Ők azok, akiknek kétszer gyorsabban kell szaladniuk

Milyen kihívásokkal szembesülnek azok a településvezetők, akik nem az RMDSZ színeiben nyertek a választásokon? Hogy látják, van-e víziója az általuk vezetett településnek, a megyének, Székelyföldnek? És hogyan lehet itthon tartani, visszahívni a fiatalokat? Többek között ezekről is beszélgettek Hargita megyei polgármesterek a Közélet a mai székely kisvárosban, nagyközségben címmel tartott kerekasztal-beszélgetésen Tusványos csütörtöki napján, a Kós Károly sátorban.

Péter Beáta

2023. július 20., 18:402023. július 20., 18:40

Ők azok, akiknek kétszer gyorsabban kell szaladniuk

Fotó: Pinti Attila

Milyen kihívásokkal szembesülnek azok a településvezetők, akik nem az RMDSZ színeiben nyertek a választásokon? Hogy látják, van-e víziója az általuk vezetett településnek, a megyének, Székelyföldnek? És hogyan lehet itthon tartani, visszahívni a fiatalokat? Többek között ezekről is beszélgettek Hargita megyei polgármesterek a Közélet a mai székely kisvárosban, nagyközségben címmel tartott kerekasztal-beszélgetésen Tusványos csütörtöki napján, a Kós Károly sátorban.

Péter Beáta

2023. július 20., 18:402023. július 20., 18:40

Kimondatlanul is egyfajta szemléletváltást tapasztalhatunk: évtizedeken át azért volt jobb városon élni, mert ott egyszerűen jobbak voltak az életkörülmények. Ez ma már nem igaz: egy jól vezetett községben vagy kisvárosban – nézzük csak Szentegyháza példáját – nincsenek az utcán kóbor kutyák, de van utcai éjszakai világítás; működnek a közszolgáltatások:

van jó minőségű vezetékes víz, kiépített a csatorna- és gázhálózat, napra pontos a szemétszállítás, nem akadozik az áramellátás, a roma közösség aktív része a munkaerőpiacnak (nem találni napszámost, mert a felnőttek mind dolgoznak); optikai szálon jön az internet; rendbe vannak téve az utcák, a járdák és a parkolók; épülnek, újulnak az iskolák és óvodák

– ezzel a gondolattal indított Kozán István újságíró, a Székelyhon.ro főszerkesztője, a beszélgetés moderátora. Egy csavarral hozzátette: milyen jó lenne, ha a megyei tanács is ennyire hatékony lenne. „Esetében azonban – a teljesség igénye nélkül – a következőket láthatjuk:

omlanak be a rosszul felújított megyei utak és hidak (ami történelmi érték, például az egykori décsfalvi híd, azt leadjuk ugyebár az ócskavasba); hét éve nem sikerült beüzemelni az integrált megyei hulladéklerakót; nincs ipari parkja a megyének (Kovászna megyében kettő is van); elveszett a Békás-szoros. Tehát nincs vízió, ám van napi szinten Facebook live.”

Fotó: Pinti Attila

Itthon tartani a fiatalokat

Kérdésére, hogy mit tudnak tenni, mit tennének a jelen levő településvezetők annak érdekében, hogy itthon tartsák a fiatalokat, Egyed József, Gyergyóújfalu polgármestere elmondta, hogy évek hosszú során azon gondolkodtak, hogy milyen jövőképet tudnak adni a fiataloknak, akik haza akarnak jönni. Azokból, akik kimentek, a kilencven százaléka hazajött. „Elsősorban mindenképp lehetőséget kell adni nekik.

Idézet
Nem várnak el nagyot a fiatalok, csak azt, hogy be tudjanak illeszkedni, tudjanak dolgozni, hogy valahogy tudják eltartani a családjukat (…) Fel van adva a lecke az önkormányzati vezetőknek, hogy mit kell csinálni, de valószínű, hogy ezt nem egyedül én kell kitaláljam”

– fogalmazott.

Danguly Ervin, Gyergyószárhegy polgármestere úgy véli, ezt ők nem tudják megoldani. „Egy nagyobb sátorban kellene legyünk egy központi téren, ahol erről beszélgetünk, olyan emberekkel, akik kompetensek ebben és tudnának tenni érte” – adott hangot meglátásának a témában.

