Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Szőke László

2018. január 25., 11:10

Ha elmennek az ellenfelek is, mondd, mi lesz velünk?

Nehezen tudtam eldönteni, hogy a kedden éjszaka, 63 évesen elhunyt Verestóy Attiláról kell-e írnom, s ha igen, akkor miért nekem? Pont nekem? S aztán eldöntöttem, hogy igen, éppenhogy nekem kell, de minimum nekem is. Több okból, sorolom…

Egy. Sosem voltunk barátok, de ellenségnek sem tudtam tekinteni, legfeljebb kemény ellenfélnek még akkor is, ha nem azonos súlycsoportban játszottunk. Többnyire a helyhatósági választások kampányaiban „ütköztünk”, s akkor sem közvetlenül. De minden általunk megnyert választás után (volt vagy három), még ha csak futólag is, de gratulált. Nem tudom most már megkérdezni, hogy valóban elismerően-e, de kimondta! A „kisvakarcsnak”, ami lehettem anno, s ami – sokak szerint – ma is vagyok. Tetszik vagy sem, de elismerésnek hatott még akkor is, ha netán puszta gúny volt.

Kettő. Sosem dolgoztam neki, mert úgy hozta a sors és az eltérő ideológiai meggyőződésünk (is!), hogy sose kerültünk egy politikai térfélre. Maximum megnemtámadási szerződés lépett néha érvénybe, s az is hallgatólagos, hiszen neki – jó esetben – sejhaj voltam a nóta végén. Ha. Utolsó interjúnk alkalmával mégis tudott úgy értekezni velem, hogy önnön fontosságom súlya majdnem agyoncsapott. Utólag persze rájöttem, hogy kiválóan manipulál(t), s most az egyszer nem pejoratív értelemben használom a kifejezést.

Ott volt a „szeren”, rendkívül intelligens volt, s gyakran fordult elő, hogy észre sem vetted, s úgy megküldött, hogy a fal adta a másikat. Keveseknek adatik karizma. Neki megvolt.

És ismerek még egy politikust Székelyudvarhelyen, aki azért lett „valaki”, mert Verestóy Attila leállt vele háborúzni.

Kisgömböcöt éppen ellenfele, azaz a szenátor hozta helyzetbe azzal anno, hogy komolyan vette. Egy kis malíciával mondhatnám azt is, hogy azzal tett(e) naggyá, hogy ellenfelének választott(a).

Három. Ez nem óda Verestóy Attiláról. Nem is nekrológ. És igen, sok mindent vélek elhibázottnak azokból, amiket Verestóy Attila politikusként, szenátorként, üzletemberként, egyszóval csatába küldött „nehéztüzérségként” tett. Mégis, jó volt tudni, hogy van. Mert ha eltűnnek az igazi ellenfelek is, mondd, nélkülük mi lesz velünk?

Négy. Távozásával kevesebbek lettünk. Én mindenképp!

Székelyhon 2019. június 06., csütörtök

Koszorúzás az úzvölgyi temetőben: piros-fehér-zöld a román trikolórtengerben

Avatásra, ünnepre készültek a románok csütörtökön az úzvölgyi katonatemetőben, amihez kellő színezet társult nemcsak zászlók, hanem koszorúk formájában is. Utóbbiakból válogattunk össze egy csokorra valót, van köztük országformájú, képviselős, illetve egy kakukktojás is. Megtalálja?

Antal Erika 2019. június 06., csütörtök

A vásárhelyi volt téglagyár helyén avattak emlékművet a világháborúban elhurcolt zsidóknak

Annak a 7500 zsidónak állítottak csütörtök este emlékművet, akiket az egykor ott álló téglagyárban kialakított gettóba gyűjtöttek össze és deportáltak Auschwitzba a második világháborúban.

HIRDETÉS
Molnár Melinda 2019. június 06., csütörtök

Örömet, életerőt sugárzó gyermeknap fogyatékkal élőknek

Kedvezett az időjárás csütörtök délután, így sok fogyatékkal élő gyermeknek és családtagjaiknak sikerült felhőtlen örömet és élménydús kikapcsolódást nyújtaniuk a székelyudvarhelyi asszonyközösségeknek a baptista imaház termeiben és udvarán.

Iszlai Katalin 2019. június 06., csütörtök

Így foglalták el az úzvölgyi katonatemetőt

Az erőfeszítések ellenére felavatták csütörtökön az úzvölgyi temetőben a román katonák törvénytelenül létrehozott emlékművét és parcelláját, miután a helyszínre érkező feldühödött románok kitörték a temető kapuját és beözönlöttek a sírkertbe.

HIRDETÉS
MTI 2019. június 06., csütörtök

Tiltakozó jegyzéket adott át a magyar kormány

Tiltakozó jegyzéket adott át a magyar kormány a román kabinetnek az úzvölgyi katonatemetőben csütörtökön történtek miatt – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Antal Erika 2019. június 06., csütörtök

Marosvásáhelyen fogadták a Boldogasszony-zarándokvonatot

Többszáz marosvásárhelyi várta a nagyállomáson a Csíksomlyóra tartó pünkösdi zarándokvonatot, amely ez alkalommal a tervezett időpontban futott be a pályaudvarra.

HIRDETÉS
Szüszer Róbert 2019. június 06., csütörtök

Nehéz

Sikerült addig tökölni, illetve addig hergelni egymást, amíg kicsődült az úzvölgyi temetőbe egy csomó ember, hogy a másikat elküldje a búsba, és hogy beletapossa a földbe. Járjunk együtt? Hát, az most nagyon nehéz lesz.

Székelyhon 2019. június 06., csütörtök

Kelemen Hunor: a belügyminiszter és Hargita megye prefektusának menesztésére szólítjuk fel a miniszterelnököt

A román hatóságok képtelenek voltak ellátni a rendet, ezért kerülhetett sor erőszakos cselekedetekre és fizikai agresszióra az úzvölgyi katonatemetőben. Felszólítjuk a miniszterelnök asszonyt, hogy menessze a belügyminisztert, valamint Hargita megye prefektusát – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Gergely Imre 2019. június 06., csütörtök

Csütörtök este érkezik a Boldogasszony Zarándokvonat Gyergyószentmiklósra

Három napig ismét Gyergyószentmiklóson és környékén vendégeskedik az a közel ezer zarándok, aki a Boldogasszony Zarándokvonattal érkezik.

Székelyhon 2019. június 06., csütörtök

Közel 1500 gyermek ropta a táncot a 32. Csűrdöngölőn

Egymást váltották a gyermek és ifjúsági néptánccsoportok a csíkszeredai Szabadság-téren felállított színpadon csütörtökön, ahol reggeltől késő délutánig folyt a tánc. A 32. Csűrdöngölő fénypontja idén is a közös tánc volt.

HIRDETÉS
Vélemény
Szüszer Róbert: Nehéz

Sikerült addig tökölni, illetve addig hergelni egymást, amíg kicsődült az úzvölgyi temetőbe egy ...

Gergely Imre: A végtelen lehetőségek bajnoksága

Az senkit sem lep meg, hogy a Román Jégkorong Szövetség (RJSZ) bármikor képes olyan határozatokat hozni, ...

Kozán István: #Sokamedve

Teljesen értelmetlen médiaháborúba fordult a kőrispataki medvetámadás ügye. A tragikus esetet, mint ...

HIRDETÉS