Árus Zsolt: nem omlott össze a világ

Árus Zsolt: nem omlott össze a világ

Fotó: Balázs Katalin

Árus Zsolt úgy érzi, több hibát vétett a Magyar Polgári Párt, megújulásra van szüksége. A volt megyei önkormányzati képviselő összegez, véleményez és kifejti: az autonómia elérése az a cél, amiért ő a következőkben is tevékenykedni akar.

Balázs Katalin

2012. június 24., 16:482012. június 24., 16:48

2012. június 25., 19:032012. június 25., 19:03


– Árus Zsolt nevével nem találkoztunk a legutóbbi választás jelöltlistáin. Mi ennek az oka?

– Tavasszal, amikor felmerült a jelöltlisták összeállításának kérdése, azzal szembesültem, hogy azok a személyek, akiket az elmúlt mandátumban kizártak az RMDSZ-ből, most a Polgári Párt listáján szeretnének indulni. Elmondtam a társaimnak, hogy ha olyan személy fontos számukra, aki a múlt rendszerben a Román Kommunista Pártban vezető tisztséget töltött be, akkor én nem fogok indulni. Úgy nézett ki, Tinka Kálmánhoz jobban ragaszkodtak, mint hozzám. Ez nem a világvége, mert tetszik, nem tetszik, az elmúlt négy esztendőben, bár jó, hogy az önkormányzatban jelen voltunk, de olyan nagy dolgokat nem tudtunk megyeszinten megvalósítani.

– Mit gondol arról, miért helyezték előtérbe Tinka Kálmánt önnel szemben?

– Ez szerintem a kezdők tapasztalatlansága. Nem akarok senkit megbántani, de a polgári pártos társaim elhitték azt, hogy Tinka valóban a városért és az emberekért tette, amit tett. Én régebbről ismerem, és úgy gondolom, hogy ő a saját karrierjét építi. Ez nem azt jelenti, hogy összevesztünk, én továbbra is a párt tagja vagyok, és megvárom, milyen konklúziókat vonnak le a választási eredményekből, utána lehet, hogy újra elbeszélgetünk.

– Ön milyen következtetéseket vont le a választási eredményekből?

– Nagyjából az történt, amire számítani lehetett. Az emberek látták, ami a városban történik, és azt értékelték. Mert az elmúlt négy évben az RMDSZ, ahelyett, hogy próbált volna az előbbi húsz év hibáin javítani, csak mocskolódással volt elfoglalva, s ezt nem díjazták a szavazók. A megyei szint már messzebb van az emberektől, az történt, amire számítani lehetett: a Néppárt megjelenése kettéosztotta a nemzeti oldal szavazóit. A székely megyék az utolsók között kullogtak, kisebb volt most a szavazókedv, mint máskor. Ebből mindenki veszített, országos szinten garantáltan rosszabbak az eredményeink, mint négy éve.

– A Magyar Polgári Párt eredményeiről mit gondol?

– A szavazatok száma azt kellene tükrözze, hogy egy párt jól végezte-e a dolgát, vagy rosszul. A Polgári Párt munkája erősen hullámzó volt, lehet látni, hol erősödött és hol gyengült. Persze, ez összefügg azzal is, hogy már a Polgári Szövetség idejéből létezett egy belső feszültség, a Néppárt megalakulásával pedig több MPP-s vezető döntött az átállás mellett. Kétségtelen, hogy az országos vezetőség követett el hibákat (nem véletlen az sem, hogy lemondtam az alelnöki tisztségről a kongresszus után). Ennek is következménye a mostani eredmény, illetve a Néppárt megjelenése. Ugyanakkor úgy gondolom, nem lenne szabad ezért egy személyt hibáztatni, nem tudom elfogadni azt a kijelentést sem, hogy a Néppárt és MPP közötti megegyezésnek egyetlen akadálya Szász Jenő személye. Ha egy ügyet szolgálunk, akkor nem szabad egy személy ennek akadálya legyen. Ilyen szempontból mindkét pártnak megvannak a maga hibái. A helyes út közgyűlés szervezése, ott derül ki, a tagság hogyan értékeli a történteket.

– Hogyan értékeli Árus Zsolt a megyei tanács elmúlt négy évi tevékenységét? Ön, aki az ellenzékiség szimbólumává is vált, beleértve azt, amikor székestől vitték ki a tanácsteremből, melyre még számítógépes játékot is építettek azóta.

– AZ MPP frakcióból én hallattam legtöbbet a szavamat. Nem tudtunk elég egységesen, határozottan kiállni. A kollégák mentségére azt tudom felhozni, hogy belecsöppentek, mint légy a tejbe, azt hitték, lehet úriember módjára dolgozni, miközben Borboly Csaba ebből a megyei önkormányzatból csatateret csinált, mindenből politikai kérdést kreált. A megyei önkormányzatban az MPP nem kapott semmi olyan tisztséget, ahol megmutathatta volna, mit tud, minden RMDSZ-kézben volt, s most a kétharmados többséggel még arrogánsabbak lesznek. Nem irigylem azokat, akik ott vannak. Hogy szimbólummá váltam, az talán azzal magyarázható, hogy egyrészt társaim kevesebbszer nyilvánultak meg a gyűléseken, másrészt, volt nekem lehetőségem sokszor kipróbálni az ellenzéki szerepet, és nincs olyanfajta gátlás bennem, hogy fontos dolgok esetén csak azért ne mondjam el a véleményem, nehogy ellenszenvessé váljak. Az, hogy ki, milyen rágalmakat hord a fejemre, engem nem fog megakadályozni abban, hogy elmondjam a véleményem.

– A legfrissebb sajtóhír Árus Zsoltról, hogy kivizsgálást folytat az ANI, 8000 lejt kérnek számon…

– Ez tipikus példája az inkompetenciának, el-elborzadok, milyen emberek ülhetnek abban az intézményben nem kevés fizetésért. Szerdán kaptam meg azt a bizonyos jelentést, amire ők alapoznak, s kiderül belőle, totál párhuzamosak, nem tudják, mi az ő dolguk, s azt hogyan kellene végezni. Ők ugyanis a képviselők vagyonnyilatkozatát és megyei beruházásokat vizsgálva megállapították, hogy a Server cégünk szerződést kötött egy számítógép-hálózat kiépítésére a tölgyesi kórházzal. Az különösebben nem zavarta őket, hogy ez 2009-ben történt, és a kórház csak 2010-től alárendelt a megyei tanácsnak. Az sem zavarta őket, hogy két levélben közölték velem, arra utaló jeleket találtak, miszerint megszegtem a törvényt, és kifejthetem az álláspontomat, csak azt nem közölték, mik ezek a jelek, és mikor mehetek oda. Érdeklődésemre válasz nem érkezett, aztán elkészítették a végleges jelentést, s még nem is postázták, amikor nyilvánosságra hozták, hogy hány gazember van ebben az országban. Ez a tipikus román rendszer: igazságszolgáltatás a sajtóban zajlik, az ember, mielőtt védekezhetne, ott van a megbélyegzettek listáján. Felszólítottam, törvénycikkelyekre hivatkozva: újabb közleményben cáfolják ezeket a valótlan állításokat, ellenkező esetben beperelem őket. Időközben a közigazgatási bíróságon is megtámadom a határozatot, s be fogom bizonyítani, hogy alaptalan az állítás, nincs összeférhetetlenség, egyetlen, a megyei önkormányzattal szerződésben álló cégnél sem vagyok részvényes.

– Amennyiben átalakulások lesznek a polgári pártban, vállal vezetői szerepet Árus?

– Olyan nyugodt volt az elmúlt pár hónapom… Nem az történt, hogy ültem, s lógattam a lábamat, hanem azt tettem, ami fontosabb. A Székely Nemzeti Tanácsban azt tapasztaltam, hogy lehet dolgozni, és lehet eredményt is elérni. 2010 óta nem mondom, hogy nyakunkba szakadt a fantasztikusan nagy támogatás a magyar kormány és parlament részéről, de kiállnak, elmondják: támogatják autonómia-törekvéseinket. Azt látom, hogy az SZNT-nek van presztízse külföldön is; dél-tiroli vezetőkkel szintén alakul a kapcsolatunk. Lehet haladni, és végső soron az a legfontosabb, hogy legyen Székelyföldnek autonómiája a lehető leghamarabb. Ebben a munkában próbálok segítő lenni, illetve amennyiben igény van, jöhetnek hozzám ezután is tanácsért a gyergyószentmiklósi városvezetők, segíteni fogok. Hogy mi lesz a megyei önkormányzattal, nem tudom. Bosszant, hogy nincs ellenzéki sajtó, az elnök kiépített magának ilyen-olyan eszközökkel egy médiabirodalmat, senki nem tesz fel neki kényelmetlen kérdéseket. Akár azt is el tudom képzelni, hogy ilyen téren változtassunk valamit. Ha erre igény lesz valamelyik sajtó részéről, vállalom, hogy kérdéseimmel segítem, hogy végre legyen demokratikus kontroll, kelljen készüljön, válaszoljon neki nem tetsző kérdésekre is. Mert kell a kritikus szemlélet. Ami az MPP-s vezető tisztséget illeti, különösebben nem kívánkozom arra, hogy vezető legyek.

szóljon hozzá!
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 117. szám
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 117. szám

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

Az előző évek gyakorlatával ellentétben idén nem lesz lehetőség napi egyszázalékos késedelmi kamat fejében igényelni május 15-e után az egységes mezőgazdasági támogatásokat. Ez újabb ok lehet arra, hogy ne halogassák a kérelmek leadását az érintettek.

Egy határidő van, és az május közepe
Egy határidő van, és az május közepe
2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

2017. március 10., péntek

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni

Hargita megyében csak a Madarasi Hargita pályáin lehet sízni, annak ellenére, hogy a megye magasabban fekvő vidékein ismét havazni kezdett – tudósít az Agerpres hírügynökség.

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni
2017. március 10., péntek

Iskolák is bekapcsolódtak a kupakgyűjtésbe

Lakók, intézmények gyűjtik a műanyagdugókat, juttatják el a Gyergyói Hírlap szerkesztőségébe, hogy közösen segíthessék egy sepsiszentgyörgyi kisfiú gyógyulását. A hároméves Oláh Badi István leukémiás, kezeléséhez kéri a segítséget családja.

Iskolák is bekapcsolódtak a kupakgyűjtésbe
2017. március 10., péntek

Katonaeledeleket lehet kóstolni Gyergyószentmiklóson

Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kitörésének 169. évfordulójára Gyergyószentmiklóson emlékünnepség keretében ünnepi szentmise, komolyzenei koncert, koszorúzás, illetve katonaeledel-kóstoló is lesz.

Katonaeledeleket lehet kóstolni Gyergyószentmiklóson
2017. március 10., péntek

Látogatókat érintő változások léptek érvénybe a gyergyószentmiklósi kórházban

A Gyergyószentmiklósi Város Kórházban változások léptek érvénybe. Ferenczy István igazgató ismertette a betegek látogatási programjának a változását és az osztályok lezárását. Az igazgató kitért arra is, miért volt szükség minderre.

Látogatókat érintő változások léptek érvénybe a gyergyószentmiklósi kórházban
2017. március 10., péntek

Országszerte eső, a hegyvidéken havazás lesz

Esőre, erős szélre, a hegyvidéki térségekben pedig havazásra vonatkozó figyelmeztetést bocsátott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). A riasztás az ország egész területére érvényes, vasárnap 22 óráig.

Országszerte eső, a hegyvidéken havazás lesz
2017. március 10., péntek

Arányaiban kevesen szereznek jogosítványt Hargita megyében

Csökkenőben van a gépjárművezetői engedélyért sikeresen vizsgázók aránya Hargita megyében. A megye évek óta az utolsó helyezéseken végez az országos szintű összehasonlítások szerint a sikeresen vizsgázók számát tekintve.

Arányaiban kevesen szereznek jogosítványt Hargita megyében
2017. március 10., péntek

Kezdődnek az országos szintű próbavizsgák

A legtöbb nyolcadikos hétfőn találkozik először egy országos szintű megmérettetés tapasztalatával, igaz, még nem élesben, csak próbavizsgát szervez számukra az oktatásügyi minisztérium.

Kezdődnek az országos szintű próbavizsgák
2017. március 09., csütörtök

Önkénteskednek a falustársaikért

Tizenhét felnőtt és nyolc gyermek jelentkezett önkéntesnek a Gyergyócsomafalvi Szociális Központban. Harmadszorra gyűltek össze a héten a segítségüket felajánlók, akik a hátrányos helyzetű falustársaikért szeretnének tenni.

Önkénteskednek a falustársaikért
Önkénteskednek a falustársaikért
2017. március 09., csütörtök

Önkénteskednek a falustársaikért

2017. március 09., csütörtök

Mondavadászatra buzdítják a gyerekeket

Monda- és legendagyűjtő pályázatot hirdet a Székelyföldi Legendárium az Élő Erdély Egyesület közreműködésével, amelyre V‒VIII., illetve IX–XIII. osztályos erdélyi diákok jelentkezhetnek.

Mondavadászatra buzdítják a gyerekeket
Mondavadászatra buzdítják a gyerekeket
2017. március 09., csütörtök

Mondavadászatra buzdítják a gyerekeket

Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM