek esetében nagy a hozzáadott érték és persze a fizetés.

A számokat vizsgálva ugyanakkor nagyon furcsa volt számomra az is, hogy miközben legutóbb Sepsiszentgyörgy több mint tízmillió lejben részesült a Kovászna Megyei Tanács visszaosztásaiból (az este során kiderült: pontosan 16 millióban), addig

Székelyudvarhelyen idegen fogalom, hogy pénzt kap visszaosztásban Hargita Megye Tanácsától

– zárta felszólalását a gazdasági igazgató.

Fotó: Beliczay László

Csíkszereda: kell az elszámoltatás

Csíkszeredát Ráduly Róbert Kálmán volt polgármester képviselte. Megfontolandó kritikával kezdte meglátásait.

Közel harminc évre volt szükség, hogy eljussunk oda: ne csak saját dicséretünkkel legyünk elfoglalva, hanem valamilyen tükröt is állítsunk magunk elé

(utalva ezzel Geréb László cikkére). Számomra idén az volt a kitűzött feladat, hogy Csíkszereda városa beruházásokra többet költsön, mint folyó költségre; ez amúgy az elmúlt harminc esztendőben egyetlen romániai megyeszékhelynek se sikerült. Jelentem: polgármesterségem abbahagyásáig, október végéig, ez sikerült: beruházásokra idén január és november között 62 millió lejt költöttünk, folyó kiadásokra pedig 50 milliót.” Az öntömjénezéshez közeli kijelentéseit azonnal megindokolta.

Több okból kifolyólag is könnyen beszélek: egyrészt megtakarító gazdaságpolitikát folytattam az elmúlt évtizedben, másrészt Székelyföldön kiemelkedő helyzetben lévő városnak voltam a polgármestere, harmadrészt már nem vagyok polgármester.

Fotó: Beliczay László

Szóba hozta ő is az szja-számokat. „Összevetve Csíkszeredát Sepsiszentgyörggyel, majdnem ugyanakkora a mi szja-bevételünk: Sepsiszentgyörgyön 50 millió lej volt tavaly, Csíkszeredában 48,3 millió. A magyarázat: Sepsiszentgyörgy egy kis lakosságszámú megye viszonylag nagyobb(acska) megyeszékhelye, Csíkszereda viszont egy nagyobb(acska) megye kis lélekszámú megyeszékhelye, ezzel magyarázható, hogy az szja-bevételünk úgymond kiegyenlítődik.”

Ő se hagyta következtetések levonása nélkül a közönségét. „Ami a legfontosabb következtetés számomra, és tény:

mutassanak bármit is a számok, legyen is bármennyi mutatóban első Csíkszereda, a valóságban mégis Sepsiszentgyörgy polgármestere teljesített a legjobban, hiszen megnyerte a helyhatósági választást, akárcsak Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere, és Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere.

Negyedik helyre került Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere, aki éppen csak elvesztette a választásokat (mindössze 76 szavazaton múlott). És én voltam a leggyengébb, hiszen én simán elvesztettem a választást (Ráduly Róbert már a tavaszi előválasztáson 75-25 arányban kikapott kihívójától, az azóta a választásokat is megnyerő Korodi Attilától). És ez a legfontosabb: a többi csak statisztika, elemzés és duma” – zárta.

Annyit még hozzátett, mindenhez az is hozzájárulhatott, hogy

Székelyföldön a közbeszédben továbbra sincs jelen az elszámoltatási eljárás arról, hogy a közpénzekkel a községek, városok, megyék hogyan gazdálkodnak.

„A szakmai alapú, racionális beszélgetés helyett – amihez nagyon sok polgárra és hosszú folyamatra van szükség – továbbra is megtörténhet ma az Székelyföldön, hogy

Hargita Megye Tanácsának elnöke félrészegen a reptéren azt mondhatja, hogy vége az old school politics-nak (a régi típusú politizálásnak), és eljött az új school politics ideje.

Utóbbi azonban arról szól, hogy nincs hatékonyság és nincs közpénzelköltési fegyelem, csak szórjuk a pénzt, és hitelt hitelre veszünk fel. Ennek a típusú gazdálkodásnak nincs köze a magánszférai, megfontolt gazdálkodáshoz.

Ez a gazdálkodás sértő a magánszférára nézve” – mondta Ráduly.

Fotó: Beliczay László

Sepsiszentgyörgy: megadóztatott multik

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere nem merült le ennyire a bugyrokba.

Ha csak pénzügyi kritériumok alapján értékelnénk Csíkszeredát és Sepsiszentgyörgyöt, akkor előbbi 5-2-re verné utóbbit. Ezek után a sors fintora, hogy Róbert úgy járt ahogy, én pedig simán megnyertem a helyhatósági választást

– kezdte szakmai előadását. Az szja-bevételekre ő is kitért, hiszen ez az önkormányzatok legfontosabb éves bevétele.

„A rendszer valóban torzít: ha kevés egy megyeszékhely lakossága, akkor az állami intézmények alkalmazottainak magas fizetése után számolt személyi jövedelemadója nagyobb arányban jelenik meg a helyi költségvetésben. Ilyen esetben Csíkszereda országos szinten is benne van az első háromban (Csíkszereda az egyik legkisebb lélekszámú romániai megyeszékhely).

Ha az önkormányzatok teljesítményét akarjuk összehasonlítani, akkor egyfajta korrekciós együtthatóra van szükség, hiszen a vizsgált kisebb városok, Székelyudvarhely, Kézdivásárhely és Gyergyószentmiklós abszolút vesztesei ennek a szja-számításnak

– részletezte.

Fotó: Beliczay László

Adózás tekintetében kiemelte: 2012-ben készítettek egy felmérést, amelyből kiderült, hogy

a Sepsiszentgyörgyön befizetett ingatlanadók több mint hetven százalékát nem helyi cégek fizetik be.

„Tehát, ha ezt az adószintet alacsonyan tartjuk, akkor a multiknak (bankoknak, bevásárlóközpontoknak, nagyáruházaknak) kedvezünk. Ezért ezt a kulcsot a maximumra emeltük, majd elindítottunk egy minimis jellegű támogatást, amivel

a helyieknek visszaadtuk minimum azt az összeget, amivel megnövekedett az adójuk.

Azóta összesen mintegy 7 millió eurót vettünk ki a multik zsebéből, amit befektettünk a városba. Érdekes módon egyetlen multinacionális cég se ment el a városból. A nagy cégek amúgy sem támogatták a helyi kultúrát és a sportot, ezért ki merem mondani, hogy nem is érdemlik meg, hogy nagyvonalúak legyünk.

Ez bejáratot módszer, ezért érdemes átvennie akár Székelyudvarhelynek is, hiszen jelentős összegeket lehet kivenni a multik zsebéből

– fogalmazott Antal Árpád.

Szóba hozta a hitel kérdését is. Mint mondta, tudja, hogy „Róbert nem hisz a hitel intézményében, mi azonban nem ódzkodunk tőle. Én hiszek a hitel fontosságában bizonyos helyzetekben:

a lényeg, hogy akkor vegyünk fel hitelt, amikor válság van, és akkor kell visszafizetni, amikor jól megy a gazdaságnak és a városnak.

Egy mondat erejéig a megyei és a városi önkormányzat együttműködésére is kitért. „Nálunk ez a viszony nagyon jó, és odafigyelünk a községekre is. Például a PNDL-pénzeknél (Országos Vidékfejlesztési Program) előnybe kerültek nálunk a községek, viszont a szja-visszaosztásnál csak a háromszéki városok kaptak legutóbb a visszaosztásra kiutalt 27 millió lejből” – zárta kiselőadását Sepsiszentgyörgy elöljárója.

Fotó: Beliczay László

Gyergyószentmiklós: a kisvárosok vesztesek

Gyergyószentmiklóst volt polgármestere, Nagy Zoltán képviselte. Tapasztalata szerint a szja-visszaosztás esetében a kisvárosok abszolút vesztesek.

Mindenképp országos szinten kellene ezen változtatni, ellenkező esetben a kisvárosok egyre inkább leszakadnak bevételek tekintetében a nagyobb városokkal szemben.

Ezzel együtt Gyergyószentmiklós is olyan kiterjedt intézményrendszert tart fenn (színházat, múzeumot), amelyet egy városi besorolás megkövetel. Kampányban fel szoktak erősödni azok a hangok, hogy meg kell szüntetni kulturális intézményeket, a megspórolt pénzt pedig infrastruktúra-építésre kell fordítani. Akár még helyénvaló javaslat is lehet, ám fontos megemlíteni:

mi a végeken nem szüntethetünk meg ilyen intézményeket, mert más lenne ennek a következménye, mintha egy tömbrománságban vagy tömbmagyarságban lévő város tenné mindezt

– érvelt a polgármester-választást mindössze 76 szavazattal elveszítő Nagy Zoltán.

Fotó: Beliczay László

Ismét Székelyudvarhely

Házigazdaként Székelyudvarhely nyitotta és zárta a beszélgetést. Jakab Attila székelyudvarhelyi városmenedzser szerint

nem látják ugyan a helyiek, de az elmúlt évek egyik nagy megvalósítása, hogy a városi büdzsét „projektalapúvá alakítottuk”.

Mint folytatta: „az látszik Székelyudvarhely esetében, hogy az előző uniós pályázati ciklusban nem igazán voltunk eredményesek, ezért most jutottunk el oda, hogy tucatnyi nagyberuházásra írtunk alá szerződéseket. Tehát most tartunk a tervezési szakaszokban.

Fontos azt is megérteni, hogy az egyik nagy projektünk (15 millió euró értékben) a fontosabb városi útszakaszok teljes felújításáról szól, ezért most nem költhetünk azokra a szakaszokra sok pénzt, ha azt néhány év múlva úgyis alapjaiban fogjuk felújítani.

Önkritikát gyakorolva kifejtette: azon változtathatnak, hogy a hivatali kiadásaik csökkenjenek. „Az azonban torzít a kimutatásban, hogy amíg Csíkszeredában a hivatali fenntartásra 8,3 millió lejt fordítottak, mi 12,6 milliót. Mindez többek között azzal magyarázható, hogy

a székelyudvarhelyi városházi organigrammában (szervezeti felépítésben) 160 személy szerepel, a csíkszeredaiban pedig 130 (ebből egyébként 90 van betöltve), a megyeszékhelyiben azonban harminc műszaki személyzet (például a kertészeti alkalmazottak és karbantartói csoport) máshol szerepel.

Innen is eredeztethető a lényeges különbség egy része” – nézett a számok mögé Jakab Attila, akinek felvetését Ráduly is elfogadta.

Mi várható Székelyudvarhelyen a következő években? – tette fel zárásként a városmenedzser, majd választ is adott.

„Ha beindulnak a nagyberuházások, akkor ezekben a kimutatásokban a város előrébb kerül; azt azonban nem szabad elhallgatni, hogy

a beruházások önrészei nincsenek meg minden esetben, ezért politikai lobbitevékenységre – esetenként hitelre – is szükségük lesz.

A tervek szerint ehhez hasonló beszélgetést jövő év elején is tartanak majd, amikor a 2021-es városi költségvetésekről fognak beszélni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Videó

Videó
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
newsvote_ szekelyhon.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport