Ők azok, akiknek kétszer gyorsabban kell szaladniuk

Milyen kihívásokkal szembesülnek azok a településvezetők, akik nem az RMDSZ színeiben nyertek a választásokon? Hogy látják, van-e víziója az általuk vezetett településnek, a megyének, Székelyföldnek? És hogyan lehet itthon tartani, visszahívni a fiatalokat? Többek között ezekről is beszélgettek Hargita megyei polgármesterek a Közélet a mai székely kisvárosban, nagyközségben címmel tartott kerekasztal-beszélgetésen Tusványos csütörtöki napján, a Kós Károly sátorban.

Péter Beáta

2023. július 20., 18:402023. július 20., 18:40

Ők azok, akiknek kétszer gyorsabban kell szaladniuk

Fotó: Pinti Attila

Milyen kihívásokkal szembesülnek azok a településvezetők, akik nem az RMDSZ színeiben nyertek a választásokon? Hogy látják, van-e víziója az általuk vezetett településnek, a megyének, Székelyföldnek? És hogyan lehet itthon tartani, visszahívni a fiatalokat? Többek között ezekről is beszélgettek Hargita megyei polgármesterek a Közélet a mai székely kisvárosban, nagyközségben címmel tartott kerekasztal-beszélgetésen Tusványos csütörtöki napján, a Kós Károly sátorban.

Péter Beáta

2023. július 20., 18:402023. július 20., 18:40

Kimondatlanul is egyfajta szemléletváltást tapasztalhatunk: évtizedeken át azért volt jobb városon élni, mert ott egyszerűen jobbak voltak az életkörülmények. Ez ma már nem igaz: egy jól vezetett községben vagy kisvárosban – nézzük csak Szentegyháza példáját – nincsenek az utcán kóbor kutyák, de van utcai éjszakai világítás; működnek a közszolgáltatások:

van jó minőségű vezetékes víz, kiépített a csatorna- és gázhálózat, napra pontos a szemétszállítás, nem akadozik az áramellátás, a roma közösség aktív része a munkaerőpiacnak (nem találni napszámost, mert a felnőttek mind dolgoznak); optikai szálon jön az internet; rendbe vannak téve az utcák, a járdák és a parkolók; épülnek, újulnak az iskolák és óvodák

– ezzel a gondolattal indított Kozán István újságíró, a Székelyhon.ro főszerkesztője, a beszélgetés moderátora. Egy csavarral hozzátette: milyen jó lenne, ha a megyei tanács is ennyire hatékony lenne. „Esetében azonban – a teljesség igénye nélkül – a következőket láthatjuk:

omlanak be a rosszul felújított megyei utak és hidak (ami történelmi érték, például az egykori décsfalvi híd, azt leadjuk ugyebár az ócskavasba); hét éve nem sikerült beüzemelni az integrált megyei hulladéklerakót; nincs ipari parkja a megyének (Kovászna megyében kettő is van); elveszett a Békás-szoros. Tehát nincs vízió, ám van napi szinten Facebook live.”

Fotó: Pinti Attila

Itthon tartani a fiatalokat

Kérdésére, hogy mit tudnak tenni, mit tennének a jelen levő településvezetők annak érdekében, hogy itthon tartsák a fiatalokat, Egyed József, Gyergyóújfalu polgármestere elmondta, hogy évek hosszú során azon gondolkodtak, hogy milyen jövőképet tudnak adni a fiataloknak, akik haza akarnak jönni. Azokból, akik kimentek, a kilencven százaléka hazajött. „Elsősorban mindenképp lehetőséget kell adni nekik.

Idézet
Nem várnak el nagyot a fiatalok, csak azt, hogy be tudjanak illeszkedni, tudjanak dolgozni, hogy valahogy tudják eltartani a családjukat (…) Fel van adva a lecke az önkormányzati vezetőknek, hogy mit kell csinálni, de valószínű, hogy ezt nem egyedül én kell kitaláljam”

– fogalmazott.

Danguly Ervin, Gyergyószárhegy polgármestere úgy véli, ezt ők nem tudják megoldani. „Egy nagyobb sátorban kellene legyünk egy központi téren, ahol erről beszélgetünk, olyan emberekkel, akik kompetensek ebben és tudnának tenni érte” – adott hangot meglátásának a témában.

