Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

Mihamarabb ki kell takarítani a patakba omlott földet, hogy ne legyen árvíz

Fülöp-Székely Botond 2018. március 23., 14:57
HIRDETÉS

Sürgős beavatkozásra van szükség a kecseti Gada-patak medrében, mert a szerdai földcsuszamlás következtében rengeteg föld omlott le a kertekből, ami részlegesen elzárta a víz útját. Mielőbb kitakarítanák a patakmedret, hogy elkerüljék az esetleges árvizeket.

Több kert hátsó része vált megközelíthetetlenné Fotó: Barabás Ákos

A hóolvadásnak, illetve az esőzéseknek tulajdonítható, hogy fellazult a talaj a Gada-patak mentén, majd beomlott a vízbe – jelentette ki lapunknak Kovács Lehel, Farkaslaka község polgármestere.

Mint mondta,

szerencsére nem sérült meg senki, az udvarokban és házakban sem keletkezett kár, viszont öt-hat háztáji kertből is a patakba csúszott a föld.

Fotó: Barabás Ákos

Azonnal értesítette a Hargita tűzoltóságot, illetve a Maros Vízügyi Igazgatóságot, melynek munkatársai már aznap kimentek a helyszínre, és megállapították, hogy

a talaj felsőbb rétege csúszott meg, egészen az agyagos részig.

Mielőbbi beavatkozás szükséges

A községvezető elmondta, jó az együttműködés a hatóságokkal, mindenki azon dolgozik, hogy mielőbb megoldódjon a probléma.

Sürgősen ki kell takarítani a patakmedret, hogy az olvadó hó miatt ne keletkezhessen árvíz

– hangsúlyozta. Ezenkívül

a medret támfalakkal kell megerősíteni, hogy a későbbiekben ne fordulhasson elő hasonló probléma.

Utóbbi megvalósítása érdekében elsősorban a kormánytól fognak támogatást kérni. Csötörtökön már Hargita Megye Tanácsának bizottsága is terepszemlét tartott, és segítséget ígért.

Fotó: Barabás Ákos

Kertjeiket féltik

Több károsulttal is beszéltünk csütörtöki ottjártunkkor, akik abban reménykedtek, hogy mielőbb rendeződik a helyzet, hiszen

a leomlott föld miatt egyáltalán nem tudják megközelíteni kertjük hátsó részét. Attól féltek, hogy sürgős beavatkozás nélkül még nagyobb lehet a baj.

Fotó: Barabás Ákos

A Nyikót is takarítani kell
Az elmúlt héten a Nyikó mentén is károkat okozott a megáradt patak, amely a korábbi partvédelmi munkálatoknak köszönhetően csak a termőföldeket öntötte el. Annyi bizonyos, hogy Farkaslakán nagyobb vízáteresztő képességű átkelőt kell építeni egy már létező híd helyett, illetve ki kell takarítani a Nyikó medrét – tudtuk meg Kovács Leheltől. Hozzátette, ezek mellett az erdei utakon is jelentős kár keletkezett.
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS