Kezdődik az iskola: változásokkal köszönt be a 2022–2023-as tanév

Kezdődik az iskola: változásokkal köszönt be a 2022–2023-as tanév

Évnyitók tekintetében visszatérhetünk a rendes kerékvágásba, sok minden más változik azonban az új tanévben

Fotó: Veres Nándor

Országszerte több mint 3 millió óvodás és iskolás kezdi el a 2022–2023-as tanévet hétfőn. Az új iskolai év sok szempontból más, mint a tavalyi: míg egy évvel ezelőtt mindenki maszkban volt a tanévnyitókon, és a szülők nem mehettek be az oktatási intézményekbe, most nincs erre vonatkozó korlátozás. Ugyanakkor jó néhány változás életbe lép az iskolai évben, többek közt nem félévekre, hanem öt modulra lesz osztva a tanév, és a diákok értékelési rendszere is változik.

Szász Cs. Emese

2022. szeptember 05., 08:502022. szeptember 05., 08:50

Virágcsokrot szorongató, ünneplőbe öltözött gyerekek sietnek hétfőn országszerte az első tanítási napra:

több mint 17 800 tanintézetben 3 millió 14 ezer óvodás és iskolás kezdi el a tanévet.

Míg a 2020-as évben a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a tanévnyitó ünnepségek, tavaly pedig maszkban tartották még a kinti évnyitókat is, ráadásul szigorúan szülők nélkül,

idén visszatér az élet a rendes kerékvágásba.

Hagyományos tanévnyitó ünnepségeket rendeznek az iskolákban, és bár múlt héten elterjedt az, hogy az oktatási minisztérium kitiltja idén is erről a szülőket, pénteken Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter pontosított. „Hamis az az információ, miszerint az oktatási minisztérium tiltást adott ki!

Idézet
Az oktatási minisztérium és az egészségügyi minisztérium semmilyen módon nem ellenzi a családok jelenlétét a tanévnyitón, főleg, hogy az ilyen típusú rendezvények zömét nyílt tereken tartják

– áll a miniszter Facebook-bejegyzésében.

Így alakul a tanév

És bár ebből a szempontból visszatértünk a régi, jól megszokott módszerekhez, sok más szempontból változás lesz az idei tanévben: már az igencsak korai, szeptember elejei tanévkezdés is furcsa, miután Romániában az őszi hónap közepén szokott megkezdődni az iskola, de ez is a változások egyike.

Az egyik legfontosabb változás még, hogy idéntől nem félévekre, hanem öt tanítási modulra osztják a tanévet.

A 2022-2023-as tanév 36 tanítási hétből áll, kivételt képeznek a 12. osztályosok, illetve az esti tagozat 13. osztályos diákjai, akik 34 héten át járnak iskolába, számukra 2023. június 2-án zárul a tanév. A nyolcadikosok 2023. június 9-én zárják majd a tanévet, amely esetükben 35 tanítási hétből áll. Mindenki más június 16-áig jár majd iskolába.

Az új tanév struktúrája a következő:

  • szeptember 5. és október 21. között tanítás, majd jön egy egyhetes szünidő október 22. és október 30. között;

  • október 31. és december 22. között tanítás;

  • 2022. december 23-án kezdődik a karácsonyi vakáció és 2023. január 8-áig tart;

  • január 9-én újra megkezdőik  a tanítás, amelyet majd februárban szakít meg egy egyhetes vakáció, úgynevezett síszünet.

Ennek a vakációnak az az érdekessége, hogy mozgó vakáció, a tanfelügyelőségek eldönthették, hogy február második, harmadik vagy negyedik hetében tartják.

Az ország harminc megyéje – többek között Hargita, Kovászna és Maros megye is – a február 20-24. közötti időszakot választotta.

  • A sívakáció után ismét tanítás zajlik április 6-áig;

  • április 7. és április 18. között lesz a húsvéti vakáció, majd április 19. és június 16. között zajlik az utolsó tanítási modul.

Június 17-én mennek a gyerekek nyári vakációra, egészen szeptember 3-áig.

Október 5-én, az oktatás nemzetközi napján, illetve a hivatalos munkaszüneti napokon nem lesz tanítás.

Az Iskola másként hetet és a zöld hetet a 2023. február 27-e és június 16-a közötti időszakban kell megszervezni, de két különböző tanítási modulban, az erre szánt egyenként ötnapos időszakról a tanintézetek döntenek. A szakközépiskolai osztályok, a szakiskolások és posztlíceumi oktatásban részt vevő diákok a két említett héten gyakorlati oktatásban részesülnek.

Galéria

Országszerte 17 872 tanintézetben 3 millió 14 ezer óvodás és iskolás kezdi el a tanévet

Fotó: Veres Nándor

Csak év végén számolnak tanulmányi átlagot

A változások részeként ezentúl csak a tanév végén számolnak tanulmányi átlagot a diákoknak, nem pedig a félévenként, emellett eltörlik a félévi dolgozatokat is.

A tanév során azonban gyakrabban értékelik majd a diákokat, ez például azt jelenti, hogy összesen öt jegyet kell kapniuk azokból a tantárgyból, amelyeket heti két órában tanulnak. A tanároknak pedig nagyobb szabadságot biztosítanak, hogy hogyan és mikor mérik fel a gyermekek tudását.

Egészen friss változás az is, hogy a 2022/2023-as tanévtől az 5–8. osztály tanulmányi átlaga nem fog beleszámítani a nyolcadik osztályt végzett tanulók felvételijegyébe, kizárólag az országos képességfelmérő vizsgán kapott osztályzat alapján rangsorolják majd őket a kilencedik osztályokba.

Ugyanakkor a most elkezdődött iskolai év lesz az első, amelyben az ötödikesek már a tanév elejétől kaphatnak tanulmányi ösztöndíjat a szociális mellett. A jogosultsági feltételek között szerepel a legtöbb 20 hiányzás, a tanulmányi ösztöndíj esetében pedig a negyedik osztály végi nagyon jó minősítés. Ugyanakkor a tanügyminiszter júliusi rendelete szerint tilos osztálypénzt gyűjteni és az sem megengedett, hogy a diákoktól vagy a szülőktől pénzt kérjenek azért, hogy a tanítóknak, tanároknak hálából ajándékokat vásároljanak. Ugyancsak fontos az is, hogy a kötelező oktatásban immár egy iskola sem tanácsolhat el, „csaphat ki” diákot, mert ez a tanuló oktatáshoz való alapjogát sérti.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Egészségügyi ajánlások

Bár az elmúlt tanévhez képest most nem szigorú korlátozások között kezdődik a tanév, a koronavírus-járványra és az influenzaszezonra való tekintettel higiéniai ajánlásokat fogalmazott meg az egészségügyi minisztérium.

A szaktárca arra figyelmeztet, hogy a hideg időszakban gyakoriak a légúti megbetegedések, és az óvodákban, iskolákban könnyen terjedhet a koronavírus, de az influenza is.

Mindkettő veszélyes olyan személyek esetében, akik más betegségekben is szenvednek, például szív- és érrendszeri, tüdő- vagy cukorbetegségben. Mindezek megelőzésére az egészségügyi minisztérium kézmosást és -fertőtlenítést javasol az osztályterembe lépés előtt, illetve köhögés, tüsszentés vagy WC-használat után.

További ajánlás az osztálytermek gyakori és legalább 10 percig tartó szellőztetése, a felületek tisztántartása és fertőtlenítés.

A minisztérium egészségügyi maszk viselését javasolja zárt, zsúfolt, rosszul szellőzött helyiségekben, és tanácsosnak tartja betartani a személyek közötti másfél méteres távolságot az órákon. A szülőkben rendszeresen tudatosítani kell, hogy nem javallott közösségbe küldeni a gyermeket, ha fáj a torka, vagy más légúti megbetegedés tüneteit észleli magán. Ugyanez érvényes a tanárokra és az iskolák kisegítő személyzetére is.

A tanítóknak, tanároknak azt javasolják, hogy minden reggel alaposan szemrevételezzék az osztályt, és szűrjék ki azokat a tanulókat, akik szemmel láthatóan nincsenek jól (lázrózsás az arcuk, köhögnek stb.).

Ezeket a gyerekeket el kell különíteni, és értesíteni a szülőket. 

Tanintézetek engedély nélkül

Országszerte 17 872 tanintézetben kezdődik meg az oktatás hétfőn, Lucian Bode belügyminiszter pedig azt nyilatkozta hogy

ebből összesen 3783 iskolaépületnek nincs tűzvédelmi engedélye, de 862 tanintézet esetében folyamatban van a beszerzése.

Hozzátette,  a több mint 17 ezer óvoda és iskola 57 százalékának az őrzése nincs megoldva, 43 százalékuk pedig rendelkezik valamilyen biztonsági rendszerrel. Maros megyében 613 oktatási intézményében kezdődik meg hétfőn a tanítás, kilenc iskolában egészségügyi engedély nélkül nyitnak az iskolák: többek közt Mezőbándon, Székelyhodoson, Nyárádgálfalván, Csatófalván és Csíkfalván.

Ugyanakkor 124 iskolaépület rendelkezik tűzoltósági engedéllyel, 17 tanintézmény még nem rendelkezik ezzel, 507 egység pedig nem engedélyköteles.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 19., kedd

Istálló gyúlt ki Mezőmadarason

Kigyúlt lakóházhoz riasztották a marosvásárhelyi tűzoltókat, a helyszínen azonban kiderült, egy istálló ég Mezőmadarason.

Istálló gyúlt ki Mezőmadarason
Istálló gyúlt ki Mezőmadarason
2024. március 19., kedd

Istálló gyúlt ki Mezőmadarason

2024. március 19., kedd

Textilipari leépítés Székelyudvarhelyen: átképzésekkel is segítik az elbocsátottakat

Az előre bejelentettnél ugyan kisebb számban, de így is 130 alkalmazottjától volt kénytelen megválni az egyik székelyudvarhelyi textilipari vállalat. A munkaerő-elhelyező ügynökségnél vizsgálják annak a lehetőségét, hogy miként segíthetnek az embereken.

Textilipari leépítés Székelyudvarhelyen: átképzésekkel is segítik az elbocsátottakat
2024. március 19., kedd

Medve miatt riasztották a csíkszeredaiakat

Újra lakott településre merészkedett be a medve Csíkszeredában, ezúttal Zsögödfürdőre.

Medve miatt riasztották a csíkszeredaiakat
2024. március 19., kedd

Tovább bővítenék a baróti kórházat

A baróti kórház új épületszárnya négy kórházi osztály számára nyújtana új, felszerelt teret. A beruházás megvalósíthatósági tanulmányát már évekkel ezelőtt előkészítették, ennek frissítése jelenleg zajlik.

Tovább bővítenék a baróti kórházat
2024. március 19., kedd

Kutyasétáltatással az örökbefogadásért

Közös sétára hívják a sepsiszentgyörgyi gazdikat és örökbefogadott kedvenceiket március 23-án, szombaton délelőtt 10 órakor. A helyi állatvédő civil szervezetek kezdeményezésükkel az örökbefogadás fontosságára hívják fel a figyelmet.

Kutyasétáltatással az örökbefogadásért
2024. március 19., kedd

Újra iható a gyergyószentmiklósi Szarvas-forrás vize

Sokan fogyasztották a Gyergyószentmiklós közelében található Szarvas-forrás vizét, míg tavaly ősszel egy ellenőrzés bakteriális szennyeződést mutatott ki a vízben. Mostantól viszont újra bátran ihat belőle bárki.

Újra iható a gyergyószentmiklósi Szarvas-forrás vize
2024. március 19., kedd

Sok kicsi sokra megy – nem hátráltatja a kupakgyűjtést a betétdíjas rendszer

Hét éve alakult meg Sepsiszentgyörgyön a LAB Életmentő Kupakok Egyesület, amely műanyag kupakokat gyűjtve segít rászoruló családokon, beteg gyerekeken.

Sok kicsi sokra megy – nem hátráltatja a kupakgyűjtést a betétdíjas rendszer
2024. március 19., kedd

Halálos baleset Cikmántoron

Halálos áldozattal járó baleset történt kedden délután a Maros megyei Cikmántoron, emiatt részleges forgalomkorlátozásra volt szükség a forgalmas úton.

Halálos baleset Cikmántoron
Halálos baleset Cikmántoron
2024. március 19., kedd

Halálos baleset Cikmántoron

2024. március 19., kedd

Ezúttal végzős hallgatókkal közösködik az Udvartér Színház

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházzal közösen színre vitt Zsákbamacska után most újabb koprodukcióval rukkol elő a kézdivásárhelyi Udvartér Színház. Ezúttal a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem végzőseivel karöltve adják elő Ivan Viripajev Részegek című darabját.

Ezúttal végzős hallgatókkal közösködik az Udvartér Színház
2024. március 19., kedd

Hamarosan lejárt volna, de időt (és pénzt) nyertünk: meghosszabbították az alapélelmiszerek árréskorlátozását

Elfogadta kedden a képviselőház az alapélelmiszerek kereskedelmi árrését korlátozó sürgősségi kormányrendeletet, azzal a módosítással, hogy az intézkedés érvényességét 2024. december 31-éig hosszabbítja meg.

Hamarosan lejárt volna, de időt (és pénzt) nyertünk: meghosszabbították az alapélelmiszerek árréskorlátozását
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!