Fotó: Pinti Attila

Benedek László, Kápolnásfalu polgármestere rámutatott: a polgármesterek feladata, hogy apró lépésekben az infrastruktúrát előteremtsék.

Idézet
Kápolnáson úgy próbálunk segíteni a fiataloknak, hogy megkönnyítjük az építkezést, hogy itthon leljen fészket, itthon maradjon, itthon próbálja kialakítani azt a helyet, ahová, ha el is megy, később hazajön.”

Hozzátette, nem minden a pénz, lelkiekben is kell segíteni.

Lőrincz Csaba, Szentegyháza polgármestere kifejtette, noha itthon is elérhető sok minden, de ha valaki hazajön, a bürokrácia útvesztőitől megijed. „Meg kell fogni a kezüket és kitartóan kell állni mellettük, hogy érezzék a segítséget.

Idézet
Nálunk az elmúlt három évben 150 fiatal költözött haza”

– ismertette.

Fotó: Pinti Attila

Koncz Hunor János, Székelykeresztúr polgármestere elmondta, az utolsó népszámlálási adatok szerint közel nyolc százalékkal csökkent a város lakossága, és nem az elhalálozás, hanem a kivándorlás nagy. „A bürokráciai folyamatokat nem tudjuk mi magunk megváltoztatni, mert az egy országos rendszernek a velejárója.

Idézet
Talán, amit a legtöbbet tudunk tenni, hogy nyitottságot mutatunk és megadjuk a lehetőséget, a támogatást a hazavágyó fiataloknak”

– osztotta meg a hallgatósággal.

Akik nem RMDSZ-esek

Attól is érdekes ez a panelbeszélgetés, hogy olyan polgármesterek vesznek részt rajta, akik nem az RMDSZ színeiben nyertek választást – fogalmazott Kozán István. Mit jelent az, hogy az RMDSZ-en kívül is van élet? – tette fel a kérdést.

Egyed József úgy látja, a többség elérte a kitűzött célt, noha

Idézet
ha versenyfutás van, akkor kétszer olyan gyorsan kell fussunk, jobban kell induljunk, hogy eljussunk A-ból B-be”.

„A legelején nehezebb volt, az ajtónál lerekedtünk a kezdetekkor. Volt olyan is, amikor kellett kerülgessük az akadályokat, de az biztos, hogy ez a tökösebb legényeknek a csapata kell legyen, különben nem érvényesül” – fogalmazott.

Fotó: Pinti Attila

Danguly Ervin is úgy gondolja, hogy van élet az RMDSZ-en kívül is, de azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha ők pozícióban vannak, kollaborálni kell velük. „Nehéz, az igaz. Dolgozni kell sokat, ez a legfontosabb, és a másik, hogy példát mutatni, hogy közösséget alkossál, és így végrehajtható bármi, a közösségnek az ereje a legnagyobb.”

Benedek László hangsúlyozta: azt szokták egymás között mondani, hogy ha nem segítenek, ne akadályozzanak.

Idézet
Amikor 15 éve nekifogtunk, sokkal nagyobb harc volt. Saját tanácsosaink, akik RMDSZ színekben nyertek, akadályoztak meg olyan beruházásokat, amelyek a községnek lett volna beruházás”

– utalt vissza a korábbi nehézségekre.

Fotó: Pinti Attila

Lőrincz Csaba rámutatott, hogy van a helyi politika és van az országos. „Most kezdem tapasztalni, hogy van-e különbség, hogy az RMDSZ kormányon van vagy nincs. Az nem kérdés, hogy helyi szinten kell-e a verseny vagy nem. A legjobb a versenyhelyzet. Mert azt látom, hogy

Idézet
még azért is meg akarjuk mutatni, hogy az RMDSZ-en kívül is van élet, van egy motor pluszba, hogy bebizonyítsuk. És, lám ez a hátránya az RMDSZ kényelmes többségének is”

– fejtette ki.

Koncz Hunor János szerint is különbséget kell tenni helyi, országos vagy megyei politika között. Rámutatott: szokták mondani, hogy Hargita megye három megye: Csíkszék, Udvarhelyszék és Gyergyószék, és ez érezhető is.

Attól tud a közösség fejlődni, megbékélni és egymásra találni, ha nem azzal foglalkozunk, hogy te RMDSZ-es vagy, vagy te Néppártos voltál. Ha ezt el lehet felejteni, akkor ezeket a hová tovább egyre inkább elfogyó közösségeket tényleg közösséggé lehet kovácsolni, és ez a cél” – vélekedett.

Fotó: Pinti Attila

Létrehozhatók erős régiók?

Hogyan tudnak összefogni a kis közösségek, hogy erős régiót tudjanak létrehozni? – jött a következő kérdés.

Idézet
Gyergyóban már látjuk ezt: valaki csak beszél a reptérépítésről, más viszont megépíti. Ha van összefogás kis régiókban, akkor talán lesz valami nagy egész”

– fogalmazott Kozán.

Gyergyószentmiklós az erős közösségek gyűrűjében eltörpült. Remélik, hogy vissza fogja nyerni a helyét a palettán – emelte ki Gyergyóalfalu polgármestere, Egyed József. Ők, a környező települések polgármesterei, igyekeznek közös platformokat kialakítani. Szerinte

a gyergyói erős régió, van jövője mindenképp, ha így marad, akkor felzárkózik a megye többi részéhez.

„Nagyon nehéz viszont összefogásként kezelni ezt az egészet, mi, polgármesterek, bármilyen erősen próbáljuk, ha a megye vezetősége darabjaira van szaggatva, és ott különböző harcok folynak. Sokszor már élre menő harcok folynak a megyevezetés szintjén (utalva Borboly Csaba tanácselnök és Barti Tihamér alelnök közötti ellentétekre – szerk. meg.), és ebben mi nagyon nehéz helyzetben vagyunk, és nem tudjuk sokszor, hogy kivel mit beszéljünk, mennyit beszéljünk, oda merjünk-e állni. Tehát egy életveszélyes játékot játszunk most, és ez egy nagyon nagy probléma” – osztotta meg az elöljáró.

Danguly Ervin úgy véli, nagyon nincs rendben Gyergyó. Hangsúlyozta: amiről a gyergyóalfalvi polgármester beszélt, az az önerőből előállított, megvalósított, munkával elért tevékenység. De szerinte a gyergyói régióban sokkal nagyobb összhang kellene.

Idézet
Fájó, hogy a Gyergyói-medencének nincs központja, ez a legnagyobb probléma. A város, Gyergyószentmiklós köré kellene csoportosulni, de az elesett a kilencvenes évek közepétől. Nem tudták létrehozni, hogy a centruma legyen. Köréje kéne csoportosulni mindenféle téren. Ez a mai napig nem létezik”

– vázolta a helyzetképet.

Benedek László a turizmusban látja a lehetőséget, ezzel erősítenék a régió gazdasági helyzetét. Lőrincz Csaba kiemelte, hogy az ő hatásuk nem olyan nagy, főleg, mert RMDSZ-es többségű megyevezetés van.

Idézet
Az nem csak zavar, hanem határozottan rosszul esik, hogy az aktuális vezetés nem hozza azt a támogatást, azt a gyümölcsöt, amit kellene. Elviszi a Tik-Tok, elviszi a Facebook, elviszi az energiát az, hogy keverjük Hargita megyén belül ezt a szánalmas hat százalékot (a településeknek a megyei tanácson keresztül kötelező módon visszaosztandó jövedelemadót), és megzsarolunk százezer lejért egy kicsi falut. Holott az volna a dolga ennek a megyei vezetésnek, hogy nemzetközi, de legalább bukaresti szinten többet harcoljon ki.”

Hozzátette: a megye pangó helyzetének a kibillentését abban látja, hogy kellene rotáció, kellene frissítés a megye vezetésében.

Fotó: Pinti Attila

Koncz Hunor János úgy fogalmazott, sajnálattal látja, hogy Udvarhelyszéket lenullázták. Udvarhelyszéknek a központja Székelyudvarhely városa kellene legyen. „Ehhez képest azt látom, hogy

Idézet
a nagypolitika Udvarhelyt egy az egyben a sülyesztőbe beletette, csak azért, hogy egy bizonyos hatalmi érdeket tudjanak ezzel elérni.

Azért nagyon rossz ez, mert az egész Udvarhelyszéket megnyomorítják. Nem tudjuk látni azt a vezetőszerepet a széken, amit Udvarhely betöltött, nem tudjuk azt a támogatási szerepet sem innen látni, ebből kifolyólag a szék szét fog szakadni. És ez gyakorlatilag csak azon múlik, hogy vannak olyan megyei vezetők, középvezetők, akik egyáltalán nem hajlandók az emberek, a közösségek miatt egy asztalhoz leülni, és olyan megoldásokat találni, ami a közösségeket előlendíti. Mert nekik sokkal fontosabb az, hogy valakinek a tekintélyét aláássák, hogy valakiről hazugságokat, áldolgokat terjesszenek.” Hozzátette: egy régiónak az egész gazdaságát, a kulturális életét is képesek megbénítani és régiókat tesznek tönkre azért, vagy akadályoznak az előrehaladásban, mert éppenséggel az érdek az egészen mást diktál.

Milyen legyen Hargita megye évek múlva?

A moderátor azon kérdésére, hogy hol, milyennek szeretnék látni 5-10 év múlva a régiót, Egyed József elmondta: az a feladatuk, amellett, hogy fejlesztenek, hogy megtartsák a régiót olyan formában, amilyennek az őseink megálmodták. Azzal kapcsolatban, hogy óriási fejlesztési dömping van mindenhol, hangsúlyozta, hogy ha ezt nem kezelik kellőképpen, és hitelt hitelre halmoznak a települések, akkor adóssággal lesz tele mindenki.

Idézet
Hargita megyének nincs víziója, Székelyföldnek sincs, Erdélynek sincs, a politikumnak sincs Romániában, és ez a legnagyobb probléma. Nekünk itt helyben lehetnek vízióink, de jó lenne csatlakoztatni ezt egy ernyőideológia alá. Nagyon fontos lenne, hogy ezt olyan emberekkel hozzuk össze, akik értenek hozzá, nem politikai funkciókat betöltő emberekkel, és jó lenne, ha végre szakemberekkel lehetne dolgozni egy vízió kidolgozásán. De nem lesz közös vízió, az biztos”

– fogalmazott Danguly Ervin.

Benedek László elmondta, fontos lenne, hogy „bizakodók legyünk és azt mondjuk, hogy fejlődni fog, megduplázódik a turistaforgalom, sokkal több lehetőség lesz, hogy a fiatalok ne menjenek el. De ehhez egy stratégia kell, amit be is lehet tartani, és azt hinni, hogy ezek megvalósulnak.”

Fotó: Pinti Attila

Lőrincz Csaba hiszi, hogy a jövő évi választások fontos szerepet játszanak és segíteni fognak Hargita megye 5-6 éves víziójának javításában.

Idézet
A mi dolgunk az, hogy amit tudunk, azt rakjuk össze. A gazdasági fejlődés elengedhetetlen, mert az működteti a várost egyik felől, és úgy tegyük, hogy a közön ne veszítsük el az értékes közösségi és civil életünket”

– részletezte.

Koncz Hunor János úgy véli, hogy minden közösségi vezető kell rendelkezzen egy vízióval. Ám ha a megyei vezetés nem megy oda, hogy megkérdezze, a különböző vidékeken mit szeretnének, mit fejlesztenének, akkor olyan helyzetek fognak fennállni, hogy hasonló beruházásokra nyernek meg pályázatokat szomszédos települések. „Székelyföldi, erdélyi közös nagy vízió sajnos nem létezik.

Idézet
Hiába van az, hogy mi eltervezzük, hogyan szeretnénk vezetni, a fejlődés útjára állítani a közösségeinket, ha ezt egyes megyei vezetők nem egyeztetik össze, akkor össze fognak jönni olyan helyzetek, amelyek nem túl jó jövőképet tudnak előfesteni. Például, hogy lesz egy uszoda, de nem lesz aki működtesse”

– hívta fel a visszás helyzetre a figyelmet a polgármester.

•  Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

•  Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

•  Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 01., hétfő

Átlagos tételsorok, magabiztos diákok a román írásbelin

Megkönnyebbüléssel léptek ki hétfőn az iskola kapuján a kézdivásárhelyi érettségizők, akiknek többsége egyetértett: román nyelv és irodalomból idén nem nehéz elérni az átmenő jegyet. A humán és reál szakos tételsorok csaknem azonosak voltak.

Átlagos tételsorok, magabiztos diákok a román írásbelin
2024. július 01., hétfő

Sokan kíváncsiak a Küküllőben összegyűlő méretes halakra

Már-már székelyudvarhelyi látványosságnak számítanak a Malom utca végében megépített, a Nagy-Küküllőn átívelő faszerkezetű hídnál összegyűlő halak, többen napi szinten odasétálnak, hogy megcsodálják és etessék azokat.

Sokan kíváncsiak a Küküllőben összegyűlő méretes halakra
2024. július 01., hétfő

Magasfeszültségű vezeték hibásodott meg, szünetel az áramszolgáltatás Székelyudvarhelyen

A Tábor-negyedben, illetve Székelyudvarhely központi részén is szünetel az áramszolgáltatás, miután meghibásodás történt ez magasfeszültségű vezetéken – közli Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala.

Magasfeszültségű vezeték hibásodott meg, szünetel az áramszolgáltatás Székelyudvarhelyen
2024. július 01., hétfő

Drágább üzemanyag a válasz a kicsivel nagyobb minimálbérre – változások júliustól

Ismét drágulnak az üzemanyagok július 1-jétől, miután az elmúlt hetekben inkább azt láthattuk, hogy valamelyest mérséklődnek az árak. Ez az ára a minimálbér-emelésnek?

Drágább üzemanyag a válasz a kicsivel nagyobb minimálbérre – változások júliustól
2024. július 01., hétfő

Hargita megye mindhárom térségében volt medve miatti riasztás az elmúlt héten

Hét Hargita megyei településről jelentettek medve-észlelést az elmúlt egy héten – egy alkalommal a csendőrség munkatársai is be kellett avatkozzanak, hogy elkergessék lakott területről a nagyvadat.

Hargita megye mindhárom térségében volt medve miatti riasztás az elmúlt héten
2024. július 01., hétfő

Sok az osztályismétlő diák Székelyföldön

A román oktatásügyi minisztérium a Corneliu-Mugurel Cozmanciuc moldvai liberális parlamenti képviselőnek címzett válaszlevelében közöl részletes számadatokat a 2023–2024-es tanévről.

Sok az osztályismétlő diák Székelyföldön
2024. július 01., hétfő

Póthídon kell közlekedni Bikafalván is

Elkezdődött Bikafalván a régi híd elbontása a 137-es megyei út Székelyudvarhely és Székelykeresztúr közötti szakaszán – tájékoztat közleményben Hargita Megye Tanácsa.

Póthídon kell közlekedni Bikafalván is
Póthídon kell közlekedni Bikafalván is
2024. július 01., hétfő

Póthídon kell közlekedni Bikafalván is

2024. július 01., hétfő

Szabálytalan irányváltóba rohant egy szabálytalanul előző – hárman megsérültek

Három személy sérült meg egy autóbalesetben Máréfalvánál, hétfőn dél körül. Az előzetes rendőrségi információkból úgy tűnik, a balesetben érintett mindkét sofőr vétkes volt.

Szabálytalan irányváltóba rohant egy szabálytalanul előző – hárman megsérültek
2024. július 01., hétfő

Műhelyfoglalkozásokra várjak a gyerekeket a Maros Megyei Könyvtárba

Újraindul a Maros Megyei Könyvtár Mesevakáció elnevezésű ünnepi programja júliusban, melynek során számos érdekes műhelyfoglalkozás várja a gyerekeket – derül ki a szerkesztőségünknek is eljuttatott közleményből.

Műhelyfoglalkozásokra várjak a gyerekeket a Maros Megyei Könyvtárba
2024. július 01., hétfő

A diákok többsége szerint lehetett volna nehezebb is a román érettségi

Összességében lehetett volna nehezebb is a román érettségi – vélekedett a vizsgázó diákok többsége Székelyudvarhelyen. Noha idén sem lehetett a véletlenre bízni, mégis volt, akinek bejött a számítása: pont azt a tételt kapta, amit megtanult.

A diákok többsége szerint lehetett volna nehezebb is a román érettségi
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!