Mi magunk vagyunk a felelősek a saját egészségügyi állapotunkért

Mi magunk vagyunk a felelősek a saját egészségügyi állapotunkért

Fontos a megelőzés. Könnyebb elejét venni a problémáknak, mint a kialakult betegségeket kezelni

Fotó: Pinti Attila

Mindenki maga felelős a saját egészségéért – hívta fel a figyelmet Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője, akivel egy friss, a hazai lakosság fizikai és mentális egészségügyi állapotát firtató elemzés témájában beszélgettünk.

Iszlai Katalin

2022. április 02., 22:322022. április 02., 22:32

Az egészségbiztosítás hónapja nevű kampányt a biztosításokat népszerűsítő egyesület (APPA) kezdeményezte, ennek részeként készült egy közvélemény-kutatás a hazai lakosság fizikai és mentális egészségügyi állapotára vonatkozóan. Mint kiderült,

a többség elégedett az egészségével, ám vannak hiányosságok például a táplálkozás és a testmozgás terén, a világjárvány és az orosz-ukrán háború pedig kihatott a lakosság lelkivilágára.

Az online felmérés eredményei szerint a hazai lakosság 18 százaléka nagyon jónak ítéli egészségügyi állapotát, 48 százaléka jónak, 26 százaléka kielégítőnek, hat százaléka nem kielégítőnek, két százaléka pedig gyengének. A válaszadók 24 százaléka nagyon elégedett a mentális egészségével, 48 százalék jónak tartja azt, 22 százalék kielégítőnek, négy százalék nem kielégítőnek, két százalék pedig gyengének.

Nehéz időszak

Jobban lebontva a kérdést a fizikai és a mentális állapotot is tovább boncolgatták a felmérés készítői. Előbbi esetében például a táplálkozást, a testmozgást és az alvás minőségét firtatták.

Az eredmények szerint a lakosság 16 százaléka véli úgy, hogy egészségesen táplálkozik, 60 százaléka „eléggé” egészségesen, 20 százaléka nem túl megfelelően, három százalék pedig egyáltalán nem étkezik egészségesen.

A legtöbben egy-két típusú gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak naponta, de 16 százalékuk csak főve viszi be ezeket, 12 százalék pedig teljesen mellőzi a napi étkezésben. Ami a testmozgást illeti,

a válaszadók 18 százaléka alig mozog napi rendszerességgel (kevesebb mint 2000 lépés), és csak nyolc százalékuk végez naponta intenzív testmozgást.

A napi ötezer lépést a megkérdezettek 27 százaléka teljesíti, a tízezret pedig 23 százalék. Az alvás minősége szempontjából a lakosság többsége elégedett volt vagy kielégítőnek tartotta, mindössze 12 százalék tapasztalt gondokat ezen a téren.

Noha a mentális egészségével is elégedett a megkérdezettek többsége, a világjárvány és az orosz-ukrán háború kihatott a lakosság lelkivilágára.

Tízből kilencen állították például, hogy pszichikailag hatással van rájuk a háború, amely tízből közel hét megkérdezett szerint felborította a mindennapi rutinjukat is, és meggátolta őket az egészséges szokások gyakorlásában.

A koronavírus-járvány kapcsán a megkérdezettek mindössze 12 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a pandémia semmilyen hatással nem volt a lelkiállapotukra. Ezzel szemben sokakat kedvezőtlenül érintetett, 30 százalékukat kisebb, 24 százalékukat nagyobb mértékben.

Figyeljünk magunkra

Noha a kutatás szerint a legtöbben elégedettek az egészségügyi állapotukkal, a valós helyzet egészen más – mutatott rá megkeresésünkre Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője. Mint kifejtette, az, hogy valaki hogy érzi magát, nem azonos a biológiai tényekkel.

Idézet
Ha azt a nénit, aki alig tudja elolvasni a nyugdíjszelvényt vagy nem hallja a televíziót, rádiót, megkérdezzük, hogy egészségesnek érzi-e a magát, nagy valószínűséggel azt mondja, hogy igen, pedig a szakemberek szemszögéből messze nem az.

Ugyanígy bizonyos betegségekkel, mint például a magas vérnyomással együtt lehet élni egy életen át, ha megfelelően karban van tartva, az érintettek egészségesnek érezhetik magukat, de valójában nem azok.

Idézet
Az egészségtudat fontos szempont, és mint a világjárvány rávilágított, ez a romániai magyarok körében igencsak hiányos. Az egészségnevelés nagyon hiányzik a civil lakosság körében

– hangsúlyozta Tar Gyöngyi. Hozzátette: ahhoz, hogy valóban egészségesen éljünk, elsősorban azt kell tudatosítani, hogy

mi magunk vagyunk felelősek a saját egészségünkért.

„Nem az állam, nem a miniszter, nem a háziorvos, nem a család, hanem én. Nálunk talán arra vezethető vissza a rossz egészségtudatosság, hogy a kommunizmus idejéből megmaradt az a téves felfogás, hogy alkotmányos jogunk, és számunkra biztosítani kell.

Idézet
Ha gond adódik, akkor meg jönnek a kifogások, hogy azért történt, mert nem kaptuk meg a megfelelő ellátást.

Persze, sok mindent valóban az államnak kell biztosítania, de ettől függetlenül mindenki a saját egészségének a kovácsa.

Idézet
Rajtam múlik, hogy igénybe veszem-e a megelőző szolgáltatásokat, eljárok-e rendszeresen szűrővizsgálatokra, mit eszek, mennyit mozgok. Minderről csak én tudok gondoskodni, az én felelősségem

– húzta alá a szakember.

Sérültek a társas kapcsolatok

A mentális egészséggel kapcsolatosan továbbá arra is kitért, hogy az elmúlt megterhelő időszakban még inkább előtérbe került a lelki, érzelmi egészség. Nagyon nagy stressznek és nyomásnak volt és van kitéve a lakosság, de ez ellen is hatékonyan lehet védekezni.

A tömegtájékoztatással szembeni hozzáállástól a megfelelő mennyiségű és minőségi alvásig sok mindent tehetünk a nyugalmunk megőrzése érdekében, de ugyanilyen fontos a családdal eltöltött- és az énidő, illetve ezek helyek beosztása.

Ha mindez ellenére is úgy érezzük, hogy segítségre van szükségünk, merjünk másokhoz fordulni, ha nem is szakemberhez, akkor barátokhoz, családtagokhoz. „Talán a társas kapcsolatok sérültek leginkább először a járvány, most meg a háború miatt.

Idézet
Megváltozott a társadalmi életünk, már nem járunk közösségbe, megritkultak a találkozók, átalakultak a kapcsolataink. Ezek mind kihatnak a mentális egészségre, ezért fontos, hogy rájöjjünk, ha baj van, és figyeljünk a hozzátartozóinkra is.

Ha viselkedésükben furcsa változásokat észlelünk, esetleg érdektelenné válnak több minden iránt, idejében figyelmeztessük őket vagy forduljunk közösen szakemberhez” – emelte ki Tar Gyöngyi.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 01., szombat

A megélhetési politizálástól a közösségi érdekekig

Hogyan látja az öncélú kisközösségi politizálást, beleszól-e az RMDSZ országos vezetése a helyi ügyekbe, hogyan látja az erdélyi, székelyföldi társadalmi problémákat – számtalan más mellett ezekről a témákról beszélgetett Kelemen Hunor Miklós Csongorral.

A megélhetési politizálástól a közösségi érdekekig
2024. június 01., szombat

Az iskola, ahol egy napra a legózás és a különböző játékok kerültek középpontba

Nagy volt a zsivaj pénteken a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola udvarán: a step by step (lépésről lépésre) tagozatos pedagógusok és elemis diákok vendégeket fogadtak, akikkel együtt játszottak, alkottak, ugráltak.

Az iskola, ahol egy napra a legózás és a különböző játékok kerültek középpontba
2024. június 01., szombat

Volt olyan június, amikor Csíkszéket arasznyi hó borította

Az esztendő hatodik hónapja vélhetően a római Jupiter feleségéről, Juno istennőről kapta a nevét. A Nap ekkor tartózkodik a leghuzamosabb ideig az égbolton, de ez nem föltétlenül tükröződik az időjárásban.

Volt olyan június, amikor Csíkszéket arasznyi hó borította
2024. május 31., péntek

Korszerű orvosi központ és mentőállomás nyílt Korondon

Már nem kell más településekre, városokba utazniuk a Korond községi betegeknek, hiszen átadták az orvosi központot és a mentőállomást Korondon. Az intézet nyolc különböző szakággal indul, emellett a mentőszolgálat is helyet kapott a létesítményben.

Korszerű orvosi központ és mentőállomás nyílt Korondon
2024. május 31., péntek

Nagyban nyomták a tisztítószer-hamisítást és a csempészést, lecsapott rájuk a rendőrség

A rendőrség gazdasági bűncselekményeket kivizsgáló osztályának munkatársai az ügyészség felügyeletével négy személynél tartottak házkutatást Maroshévízen, Gyergyótölgyesen és Borszéken pénteken.

Nagyban nyomták a tisztítószer-hamisítást és a csempészést, lecsapott rájuk a rendőrség
2024. május 31., péntek

Híd a múlt, a jelen és a jövő között – felavatták az etédi falumúzeumot

Ünnepre gyűltek össze az etédiek és a távolabbról érkező meghívott vendégek pénteken: az önkormányzat által megvásárolt porta udvarán felavatták a régi álomként megvalósult, a közösségi összefogásként, kalákában létrehozott falumúzeumot.

Híd a múlt, a jelen és a jövő között – felavatták az etédi falumúzeumot
2024. május 31., péntek

Egyik sofőr jogosítvány nélkül, a másik valószínűleg tudatmódosító hatása alatt vezetett

A gyanú szerint tudatmódosító szer hatása alatt vezetett az a sofőr, akit a ludasi rendőröknek sikerült kiszűrniük a forgalomból péntekre virradóan.

Egyik sofőr jogosítvány nélkül, a másik valószínűleg tudatmódosító hatása alatt vezetett
2024. május 31., péntek

Körözött személyt igazoltattak a rendőrök

A mezőzáhi rendőrök csütörtök délután Nagysármáson igazoltattak egy karánsebesi férfit, amikor riasztott az e-DAC applikáció: az illető nevére két letartóztatási parancs is ki volt adva.

Körözött személyt igazoltattak a rendőrök
2024. május 31., péntek

Többségbe kerülne a baróti önkormányzatban az EMSZ

Baróton az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) többségbe szeretne kerülni a helyi tanácsban, ezáltal megszerezné a jogot az alpolgármester nevesítésére: ezzel a célkitűzéssel fut neki a választásoknak a helyi szervezet.

Többségbe kerülne a baróti önkormányzatban az EMSZ
2024. május 31., péntek

Súlyos sérültje is van a mikefalvi balesetnek

Két autó ütközött, egy személy súlyosan megsérült péntek délután a Maros megyei Mikefalván.

Súlyos sérültje is van a mikefalvi balesetnek
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!