Működő intézményt hagy maga mögött Demeter Ferenc, a csíkszeredai kórház leköszönő menedzsere

Működő intézményt hagy maga mögött Demeter Ferenc, a csíkszeredai kórház leköszönő menedzsere

Demeter Ferenc, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere. Tíz évnyi intézményvezetés után abbahagyja

Fotó: Gecse Noémi

Évekkel ezelőtt még a fizetéseket sem mindig tudták időben folyósítani a megyei kórház alkalmazottainak, mára viszont már milliós nagyságrendű beruházásokra is futja. Néhány esztendeje még a kórházmenedzsernek kellett kezdő orvosok után vadásznia, már viszont megfordult a folyamat. Kétségtelen, hogy egy működő intézményt hagy maga mögött Demeter Ferenc, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere, akinek március 5-én jár le a mandátuma.

Molnár Rajmond

2018. február 17., 21:302018. február 17., 21:30

2018. február 17., 21:332018. február 17., 21:33

– Gondolta volna, hogy ez egy évtizedes megbízatás lesz a vállalásból?

– Határozottan nem. A feleségemtől is csak három éves mandátumra „kaptam engedélyt”, de majdnem tíz év lett belőle. Engedélyt a feleségemtől azért kellett kérnem, mert ő is, én is háziorvos vagyok, és van egy közös praxisunk, a betegeink pedig számítanak ránk. Azért is döntöttem a távozás mellett, mert nagyon nagy teher egy háziorvosnak két praxist vinni tíz éven keresztül.

– Tudomásunk szerint ezalatt a közel tíz év alatt ön többször is muszájból vállalta el újra a menedzseri tisztséget. Hogyan emlékszik vissza ezekre a döntésekre?

– Nehéz döntéseknek tűntek, nem voltak kellemes időszakok. Amikor az ember minden igyekezete ellenére sem vívja ki a felettesei elismerését, akkor az az érzés támad benne, hogy távoznia kell, mert nem tudta teljesíteni azt, ami miatt alkalmazták. Az akkori döntéseim viszont arról kellett szóljanak, hogy az elkezdett folyamatokat tovább kell vinni, mert a kórháznak szüksége volt egy menedzserre, menedzsmentre, vezetésre.

– A kórház 2010-ben az egészségügyi minisztérium hatásköréből átkerült Hargita Megye Tanácsának ügykezelésébe. Milyen változásokat hozott ez az intézmény életében,illetve az ön munkájában?

– Hozott jó is rosszat is. Kellemetlent azáltal, hogy állandóan kellett jelenteni a megyei önkormányzatnak, de ez végül is normális. Persze olykor ezt egy kicsit túlzásba vitték, vagy csak mi éreztük úgy, hogy túlzásba viszik, de ez van, ezzel kell tovább élni. Viszont nyilván a pozitív változások voltak túlsúlyban. Először is, a változás következtében könnyebben tudtunk kommunikálni, az igényeinket megfogalmazni, ezek az igények pedig általában meghallgatásra is találtak, és a problémáinknak a megoldása könnyebbé, kézzelfoghatóbbá vált. Itt gondolok a sok stratégiai, funkcionális fejlesztésre, amelyek az utóbbi időben bekövetkeztek, továbbá az intézmény költségeinek finanszírozásában is nagy részt vállaltak. Tulajdonképpen mindenben támogatást kaptunk, ennek is tudható be, hogy a kórház, kiváltképpen az utolsó három-négy évben óriásit fejlődött.

– Kétségtelen, hogy az elmúlt években óriásit fejlődött az intézmény. Melyik volt az a pont, ahonnan ez a folyamat elindult?

– A kórháznak a fejlődése az elmúlt tíz év alatt folyamatosan zajlott. Amikor 2008-ban idekerültem, beütött a gazdasági válság, és azzal vigasztaltak már a menedzsmentkurzus előadói is, hogy ez egy nehéz év lesz, de majd azt követően minden jobb lesz. Inkább mind-mind csak rosszabb lett, nehéz volt úgymond túlélni abban az időszakban. Például spontán sztrájkok alakultak ki azért, mert nem tudtuk az alkalmazottak fizetését száz százalékban kiadni határidőkre. De ez nem a mi hanyagságunk miatt volt, hanem mert a biztosítási pénztár nem tudta a szolgáltatásainkat időben fizetni a válság miatt. Azon kívül,

Idézet
nagyon költséges volt az intézmény anyagi fenntartása, mivel olyan struktúrákat kellett fenntartani, amik csak a pénzt vitték el, és hasznot nem teremtettek. Itt nem anyagi haszonra, hanem a betegek hasznára gondolok elsősorban.
Galéria

Fotó: Gecse Noémi

A kórház balánbányai és a gyimesfelsőloki egységeiről van szó, amelyek fenntartása akkoriban több mint havi ötvenezer lejbe került, viszont az ottani lakosságnak haszna alig volt belőle. Ezeket az egységeket bezártuk, persze a személyzetet átvettük, így nem került senki az utcára. Ezzel a megtakarítással sikerült túlélni a nehéz időszakokat, amikor kevés finanszírozást kaptunk a biztosítási pénztártól, folyamatosan csökkent a beteglétszám, nagyon sok osztályon orvoshiány volt. Akkoriban

Idézet
sokszor el kellett küldenünk a pácienseinket más egységekbe kezelni, nem beszélve arról, hogy bizonyos osztályok esetében a betegek nem szívesen fordultak a csíki kórházhoz, inkább más városok kórházaiban kezeltették magukat. Ezek a problémák fokozatosan megoldódtak.

Manapság már csak azok az osztályok vannak kívánnivaló állapotban, amelyek várhatóan el kell költözzenek, itt gondolok például a kórház csíksomlyói egységére, ahol béreljük az épületet, és nem fejleszthetünk.

– Tehát fokozatosan történt a fejlődés az elmúlt évtizedben?

– Így van, a fejlődés fokozatos volt a tíz év alatt, viszont csak az utóbbi esztendőkben ért be a munka gyümölcse. Én már a megbízatásom első évében elmentem Marosvásárhelyre, hogy tárgyaljak végzős orvostan-hallgatókkal, hogy elmondjam, mik a kórházunk szükségletei. Persze visszaemlékezve azokra az évekre, mindenki azt mondja, hogy nem igazán csábítja Csíkszereda, még a csíkiakat sem, mert nem volt valami jó híre a kórházunknak. Aztán idővel, apró lépések következtében,

Idézet
lassan elkezdtek jönni az orvosok a városba, ebben nagy szerepe volt a megyei önkormányzat projektjének, hogy orvosi lakásokat épített számukra.

Emellett, gazdasági szempontból is nagyot fejlődtünk. Ha az első években éppen csak túléltünk, azaz néhány éve még a csőd szélén álltunk, ezt a trendet sikerült megfordítani. S oda jutottunk el mára, hogy már néhány millió lejt fejlesztésekre tudunk szánni a szolgáltatásaink ellenértékéből befolyó összegekből. Ez nagyon fontos, mert eddig a központi költségvetésből kapott pénzalapokat csak az év második felében kaptuk meg, nagyon kevés idő alatt kellett elköltenünk. Így viszont az év első felében is előkészíthetünk pályázatokat, gondolkodhatunk nagyobb volumenű fejlesztésekben.

– Mit gondol, milyen kórházat hagy maga után mint menedzser?

– Egy dinamikusan fejlődő kórházat. Hogy milyen szintre értünk el, nos ez relatív, hiszen a kielégített szükségletek újabb szükségleteket szülnek, tehát sosem lehet megállni. De úgy érzem, hogy dübörög a kórház fejlődésének a motorja. Ez megnyilvánul a fokozatosan növekvő beteglétszámban, illetve abban, hogy egyre inkább komplexebb eseteket tudnak ellátni az orvosaink. Manapság egyre ritkább az a nehéz eset, amit el kell küldenünk egy egyetemi központba. Ezeken kívül, sikerült új orvosi szakmákat hozni a kórházba, elég sokat ahhoz képest, hogy mi csak egy szerény, megyei sürgősségi kórház vagyunk.

Idézet
Olyan szakembereink vannak, mint szájsebész, idegsebész, mellkassebész és még sorolhatnám. De kilátásban van plasztikai sebész, érsebész, gyermeksebész alkalmazása is.

Azért beszélek csak sebészekről, mert úgy látom, hogy ezek a szakmák voltak a legjobban elhanyagolva, és az a véleményem, hogy egy megyei sürgősségi kórháznak a sebészeti szakmáit kell elsősorban fejleszteni. Sürgősségi kórház elsősorban a sürgősségekkel kell foglalkozzon, persze nem csak ezzel kizárólag. A krónikus betegeknek is ellátást kell biztosítani, kiváltképpen egy olyan egészségügyi környezetben, ahol a magánszféra eléggé vékonyan mutatkozik. Tehát a hiányszakmákat itt is minél jobban kell pótolni. Továbbá sikerült az ellátási, az étkeztetési, a technikai- és orvosi műszerekkel való felszereltségen is javítani. Beszéltem ugye arról, hogy korábban sok csíki páciens inkább más, környező városok kórházaiban kezeltette magát, de szerencsére és büszkeségünkre ez a folyamat mára megfordult.

– Melyek az intézmény legfőbb előnyei?

– Az egyik nagy előnye az, hogy az

Idézet
orvosaink és az egészségügyi személyzetünknek a 98 százaléka a többségi lakosságnak az anyanyelvén tud beszélni. Ezt nagyon fontosnak tartom, mert amikor az ember súlyosan beteg, akkor az öntudati állapota beszűkül, nehezen tud hatékonyan kommunikálni az orvosával, ha nem anyanyelvén történik ez.

Ezen kívül a szolgáltatásaink hozzáférhetősége is egy nagy előny. Az osztályaink nagy részében az elszállásolási lehetőségek átlagon felüliek, amely a romániai kórházakat illeti, az étkeztetésünk színvonala alapján is a felső régióban helyezkedünk el. Óriási előny az is, hogy fejlődő trendben van a szolgáltatásaiknak a minősége szakmai szempontból, továbbá műszaki felszereltség szempontjából is. Például a CT- és MRI szolgáltatások olyan szinten hozzáférhetőek a bennfekvő betegeink számára, hogy még egyes nyugat-európai kórházak is megirigyelnék, erre konkrét példákat is tudok.

– Beszéljünk egy kicsit az árnyoldalakról is. Mit gondol, melyek a kórház legnagyobb hátrányosságai manapság?

– Az egyik az, hogy még nem tudunk minden orvosi szakmában megfelelő szintű ellátást biztosítani, illetve még helyhiánnyal küszködünk, mert a főépületünk a hetvenes években épült, az akkori szükségleteknek megfelelően. Előfordul, hogy zsúfoltság van, főleg a járóbeteg rendelő szintjén, erre viszont van megoldásunk. Egy pályázati kiírásnak köszönhetően a régi poliklinika épülete át lesz alakítva egy modern diagnosztikai központtá. Továbbá hátrány, hogy

Idézet
vannak még alegységeink, amelyek nem igazán felelnek meg a 21. évszázad követelményeinek.

Olvastam egy tanulmányt nemrég, amely azt állította, hogy Románia legrégebbik kórháza az 1930-as években épült. A tanulmány szerzői valószínűleg nem tudnak a csíksomlyói alegységünkről, amely még a 17. században épült. Talán nem elég gördülékeny a rendszer még, de nagyon sokat fejlődtünk, és tovább fejlődünk.

Galéria

Fotó: Gecse Noémi

– Márciustól tehát abbahagyja a napi menedzseri teendőket. Mik lesznek a további tervei?

– Szeretnék visszatérni a háziorvosi szakmámhoz, mivel szerettem azt, amit csináltam. Szerettem a menedzser tisztséget is, de az alapszakmámat is. Csíkszentgyörgyön van a közös rendelőnk a feleségemmel.

Idézet
Arra számítok, hogy a munkaerőmmel és kapacitásommal erősítem majd a csíkszeredai ügyeleti központot is. Felhasználva a sürgősségin szerzett tapasztalatomat, mert az elmúlt években sokat ügyeleteztem a sürgősségi osztályon, remélem, hogy nagyobb százalékban el tudom látni a betegeimet, és kevesebbet kell elküldjek szakorvosi véleményezésre.

Persze, amely eset meghaladja a tudásomat, továbbküldöm. A magánéletemben mindig is féltem attól, hogy nehogy tevékenység, feladat nélkül maradjak, tehát, hogy unatkozzak. Ezért ötven éves koromban beiratkoztam festészetet tanulni, és el is végeztem egy három éves képzést a csíkszeredai népművészeti iskolában. Van egy berendezett kicsi stúdióm, s amikor ráérek, akkor festegetek. Azon kívül kertészkedek, fontosnak tartom az egészséges élelmiszerek előállítását. Van egy veteményeskertem, amelyben biokultúr növényeket termesztek. Ellátom legalább a szűkebb környezetemet ilyen jellegű táplálékokkal.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. február 24., szombat

Haláltábor mellett élő náci család, „ínyenc kapcsolat”, Bob Marley és Semmelweis a székelyföldi mozikban (is)

Ezen a hétvégén is változatos filmpalettáról válogathatnak azok, akiknek mozizáshoz támad kedvük.

Haláltábor mellett élő náci család, „ínyenc kapcsolat”, Bob Marley és Semmelweis a székelyföldi mozikban (is)
2024. február 24., szombat

Folytatódik a lomtalanítás!

A Marosvásárhelyen zajló lomtalanítás keretében régi bútorokat, matracokat, festményeket, állatketreceket, játékokat, ajtókat, ablakokat, tükröket, szőnyegeket és ablakrácsokat gyűjtenek.

Folytatódik a lomtalanítás!
Folytatódik a lomtalanítás!
2024. február 24., szombat

Folytatódik a lomtalanítás!

2024. február 23., péntek

Várni kell még az új csíkszeredai városbejárati elemekre

A közönségkedvenc szív formájú elem fogja képezni Csíkszereda városbejárataihoz tervezett pannók alapkoncepcióját, azonban még várni kell az első látványtervekre. A kivitelezésükre pedig még többet, mert várhatóan csak jövőre valósulhatnak meg.

Várni kell még az új csíkszeredai városbejárati elemekre
2024. február 23., péntek

Volt egy kis kakaskodás a Székely szabadság napi felvonulás engedélyezése kapcsán

Idén is megszervezi megemlékező nagygyűlését és felvonulását március 10-én, a székely szabadság napján Marosvásárhelyen a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) – közölte pénteken a szervezet elnöke.

Volt egy kis kakaskodás a Székely szabadság napi felvonulás engedélyezése kapcsán
2024. február 23., péntek

Harmincmillió euróból építenek okos utat Felső-Háromszéken

Háromszék első okos és egyben zöld útszakaszát alakítják ki a közeljövőben a Kézdiszentléleket Lemhénnyel összekötő, 114-es számú megyei út mentén.

Harmincmillió euróból építenek okos utat Felső-Háromszéken
2024. február 23., péntek

A képzéssorozat, amiben a kezdő vállalkozók négy hétig a cégükön dolgozhatnak

Vállalkozástervezés a fenntartható növekedési pálya érdekében – pénteken elstartolt az Erdélyi Vállalkozói Iskola (EVI) negyedik kiadása.

A képzéssorozat, amiben a kezdő vállalkozók négy hétig a cégükön dolgozhatnak
2024. február 23., péntek

Szabálytalan a Tamási Áron Gimnázium diákotthon építkezési engedélye

Általános ellenőrzést kért Hargita Megye Tanácsa az alárendeltségébe tartozó főépítészi igazgatóságától a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium részben leomlott diákotthona kapcsán.

Szabálytalan a Tamási Áron Gimnázium diákotthon építkezési engedélye
2024. február 23., péntek

Új rohammentő csökkenti a Kovászna megyei katasztrófavédelem járműparkjának átlagéletkorát

A megyei tanácsnak és a HS Timber Production (volt Schweighofer) cégnek köszönhetően új rohammentővel gazdagodott a Kovászna megyei tűzoltóság. A legkorszerűbb felszereléssel ellátott jármű ünnepélyes átvétele pénteken délben történt meg.

Új rohammentő csökkenti a Kovászna megyei katasztrófavédelem járműparkjának átlagéletkorát
2024. február 23., péntek

Négy évre átvette az országos útügy a Gyergyószentmiklósról Gyilkostóra vezető útszakaszt

Elindult az útjavítás a Gyergyószentmiklósról Gyilkostó fele vezető országúton, amelyet az Brassói Regionális Út- és Hídügyi Igazgatóság (DRDP) szakemberei végeznek. Az útügy csütörtökön vette át a várostól az érintett útszakaszt.

Négy évre átvette az országos útügy a Gyergyószentmiklósról Gyilkostóra vezető útszakaszt
2024. február 23., péntek

Rangos szakmai rendezvényre készül a Székelyudvarhelyi Városi Kórház

A nyitottság és a fejlődés jegyében szervez ingyenes szakmai napokat a székelyudvarhelyi városi kórház február 29-e és március 2-a között. Az esemény szakmai előadásai mellett egy közös futást is szerveznek a Szejkefürdőre.

Rangos szakmai rendezvényre készül a Székelyudvarhelyi Városi Kórház
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM