Hosszú Katinka is előad a TEDxUdvarhelyen

Hosszú Katinka is előad a TEDxUdvarhelyen

Tizenkét nevet jelentette be és az idei rendezvény részleteiről beszéltek a TEDxUdvarhely szervezői a csütörtöki sajtótájékoztatón

Fotó: László Ildikó

Nagy arányban székelyudvarhelyi, udvarhelyszéki kötődésűek az idei TEDxUdvarhely konferencia előadói, ám életútjuk a legszerteágazóbb: némelyeké államelnöki hivatalokon vezet át, másoké szegény afrikai országon, vagy csak a közeli Vargyas-szoroson. Egy közös van bennük: nulláról – sőt, esetenként mínuszos tartományból – indulva váltak hősökké az élet valamilyen területén.

Széchely István

2024. május 23., 15:412024. május 23., 15:41

A „From zero to hero”, szabadfordításban nulláról a csúcsra jutni vagy senkiből hőssé válni gondolatot választották az idei TEDxUdvarhely konferencia mottójául a szervezők, derült ki a rendezvényről szóló csütörtöki sajtótájékoztatón, amelyen bejelentették az idei előadókat.

Az első előadó nem lesz nagy meglepetés – vezette fel Hosszú Katinka nevét Szakács-Paál István, a TEDxUdvarhely kurátora –, hiszen már a tavalyi konferenciára is elhívták, akkor is igent mondott, ám nemsokára kiderült, hogy gyermeket vár, így végül mégsem tudott részt venni a tavalyi rendezvényen.

Idézet
Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok, huszonhatszoros világ és harminchatszoros Európa-bajnok úszó, és a From zero to hero mottó szellemiségében kijelenthetjük, hogy méltán lehet a hősünk, a példaképünk”

– fogalmazott Szakács-Paál István.

Dragos Asaftei Székelyudvarhelyen született, azt mondja magáról, hogy életének több mint a felét végigfotózta, és a fotózás által felejthetetlen pillanatokat élt át. Alig 22 évesen lett Klaus Johannis államelnök hivatalos fotósa, de

ennél talán sokkal izgalmasabbak azok a repülőből és drónnal készült felvételei, amiket Erdély és az egész ország természeti szépségeiről készített.

Galéria

Fotó: László Ildikó

Ha valakire erősen ráillik a From zero to hero jellemzés, akkor az idei TEDxUdvarhely harmadik előadója biztosan ilyen, jelentette be Mahdi Said Kafiya nevét a konferencia kurátora. A Szomáliában született,

sokak által Milla Reaként ismert modell 15 évesen teljesen egyedül érkezett Magyarországra, miután édesanyja segítségével elmenekült egy kényszerházasság elől.

Szülők nélkül volt kénytelen boldogulni, iskolába járt, részmunkaidős állásokat vállalt és modell lett. Történetéről filmet is forgattak.

Barabás Botond szintén Székelyudvarhelyen született, itt végezte el a saját bevallása szerint „nehéz és bukdácsolós” középiskolai éveit, ám az egyetemi évei alatt rátalált hivatására. Sikeres színész lett,

20 éves sem volt, amikor a Budapesti Nemzeti Színházban a legnagyobbak mellett léphetett színpadra. 20 éve él Szolnokon, 2021 óta a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója.

Vásárhelyi Jób Barna neve sem meglepetés az idei konferencia meghívott előadóinak a listáján, őt a tervezettnél korábban volt kénytelen bejelenteni a rendezvényt adminisztratív szempontból kezelő Harghita Business Center, amikor nemrég gyűjtést szerveztek számára, ugyanis egy tűzvészben leégett a háza.

korábban írtuk

Tűz martalékává vált a nehéz sorsú vargyasi fiúk háza
Tűz martalékává vált a nehéz sorsú vargyasi fiúk háza

Újabb súlyos megpróbáltatást tartogatott az élet az eddig is sok nehézséggel küszködő, erdővidéki árva testvéreknek. A Vargyas-szorosban lévő házuk húsvét előtt porig égett.

A Vargyas-szorosban született Vásárhelyi Jób Barnának szívszorító története van: rendkívül hátrányos körülmények között nőtt fel, egy mostohaanyával és egy durva, iszákos apával. De ahelyett, hogy hagyta volna, hogy az élet megtörje, elhatározta, hogy a saját lábára áll és saját maga irányítja a sorsát. Most,

22 évesen egyedül neveli iskolás testvérét, alpinista favágóként dolgozik, és végre úgy érzi: szeret élni és a maximumot kihozni minden helyzetből.

Galéria

Fotó: László Ildikó

Dina Tuns és férje nyolc éven keresztül nagyvárosi életet éltek Nagy-Britanniában, nagyvállalati állásuk miatt életük tele volt határidőkkel, elérendő célkitűzésekkel, találkozókkal. Kiégtek, és egy komoly döntés meghozva hazatértek Romániába. Három éve elindították Viewtopia nevű projektjüket a Kolozs megyei Dregán-völgyben (Valea Drăganului), ahol

egy olyan helyet alakítottak ki, ahová azokat a turistákat várják, akik pihenni akarnak, és közel kerülni a természethez.

Ilyés Sándor Lóránd, a Feel Good futótábor főszervezőjének már gyerekkora óta úgy alakult az élete, hogy a mozgás, a sport a mindennapjai szerves része volt. Persze ez akkor még nem futótáborokat jelentett, hanem tömbház körüli bandázást és a nagyszülők székelyderzsi gazdaságában elvégzett feladatokat. Aki ismeri, az tudja, hogy

a sporttal és mozgással kapcsolatos projektjeivel nemcsak a hivatásos sportolókat, hanem mindenkit megszólít, aki tud és szeret mozogni

– mutatta be a hetedik előadót Szakács-Paál István.

korábban írtuk

Magyar filmnapok Csíkszeredában: a megrázó dokumentumfilmtől az erdélyi nagyasszony-portréig
Magyar filmnapok Csíkszeredában: a megrázó dokumentumfilmtől az erdélyi nagyasszony-portréig

Dokumentumfilm a családon belüli erőszak túlélőiről, politikai dráma a magyarországi rendszerváltást követő taxisblokádról, feszült thrillerben nyomozó unoka és erdélyi nagyasszony-portré. Ezeket láttuk A magyar film napja apropóján a Csíki Moziban.

Tíz évvel ezelőtt olyasmi történt Kali Andrea családjában, aminek soha nem szabadna megtörténnie. Akkor derült fény arra, hogy élettársa többször is megerőszakolta az Andrea akkor még mindössze kilenc éves lányát.

Andrea a törvény adta lehetőségekkel, a barátok támogatásával addig küzdött, amíg az igazságszolgáltatás meg nem tette, ami a feladata.

És ami talán ugyanennyire fontos: minderről mert, mer beszélni a nyilvánosság előtt – azért, hogy segítse, utat mutasson azoknak, akiknek hasonlót kell átélniük, és reményvesztettnek érzik a helyzetüket. Kali Andrea szintén Székelyudvarhelyen született, és jelenleg a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze.

A TEDxUdvarhely szervezői idén felhívást is közzétettek, lehetőséget adva az előadóként való jelentkezésre. A nagyon sok jelentkező közül Majzik Tamást választották ki, aki Szegeden született, és 2011 óta Romániában, Bákó megyében tanítja a magyar nyelvet. A tanító szak elvégzése után csatlakozott a Moldvai Csángómagyarok Szövetségéhez, azóta Dumbravénben, egy körülbelül 400 fős kis faluban él.

Pedagógusként a legfontosabb célja, hogy igazi „szuperhősökké” váljanak a diákjai: olyan kiegyensúlyozott és felkészült felnőttekké, akik valódi értékeket képesek létrehozni.

Galéria

Fotó: László Ildikó

Fodor Réka, a konferencia tizedik előadója jelenleg is Nigériában tartózkodik, ugyanis egy orvosi misszióban vesz részt, és naponta több száz beteget lát el. Eddig 16 orvosi missziót vezetett Afrikában, a legtöbben nem véletlenül csak „Afréka” néven ismerik.

Az utóbbi 6 évét teljes odaadással és elhivatottsággal Afrikának szentelte, hogy az ott élő embereket segítse, munkássága egészen fantasztikus elhivatottságról és emberszeretettől tanúskodik.

A farkaslaki Benkő Zsolt önkéntes hegyimentőt és hivatásos kutyakiképzőt azért hívták meg az idei TEDxUdvarhelyre előadóként, mert

úttörője volt a kutyakiképzésnek Hargita megyében, de országosan is.

Több mint 20 éve foglalkozik hivatásszerűen is kutyák oktatásával. Nélküle valószínűleg nem tartana ott a kutyás keresés az országban, ahol most tart.

Dénes Adél a konferencia tizenkettedik előadója, aki Székelyudvarhelyről indult el a nagyvilágba, és a kultúra területén találta meg a hivatását – jelenleg Budapesten él, és self made kulturális szervezőként határozza meg magát. Karrierjét a nagyváradi Moszkva kávézó társalapítójaként kezdte, majd zenekari menedzser és fesztiválszervező vált belőle.

Ő az Anna and the Barbies zenekar menedzsere, de leginkább a mindenese.

Szakács-Paál István arról is beszámolt, hogy a korábbi évek gyakorlatához híven

idén is egy izgalmas produkció zárja a TEDxUdvarhely konferenciát: Bödőcs Tibor magyarországi humorista önálló standup-estje.

Erre első körben a jegyvásárlók tudnak majd külön opcióként jegyet vásárolni.

Galéria

Fotó: László Ildikó

A szeptember 14-én zajló TEDxUdvarhely helyszíne idén is a művelődési ház lesz,

a konferenciára 440 jegyet bocsátanak eladásra, ezúttal viszont a rendezvényhez közelebbi időpontban,

ugyanis – amint arról Szakács-Paál István beszámolt – a korábbi években nagyon hamar elfogytak a jegyek, és azt tapasztalták, hogy időközben sokan elkezdték árusítani azokat, ami szervezési szempontból komoly gondokat okozott. A jegyárusítás megkezdésének időpontját idén is a TEDxUdvarhely Facebook-oldalán harangozzák majd be.

A sajtótájékoztatón Bíró Barna Botond, a konferencia adminisztratív hátteréért felelős Harghita Business Center vállalkozói inkubátorház vezetőtanácsának elnöke elmondta:

Székelyudvarhely úttörő volt, hiszen Hargita megyében itt szerveztek elsőként TEDx-típusú konferenciát az észak-amerikai TED-szervezet hivatalos licence alapján.

Pálfi Kinga, akinek a pályázata alapján a csapat immár negyedik alkalommal kapta meg a licencet a konferencia megszervezésére, hangsúlyozta: a csapat számára a legfőbb értéke a konferenciának, hogy összetart.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 23., vasárnap

Aurevoir a 2024-es NyárON Szeredának

Végéhez közeledik az idei NyárON Szereda fesztivál, az esemény utolsó napjának nagy durranása a magyarországi Wellhello zenekar volt.

Aurevoir a 2024-es NyárON Szeredának
Aurevoir a 2024-es NyárON Szeredának
2024. június 23., vasárnap

Aurevoir a 2024-es NyárON Szeredának

2024. június 23., vasárnap

Rendőr ütött el egy szabálytalanul átkelő idős nőt

Szolgálati autójának volánjánál ülve ütött el egy rendőr egy 76 éves nőt Sepsiszentgyörgyön vasárnap reggel. A gyalogos szabálytalanul próbált átkelni az úttesten.

Rendőr ütött el egy szabálytalanul átkelő idős nőt
2024. június 23., vasárnap

Székelyföld mindhárom megyéje dobogós helyet érdemelt a Székely Vágtán

Színvonalas, egyben izgalmas döntő futamoknak lehetett tanúja a 13. Székely Vágta közönsége. A dobogóra mindhárom székely megye lovasa felállhatott, sorrendben: Tamás Csaba (Sepsiszentgyörgy), Bartha Ferenc (Nyárádszereda) és Kelemen Sándor Géza (Etéd).

Székelyföld mindhárom megyéje dobogós helyet érdemelt a Székely Vágtán
2024. június 23., vasárnap

Kezdődnek a Székely Vágta döntő futamai, a közönség is hangolódik

Gyülekeznek a felhők a maksai Óriáspince-tető felett, ahol a lovasok már javában készülődnek a mai döntőkre: a Kishuszár Vágta öt órakor, a Székely Vágta és Góbé Futam döntői hat órakor kezdődnek.

Kezdődnek a Székely Vágta döntő futamai, a közönség is hangolódik
2024. június 23., vasárnap

Aki a semmiből egy új, más világot teremtett: Bolyai, Erdély géniusza Székelyudvarhelyen

Nemcsak a nemeuklideszi geometria megszületését ünnepeljük, amikor Bolyai Jánost ünnepeljük, hanem a kreatív gondolkodás győzelmét, a keretek közül való kilépés bátorságát – hangzott el szombat délután a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban.

Aki a semmiből egy új, más világot teremtett: Bolyai, Erdély géniusza Székelyudvarhelyen
2024. június 23., vasárnap

Árvízkészültséget rendeltek el hétfő délig a székelyföldi megyékben is

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el vasárnap az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 24 megye folyóira – írja az Agerpres hírügynökség.

Árvízkészültséget rendeltek el hétfő délig a székelyföldi megyékben is
2024. június 23., vasárnap

Folytatódik a szélsőséges időjárás: kitart a hőség, de zivatarok is várhatók

Piros, narancssárga és sárga riasztásokat adott ki vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a kánikula miatt, de sok helyen viharokra, esőre is számítani lehet – írja az Agerpres hírügynökség.

Folytatódik a szélsőséges időjárás: kitart a hőség, de zivatarok is várhatók
2024. június 23., vasárnap

Fák dőltek a sínekre, leállt a vasúti forgalom Palotailva és Maroshévíz között

Áll a vasúti forgalom Palotailva és Maroshévíz között, mivel az éjszaka több helyen fák dőltek a sínekre az erős szélben – írja az Agerpres hírügynökség. A vasúti alkalmazottak dolgoznak a fák, ágak eltakarításán.

Fák dőltek a sínekre, leállt a vasúti forgalom Palotailva és Maroshévíz között
2024. június 23., vasárnap

Ami a szerződésben szerepelt: hetvenöt percnyi Azahriah

A NyárOn Szereda csúcseseményeként több ezres rajongótábor előtt lépett színpadra szombaton este Baukó Attila, művésznevén Azahriah dalszerző és énekes.

Ami a szerződésben szerepelt: hetvenöt percnyi Azahriah
2024. június 23., vasárnap

Vasárnap rendezik a Székely Vágta döntő futamait

A 13. Székely Vágta szombati napján rendezték meg az Óriáspince-tetőn az előfutamokat, melyek nyomán összeállt a vasárnapi középfutamok, illetve döntők mezőnye. A Vágta döntőjében mindhárom székely megye képviselteti magát.

Vasárnap rendezik a Székely Vágta döntő futamait
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!