Nehéz hónapokra készülnek Hargita Megye Tanácsánál

Nehéz hónapokra készülnek Hargita Megye Tanácsánál

Hargita Megye Tanácsának egyik szavazásán. Bíztak a megyei tanácselnök előterjesztéseiben

Fotó: Veres Nándor

Forráselvonásokra tesz javaslatot Hargita Megye Tanácsának legújabb költségvetési határozattervezete, amely a megyei önkormányzat alintézményeit, a tagdíjakat és a programokat fogja érinteni. Miért került ilyen helyzetbe a Borboly Csaba által vezetett mamutintézmény?

Kozán István

2022. július 29., 13:002022. július 29., 13:00

2022. július 29., 14:302022. július 29., 14:30

„Nem a márványteremben lesz a konzultáció, hanem a 19-esben, mert nem gyűltetek össze elegen” – fogadott a csíkszeredai fehér ház folyósóján az egyik ott dolgozó kedves hölgy, felelevenítve az újságíróban azt a szégyenérzetet, amilyent legutóbb egy vasárnapi szentmisén érzett, amikor a plébános így szidta a jelenlévőket: „szégyelljék magukat, hogy ilyen kevesen vannak itt”.

Az eseményen amúgy valóban kevesen jelentek meg: az intézmény néhány munkatársa mellett a szentegyházi és a székelyderzsi polgármester, egy udvarhelyszéki plébános, egy civil aktivista és a Sanitas szakszervezet néhány tagja volt jelen.

Borbolyi megközelítés

Ha valamit melléje mondok, de a honlapon más az összeg vagy más a dátum, akkor kérem, azt vegyék figyelembe

– ezzel a fura mondattal vezette fel a közvitát, illetve költségvetés-konzultációt Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke – aki a közösségi oldalon naponta mutatott magabiztos és mosolygós – önmagához képest mintha kissé fásultnak, gondterheltnek tűnt volna. A negyven percen keresztül felvázolt helyzet magyarázatot adott pillanatnyi hangulatára.

„Romániában általában félidőben módosítani szokták az országos költségvetést.

Amióta a közéletben vagyok – 2000 óta –, ez mindig bevett gyakorlat volt; félévkor teszik meg a korrekciós lépéseket az országos költségvetésben, majd ezt követően a megyei és helyi tanácsok is így tesznek, illetve tehetnek

– indította a szakmai bemutatóját. Kifejtette: esetükben tulajdonképpen azért kell büdzsét módosítani minél hamarabb – és így egyensúlyba hozni azt –, mert nyertek ugyan 140 millió lejt az Anghel Saligny országos fejlesztési programban (mint ahogy az összes más megyei önkormányzat országszerte), ám „mi folyamatban lévő munkálatokra gondoltunk, amikor összeállítottuk a pályázatunkat.

Mivel az elején nem volt a program mellé rendelve a szabályozás, ezért úgy terveztük, hogy a 140 millió lejből befejezzük a folyamatban lévő munkálatainkat, például az Úzvölgyén áthaladó 123-as megyei útra még van 36 hónapra szerződésünk. A megyei tanács költségvetését február 18-án ebben a tekintetben fogadtuk el.

A teljes képhez tartozik, hogy Hargita Megye Tanácsa valójában mintegy 800 millió lej értékű finanszírozásra pályázott a Saligny-programban, ám mindössze az említett 140 milliót kapja meg. Amint azt a Székelyhonon november elején megírtuk, Hargita Megye Tanácsa közel 800 millió lej összértékű útkorszerűsítési munkálat dokumentációját töltötte fel az Anghel Saligny program elektronikus pályázati rendszerébe, a legnagyobb értéket, 150 millió lejt a Székelyudvarhelyt Székelykeresztúrral összekötő út felújítása jelentette.

korábban írtuk

Közel 800 millió lejt hívnának le a Hargita megyei utak korszerűsítésére
Közel 800 millió lejt hívnának le a Hargita megyei utak korszerűsítésére

Hargita Megye Tanácsa közel 800 millió lej összértékű útkorszerűsítési munkálat dokumentációját töltötte fel az Anghel Saligny program elektronikus pályázati rendszerébe. Ezek között számos már elkezdett beruházás is található.

Saját prioritási listájuk a hibás?

Némileg sántít tehát Borboly érvelése, mivel a költségvetést mindig úgy rakják össze (a községektől a kormányig), hogy annak egyensúlyban kell lennie. Közpénzügyi megfogalmazásban:

a kifizetési oldal kellő módon szembe kell legyen állítva a bevételi oldallal; arra pedig sosem szabad felelős költségvetést alapozni, hogy majd úgyis fogunk kapni pénzt.

Minden munkálatnak van egy kivitelezési ütemterve (románul grafic de execuție), amely mutatja, hogy az évekre átnyúló munkálat adott évekre hogyan oszlik el, tehát mennyi pénzre van szükség az adott esztendőben. Ezt a büdzsé összeállítása előtt az igazgatóságoktól el szokták kérni a polgármesterek, illetve tanácselnökök, hogy láthassák, mit mutatnak ezek a grafikonok, illetve tudhassák, milyen összegeket kell betenni a büdzsébe.

A megyei tanácselnök azonban minden bizonnyal túlvállalta magát, hiszen abban bízott, hogy a Saligny-program 140 millió lejét majd folyamatban lévő munkálatokra (például az úzvölgyi útra) költhetik.

Ennek tekintetében azonban furcsa, hogy ha ő így tervezett, akkor az országos program prioritási listájának első helyére miért a 137-es számú (Székelyudvarhely és Székelykeresztúr közötti) út felújítási pályázatát tette, amely teljesen ki is merítette – mi több, meg is haladta – a 140 milliós keretet.

Miért szavazott a megyei tanács?

Egy rosszul felépített költségvetés-tervezet elfogadását azonban nem ildomos csak az elnök szemére vetni, hiszen arról nemcsak ő, hanem a teljes képviselőtestület szavaz; mint ahogy ez február 18-án meg is történt. Kérdés azonban, hogy a tanács miért fogadta el ilyen formában a büdzsét? A neve elhallgatását kérő egyik testületi tag szerint azért, mert „a tanácsosok eddig bíztak az ő előterjesztéseiben. Ugyanis

Borboly Csaba irányít két fontos igazgatóságot: a beruházásokat kezelő technikai igazgatóságot, amely jelzi, hogy mire kell költeni az adott évben, hol tartanak a beruházások; és a gazdasági igazgatóságot, amely látja a pénzmozgásokat.

A cégeken múlik?

A kitérőre azért volt szükség, hogy érthetőbb legyen a pillanatnyi állapot. A helyzet ugyanis nem rózsás:

a megyei tanácsnak lényegesen több pénzre lenne szüksége, mint amennyivel rendelkezik.

Térjünk is vissza a 19-es számú terembe.

„Kollégáimtól azt kértem, számolják ki, egyeztetve a mérnökfelügyelővel, a tervezőkkel, mennyi az a minimálisan szükséges pénzösszeg ahhoz, hogy ne sérüljenek azok a folyamatban lévő beruházásaink, amelyeket saját pénzből kell megvalósítanunk. A cél az, hogy vészeljük át ezt az évet, és ha menet közben az RMDSZ-nek sikerül kormánypénzt ide vonzani, vagy az újabb hitelvonalunkat majd jóváhagyják, akkor rátaposunk a gázra.

Ha az [úzvölgyi és egyéb megyei utakon jelenleg is dolgozó] cégekkel nem tudunk megegyezni arról, hogy lassabban (és kevesebb pénzből – szerk. megj.) folytassák a munkát, akkor két út maradt: egyrészt a cég dolgozik tovább a korábbi ritmusban, benyújtja majd nekünk a számlát, mi azonban nem fizetünk.

A következő lépés: a cégek ügyvédi irodát fogadnak, akik „büntetőkamatra visznek minket és leblokkálják a teljes működésünket”. Azt is tudni kell: ha a mostani munkálatokat nem zárjuk le valamilyen szinten az úzvölgyi úton (például nem teríti le a cég az alapaszfaltréteget), akkor a több tízmillió lejes munkálat veszélybe fog kerülni, mert például a téli időjárás vagy a rönkszállítás jelentős kárt tehet az útban”.

Az eseményen szóba került a megyei tanács 50 millió lejes hitelvonala is. Borboly szerint 2019-ben 36 hónapos türelmi idővel kötötték a hitelszerződést, „abból 33 millió lejt hívtunk le.

Sajnos, nincs akkora hitelvonalunk, hogy a megyei tanács szerződéses munkálatait ebből finanszírozni tudnánk.

Jogász kollégáink felhívták a figyelmemet, hogy ha egy munkálati szerződést egyoldalúan felbontunk, akkor a közpénzügyi szerződések nem engedik, hogy ugyanarra a munkálatra három évig újabb szerződést kössünk. Ezért sem érdemes a megkötött szerződéseket egyoldalúan felmondani”.

A közvita tárgya

A szerdai tulajdonképpeni közvita tárgya: olyan határozattervezetet fognak majd szavazásra bocsátani, amely több csökkentést tartalmaz erre az évre, „mert nem szeretnénk, hogy a szociális ellátórendszerünk pénz nélkül maradjon.

Itt is vita van: hagyjuk a rendszert forrás nélkül – és havonta majd keresgélünk 4-5 millió lejt, amennyire a megyei szociális ellátórendszernek szüksége van havonta –, én azonban idén nem vagyok annyira magabiztos, hogy ezt a kormány majd megoldja. Ezért a büdzsétervezet arról szól, hogy rengeteg forráselvonásra, szűkítésre tesz javaslatot. Ez az alintézményinket, a tagdíjainkat, a programjainkat fogja érinteni; tehát minden téren egy összehúzást fog jelenteni, hogy az év második felére egy felelős költségvetést fogadjunk el.

De ez sem százszázalékos, mert amennyiben az építőcégekkel nem sikerül egyezségre jutni, akkor lehet, hogy további intézkedésekre lesz szükség. Nekünk erre az évre még van 100 millió lejünk, ebből kell gazdálkodnunk az év hátralevő részében; a költségvetést úgy kell módosítanunk, hogy ezt az összeget jól használjuk fel” – fogalmazott. Az új büdzsétervezet szavazási időpontját még nem írták ki.

Kérdések

A büdzsé konzultációján kérdéseket is fel lehetett tenni. Két konkrét kérdés érkezett is. A jelen lévő katolikus plébános rákérdezett, hogy mi lesz a benyújtott egyházi pályázatokkal. Borboly nagyon politikus választ adott („az egyensúlyi helyzetet meg kell teremteni”), ami azt érzékeltette, hogy bizony

ennek a területnek a finanszírozása nehéz lesz.

Egy másik kérdés a Sanitas szakszervezet képviselőjétől érkezett. Tudni szeretné, hogy a megyei tanács számlájára egy hónapja Bukarestből átutalt 998 ezer lejnyi pótlékot mikor fogják tovább utalni. Borboly jelezte, a következő tanácsülésen ez is megtörténik.   

A büdzsékiigazítási tervezet vaskos listát tartalmaz, egyenként minden alintézményt tételesen megemlít, jelezve, hogy mekkora az éves költségvetése, illetve mennyi az az összeg, amelyről le tudna mondani az év hátralevő részében. Ezt egyébként a Hargita Megye Tanácsának honlapján lehet elérni.

1 hozzászólás

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. július 28., csütörtök

Ismét kitiltják az autókat hétvégente Marosvásárhely központjának egy részéről

A marosvásárhelyi közlekedési rendőrség jóváhagyta a városháza kérését, így hétvégenként újra „kitiltják” a gépkocsikat Marosvásárhely főteréről. Korábban is volt ilyen korlátozás, de ahogy akkor, most is vannak elégedetlen városlakók és gépkocsivezetők.

Ismét kitiltják az autókat hétvégente Marosvásárhely központjának egy részéről
2022. július 28., csütörtök

Elkezdődött a Fuss Neki! adománygyűjtő program Székelyudvarhelyen

A tízéves hagyománynak örvendő Fuss Neki! adománygyűjtő programot székelyudvarhelyi mintára idén Gyergyó- és Csíkszéken is megrendezik. Székelyudvarhelyen most kezdődött el a civil szervezetek regisztrálása, Csíkszeredában már az utómunkákat végzik. 

Elkezdődött a Fuss Neki! adománygyűjtő program Székelyudvarhelyen
2022. július 28., csütörtök

Bemutatják a tűzoltók, hogy mit kell tenni, ha tűz üt ki a közelünkben

Gyakorlati tudnivalókat mutat be a lakosságnak Segesvár központjában július 30-31-én, szombaton és vasárnap délelőtt 11 és 19 óra között a Maros megyei tűzoltóság egy országos megelőzési projekt keretében.

Bemutatják a tűzoltók, hogy mit kell tenni, ha tűz üt ki a közelünkben
2022. július 28., csütörtök

Tiszteletet és hatékonyságot kértek a marosvásárhelyi önkormányzati képviselők

Sürgősségi pontként tűzték napirendre a csütörtöki marosvásárhelyi tanácsülésen a városháza új szervezeti felépítését, amelyet az önkormányzati képviselők is csak az ülésnap reggelén kaptak kézhez. Ez jelentős felháborodást eredményezett.

Tiszteletet és hatékonyságot kértek a marosvásárhelyi önkormányzati képviselők
2022. július 28., csütörtök

Négycsillagos üzleti szálloda nyílt Sepsiszentgyörgyön

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, kormányfő-helyettes, Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója jelenlétében 

Négycsillagos üzleti szálloda nyílt Sepsiszentgyörgyön
2022. július 28., csütörtök

Egy hét múlva kezdődik az Egyfeszt, a falvakon is színes a programkínálat

Elindult a visszaszámlálás, hiszen már kevesebb mint egy hét maradt az Egyfeszt összművészeti fesztivál kezdetéig. A szervezők Gyergyószentmiklós mellett a gyergyószéki községek programjaira is felhívják a figyelmet.

Egy hét múlva kezdődik az Egyfeszt, a falvakon is színes a programkínálat
2022. július 28., csütörtök

Két baleset, tizenegy sérült

Két közúti baleset is történt csütörtök délelőtt Maros megyében, összesen tizenegy sérülttel.

Két baleset, tizenegy sérült
Két baleset, tizenegy sérült
2022. július 28., csütörtök

Két baleset, tizenegy sérült

2022. július 28., csütörtök

Felújították a gyergyószentmiklósi kórház gyermekosztályát

A Salvați Copiii România szervezet 30 ezer eurós támogatásával újították fel a gyergyószentmiklósi kórház gyermekosztályának több termét.

Felújították a gyergyószentmiklósi kórház gyermekosztályát
2022. július 28., csütörtök

Drágul a taxizás, lassan haladnak a beruházások Székelyudvarhelyen

Ismét drágult a taxizás, ifjúsági lakások eladásáról döntöttek, valamint számonkérték a polgármestert a lassú ütemben haladó fejlesztések miatt a csütörtökön tartott soros székelyudvarhelyi önkormányzati ülésen.

Drágul a taxizás, lassan haladnak a beruházások Székelyudvarhelyen
2022. július 28., csütörtök

Személyes konfliktusok akadályozzák a székelyudvarhelyi tömegközlekedés újjászervezését

Nem egyszerű a székelyudvarhelyi tömegközlekedés újraszervezése, hiszen nincs egyetértés a polgármesteri hivatal és a szolgáltatás üzemeltetésének az átvételére készülő Urbana Rt. közgyűlésének a tagjai között.

Személyes konfliktusok akadályozzák a székelyudvarhelyi tömegközlekedés újjászervezését
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM