Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Lassan haladnak az újjáépített atyhai templom berendezésével

Dósa Ildikó 2018. április 16., 12:23
HIRDETÉS

A belső bútorzat még nem készült el, és az ehhez szükséges pénznek is csak alig több mint fele van meg, de karácsony óta már az újjáépített templomban tartják a miséket Atyhában. A 2016 őszén villámcsapás miatt leégett templomot közösségi összefogással múlt év őszére újjáépítették, de a híveket még a haranglábból hívják misére, mivel a decemberben kiszállított új harangokat nem sikerült felszerelni.

Fotó: Veres Nándor

„Olyan lassan megy minden! Régebben volt egy mesterember, ő volt a kőműves is, ács is, most ezt mind külön le kell zongorázni ahhoz, hogy elindulhassanak a dolgok” – jegyezte meg Adorján Imre atyhai plébános.

A 2016. szeptember közepén villámcsapás miatt leégett római katolikus templomot tavaly ősz végére sikerült újjáépíteni, azonban a vastag falakra felvitt vakolat és festék nem tudott kiszáradni, elég nagy helyen kiütött rajtuk a penész.

HIRDETÉS

Egy kis párátlanítóval igyekeztek ezen segíteni, nem túl nagy sikerrel, de az utóbbi napok melege lehetővé tette, hogy folyamatosan nyitva hagyják az ajtókat, így a huzat jó szolgálatot tesz. Gyógyító vakolat került a falakra, ami a plébános tudomása szerint kivonja belőlük a salétromot, kiszáradás után pedig újrafestik.

Már karácsony előtt elkészültek a harangok, szerették volna, ha szenteste ezek hangja szólal meg, de nem sikerült időben megszerezni az engedélyeket, így hiába lett meg időben a torony és az annak felső részébe vezető lépcsőzet.

Húsvétkor is csak a haranglábból szólalt meg az új kisebbik harang, mellette pedig az, amelyet Lázár Imre székelyudvarhelyi harangöntő kölcsönadott az atyhaiaknak. A nagy és a középső harang a plébánia udvarán ponyva alatt várja, hogy helyére kerüljön.

A 60 kilogrammos kisebbet Magyarországon öntötték, egy ottani orvosi társaság adományaként, a középső, 160 kilogrammosat Lázár Imre ajándékként öntötte, a 300 kilogrammos nagyot pedig a korondi önkormányzat adományozta a falunak.

Fotó: Veres Nándor

A berendezésre várni kell

Tavaly ősz végéig sikerült felszerelni a nyílászárókat, bevezetni a villanyáramot és a fűtést. Bár a plébános szerette volna, hogy

a padlóra csak a padok alá kerüljön tégla, a többi fa legyen, miként az korábban is volt, a kivitelező részben biztonsági okok miatt, részben pedig a gombásodás elkerülése érdekében a teljes felület téglaburkolása mellett döntött.

A vaskos, magas fehér falakkal határolt téglapadló azonban így is szép látványt nyújt, megfelelő hőmérsékletéről télen a fűtésrendszer csövei gondoskodnak majd.

Misére több mint egy évig a ravatalozóban gyűltek össze, de tavaly karácsony óta már a templomban tartják, az új, illatos fagerendázat alatt, kölcsön kapott bútorzattal.

Ugyanis másfél éve a lángok martaléka lett az Assisi Szent Ferenc-szobor, a fő- és a két mellékoltár, a faragott csillárok, a stációs képek, a keresztelőkút, a padok, a ministránsszékek, a felszerelések és a különböző kellékek.

Az elégett tárgyak helyett sok mindent kaptak adományba, de nagyon sok mindenre van még szükség.

Fotó: Veres Nándor

A bútorzat tervei a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekségnél vannak, csak az ottani jóváhagyás után készíthetők el. A főoltáron már dolgoznak, azonban a két mellékoltárról nem sokat tud a plébános. Még reménykedik abban, hogy ide teheti a csíkszentkirályi plébániától ajándékba kapott Jézus- és Mária-szobrot, amelyekhez azért is ragaszkodnának, mert emlékeztetnek a tűzben odaveszett oltárokra.

Bármely pillanatban kiszállítaná Papp Zoltán bethlenfalvi orgonaépítő az általa felajánlott orgonaszekrényt a megtoldott sor orgonasíppal, de ki kell várni, amíg állandósul a beltér nedvességtartalma.

A hét végén megérkezett a vasajtó is, amelyet biztonságból a karzat bejáratához szerelnek.

Egy szép Kolonics-orgona állt itt, ami teljesen leégett. Ha lett volna ajtó, talán nem így történik. Reméljük, többé nem lesz hasonló eset, de ha mégis, a vasajtó megvédheti az orgonát a tűztől

– bizakodott a plébános

Még elkél a segítség

Húsvét után folytathatták a tél miatt abbahagyott munkálatokat, így jelenleg a korondi szakemberek bent kisebb javításokat, simításokat végeznek, kinn pedig megkezdődött a térrendezés.

A templom udvarát őshonos fűfélékkel vetették be, az épület köré járda épült, hogy esős időben ne kelljen többé sárban járni, ugyanakkor hamarosan a lépcsőre is burkolat kerül, és lesz új templomkapu is.

Az eddigi adományok fedezték a templom újjáépítését, azonban a belső tér berendezéséhez szükséges költségeknek hozzávetőleg a fele áll rendelkezésre, ezért még elkelnek a támogatások.

Szeretnénk, ha július 22-ére, Mária Magdolna napjára minden elkészülne, de ez most nem igazán úgy mutat. Azonban bizakodunk. Amikor megtörtént a tragédia, jó volt látni, hogy az emberekből nem halt ki a jóindulat, nem maradtak közömbösek. Volt, aki azt sem tudta, hogy Atyha létezik, de adományozott. Sok gyűjtést, jótékonysági koncertet szerveztek, más országokban is

– emlékezett vissza hálával Adorján Imre.

Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS