Meg kell „barátkozniuk” a hitelekkel az önkormányzatoknak

Meg kell „barátkozniuk” a hitelekkel az önkormányzatoknak

A konferencián önkormányzati vezetők és szakemberek is felszólaltak

Fotó: Kovács Attila

Az európai uniós, de más forrásokból származó, beruházásokra szánt pályázati támogatások mind önrészt igényelnek az önkormányzatoktól, amelyhez a hitelfelvétel egyre szükségesebbé válik. Enélkül lemaradnak a versenyben, és vissza nem térő lehetőségek úszhatnak el – hangzott el a székelyföldi önkormányzati vezetők részvételével megtartott csíkszeredai konferencián.

Kovács Attila

2023. május 12., 14:132023. május 12., 14:13

2023. május 12., 14:172023. május 12., 14:17

A Csíki Moziban szervezett pénteki rendezvény témája a fejlesztésekhez szükséges hitelekben rejlő lehetőségek és veszélyek megvitatása volt, amelyről nemcsak önkormányzati vezetők, hanem pénzügyi szakemberek, illetve pénzintézetek képviselői is értekeztek. Noha Cseke Attila fejlesztési minisztert is várták, ő a péntek délelőtti kormányülés miatt nem tudott eljönni Bukarestből.

Korodi Attila csíkszeredai polgármester szervezőként és házigazdaként az általa vezetett megyeszékhely költségvetési bevételei és a fejlesztésekre előirányzott, tervezett kiadások tükrében számadatokkal érzékeltette azt a különbséget, amely a két oldal között van.

Noha a város jelentős költségvetési tartalékokkal rendelkezik, ezek már fogynak, a folyamatban levő európai uniós támogatású beruházások költségeit az áremelkedések megnövelték,

csak a vasúti felüljáró újjáépítésére idén 26 millió lejt kell saját költségvetéséből fordítson Csíkszereda.

Ugyanakkor az elkövetkező időszakban jelentős önrészt kell a 2021-es évi referenciaárakkal számoló Országos Helyreállítási Terv (PNRR) finanszírozta beruházásokra fordítani, illetve az Anghel Saligny program által biztosított támogatást is bőven ki kell egészíteni a tervezett munkálatok elvégzése érdekében.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint nálunk azt tartják jónak, ha nem tartozunk senkinek, de ha az önkormányzatok nem vesznek fel hitelt, akkor lemaradnak abban a versenyben, amely a támogatásokért, fejlesztésekért folyik. Hozzátette, 35 romániai megyeszékhely eladósodási arányát sikerült megnézni, ezekből kettő van, amelyeknél nincs adósság, az egyik Csíkszereda, a másik Sepsiszentgyörgy.

Idézet
Nem vagyok a hitelek ellen, mi vettünk fel hiteleket többször is, az az elvem, hogy amikor rosszul megy a gazdaság, akkor hitelt kell felvenni, ebből kell felpörgetni a város gazdaságát, és ha jól megy a város gazdasága, akkor akár korábban is vissza lehet fizetni a hitelt

– ismertette. Hozzátette, nem híve a tartalékolásnak, mert a pénznek nem a kincstárban, hanem a gazdaságban van a helye. Emlékeztetett,

Romániában a saját bevételek 30 százalékáig adósodhat el egy önkormányzat,

ez egy biztonságot nyújt, hogy nem jut csődbe, ugyanakkor csak beruházásokra fordíthatók a hitelek. „Ha 10 százalékos eladósodást számolunk Sepsiszentgyörgynek a tavalyi saját bevételeihez viszonyítva, és 15 éves futamidőben gondolkodva ez 45 millió eurós összeg, ennyivel versenyhátrányban vagyunk azokhoz viszonyítva, akik felvették a hiteleket, és 10 százalék körül van az eladósodási arányuk” – érzékeltette a helyzetet. Arról is beszámolt, hogy tavaly év végén egy 100 millió lejes hitelkeretről kötöttek megállapodást egy bankkal.

Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester is egyetértett azzal, hogy a hitel hozzájárul a fejlesztésekhez, és főleg ott van szükség erre, ahol sem kormányzati, sem európai uniós forrásokat nem tudnak felhasználni. Példának a tömegközlekedés fejlesztését hozta fel, amelyre 20 millió lejes hitelt vettek fel, és érdemesnek látja a hitelfelvételt a parkolási gondok megoldása érdekében parkolóházak építésére is – jelenleg 120 millió lejes összeget készülnek erre igénybe venni. Ez esetükben nem a város költségvetését terheli majd, hanem a piacigazgatóság fogja törleszteni, amely a parkolási rendszert működteti.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy

a szakemberhiány korlátozza az önkormányzatot a pályázati lehetőségek kihasználásában,

mert a támogatást élvező projektek kivitelezése saját hatáskörben kell maradjon, nem szervezhető ki. Ezért azt kellene kormányzati szinten elérni, hogy legyen lehetőség a projektek lebonyolításának kiszervezésére is külsős cégek számára. „Ellenkező esetben Románia rengeteg európai uniós forrást fog elveszíteni, mert nem fogja tudni felhasználni” – mutatott rá Soós Zoltán.

A hitelfelvétel nem elfogadott, mert aki ezt teszi, eladósítja a települést – vázolta a közvélekedést Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke, aki szerint ez a gondolkodás jellemző volt Hargita megyében, főleg Csíkban, emiatt pedig nagyon sok mindenről lemaradt a térség. Hozzátette, a kis megyéket bünteti a finanszírozási rendszer, mert minél nagyobb egy megye, egy város, annál több a jövedelem, ezért ezeknek a kis megyéknek sokkal nagyobb szükségük van a hitelre.

Szerinte jó döntés volt korábban is a megyei tanács hitelfelvétele, mert 2012-ben 500 ezer, 2018-ban 1 millió, ma 4,5 millió lej egy kilométer aszfaltút elkészítése, így sok út korszerűsítése elkészülhetett.

Idézet
Csak azt sajnálom, hogy a korábbi években nem emeltük maximumra a hitelfelvételt, mert akkor nem kellene 100 millió lejt meghaladó útfelújításokról beszélni

– mondta. Kitért arra is, fontos követni a pénzpiaci mozgásokat, és érezni, hogy mikor érdemes hitelt felvenni a kamatok változása miatt, de ahol kevés a bevétel, ott hitel nélkül nehéz előrelépni.

Kibédi Gyöngyvér, Zetelaka községmenedzsere szerint nagy megterhelést jelent a községek számára a régi épületek felújítása, mert tanintézetek esetében a szigorú követelmények növelik a költségeket, ugyanakkor a PNRR által ilyen célra biztosított támogatás, a négyzetméterenkénti 500 euró, nagyon kevés. Kozma István csíkszentsimoni polgármester arról beszélt, hogy a községek esetében a költségvetések kiadási oldalát nem fedezi a bevétel, ráadásul az elhúzódó projekteknél, mint esetükben a kultúrház felújítása, a támogatás értéke már csak egyharmada a költségeknek, a többit önrészből kell biztosítani.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 02., kedd

Elhunyt Dancs Árpád sepsiszentgyörgyi zenetanár és zeneszerző

Életének 79. évében, hosszas betegség után elhunyt Dancs Árpád, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium volt zenetanára, Sepsiszentgyörgy Pro Urbe díjas polgára – közölte kedden délután családja.

Elhunyt Dancs Árpád sepsiszentgyörgyi zenetanár és zeneszerző
2024. július 02., kedd

Átszervezés a gyergyószentmiklósi városházán, újraszámolás a beruházásoknál

Az útkorszerűsítésekkel és tömbházfelújításokkal kapcsolatos beruházások folytatásához szükséges tervezeteket fogadtak el és a városháza személyzeti átszervezését is megszavazták – rendkívüli ülést tartott a gyergyószentmiklósi képviselő-testület kedden.

Átszervezés a gyergyószentmiklósi városházán, újraszámolás a beruházásoknál
2024. július 02., kedd

Csehszlovákiából kitelepített magyaroknak emléket állító filmet mutatnak be Erdélyben

Az erdélyi közönségnek is bemutatják a Baska magyarul beszél című dokumentumfilmet, amely Baska József festőművész gyermekkori élményeit és a száműzetés traumáját eleveníti fel.

Csehszlovákiából kitelepített magyaroknak emléket állító filmet mutatnak be Erdélyben
2024. július 02., kedd

Parkolókat zárnak le Csíkszeredában

Több tömbház parkolóját is lezárják csütörtökön Csíkszeredában, mivel egy meghibásodáson fog dolgozni az Electrica áramszolgáltató – derül ki a csíkszeredai városháza közleményéből.

Parkolókat zárnak le Csíkszeredában
Parkolókat zárnak le Csíkszeredában
2024. július 02., kedd

Parkolókat zárnak le Csíkszeredában

2024. július 02., kedd

A Budapest-Brassó járat indítása mindkét város számára fontos lépés

A Budapest-Brassó járat indítása mindkét város és mindkét ország számára fontos lépés – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára a járat megnyitó ünnepségén kedden Budapesten a Liszt Ferenc-repülőtéren.

A Budapest-Brassó járat indítása mindkét város számára fontos lépés
2024. július 02., kedd

Ha ön ezt a hírt a munkahelyén olvassa, akkor nem szerepel ebben a statisztikában

A fiatalok (15-24 év közöttiek) körében továbbra is magas, 20,5 százalékos munkanélküliséget jegyeztek májusban, ami növekedést jelent az idei első negyedév végén mért 19,7 százalékos arányhoz képest.

Ha ön ezt a hírt a munkahelyén olvassa, akkor nem szerepel ebben a statisztikában
2024. július 02., kedd

Autóbontásból származó hulladékot ürítettek az út szélére, 70 ezer lejes bírságot kaptak

A csíkszeredai helyi rendőrök azonosították azt a személyt, aki a közelmúltban Csíkszereda külterületén jelentős mennyiségű hulladékot rakott le az út mentén. A hatóságiak jelentős bírságot szabtak ki.

Autóbontásból származó hulladékot ürítettek az út szélére, 70 ezer lejes bírságot kaptak
2024. július 02., kedd

Záporok és zivatarok hoznak átmeneti felfrissülést a kánikulában

Légköri instabilitásra vonatkozó másodfokú (narancssárga) riasztást adott ki kedd délelőtt az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország területeinek felére – írja az Agerpres.

Záporok és zivatarok hoznak átmeneti felfrissülést a kánikulában
2024. július 02., kedd

Feltérképezik a gyergyószentmiklósi utcai kereszteket

Naponta sokan elmennek mellettük, hozzátartoznak a gyergyószentmiklósi utcaképhez, a közelben lakók gondozzák, díszítik őket, de aki már valamivel távolabb lakik tőlük, alig tud valamit róluk. Most elindult az utcai keresztek átfogó feltérképezése.

Feltérképezik a gyergyószentmiklósi utcai kereszteket
2024. július 02., kedd

Összefogtak egymásért és a közösségért a csíkszentkirályi vállalkozók

Első alkalommal tartottak vállalkozói fórumot Csíkszentkirályon a helyi vállalkozói szövetség szervezésében. A péntek délutáni fórum alkalmával kiderült, hogy a helyben működő közel nyolcvan vállalkozás egyenként is hatalmas potenciállal bír.

Összefogtak egymásért és a közösségért a csíkszentkirályi vállalkozók
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!