Gyógyszerárak elszámolása: mekkora a késés és az elmaradás?

Gyógyszerárak elszámolása: mekkora a késés és az elmaradás?

A mindenki számára fejfájást okozó helyzet: a júliusi gyógyszerköltségek egy részét még nem kapták meg a patikák. A napokban azonban átutalják számukra a júliusi elmaradást, a megyei egészségbiztosítási pénztár vezetője szerint.

Fotó: Pál Árpád

Reagált az államilag támogatott gyógyszerárak elszámolásának a késésével kapcsolatos cikkünkre a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója. Duda Tihamér elismerte, hogy késnek az elszámolások, de azt enyhén szólva túlzásnak tartja, hogy hét-nyolc hónapos lenne az elmaradás.

Széchely István

2023. november 17., 10:062023. november 17., 10:06

El van maradva az egészségbiztosítási pénztár az ártámogatott gyógyszerek árának az elszámolásával a gyógyszertárak irányába, ami egyre nehezebb helyzetbe hozza a patikákat,

már a gyógyszertárláncok sem tudják vállalni a nagyon drága készítmények megrendelését a gyógyszerárak elszámolási késése miatt.

korábban írtuk

Egyre nehezebben tudják áthidalni az elszámolási késéseket a gyógyszertárak
Egyre nehezebben tudják áthidalni az elszámolási késéseket a gyógyszertárak

Az elszámolási késések miatt a nagyon drága gyógyszerek beszerzése akár néhány hónap alatt csődbe vihet egy patikát, a helyzet miatt leginkább azok a betegek kerülnek kétségbeesett helyzetbe, akiket ritka és drága készítményekkel tudnak csak kezelni.

Kedden jelent meg az erről szóló cikkünk, amelyben a Hargita Megyei Gyógyszerészkamara elnöke, Melles Melinda egyebek mellett példaként elmondta, múlt héten kiadott egy 16 800 lejbe kerülő gyógyszert, amelyen mindössze 35 lej profitja van, és feltette a kérdést, hogy amennyiben az egészségbiztosítási pénztár 7-8 hónap múlva fizeti vissza a költséges gyógyszer árát, legalább egy csomag papírt meg tud-e majd vásárolni a 35 lejes profitból.

Csütörtökön reagált cikkünkre a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója, elismerve a késés tényét, de

azt cáfolta, hogy az hét-nyolc hónapos lenne.

„Valóban vannak elmaradások, de a hét-nyolc hónap enyhén szólva is túlzás. Azon kívül az elnökasszony például elfelejti azt – és ezt nem rosszindulatból mondom –, hogy a gyógyszertáraknak a bevétele két forrásból származik.

Idézet
Az egyik az az ártámogatott rész, amit a kiadott receptek nyomán nekünk leszámláznak, és amit mi kifizetünk, és van a direkt inkasszó, ami az olyan gyógyszerek, vitaminok, táplálékkiegészítők és egyebek eladásából folyik be, amelyeket szabadeladásban értékesítenek, valamint az ártámogatott gyógyszereknek az a része, ami nem támogatott”

– fogalmazott Duda Tihamér, hozzáfűzve, hogy 40-60 százalék között mozog a gyógyszertárak esetében az a bevétel, ami nem az egészségbiztosítási pénztártól származik.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Rövidült az elszámolási határidő

Az elszámolási késésekkel kapcsolatban Duda Tihamér ugyanakkor arra is kitért, hogy július elsejéig 90 napos elszámolási határidővel kellett kifizessék az ártámogatott gyógyszereket a patikáknak, ám

az új keretszerződéssel lecsökkent a kifizetési határidő – a gyógyszertárak javára – 90-ről 60 napra.

Ehhez még mindkét esetben hozzájön 30 nap, ennyi idő áll ugyanis a gyógyszertárak rendelkezésére, hogy benyújtsák az egészségbiztosítási pénztárhoz az elszámolási kéréseket és ott jóváhagyják azokat.

„Ez azt jelenti, hogy egy júliusban letett számla kifizetési határideje októberben jár le.” Jelenleg a júliusi költségeknek mintegy a felével van még elmaradva az egészségbiztosítási pénztár a gyógyszertárak irányába, illetve az augusztusi költségeknek jár le a kifizetési határideje e hónap végén – mondta el Duda Tihamér, de azt is közölte, hogy

rövidesen teljes egészében törlesztik a júliusi elmaradást.

Hargita megyében 8 954 000 lej volt az államilag támogatott gyógyszerek költsége júliusban, ebből 4 426 000 lejt tesz ki az egyszerű ártámogatott gyógyszereké, és 4 529 000 lejt az országos egészségügyi programokban kiadott ártámogatott gyógyszerek ára. Utóbbit nem fizette még ki az intézmény a patikáknak, de ez napokon belül megtörténik – tájékoztatott Duda Tihamér. Így már csak az augusztusi költségek esetében lesznek elmaradásaik az új keretszerződés előírásai értelmében.

Ugyanez a költség augusztusra 8 778 000 lej volt (4 534 000 lej + 4 244 000 lej), szeptemberre 10 400 000 (5 136 000 + 5 067 000), a még nem végleges októberi érték pedig 12 400 000 lej (6 800 000 + 5 600 000).

A megyei egészségbiztosítási pénztár vezetője az elszámolási problémák kapcsán azt is megemlítette, hogy

mivel nem kapott költségvetés-kiegészítést az intézmény, minden hónapban egy memorandumot kell összeállítson az intézmény a költségekről, amelyet hónapról-hónapra csak a kormány jóváhagyása után tudnak kifizetni.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) 4,2 milliárd lejt kért legutóbb a kormánytól, de csak 1,7 milliárdra kapott jóváhagyást, a megyei egészségbiztosítási pénztár ennek arányában tud kifizetéseket végezni ebben a hónapban – magyarázta Duda Tihamér.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

A legdrágább gyógyszerek teljesen ártámogatottak

A gyógyszertárak számára a legnagyobb terhet a nagyon költséges gyógyszerek beszerzése okozza, amelyeknek – egyetlen készítménynek – az ára esetenként elérheti egy patika teljes havi forgalmának az értékét. Ezeket már csak azonnali fizetéssel tudják beszerezni a nagybani gyógyszerlerakatoktól, így akár

néhány hónap alatt a csőd szélére kerülhet egy patika egy-két drága készítmény megrendelése miatt, ha nem kapja meg időben azok ellenértékét.

Ezek a készítmények többnyire teljesen ártámogatottak, azaz a teljes költséget az államtól kell megkapják a gyógyszertárak – erősítette meg kérdésünkre Duda Tihamér. „Nagyon helyen nyilatkozta az elnökasszony, hogy értékfüggően részarányosak, de van egy maximális érték. Az a példa jól illusztrálja, hogy ha a gyógyszer 100 százalékban támogatott, akkor abból neki 35 lej marad. Ha az a gyógyszer 10 000 lejbe kerül, akkor ő ki kell fizesse a beszállítónak azt a 10 000 lejt, de az már a kereskedelmi kapcsolat függvénye a gyógyszertárak és a nagybani forgalmazók között, hogy miként tudnak megegyezni a fizetési határidőkben” – mondta a megyei egészségbiztosítási pénztár vezérigazgatója.

Működési problémák az elektronikus rendszerben
Múlt hét közepén újból elérhetetlenné vált az egészségügyi szolgáltatók számára az elektronikus egészségügyi platform, amelyben az egészségbiztosítási rendszer keretében elvégzett egészségügyi szolgáltatásokat hitelesítik. A platform azóta is akadozva működik, az egészségügyi szolgáltatók körében pedig aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy megkapják-e a szolgáltatások ellenértékét, ha nem tudják hitelesíteni azokat. Kérdésünkre Duda Tihamér elmondta, ilyen esetekben a szolgáltatók offline vezethetik be a rendszerbe a recepteket és az elvégzett szolgáltatásokat, majd amikor a rendszer újra működőképessé válik, fel tudják tölteni az adatokat. Amikor huzamosabb ideig tart a kiesés – volt a múlt hónapban is egy – akkor az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elnöke rendeletet ad ki, amellyel meghosszabbítja a jelentési határidőket azért, hogy az elvégzett szolgáltatásokat le lehessen jelenteni – mondta a megyei egészségbiztosítási pénztár vezetője. Ez történt most is, így nem fordulhat elő az, hogy az egészségügyi szolgáltatók a kiesés miatt nem tudják időben lejelenteni az elvégzett szolgáltatásokat, és így nem kapják meg azok ellenértékét – erősítette meg kérdésünkre Duda Tihamér. „Mindenképp kellemetlen helyzet ez a szolgáltatóknak is, mert sokkal nehezebb így dolgozni, a pácienseknek is, mert türelmesebbek kell legyenek – mert ugye elmegy az orvoshoz, ott már probléma van, majd a gyógyszertárban is –, de át kell hidalni ezeket a helyzeteket addig, amíg a rendszer fel lesz újítva, illetve ki lesz bővítve” – fogalmazott a megyei egészségbiztosítási pénztár vezérigazgatója.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 24., szerda

Több ingyenes egészségügyi szolgáltatásra lesznek jogosultak a biztosítással nem rendelkezők

Bizonyos körülmények között több egészségügyi szolgáltatásra is ingyen lesznek jogosultak az egészségbiztosítással nem rendelkezők júliustól. Különböző vizsgálatok, konzultációk, laborvizsgálatok szerepelnek az ingyenessé váló szolgáltatások között.

Több ingyenes egészségügyi szolgáltatásra lesznek jogosultak a biztosítással nem rendelkezők
2024. április 23., kedd

Egy évbe telt, de mostanra legalább elkezdett működni a lejárt gyógyszerek átvétele

Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen már átveszik a lejárt szavatosságú gyógyszereket, Marosvásárhelyen azonban csak most készül erre a sürgősségi kórház. Az egészségügyi minisztérium már tavaly szabályozta a készítmények leadásának módját.

Egy évbe telt, de mostanra legalább elkezdett működni a lejárt gyógyszerek átvétele
2024. április 23., kedd

Tavasszal tudnak leginkább dolgozni – vallotta be Dragomán György és Szabó T. Anna Sepsiszentgyörgyön

A Szent György Napok irodalmi eseményeinek sorába illeszkedve hétfőn este közönségtalálkozót tartottak a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban: egy házaspár, két közkedvelt alkotó rajongói töltötték meg a padsorokat.

Tavasszal tudnak leginkább dolgozni – vallotta be Dragomán György és Szabó T. Anna Sepsiszentgyörgyön
2024. április 23., kedd

Varázslatos természet a park sétányán

A Vadon Egyesület a sepsiszentgyörgyi Erzsébet park felső sétányára várja az természetfotók iránt érdeklődőket április 24-én, szerdán 18 órakor. Ekkor nyitják meg ugyanis a Transnatura Természetfotó Klub Varázslatos természet című kiállítását.

Varázslatos természet a park sétányán
2024. április 23., kedd

Nők is honvédnek álltak Kossuth hívó szavára

A szabadságharc mécsesei – Női honvédek – 200 éve született Bányai Júlia, az 1848-as forradalom és szabadságharc honvédszázadosa címmel nyílik kiállítás Sepsiszentgyörgyön.

Nők is honvédnek álltak Kossuth hívó szavára
2024. április 23., kedd

Közzétették a Zöldövezet program nyertes pályázatait

Több székelyföldi egyesület projektje nyert támogatást a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány Zöldövezet programjának idei kiírásán. Az eredményeket, a támogatásra javasolt egyesületek listáját közzétették a zöldövezet.ro oldalon.

Közzétették a Zöldövezet program nyertes pályázatait
2024. április 23., kedd

Aki a kicsi magyar világban végigfotózta Észak-Erdélyt

Képekbe zárt haza címmel nyílik kiállítás szerdán 17 órakor a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban. A fotókat Weinstock Ernő készítette 1940–1944 között Észak-Erdélyben.

Aki a kicsi magyar világban végigfotózta Észak-Erdélyt
2024. április 23., kedd

Időseknek indult támogató csoport Kézdivásárhelyen

Az egészséges és aktív életmód előmozdítása érdekében indított támogató csoportot a kézdivásárhelyi idősek számára a Gyulafehérvári Caritas. Az első, bemutató jellegű találkozót kedden délután tartották.

Időseknek indult támogató csoport Kézdivásárhelyen
2024. április 23., kedd

Körtánccal ünnepelnek ismét a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium diákjai

Idén is megtartják a Hagyományőrző Napot a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnáziumban április 25-én, csütörtökön. A 19. alkalommal megrendezett esemény fénypontja a népviseletbe öltözött ünneplők körtánca lesz.

Körtánccal ünnepelnek ismét a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium diákjai
2024. április 23., kedd

Kivételes értékek bölcsője az 50 éves Szárhegyi művésztelep

Idén 50 éves az 1974-ben létrejött Gyergyószárhegyi Művésztelep. Az évfordulót méltó módon ünneplik meg, kiállításokkal, szakmai konferenciával és természetesen jubileumi művésztáborral.

Kivételes értékek bölcsője az 50 éves Szárhegyi művésztelep
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!