Maros megyei tejtermékek szerte a nagyvilágban Pr-cikk

Maros megyei tejtermékek szerte a nagyvilágban

Többgenerációs családi vállalkozás. A Theréziánál a Bartha család minden tagja megtalálta boldogulását

Fotó: Therezia Prodcom

A Marosvásárhelytől 10 kilométerre található mezőpaniti Therezia Prodcom Kft. 1994-es megalapítása óta minden külső, piaci viszontagság ellenére töretlen dinamikával fejlődik és bővül. Olyannyira, hogy a Therézia sajtfélék manapság már nem csupán az országhatáron, illetve az Európai Unió határain belül, hanem más kontinenseken, így az Egyesült Államokban is kaphatóak. Ezzel egyidejűleg a Therézia termékek Mezőpanit nevét is ismertté tették, jó hírét öregbítve a széles nagyvilágban. A Therézia tejtermékgyár történetéről, jelenéről és jövőbeni terveiről az alábbiakban olvashatnak.

Székelyhon

2024. április 29., 10:102024. április 29., 10:10

Kezdetek és a stabilitás elérése

„A rendszerváltást követően Ausztriában és Svájcban tanultuk ki a mesterség titkait a párommal, Jolikával, ezt követően tértünk haza, és indítottuk el a kis családi vállalkozásunkat” – mesélte a cég alapításának történetét Bartha Márton alapító-vezérigazgató, aki házastársával együtt eleinte mezőgazdasággal, majd tejfeldolgozással foglalkozott.

Eredeti céljuk az volt, hogy saját tehénfarmot létesítenek – az adottságok miatt kezdetben csak kicsiben –, hogy aztán a megtermelt tejet feldolgozzák.

Rövidesen viszont a termékeik iránti nagy keresletnek köszönhetően szükségessé vált a környékbeli gazdáktól is felvásárolni a tejet. „Gyakorlatilag így kezdődött a Therézia sajt- és tejtermékek története, amely a napjainkban is ugyanazzal a lendülettel folytatódik” – emlékezett vissza a tulajdonos, akinek elmondása szerint miközben az 1990-es évek közepén legalább 40 tejfeldolgozó vállalat működött Maros megyében, mára már sajnos kevesebb mint tíz maradt üzemben.

Idézet
Nem volt egyszerű kihívás talpon maradni, de ahogy más iparágak esetében is, a siker titka a természetes alapanyagokban, a gondosan, figyelemmel elkészített, kiváló minőségű termékben rejlett”

– állítja Bartha Márton, aki mind a mai napig kiemelkedő fontosságot tulajdonít a tiszta, helyi forrásból származó alapanyagoknak.

Galéria

A mezőpaniti Therézia Kft. modern és minden igényt kielégítő telephelye

Fotó: Therezia Prodcom

Egy igazi családi vállalkozás

A Therézia Kft. családi vállalkozás jellegének megőrzését az alapító házaspár, Bartha Márton és Jolán valóban komolyan gondolja: immár mindkét gyermekük, Zsolt és Dalma, valamint azok házastársa a mezőpaniti tejfeldolgozó gyár csapatát erősítik.

Idézet
Emlékszem, hogy gyermekkoromban testvéremmel, Dalmával egy nagy játszótérként tekintettünk az üzemünkre, aztán később szépen lassan mi is besegítettünk, csatlakoztunk, beletanultunk a folyamatokba, és rendszerként kezdtük értelmezni mindazt, ami nálunk folyik”

– vette át a szót Bartha Zsolt, aki édesapjával közösen igazgatja a céget. A fiatal vezető nagyon hálás a Gondviselőnek azért, hogy a cégen belül mindenki megtalálhatta a maga boldogulásának és személyes fejlődésének lehetőségét, s mindez igaz a családi kapcsolatokra is. És ahogy akkor a cégalapító Bartha házaspár gyerekei, mostanság az unokák, a kis Lea, Ármin, Ádám, Milla és Zora tesznek gyakori „munkalátogatást” a cég irodaházában a nagyszülők leplezetlen örömére és a munkatársak nem rejtett derűjére. S ha már szó esett az unokákról, essen szó az elődökről is, hiszen

idősebb Bartha Márton (1935–2014) bátorította fiát a vállalkozás elindítására. Akkor is, mint most, apa és fia teljes egyetértésben fogott munkához,

az idősebb Bartha Márton a szükséges telket biztosítva segítette az építkezést.

Minden cég életében eljön a pillanat, amikor időszerűvé válik a generációváltás kérdése, ám Zsolt szerint náluk jelenleg nem generációváltás, hanem generációbővítés történik. „Mi senkit nem szeretnénk leváltani” – mondta nevetve a fiatal korosztály képviselője, aki hosszú távon is családi vállalkozásban gondolkodik, ahol mindenki saját kapacitásának és erősségeinek megfelelően dolgozik.

Idézet
A többgenerációs vállalatokban az a jó, hogy a friss ötletek ötvöződnek a tapasztalattal, s minden újabb, életképes ötlet egy újabb tervet szül, amit közös erővel meg is valósítunk”

– állítja nagy egyetértésben apa és fia, akik a cég vezetőségi stábjával karöltve – sokan közülük már több évtizede erősítik a csapatot – álmodják meg a jövőt, és dolgozzák ki a jövőképnek megfelelően a közép- és hosszú távú stratégiai terveket, illetve igazgatják a mindennapi tevékenységet.

Galéria

Bartha Márton tulajdonos-vezérigazgató joggal lehet büszke arra, amit felépítettek

Fotó: Therezia Prodcom

A Therézia Kft. a nagyvilágban

„Habár külkereskedelmi szempontból a Therézia Kft. számára az igazi áttörést az Európai Unióhoz való csatlakozás hozta el, még 2005-öt írtunk, amikor két évvel a gazdasági közösségbe való belépés előtt mi már megszereztük az uniós kereskedelmi bejegyzési számunkat. Ezt úgy is mondhatnánk, hogy

Idézet
minket kvázi már két évvel az ország előtt felvettek az Unióba. Ez hatalmas lehetőségeket nyitott meg előttünk, hiszen a belföldi kereskedelem mellett immár az exportra is fókuszálhattunk.

Az első célországunk Anglia volt, amelyet aztán az Unió több országa is követett. Jelenleg már az Egyesült Államokba is exportálunk” – mondta Bartha Márton, aki abbéli meggyőződésének is hangot adott, hogy az előzőekben leírtaknak köszönhetően

nem csupán a Therézia márkanév, hanem Mezőpanit település neve is méltán eljutott a világ legkülönbözőbb szegleteibe, hiszen a község a tejtermékkészítés több évszázados hagyományát őrzi.

S hogy a mezőpaniti „téfelnek” és sajtnak párja nincsen, azt nem kisebb személyiség, mint maga a néhai dr. Bernády György városépítő polgármester is elismerte.

Idézet
Fontos számunkra, hogy a Therézia termékek a helybéli, a Mezőpanit és Marosvásárhely körzetében élő emberek szorgalmas, gondos kezei közül kerülnek ki”

– hangoztatta Bartha Márton alapító-vezérigazgató, aki szerint a helyi munkaerő mint elsődleges emberi erőforrás foglalkoztatása nem csupán gazdaságilag hatékony, hanem a közösségépítés szempontjából is példaértékűnek tekinthető, hiszen az itthon maradást segíti elő, és közvetett módon a hagyományos családi értékek ápolását bátorítja.

Idézet
Természetes, maros-mezőségi alapanyagok, hagyományos receptek és előállítási módszerek, az itt dolgozó emberek szorgalma, odaadása és termékszeretete. Mindezeket olyan hagyományos erdélyi értékeknek tekintjük, amelyeket föltétlenül bele szeretnénk építeni az általunk előállított termékekbe”

– vallja Bartha Márton, aki szerint a mai felgyorsult világban mi sem fontosabb, mint az elődjeink által ránk bízott, örök érvényű emberi értékek megőrzése és továbbadása. Ha kell, akár sajt formájában is… A mezőpaniti gyárban pedig ezen szorgoskodik az a 130 fő, akik azon dolgoznak, hogy finomabbnál finomabb falatok kerüljenek a háztartásokba. A napi 60–70 000 liternyi feldolgozott tej pedig garancia nemcsak a mennyiségre, de a minőségre is.

Tervek és jövőkép

A céget ugyanazzal a töretlen lendülettel szeretnék továbbfejleszteni, mint eddig.

A Bartha család meggyőződése, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar távolról sem a múlt története, hanem ellenkezőleg: a jövő kihívása.

Ennek megfelelően apa és fia, Márton és Zsolt egyöntetűen megfogalmazott hitvallása az, hogy a Therézia Kft.-nek továbbá is helyi, családi vállalkozásnak kell maradnia, amelyet reményeik szerint majd a következő generációk továbbvisznek.

Mi sem kívánhatunk számukra ennél szebbet, többet. A kedves olvasóknak pedig melegen (de akár hidegen) is ajánljuk a finom mezőpaniti tejtermékeket, sajtot, tejfölt, vajat, tejet, s a felsorolást még folytathatnánk. Próbálják ki, nem fognak csalódni!

Az itt olvasható tartalom először az „Akiket az idő igazol” 2023-as kiadványában jelent meg.

(X – fizetett hirdetés)

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 30., csütörtök

Két kamion és egy kisautó ütközött, mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre

Nyolcan sérültek meg csütörtökön este egy Karácsonfalván történt balesetben. A helyszínre a mentőhelikoptert is riasztották.

Két kamion és egy kisautó ütközött, mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre
2024. május 30., csütörtök

Elhelyezték a Mesemalom bölcsőde és óvoda alapkövét, időkapszulával üzennek az utókornak

Bölcsődének, óvodai és napközis csoportoknak is helyet adó épületegyüttes alapkövét tették le csütörtökön Gyergyóditróban. Az utókornak is üzentek egy időkapszula elhelyezésével.

Elhelyezték a Mesemalom bölcsőde és óvoda alapkövét, időkapszulával üzennek az utókornak
2024. május 30., csütörtök

Szigorítottak a szociális szolgáltatásokat szabályozó törvényen

A Maros megyei szociális szolgáltatást végző civil szervezetek, az ellenőrző hatóság, valamint a törvényhozás képviselője, Csép Éva Andrea parlamenti képviselő vette górcső alá a szociális szolgáltatásokat szabályozó új törvény legfontosabb változásait.

Szigorítottak a szociális szolgáltatásokat szabályozó törvényen
2024. május 30., csütörtök

Székelyudvarhelyi tanácsülés egy jó kis számháborúval

Nem fogadta el a székelyudvarhelyi önkormányzati képviselő-testületet a 2023-as évi zárszámadásról szóló határozattervezetet, ugyanakkor a fűtésszolgáltatás módosításról szóló tervezet mellett a város fenntartható.

Székelyudvarhelyi tanácsülés egy jó kis számháborúval
2024. május 30., csütörtök

Vadállat okozhatta egy idős férfi halálát

A Dicsőszentmárton közelében lévő Szászbogácson, a mezőn találtak rá egy 71 éves férfi holtestére szerdán.

Vadállat okozhatta egy idős férfi halálát
Vadállat okozhatta egy idős férfi halálát
2024. május 30., csütörtök

Vadállat okozhatta egy idős férfi halálát

2024. május 30., csütörtök

A Gyilkos-tónál törvénytelenül működő csónakázó miatt tartottak házkutatásokat

A Gyilkos-tó partján a gyanú szerint törvénytelenül épített stég ügyében tartottak több házkutatást a rendőrök csütörtökön Gyergyószék több településén. Két személyt bevittek kihallgatásra.

A Gyilkos-tónál törvénytelenül működő csónakázó miatt tartottak házkutatásokat
2024. május 30., csütörtök

Lejárt szavatosságú élelmiszerekből főztek, ideiglenesen bezárták a Sapientia csíkszeredai karán működő étkezdét

Lejárt szavatosságú élelmiszereket találtak a fogyasztóvédők a csíkszeredai Sapientia egyetem épületében működő étkezdében, emiatt és más rendellenesség miatt ideiglenesen felfüggesztették az étkeztető egység működését.

Lejárt szavatosságú élelmiszerekből főztek, ideiglenesen bezárták a Sapientia csíkszeredai karán működő étkezdét
2024. május 30., csütörtök

A gyergyószéki beruházásoknak köszönhetően megduplázódik az ország krumplitároló kapacitása

Ünnepélyes keretek között avatták fel Gyergyóalfaluban a Via Agro vállalkozás által épített krumplitároló és -feldolgozó üzemet. A létesítmény egyike azoknak a nagy élelmiszeripari beruházásoknak, amelyek Gyergyószéken megvalósulnak.

A gyergyószéki beruházásoknak köszönhetően megduplázódik az ország krumplitároló kapacitása
2024. május 30., csütörtök

2700 egészségügyi állást lehet meghirdetni az egészségügyben, ebből 88-at Marosvásárhelyen

Összesen 2700 egészségügyi állást szabadított fel egy csütörtökön elfogadott memorandummal a kormány, ezek közül a legtöbbet – 861-et – a Bukaresti Egyetemi Sürgősségi Kórházban hirdetik meg – számolt be a kormányülés után Mihai Constantin.

2700 egészségügyi állást lehet meghirdetni az egészségügyben, ebből 88-at Marosvásárhelyen
2024. május 30., csütörtök

Egy kis kézdivásárhelyi összefoglaló, választás előtt tíz nappal

Egy új belgyógyászati osztály létrehozása, a régi városrész rendezése, a városi víz- és csatornahálózat teljes körű kiépítése – íme néhány kézdivásárhelyi terv, amelyek elhangzottak egy csütörtöki sajtóeseményen.

Egy kis kézdivásárhelyi összefoglaló, választás előtt tíz nappal
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!