Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Problémás baromfikeltetés

Bálint Kinga Katalin 2011. szeptember 13., 18:14

A napokban szerkesztőségünkbe érkezett panasz apropóján, mely szerint a baromfikereskedések olykor átejtik vásárlóikat – kakasokat adva el a beígért tojójércék helyett –, utánanéztünk, milyen mértékben elégedettek a gazdák a boltból vásárolt szárnyasokkal.Körülbelül hathetes korban különböztethető meg a kakas a jércétől

Egy olvasónk a napokban felháborodott hangvételű levelet írt szerkesztőségünkbe, melyben kifejtette, hogy az idősödő gazdáknak naposcsibe vásárlásakor kakast adnak el tojótyúk gyanánt a baromfikereskedők. Elfogadhatatlannak tartja, hogy az eladók így hazudozzanak vásárlóiknak – írta. Az általunk megkérdezett gazdák alátámasztották, hogy nem egyedi eset a panaszlevélben jelzett átverés – konkrétumokat viszont nem sikerült megtudni. Annyi azonban kiderült, hogy a probléma kellemetlen voltát fokozza a tény, mely szerint körülbelül hathetes korukban különböztethetők meg egyértelműen a hím és a tojó háziszárnyasok, így tehát, hetekkel a baromfivásár után döbbenhet rá a csalásra a rászedett kuncsaft.

A tulajdonosok válaszai alapján elmondhatjuk, hogy a vásárlók általában tisztában vannak a szóban forgó problémával, de eltérően vélekednek róla: vannak, akik – ismerőseik kellemetlen tapasztalatán okulva – csakis házi keltetésű szárnyasokat nevelnek, és nem fordulnának baromfikereskedéshez, mások viszont így is elégedettek a beszerzett állatokkal, mondván, „csak egészségesek legyenek”. A gazdák tapasztalatai szerint azonban a mesterségesen tenyésztett baromfi még csak nem is egészségéről, erőnlétéről híres. „Egyik évben keltetőgépes csirkéket vásároltam, a következőben házilag nevelteket. Míg az előbbiek sorra elhulltak, a kotló által kiköltöttek sokkal ügyesebbek, életrevalóbbak és ellenállóbbak voltak” – számol be egyik megkérdezettünk.

Egy helyi állatorvos adott magyarázatot a jelenségre: elárulta, hogy a nagyobb csirkefarmok kiválogatják és megtartják a legjobb tojójércéket, és csak a maradékot adják el a kereskedőknek, amelyek nem biztos, hogy tisztában vannak a nagyüzem politikájával. Azt is elmondta, hogy a baromfi ellenállósága szempontjából nem annyira a keltetés módja, mint inkább a csirkék fajtisztasága mérvadó. A keverék fajok ugyanis sokkal erősebbek és életrevalóbbak, mint fajtiszta társaik.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
19 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS