Kezdődik az iskola: változásokkal köszönt be a 2022–2023-as tanév

Kezdődik az iskola: változásokkal köszönt be a 2022–2023-as tanév

Évnyitók tekintetében visszatérhetünk a rendes kerékvágásba, sok minden más változik azonban az új tanévben

Fotó: Veres Nándor

Országszerte több mint 3 millió óvodás és iskolás kezdi el a 2022–2023-as tanévet hétfőn. Az új iskolai év sok szempontból más, mint a tavalyi: míg egy évvel ezelőtt mindenki maszkban volt a tanévnyitókon, és a szülők nem mehettek be az oktatási intézményekbe, most nincs erre vonatkozó korlátozás. Ugyanakkor jó néhány változás életbe lép az iskolai évben, többek közt nem félévekre, hanem öt modulra lesz osztva a tanév, és a diákok értékelési rendszere is változik.

Szász Cs. Emese

2022. szeptember 05., 08:502022. szeptember 05., 08:50

Virágcsokrot szorongató, ünneplőbe öltözött gyerekek sietnek hétfőn országszerte az első tanítási napra:

több mint 17 800 tanintézetben 3 millió 14 ezer óvodás és iskolás kezdi el a tanévet.

Míg a 2020-as évben a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a tanévnyitó ünnepségek, tavaly pedig maszkban tartották még a kinti évnyitókat is, ráadásul szigorúan szülők nélkül,

idén visszatér az élet a rendes kerékvágásba.

Hagyományos tanévnyitó ünnepségeket rendeznek az iskolákban, és bár múlt héten elterjedt az, hogy az oktatási minisztérium kitiltja idén is erről a szülőket, pénteken Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter pontosított. „Hamis az az információ, miszerint az oktatási minisztérium tiltást adott ki!

Idézet
Az oktatási minisztérium és az egészségügyi minisztérium semmilyen módon nem ellenzi a családok jelenlétét a tanévnyitón, főleg, hogy az ilyen típusú rendezvények zömét nyílt tereken tartják

– áll a miniszter Facebook-bejegyzésében.

Így alakul a tanév

És bár ebből a szempontból visszatértünk a régi, jól megszokott módszerekhez, sok más szempontból változás lesz az idei tanévben: már az igencsak korai, szeptember elejei tanévkezdés is furcsa, miután Romániában az őszi hónap közepén szokott megkezdődni az iskola, de ez is a változások egyike.

Az egyik legfontosabb változás még, hogy idéntől nem félévekre, hanem öt tanítási modulra osztják a tanévet.

A 2022-2023-as tanév 36 tanítási hétből áll, kivételt képeznek a 12. osztályosok, illetve az esti tagozat 13. osztályos diákjai, akik 34 héten át járnak iskolába, számukra 2023. június 2-án zárul a tanév. A nyolcadikosok 2023. június 9-én zárják majd a tanévet, amely esetükben 35 tanítási hétből áll. Mindenki más június 16-áig jár majd iskolába.

Az új tanév struktúrája a következő:

  • szeptember 5. és október 21. között tanítás, majd jön egy egyhetes szünidő október 22. és október 30. között;

  • október 31. és december 22. között tanítás;

  • 2022. december 23-án kezdődik a karácsonyi vakáció és 2023. január 8-áig tart;

  • január 9-én újra megkezdőik  a tanítás, amelyet majd februárban szakít meg egy egyhetes vakáció, úgynevezett síszünet.

Ennek a vakációnak az az érdekessége, hogy mozgó vakáció, a tanfelügyelőségek eldönthették, hogy február második, harmadik vagy negyedik hetében tartják.

Az ország harminc megyéje – többek között Hargita, Kovászna és Maros megye is – a február 20-24. közötti időszakot választotta.

  • A sívakáció után ismét tanítás zajlik április 6-áig;

  • április 7. és április 18. között lesz a húsvéti vakáció, majd április 19. és június 16. között zajlik az utolsó tanítási modul.

Június 17-én mennek a gyerekek nyári vakációra, egészen szeptember 3-áig.

Október 5-én, az oktatás nemzetközi napján, illetve a hivatalos munkaszüneti napokon nem lesz tanítás.

Az Iskola másként hetet és a zöld hetet a 2023. február 27-e és június 16-a közötti időszakban kell megszervezni, de két különböző tanítási modulban, az erre szánt egyenként ötnapos időszakról a tanintézetek döntenek. A szakközépiskolai osztályok, a szakiskolások és posztlíceumi oktatásban részt vevő diákok a két említett héten gyakorlati oktatásban részesülnek.

Galéria

Országszerte 17 872 tanintézetben 3 millió 14 ezer óvodás és iskolás kezdi el a tanévet

Fotó: Veres Nándor

Csak év végén számolnak tanulmányi átlagot

A változások részeként ezentúl csak a tanév végén számolnak tanulmányi átlagot a diákoknak, nem pedig a félévenként, emellett eltörlik a félévi dolgozatokat is.

A tanév során azonban gyakrabban értékelik majd a diákokat, ez például azt jelenti, hogy összesen öt jegyet kell kapniuk azokból a tantárgyból, amelyeket heti két órában tanulnak. A tanároknak pedig nagyobb szabadságot biztosítanak, hogy hogyan és mikor mérik fel a gyermekek tudását.

Egészen friss változás az is, hogy a 2022/2023-as tanévtől az 5–8. osztály tanulmányi átlaga nem fog beleszámítani a nyolcadik osztályt végzett tanulók felvételijegyébe, kizárólag az országos képességfelmérő vizsgán kapott osztályzat alapján rangsorolják majd őket a kilencedik osztályokba.

Ugyanakkor a most elkezdődött iskolai év lesz az első, amelyben az ötödikesek már a tanév elejétől kaphatnak tanulmányi ösztöndíjat a szociális mellett. A jogosultsági feltételek között szerepel a legtöbb 20 hiányzás, a tanulmányi ösztöndíj esetében pedig a negyedik osztály végi nagyon jó minősítés. Ugyanakkor a tanügyminiszter júliusi rendelete szerint tilos osztálypénzt gyűjteni és az sem megengedett, hogy a diákoktól vagy a szülőktől pénzt kérjenek azért, hogy a tanítóknak, tanároknak hálából ajándékokat vásároljanak. Ugyancsak fontos az is, hogy a kötelező oktatásban immár egy iskola sem tanácsolhat el, „csaphat ki” diákot, mert ez a tanuló oktatáshoz való alapjogát sérti.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Egészségügyi ajánlások

Bár az elmúlt tanévhez képest most nem szigorú korlátozások között kezdődik a tanév, a koronavírus-járványra és az influenzaszezonra való tekintettel higiéniai ajánlásokat fogalmazott meg az egészségügyi minisztérium.

A szaktárca arra figyelmeztet, hogy a hideg időszakban gyakoriak a légúti megbetegedések, és az óvodákban, iskolákban könnyen terjedhet a koronavírus, de az influenza is.

Mindkettő veszélyes olyan személyek esetében, akik más betegségekben is szenvednek, például szív- és érrendszeri, tüdő- vagy cukorbetegségben. Mindezek megelőzésére az egészségügyi minisztérium kézmosást és -fertőtlenítést javasol az osztályterembe lépés előtt, illetve köhögés, tüsszentés vagy WC-használat után.

További ajánlás az osztálytermek gyakori és legalább 10 percig tartó szellőztetése, a felületek tisztántartása és fertőtlenítés.

A minisztérium egészségügyi maszk viselését javasolja zárt, zsúfolt, rosszul szellőzött helyiségekben, és tanácsosnak tartja betartani a személyek közötti másfél méteres távolságot az órákon. A szülőkben rendszeresen tudatosítani kell, hogy nem javallott közösségbe küldeni a gyermeket, ha fáj a torka, vagy más légúti megbetegedés tüneteit észleli magán. Ugyanez érvényes a tanárokra és az iskolák kisegítő személyzetére is.

A tanítóknak, tanároknak azt javasolják, hogy minden reggel alaposan szemrevételezzék az osztályt, és szűrjék ki azokat a tanulókat, akik szemmel láthatóan nincsenek jól (lázrózsás az arcuk, köhögnek stb.).

Ezeket a gyerekeket el kell különíteni, és értesíteni a szülőket. 

Tanintézetek engedély nélkül

Országszerte 17 872 tanintézetben kezdődik meg az oktatás hétfőn, Lucian Bode belügyminiszter pedig azt nyilatkozta hogy

ebből összesen 3783 iskolaépületnek nincs tűzvédelmi engedélye, de 862 tanintézet esetében folyamatban van a beszerzése.

Hozzátette,  a több mint 17 ezer óvoda és iskola 57 százalékának az őrzése nincs megoldva, 43 százalékuk pedig rendelkezik valamilyen biztonsági rendszerrel. Maros megyében 613 oktatási intézményében kezdődik meg hétfőn a tanítás, kilenc iskolában egészségügyi engedély nélkül nyitnak az iskolák: többek közt Mezőbándon, Székelyhodoson, Nyárádgálfalván, Csatófalván és Csíkfalván.

Ugyanakkor 124 iskolaépület rendelkezik tűzoltósági engedéllyel, 17 tanintézmény még nem rendelkezik ezzel, 507 egység pedig nem engedélyköteles.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. szeptember 04., vasárnap

Elfogadott a szépvízi és a zetelaki víztározó vízszintje

Bár az aszály megviselte a környéket, a szépvízi és a zetelaki víztározóban összegyűlt víz megfelelő értékeket mutat. A szakemberek szerint bár ehhez hozzájárultak az utóbbi esőzések, azok hiányában sem állna fenn a vízellátás akadoozása.

Elfogadott a szépvízi és a zetelaki víztározó vízszintje
2022. szeptember 04., vasárnap

Átadták a teljesen felújított a gyergyócsomafalvi községháza épületét

Korszerű, megújult épületben végezhetik munkájukat mostantól a gyergyócsomafalvi önkormányzat dolgozói. A községháza vasárnapi avatóünnepségén elhangzott, nem ügyeket intézni, nem csak az adót fizetni várják a helyieket.

Átadták a teljesen felújított a gyergyócsomafalvi községháza épületét
2022. szeptember 04., vasárnap

Ezek az elmúlt tíz év legjobb pótérettségi eredményei

A pótérettségizők 35,4 százalékának sikerült a vizsgája az óvások elbírálása utáni, vagyis emelkedett a sikeresen érettségizők számaránya, ami óvások előtt 32,5 százalék volt. Az óvások elbírálása után további 821 személy örülhetett az átmenésnek.

Ezek az elmúlt tíz év legjobb pótérettségi eredményei
2022. szeptember 04., vasárnap

17 éves lány szívével élhet tovább egy 53 éves nő

Három nap leforgása alatt a második szívátültetést végezték vasárnap a marosvásárhelyi szív-érrendszeri és transzplantációs intézetnél (IUBCvT). Az év eleje óta ez volt az ötödik ilyen beavatkozás.

17 éves lány szívével élhet tovább egy 53 éves nő
2022. szeptember 04., vasárnap

Megújult iskolát avattak és Berekméri Edmondnak állítottak emléket Marossárpatakon

Iskolát avattak és annak egyik pedagógusáról, Berekméri Edmondról (lapcsaládunk egykori külsős munkatársáról) nevezték el az újjáépített kultúrotthont vasárnap, Marossárpatakon.

Megújult iskolát avattak és Berekméri Edmondnak állítottak emléket Marossárpatakon
2022. szeptember 04., vasárnap

Korszerű, felújított iskolában kezdhetik a tanévet a csíkcsicsói iskolások

A 21. század elvárásainak megfelelő tanintézményben, a kívül-belül felújított és kibővített iskola épületében kezdhetik a csíkcsicsói gyermekek az új tanévet. A Kájoni János Általános Iskola épületének átadóünnepségét vasárnap tartották.

Korszerű, felújított iskolában kezdhetik a tanévet a csíkcsicsói iskolások
2022. szeptember 04., vasárnap

Véget értek a lovasterápiák, Aranypatkó napot tartottak a Salvator Alapítványnál

A Salvator Alapítvány több éve foglalkozik lovasterápiás fejlesztéssel Gyergyószentmiklóson. Idén is hagyományosan a nyári fejlesztő foglalkozásokat, tevékenységeket szombaton Aranypatkó nappal zárták.

Véget értek a lovasterápiák, Aranypatkó napot tartottak a Salvator Alapítványnál
2022. szeptember 04., vasárnap

Tervezik az egykori marosvásárhelyi vadászház felújítását

Az alapoktól a tetőszerkezetig szeretné rendbe tenni az egykori Bissingen-Lázár vadászházat marosvásárhelyi polgármesteri hivatal lakásgazdálkodási vállalata (Locativ Rt.).

Tervezik az egykori marosvásárhelyi vadászház felújítását
2022. szeptember 04., vasárnap

Zajlik az utcazene fesztivál Marosvásárhelyen, vasárnap is érdemes kilátogatni a programokra

Vasárnap délután is érdemes kilátogatni Marosvásárhely köztereire és meghallgatni a világ több részéről érkezett utcazenészeket, vagy megnézni a meghökkentő mutatványokat, amelyeket az utcazene fesztivál részeként tartanak.

Zajlik az utcazene fesztivál Marosvásárhelyen, vasárnap is érdemes kilátogatni a programokra
2022. szeptember 04., vasárnap

Így muzsikált az erdő Háromszéken

Hargita, Brassó és Kovászna megyék erdői adnak otthont a Muzsikál az erdő a Kárpátok bércein programsorozatnak. Az Oltszem melletti, Sütő patakánál tartott zenés performanszról rövid videót osztott meg Facebook-oldalán a környezetvédelmi miniszter.

Így muzsikált az erdő Háromszéken
Így muzsikált az erdő Háromszéken
2022. szeptember 04., vasárnap

Így muzsikált az erdő Háromszéken

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM