Maros megyei tejtermékek szerte a nagyvilágban Pr-cikk

Maros megyei tejtermékek szerte a nagyvilágban

Többgenerációs családi vállalkozás. A Theréziánál a Bartha család minden tagja megtalálta boldogulását

Fotó: Therezia Prodcom

A Marosvásárhelytől 10 kilométerre található mezőpaniti Therezia Prodcom Kft. 1994-es megalapítása óta minden külső, piaci viszontagság ellenére töretlen dinamikával fejlődik és bővül. Olyannyira, hogy a Therézia sajtfélék manapság már nem csupán az országhatáron, illetve az Európai Unió határain belül, hanem más kontinenseken, így az Egyesült Államokban is kaphatóak. Ezzel egyidejűleg a Therézia termékek Mezőpanit nevét is ismertté tették, jó hírét öregbítve a széles nagyvilágban. A Therézia tejtermékgyár történetéről, jelenéről és jövőbeni terveiről az alábbiakban olvashatnak.

Székelyhon

2024. április 29., 10:102024. április 29., 10:10

Kezdetek és a stabilitás elérése

„A rendszerváltást követően Ausztriában és Svájcban tanultuk ki a mesterség titkait a párommal, Jolikával, ezt követően tértünk haza, és indítottuk el a kis családi vállalkozásunkat” – mesélte a cég alapításának történetét Bartha Márton alapító-vezérigazgató, aki házastársával együtt eleinte mezőgazdasággal, majd tejfeldolgozással foglalkozott.

Eredeti céljuk az volt, hogy saját tehénfarmot létesítenek – az adottságok miatt kezdetben csak kicsiben –, hogy aztán a megtermelt tejet feldolgozzák.

Rövidesen viszont a termékeik iránti nagy keresletnek köszönhetően szükségessé vált a környékbeli gazdáktól is felvásárolni a tejet. „Gyakorlatilag így kezdődött a Therézia sajt- és tejtermékek története, amely a napjainkban is ugyanazzal a lendülettel folytatódik” – emlékezett vissza a tulajdonos, akinek elmondása szerint miközben az 1990-es évek közepén legalább 40 tejfeldolgozó vállalat működött Maros megyében, mára már sajnos kevesebb mint tíz maradt üzemben.

Idézet
Nem volt egyszerű kihívás talpon maradni, de ahogy más iparágak esetében is, a siker titka a természetes alapanyagokban, a gondosan, figyelemmel elkészített, kiváló minőségű termékben rejlett”

– állítja Bartha Márton, aki mind a mai napig kiemelkedő fontosságot tulajdonít a tiszta, helyi forrásból származó alapanyagoknak.

Galéria

A mezőpaniti Therézia Kft. modern és minden igényt kielégítő telephelye

Fotó: Therezia Prodcom

Egy igazi családi vállalkozás

A Therézia Kft. családi vállalkozás jellegének megőrzését az alapító házaspár, Bartha Márton és Jolán valóban komolyan gondolja: immár mindkét gyermekük, Zsolt és Dalma, valamint azok házastársa a mezőpaniti tejfeldolgozó gyár csapatát erősítik.

Idézet
Emlékszem, hogy gyermekkoromban testvéremmel, Dalmával egy nagy játszótérként tekintettünk az üzemünkre, aztán később szépen lassan mi is besegítettünk, csatlakoztunk, beletanultunk a folyamatokba, és rendszerként kezdtük értelmezni mindazt, ami nálunk folyik”

– vette át a szót Bartha Zsolt, aki édesapjával közösen igazgatja a céget. A fiatal vezető nagyon hálás a Gondviselőnek azért, hogy a cégen belül mindenki megtalálhatta a maga boldogulásának és személyes fejlődésének lehetőségét, s mindez igaz a családi kapcsolatokra is. És ahogy akkor a cégalapító Bartha házaspár gyerekei, mostanság az unokák, a kis Lea, Ármin, Ádám, Milla és Zora tesznek gyakori „munkalátogatást” a cég irodaházában a nagyszülők leplezetlen örömére és a munkatársak nem rejtett derűjére. S ha már szó esett az unokákról, essen szó az elődökről is, hiszen

idősebb Bartha Márton (1935–2014) bátorította fiát a vállalkozás elindítására. Akkor is, mint most, apa és fia teljes egyetértésben fogott munkához,

az idősebb Bartha Márton a szükséges telket biztosítva segítette az építkezést.

Minden cég életében eljön a pillanat, amikor időszerűvé válik a generációváltás kérdése, ám Zsolt szerint náluk jelenleg nem generációváltás, hanem generációbővítés történik. „Mi senkit nem szeretnénk leváltani” – mondta nevetve a fiatal korosztály képviselője, aki hosszú távon is családi vállalkozásban gondolkodik, ahol mindenki saját kapacitásának és erősségeinek megfelelően dolgozik.

Idézet
A többgenerációs vállalatokban az a jó, hogy a friss ötletek ötvöződnek a tapasztalattal, s minden újabb, életképes ötlet egy újabb tervet szül, amit közös erővel meg is valósítunk”

– állítja nagy egyetértésben apa és fia, akik a cég vezetőségi stábjával karöltve – sokan közülük már több évtizede erősítik a csapatot – álmodják meg a jövőt, és dolgozzák ki a jövőképnek megfelelően a közép- és hosszú távú stratégiai terveket, illetve igazgatják a mindennapi tevékenységet.

Galéria

Bartha Márton tulajdonos-vezérigazgató joggal lehet büszke arra, amit felépítettek

Fotó: Therezia Prodcom

A Therézia Kft. a nagyvilágban

„Habár külkereskedelmi szempontból a Therézia Kft. számára az igazi áttörést az Európai Unióhoz való csatlakozás hozta el, még 2005-öt írtunk, amikor két évvel a gazdasági közösségbe való belépés előtt mi már megszereztük az uniós kereskedelmi bejegyzési számunkat. Ezt úgy is mondhatnánk, hogy

Idézet
minket kvázi már két évvel az ország előtt felvettek az Unióba. Ez hatalmas lehetőségeket nyitott meg előttünk, hiszen a belföldi kereskedelem mellett immár az exportra is fókuszálhattunk.

Az első célországunk Anglia volt, amelyet aztán az Unió több országa is követett. Jelenleg már az Egyesült Államokba is exportálunk” – mondta Bartha Márton, aki abbéli meggyőződésének is hangot adott, hogy az előzőekben leírtaknak köszönhetően

nem csupán a Therézia márkanév, hanem Mezőpanit település neve is méltán eljutott a világ legkülönbözőbb szegleteibe, hiszen a község a tejtermékkészítés több évszázados hagyományát őrzi.

S hogy a mezőpaniti „téfelnek” és sajtnak párja nincsen, azt nem kisebb személyiség, mint maga a néhai dr. Bernády György városépítő polgármester is elismerte.

Idézet
Fontos számunkra, hogy a Therézia termékek a helybéli, a Mezőpanit és Marosvásárhely körzetében élő emberek szorgalmas, gondos kezei közül kerülnek ki”

– hangoztatta Bartha Márton alapító-vezérigazgató, aki szerint a helyi munkaerő mint elsődleges emberi erőforrás foglalkoztatása nem csupán gazdaságilag hatékony, hanem a közösségépítés szempontjából is példaértékűnek tekinthető, hiszen az itthon maradást segíti elő, és közvetett módon a hagyományos családi értékek ápolását bátorítja.

Idézet
Természetes, maros-mezőségi alapanyagok, hagyományos receptek és előállítási módszerek, az itt dolgozó emberek szorgalma, odaadása és termékszeretete. Mindezeket olyan hagyományos erdélyi értékeknek tekintjük, amelyeket föltétlenül bele szeretnénk építeni az általunk előállított termékekbe”

– vallja Bartha Márton, aki szerint a mai felgyorsult világban mi sem fontosabb, mint az elődjeink által ránk bízott, örök érvényű emberi értékek megőrzése és továbbadása. Ha kell, akár sajt formájában is… A mezőpaniti gyárban pedig ezen szorgoskodik az a 130 fő, akik azon dolgoznak, hogy finomabbnál finomabb falatok kerüljenek a háztartásokba. A napi 60–70 000 liternyi feldolgozott tej pedig garancia nemcsak a mennyiségre, de a minőségre is.

Tervek és jövőkép

A céget ugyanazzal a töretlen lendülettel szeretnék továbbfejleszteni, mint eddig.

A Bartha család meggyőződése, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar távolról sem a múlt története, hanem ellenkezőleg: a jövő kihívása.

Ennek megfelelően apa és fia, Márton és Zsolt egyöntetűen megfogalmazott hitvallása az, hogy a Therézia Kft.-nek továbbá is helyi, családi vállalkozásnak kell maradnia, amelyet reményeik szerint majd a következő generációk továbbvisznek.

Mi sem kívánhatunk számukra ennél szebbet, többet. A kedves olvasóknak pedig melegen (de akár hidegen) is ajánljuk a finom mezőpaniti tejtermékeket, sajtot, tejfölt, vajat, tejet, s a felsorolást még folytathatnánk. Próbálják ki, nem fognak csalódni!

Az itt olvasható tartalom először az „Akiket az idő igazol” 2023-as kiadványában jelent meg.

(X – fizetett hirdetés)

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 02., kedd

Parkolókat zárnak le Csíkszeredában

Több tömbház parkolóját is lezárják csütörtökön Csíkszeredában, mivel egy meghibásodáson fog dolgozni az Electrica áramszolgáltató – derül ki a csíkszeredai városháza közleményéből.

Parkolókat zárnak le Csíkszeredában
Parkolókat zárnak le Csíkszeredában
2024. július 02., kedd

Parkolókat zárnak le Csíkszeredában

2024. július 02., kedd

A Budapest-Brassó járat indítása mindkét város számára fontos lépés

A Budapest-Brassó járat indítása mindkét város és mindkét ország számára fontos lépés – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára a járat megnyitó ünnepségén kedden Budapesten a Liszt Ferenc-repülőtéren.

A Budapest-Brassó járat indítása mindkét város számára fontos lépés
2024. július 02., kedd

Ha ön ezt a hírt a munkahelyén olvassa, akkor nem szerepel ebben a statisztikában

A fiatalok (15-24 év közöttiek) körében továbbra is magas, 20,5 százalékos munkanélküliséget jegyeztek májusban, ami növekedést jelent az idei első negyedév végén mért 19,7 százalékos arányhoz képest.

Ha ön ezt a hírt a munkahelyén olvassa, akkor nem szerepel ebben a statisztikában
2024. július 02., kedd

Autóbontásból származó hulladékot ürítettek az út szélére, 70 ezer lejes bírságot kaptak

A csíkszeredai helyi rendőrök azonosították azt a személyt, aki a közelmúltban Csíkszereda külterületén jelentős mennyiségű hulladékot rakott le az út mentén. A hatóságiak jelentős bírságot szabtak ki.

Autóbontásból származó hulladékot ürítettek az út szélére, 70 ezer lejes bírságot kaptak
2024. július 02., kedd

Záporok és zivatarok hoznak átmeneti felfrissülést a kánikulában

Légköri instabilitásra vonatkozó másodfokú (narancssárga) riasztást adott ki kedd délelőtt az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország területeinek felére – írja az Agerpres.

Záporok és zivatarok hoznak átmeneti felfrissülést a kánikulában
2024. július 02., kedd

Feltérképezik a gyergyószentmiklósi utcai kereszteket

Naponta sokan elmennek mellettük, hozzátartoznak a gyergyószentmiklósi utcaképhez, a közelben lakók gondozzák, díszítik őket, de aki már valamivel távolabb lakik tőlük, alig tud valamit róluk. Most elindult az utcai keresztek átfogó feltérképezése.

Feltérképezik a gyergyószentmiklósi utcai kereszteket
2024. július 02., kedd

Összefogtak egymásért és a közösségért a csíkszentkirályi vállalkozók

Első alkalommal tartottak vállalkozói fórumot Csíkszentkirályon a helyi vállalkozói szövetség szervezésében. A péntek délutáni fórum alkalmával kiderült, hogy a helyben működő közel nyolcvan vállalkozás egyenként is hatalmas potenciállal bír.

Összefogtak egymásért és a közösségért a csíkszentkirályi vállalkozók
2024. július 02., kedd

Számos háztartás marad víz nélkül Székelyudvarhelyen kedd délutánig

Több székelyudvarhelyi utcában is szünetelni fog a vízszolgáltatás kedden délutánig,

Számos háztartás marad víz nélkül Székelyudvarhelyen kedd délutánig
2024. július 02., kedd

A méz mellett egy kis pénz is csurran-cseppen a méhészeknek

Kaptárakra, méhészeti eszközökre, méhállományra, szállítóeszközökre, de még mézanalízisre is igényelhetnek támogatást a méhészek a hónap végéig. A juttatás már az elmúlt években is létezett, idén viszont van egy fontos változás a feltételekben.

A méz mellett egy kis pénz is csurran-cseppen a méhészeknek
2024. július 01., hétfő

Átlagos tételsorok, magabiztos diákok a román írásbelin

Megkönnyebbüléssel léptek ki hétfőn az iskola kapuján a kézdivásárhelyi érettségizők, akiknek többsége egyetértett: román nyelv és irodalomból idén nem nehéz elérni az átmenő jegyet. A humán és reál szakos tételsorok csaknem azonosak voltak.

Átlagos tételsorok, magabiztos diákok a román írásbelin
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!