Fotó: Pinti Attila

Benedek László, Kápolnásfalu polgármestere rámutatott: a polgármesterek feladata, hogy apró lépésekben az infrastruktúrát előteremtsék.

Idézet
Kápolnáson úgy próbálunk segíteni a fiataloknak, hogy megkönnyítjük az építkezést, hogy itthon leljen fészket, itthon maradjon, itthon próbálja kialakítani azt a helyet, ahová, ha el is megy, később hazajön.”

Hozzátette, nem minden a pénz, lelkiekben is kell segíteni.

Lőrincz Csaba, Szentegyháza polgármestere kifejtette, noha itthon is elérhető sok minden, de ha valaki hazajön, a bürokrácia útvesztőitől megijed. „Meg kell fogni a kezüket és kitartóan kell állni mellettük, hogy érezzék a segítséget.

Idézet
Nálunk az elmúlt három évben 150 fiatal költözött haza”

– ismertette.

Fotó: Pinti Attila

Koncz Hunor János, Székelykeresztúr polgármestere elmondta, az utolsó népszámlálási adatok szerint közel nyolc százalékkal csökkent a város lakossága, és nem az elhalálozás, hanem a kivándorlás nagy. „A bürokráciai folyamatokat nem tudjuk mi magunk megváltoztatni, mert az egy országos rendszernek a velejárója.

Idézet
Talán, amit a legtöbbet tudunk tenni, hogy nyitottságot mutatunk és megadjuk a lehetőséget, a támogatást a hazavágyó fiataloknak”

– osztotta meg a hallgatósággal.

Akik nem RMDSZ-esek

Attól is érdekes ez a panelbeszélgetés, hogy olyan polgármesterek vesznek részt rajta, akik nem az RMDSZ színeiben nyertek választást – fogalmazott Kozán István. Mit jelent az, hogy az RMDSZ-en kívül is van élet? – tette fel a kérdést.

Egyed József úgy látja, a többség elérte a kitűzött célt, noha

Idézet
ha versenyfutás van, akkor kétszer olyan gyorsan kell fussunk, jobban kell induljunk, hogy eljussunk A-ból B-be”.

„A legelején nehezebb volt, az ajtónál lerekedtünk a kezdetekkor. Volt olyan is, amikor kellett kerülgessük az akadályokat, de az biztos, hogy ez a tökösebb legényeknek a csapata kell legyen, különben nem érvényesül” – fogalmazott.

Fotó: Pinti Attila

Danguly Ervin is úgy gondolja, hogy van élet az RMDSZ-en kívül is, de azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha ők pozícióban vannak, kollaborálni kell velük. „Nehéz, az igaz. Dolgozni kell sokat, ez a legfontosabb, és a másik, hogy példát mutatni, hogy közösséget alkossál, és így végrehajtható bármi, a közösségnek az ereje a legnagyobb.”

Benedek László hangsúlyozta: azt szokták egymás között mondani, hogy ha nem segítenek, ne akadályozzanak.

Idézet
Amikor 15 éve nekifogtunk, sokkal nagyobb harc volt. Saját tanácsosaink, akik RMDSZ színekben nyertek, akadályoztak meg olyan beruházásokat, amelyek a községnek lett volna beruházás”

– utalt vissza a korábbi nehézségekre.

Fotó: Pinti Attila

Lőrincz Csaba rámutatott, hogy van a helyi politika és van az országos. „Most kezdem tapasztalni, hogy van-e különbség, hogy az RMDSZ kormányon van vagy nincs. Az nem kérdés, hogy helyi szinten kell-e a verseny vagy nem. A legjobb a versenyhelyzet. Mert azt látom, hogy

Idézet
még azért is meg akarjuk mutatni, hogy az RMDSZ-en kívül is van élet, van egy motor pluszba, hogy bebizonyítsuk. És, lám ez a hátránya az RMDSZ kényelmes többségének is”

– fejtette ki.

Koncz Hunor János szerint is különbséget kell tenni helyi, országos vagy megyei politika között. Rámutatott: szokták mondani, hogy Hargita megye három megye: Csíkszék, Udvarhelyszék és Gyergyószék, és ez érezhető is.

Attól tud a közösség fejlődni, megbékélni és egymásra találni, ha nem azzal foglalkozunk, hogy te RMDSZ-es vagy, vagy te Néppártos voltál. Ha ezt el lehet felejteni, akkor ezeket a hová tovább egyre inkább elfogyó közösségeket tényleg közösséggé lehet kovácsolni, és ez a cél” – vélekedett.

Fotó: Pinti Attila

Létrehozhatók erős régiók?

Hogyan tudnak összefogni a kis közösségek, hogy erős régiót tudjanak létrehozni? – jött a következő kérdés.

Idézet
Gyergyóban már látjuk ezt: valaki csak beszél a reptérépítésről, más viszont megépíti. Ha van összefogás kis régiókban, akkor talán lesz valami nagy egész”

– fogalmazott Kozán.

Gyergyószentmiklós az erős közösségek gyűrűjében eltörpült. Remélik, hogy vissza fogja nyerni a helyét a palettán – emelte ki Gyergyóalfalu polgármestere, Egyed József. Ők, a környező települések polgármesterei, igyekeznek közös platformokat kialakítani. Szerinte

a gyergyói erős régió, van jövője mindenképp, ha így marad, akkor felzárkózik a megye többi részéhez.

„Nagyon nehéz viszont összefogásként kezelni ezt az egészet, mi, polgármesterek, bármilyen erősen próbáljuk, ha a megye vezetősége darabjaira van szaggatva, és ott különböző harcok folynak. Sokszor már élre menő harcok folynak a megyevezetés szintjén (utalva Borboly Csaba tanácselnök és Barti Tihamér alelnök közötti ellentétekre – szerk. meg.), és ebben mi nagyon nehéz helyzetben vagyunk, és nem tudjuk sokszor, hogy kivel mit beszéljünk, mennyit beszéljünk, oda merjünk-e állni. Tehát egy életveszélyes játékot játszunk most, és ez egy nagyon nagy probléma” – osztotta meg az elöljáró.

Danguly Ervin úgy véli, nagyon nincs rendben Gyergyó. Hangsúlyozta: amiről a gyergyóalfalvi polgármester beszélt, az az önerőből előállított, megvalósított, munkával elért tevékenység. De szerinte a gyergyói régióban sokkal nagyobb összhang kellene.

Idézet
Fájó, hogy a Gyergyói-medencének nincs központja, ez a legnagyobb probléma. A város, Gyergyószentmiklós köré kellene csoportosulni, de az elesett a kilencvenes évek közepétől. Nem tudták létrehozni, hogy a centruma legyen. Köréje kéne csoportosulni mindenféle téren. Ez a mai napig nem létezik”

– vázolta a helyzetképet.

Benedek László a turizmusban látja a lehetőséget, ezzel erősítenék a régió gazdasági helyzetét. Lőrincz Csaba kiemelte, hogy az ő hatásuk nem olyan nagy, főleg, mert RMDSZ-es többségű megyevezetés van.

Idézet
Az nem csak zavar, hanem határozottan rosszul esik, hogy az aktuális vezetés nem hozza azt a támogatást, azt a gyümölcsöt, amit kellene. Elviszi a Tik-Tok, elviszi a Facebook, elviszi az energiát az, hogy keverjük Hargita megyén belül ezt a szánalmas hat százalékot (a településeknek a megyei tanácson keresztül kötelező módon visszaosztandó jövedelemadót), és megzsarolunk százezer lejért egy kicsi falut. Holott az volna a dolga ennek a megyei vezetésnek, hogy nemzetközi, de legalább bukaresti szinten többet harcoljon ki.”

Hozzátette: a megye pangó helyzetének a kibillentését abban látja, hogy kellene rotáció, kellene frissítés a megye vezetésében.

Fotó: Pinti Attila

Koncz Hunor János úgy fogalmazott, sajnálattal látja, hogy Udvarhelyszéket lenullázták. Udvarhelyszéknek a központja Székelyudvarhely városa kellene legyen. „Ehhez képest azt látom, hogy

Idézet
a nagypolitika Udvarhelyt egy az egyben a sülyesztőbe beletette, csak azért, hogy egy bizonyos hatalmi érdeket tudjanak ezzel elérni.

Azért nagyon rossz ez, mert az egész Udvarhelyszéket megnyomorítják. Nem tudjuk látni azt a vezetőszerepet a széken, amit Udvarhely betöltött, nem tudjuk azt a támogatási szerepet sem innen látni, ebből kifolyólag a szék szét fog szakadni. És ez gyakorlatilag csak azon múlik, hogy vannak olyan megyei vezetők, középvezetők, akik egyáltalán nem hajlandók az emberek, a közösségek miatt egy asztalhoz leülni, és olyan megoldásokat találni, ami a közösségeket előlendíti. Mert nekik sokkal fontosabb az, hogy valakinek a tekintélyét aláássák, hogy valakiről hazugságokat, áldolgokat terjesszenek.” Hozzátette: egy régiónak az egész gazdaságát, a kulturális életét is képesek megbénítani és régiókat tesznek tönkre azért, vagy akadályoznak az előrehaladásban, mert éppenséggel az érdek az egészen mást diktál.

Milyen legyen Hargita megye évek múlva?

A moderátor azon kérdésére, hogy hol, milyennek szeretnék látni 5-10 év múlva a régiót, Egyed József elmondta: az a feladatuk, amellett, hogy fejlesztenek, hogy megtartsák a régiót olyan formában, amilyennek az őseink megálmodták. Azzal kapcsolatban, hogy óriási fejlesztési dömping van mindenhol, hangsúlyozta, hogy ha ezt nem kezelik kellőképpen, és hitelt hitelre halmoznak a települések, akkor adóssággal lesz tele mindenki.

Idézet
Hargita megyének nincs víziója, Székelyföldnek sincs, Erdélynek sincs, a politikumnak sincs Romániában, és ez a legnagyobb probléma. Nekünk itt helyben lehetnek vízióink, de jó lenne csatlakoztatni ezt egy ernyőideológia alá. Nagyon fontos lenne, hogy ezt olyan emberekkel hozzuk össze, akik értenek hozzá, nem politikai funkciókat betöltő emberekkel, és jó lenne, ha végre szakemberekkel lehetne dolgozni egy vízió kidolgozásán. De nem lesz közös vízió, az biztos”

– fogalmazott Danguly Ervin.

Benedek László elmondta, fontos lenne, hogy „bizakodók legyünk és azt mondjuk, hogy fejlődni fog, megduplázódik a turistaforgalom, sokkal több lehetőség lesz, hogy a fiatalok ne menjenek el. De ehhez egy stratégia kell, amit be is lehet tartani, és azt hinni, hogy ezek megvalósulnak.”

Fotó: Pinti Attila

Lőrincz Csaba hiszi, hogy a jövő évi választások fontos szerepet játszanak és segíteni fognak Hargita megye 5-6 éves víziójának javításában.

Idézet
A mi dolgunk az, hogy amit tudunk, azt rakjuk össze. A gazdasági fejlődés elengedhetetlen, mert az működteti a várost egyik felől, és úgy tegyük, hogy a közön ne veszítsük el az értékes közösségi és civil életünket”

– részletezte.

Koncz Hunor János úgy véli, hogy minden közösségi vezető kell rendelkezzen egy vízióval. Ám ha a megyei vezetés nem megy oda, hogy megkérdezze, a különböző vidékeken mit szeretnének, mit fejlesztenének, akkor olyan helyzetek fognak fennállni, hogy hasonló beruházásokra nyernek meg pályázatokat szomszédos települések. „Székelyföldi, erdélyi közös nagy vízió sajnos nem létezik.

Idézet
Hiába van az, hogy mi eltervezzük, hogyan szeretnénk vezetni, a fejlődés útjára állítani a közösségeinket, ha ezt egyes megyei vezetők nem egyeztetik össze, akkor össze fognak jönni olyan helyzetek, amelyek nem túl jó jövőképet tudnak előfesteni. Például, hogy lesz egy uszoda, de nem lesz aki működtesse”

– hívta fel a visszás helyzetre a figyelmet a polgármester.

•  Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

•  Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

•  Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. július 20., csütörtök

Évszakhoz „öltözött” városfelirat és párakapuk Kézdivásárhelyen

Kézdivásárhely főterén a KÉZDI felirat „új ruhája” is jelzi, hogy nyár van a javából, ennek megfelelően a helyi önkormányzat párakapukat szerelt fel a hőség elviselhetőbé tétele érdekében.

Évszakhoz „öltözött” városfelirat és párakapuk Kézdivásárhelyen
2023. július 20., csütörtök

Életrevalók a Youthfocus program alanyai

Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Kovásznán két év alatt 75 középiskolás fiatal fejlesztette önmagát a médiaműveltség, szervezetfejlesztés területén, eközben sokat önkénteskedtek és életrevalóbbak is lettek.

Életrevalók a Youthfocus program alanyai
Életrevalók a Youthfocus program alanyai
2023. július 20., csütörtök

Életrevalók a Youthfocus program alanyai

2023. július 20., csütörtök

Lehegesztik a földalatti tárolókat, elkezdik a szelektív hulladékgyűjtést Marosvásárhelyen

Másfél millió lejért tudnák megjavíttatni Marosvásárhelyen a több éve földbe süllyesztett szeméttárolókat, ehelyett inkább lehegesztik őket és hagyományos kukákat helyeznek föléjük – tudtuk meg a városháza illetékesétől.

Lehegesztik a földalatti tárolókat, elkezdik a szelektív hulladékgyűjtést Marosvásárhelyen
2023. július 20., csütörtök

Borboly kontra Csomortányi – de nemcsak

Az úzvölgyi haditemető kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Csomortányi István, a Bihar megyei önkormányzat elnöki tanácsadója feszült egymásnak Tusványoson. Íme néhány gondolat – a teljesség igénye nélkül.

Borboly kontra Csomortányi – de nemcsak
Borboly kontra Csomortányi – de nemcsak
2023. július 20., csütörtök

Borboly kontra Csomortányi – de nemcsak

2023. július 20., csütörtök

Újabb kölcsön felvételéről és sportcsapatok támogatásáról is döntöttek Kézdivásárhelyen

Kézdivásárhely önkormányzati képviselő-testülete csütörtöki ülésén a helyi sportcsapatok támogatásáról és újabb kölcsön felvételéről is döntött.

Újabb kölcsön felvételéről és sportcsapatok támogatásáról is döntöttek Kézdivásárhelyen
2023. július 20., csütörtök

Úzvölgyéről Tusványoson: a román demokrácia szégyene

Hol voltak és mikor értesültek először arról, hogy valami történik Úzvölgyében? – kérdezte a moderátor csütörtökön az egyik tusványosi panelbeszélgetésen. Évek óta az egyik legfontosabb témakör Úzvölgye kérdése – a témának ezúttal is volt aktualitása.

Úzvölgyéről Tusványoson: a román demokrácia szégyene
2023. július 20., csütörtök

Ifjúsági ernyőszervezetek Tusványoson: a teljes Kárpát-medencében kell gondolkodni

Nincs annyi magyarországi fiatal, hogy nélkülözni lehetne a külhoniakat, ezért a teljes Kárpát-medencében kell gondolkodni – állapították meg a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egyik csütörtök délelőtti panelbeszélgetésének résztvevői.

Ifjúsági ernyőszervezetek Tusványoson: a teljes Kárpát-medencében kell gondolkodni
2023. július 20., csütörtök

Tusványos: egyszerűsített elszámolásra váltanak a Bethlen Gábor Alap pályázatainál

A Bethlen Gábor Alap pályázatainak elszámolásáról tartott beszélgetést Németh Edit, a BGA Támogatáselszámolási és Monitoring Igazgatóságának vezetője és Kiss Róbert Richárd kommunikációs szakember Tusványoson.

Tusványos: egyszerűsített elszámolásra váltanak a Bethlen Gábor Alap pályázatainál
2023. július 20., csütörtök

Megszavazták: költheti a felvett hitel összegét Gyergyószentmiklós

Csütörtökön újra rendkívüli ülésre hívták össze a gyergyószentmiklósi önkormányzati képviselő-testületet. Ezúttal befoglalták a költségvetésbe a felvett kincstári hitel összegét, amely így már felhasználható.

Megszavazták: költheti a felvett hitel összegét Gyergyószentmiklós
2023. július 20., csütörtök

Ezeket az ajánlásokat érdemes megfogadni a hőség idején

Bár a Székelyföldön a nappali hőmérsékleti értékek még messze járnak az ország déli és nyugati régióiban mért hőfokoktól, kimeríti az igazi nyár fogalmát a mostani időjárás. Térségünkben záporok enyhítik a meleget szinte minden nap.

Ezeket az ajánlásokat érdemes megfogadni a hőség idején
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM