Fokozódik az elégedetlenség, általános sztrájkra készülnek az oktatási rendszerben

Fokozódik az elégedetlenség, általános sztrájkra készülnek az oktatási rendszerben

Egyre csak gyarapodtak az elégedetlenségek okai a tanügyi rendszerben. A szakszervezet az oktatás felfüggesztését is kilátásba helyezte. Képünk illusztráció

Fotó: Sándor Csilla

Meglehetősen nagy az elégedetlenség az oktatási rendszerben dolgozók körében a bérekkel kapcsolatban, ám ha a tettek mezejére kell lépni, akkor már nehéz mozgósítani az alkalmazottak egy részét, így a tiltakozó akciók megszervezése nem teljesen problémamentes – tudtuk meg a székelyföldi megyék tanügyi szakszervezeti képviselőitől. Az érdekvédelmi tömörülés területi vezetőit annak kapcsán kérdeztük, hogy a tanügyi szakszervezetek újabb tiltakozásokat és általános sztrájkot helyeztek kilátásba.

Széchely István

2023. február 27., 07:572023. február 27., 07:57

2023. február 27., 14:312023. február 27., 14:31

Márciusban és áprilisban a kormány, illetve a megyei prefektusi hivatalok épülete előtt sztrájkőrségeket tartanak a tanügyi szakszervezetek.

Májusban tiltakozó felvonást, május második felében pedig általános sztrájkot robbantanak ki az ágazatban, ha a kormány továbbra is figyelmen kívül hagyja az oktatási rendszerben uralkodó problémákat

– jelentették be közös közleményben a tanügyi szakszervezetek a napokban. A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége, valamint a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezet a kormánykoalíció azon döntése miatt helyezett kilátásba újabb tiltakozásokat, hogy

az oktatási törvénytervezetből kivennének egy cikkelyt, amely szerint a pedagógusok bérezése progresszív módon, az országos bruttó átlagbér alapján történne, az általuk betöltött funkció, továbbá a végzettségük, a szolgálati idő és a tanári fokozat függvényében.

Az érdekvédelmi tömörülések azt is kifogásolják, hogy nem sikerült megoldani a kisegítő személyzet bérproblémáit, és követelik, hogy ennek a személyzeti kategóriának a fizetését emeljék a 2017/153-as törvény által előírt szintre.

Ezeknek az alkalmazottaknak a jövedelme átlagosan körülbelül 2000 lej havonta

– emlékeztetnek a közleményben.

Egyebek mellett ugyanakkor követelik a bérpótlékokra vonatkozó előírások alkalmazását, az új bértörvényben a tanügyi alkalmazottak megfelelő besorolását, a vezetői tisztséget betöltőket hátrányosan érintő bérezési anomáliák kiküszöbölését, a fizetéseknek az inflációhoz történő éves igazítását, továbbá a nem didaktikai személyzet túlóráinak a kifizetését.

Nem hisznek az ígéreteknek

Kivennék a készülő oktatási törvényből a tanárok fizetésemelésére vonatkozó előírást – mert állítólag nincs pénz erre –, és azt ígérik, hogy az oktatási törvénytervezet elfogadása után egy módosító rendelettel visszahelyezik a jogszabályba az eltávolított passzust, „de voltak már rá példák, hogy ezt elfelejtették megtenni” – magyarázta a tervezett tiltakozások egy fő okát Póra Fülöp, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége Hargita megyei, területi vezetője a Székelyhonnak.

Elégedetlenek az oktatásban dolgozók, hiszen korábban már 25 százalékot elvontak a fizetésükből, és a jelenlegi kormány ugyan nem alkalmazott bércsökkentést, de az infláció miatt 30 százalékkal mégis kevesebbet ér a fizetésük, mint korábban – ahogy a szakszervezet képviselője fogalmazott, „nem tart ki egyik hónaptól a másikig”.

Noha az oktatásban dolgozók elégedetlenek és valószínűleg jó részük támogatja a tervezett tiltakozásokat, az azokon való részvételben már korántsem ilyen biztos Póra Fülöp. Évekkel korábban volt már rá példa – mesélte –, hogy egy tanfelügyelőségi látogatást követően az előzőleg támogatott általános sztrájkot mégsem tartották meg számos Hargita megyei tanintézetben. Majdnem negyven tanintézetfelelős tartozik hozzá, de – mint mondta –,

nem tudná megszervezni, hogy ők egyidőben ott legyenek egy megyeközponti tiltakozáson.

Az elégedetlenségekre visszatérve Póra Fülöp elmondta azt is, hogy a bérszámfejtési programmal (EduSal) kapcsolatos problémák óta az iskolaigazgatók körében is nagy a felháborodás, ugyanis

200-300 lejt levontak a legutóbbi bérükből.

Tudomása szerint ennek az az oka, hogy a fokozatos béremelés maximumát az igazgatói fizetések 2022 helyett már 2018-ban elérték, de azóta csökkent a gyereklétszám, így annak megfelelően lecsökkentették a béreket is. Ez azonban várhatóan tovább fokozza majd az igazgatói állások iránti érdektelenséget,

a tanintézetvezetők ugyanis sok esetben már eddig is kevesebbet kerestek, mint egyes pedagógusok.

Mindenki elégedetlen valamiért

Esetenként az 1000 lejt is elérhette az igazgatók és a pedagógusok bére közti különbözet, azaz ennyivel kapott kevesebbet egy igazgató – ezt már Molnár Zoltán, Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége Maros megyei vezetője mondta el a Székelyhonnak. Emiatt

a tanintézetvezetők körében a legnagyobb a békétlenség, de a pedagógusok is elégedetlenek, mert az elmaradt béremelés utolsó részlete a beígért 10 százalék helyett csak 3-8 százalékos volt.

A 10 százalékot lényegében csak a kisegítő személyzet kapta meg, az ő bérük viszont még így se érte el a 2017/153-as törvény által előírt szintet – aminek már tavaly teljesülnie kellett volna –,

közülük sokan még a minimálbért sem kapják meg, így tehát ők is meglehetősen elégedetlenek

– vázolta az áldatlan helyzetet Molnár Zoltán.

Az igazgatók bérének a csökkenését illetően ő nem biztos benne, hogy az egy tudatos döntés eredménye és összefüggésben áll a gyereklétszám csökkenésével. Megtörténhet, hogy azt az EduSal program legutóbbi frissítésnek a hibája eredményezte és jövő hónapban korrigálják, mert „nincs ahogy csökkenjen az igazgatók fizetése” – mondta. Az elégedetlenségeket illetően kitért arra is, hogy

az új oktatási törvénytervezet értelmében a kezdő pedagógusok bére 3900 lejtől indulna – jelenleg ez az érték több mint ezer lejjel kisebb –, ám ha kiveszik a jogszabálytervezetből az említett szövegrészt, akkor eltűnik a jogszabályból a viszonyítási alap – az országos bruttó átlagbér –, ami az alapját képezné a kezdőpedagógus-bérek kiszámításának.

Maros megyében egyébként – egy tavaly elvégzett felmérés szerint – az oktatásban dolgozók több mint 60 százaléka támogatta az általános sztrájk megszervezését – tudtuk meg a szakszervezet megyei elnökétől. Ez az arány vélhetően azóta sem változott, igaz, „az aláírástól a cselekedetig van egy kis távolság” – fűzte hozzá Molnár Zoltán.

Már nincs forradalmi hangulat a tanügyben

A 2017/153-as törvény teljes körű alkalmazása még be sem fejeződött, de már készül az új bértörvény-tervezet, annak a tartalmáról azonban alig vannak információi a szakszervezetnek, érthetetlen módon szinte titkolóznak azzal kapcsolatban a törvényalkotók. Erre megjelennek a hírek arról, hogy az oktatási miniszter kihagyná az új oktatási törvényből a bérezési fejezetet – ami eddig mindig része volt a jogszabálynak –, és a kormányra bízná, hogy a kabinet majd foglalja bele a közszférában dolgozókra vonatkozó új bértörvénybe azt – magyarázta a tiltakozásról szóló szakszervezeti döntés előzményeit az érdekvédelmi tömörülés Kovászna megyei elnöke, Nagy Gábor.

„Ha kimarad az új tanügyi törvénytervezetből a bérezési fejezet, akkor nagy baj van”, mert nem marad arra garancia, hogy az érdekvédelem azt később befolyásolni tudja, és akkor a bírósági eljárás marad a jogérvényesítés egyetlen módja, akárcsak a már említett 2017-es törvény esetében

– részletezte a problémát a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége Kovászna megyei vezetője.

A kilátásba helyezett tiltakozások megszervezésével kapcsolatban Nagy Gábor azt mondta, az oktatási rendszerben annak a generációnak a tagjai, akik a rendszerváltozás utáni évtizedben adott esetben minden hónapban utcára vonultak követeléseik elérése érdekében, már mind nyugdíjba vonultak, és

már nincs forradalmi hangulat az oktatási rendszerben.

Az, hogy most milyen mértékű a támogatottsága a tiltakozó akciók megszervezésének, a héten zajló vakáció után derül majd ki – közölte az érdekvédelmi tömörülés képviselője.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. február 18., vasárnap

Medve támadt egy férfira Székelyvarságon

Medve támadott meg egy 38 éves férfit Székelyvarságon vasárnap délután. Az áldozatot több harapással a testén szállították a székelyudvarhelyi kórházba.

Medve támadt egy férfira Székelyvarságon
Medve támadt egy férfira Székelyvarságon
2024. február 18., vasárnap

Medve támadt egy férfira Székelyvarságon

2024. február 18., vasárnap

Kertésztanfolyamot indítanak Gyergyóremetén

Gyümölcstermesztés, zöldségtermesztés, háztáji gazdálkodás, dísznövénytermesztés, és hasonló témakörökben tartanak képzéseket a Gyergyóremetén csütörtökön induló tanfolyam keretében. A szervezők várják a jelentkezőket.

Kertésztanfolyamot indítanak Gyergyóremetén
Kertésztanfolyamot indítanak Gyergyóremetén
2024. február 18., vasárnap

Kertésztanfolyamot indítanak Gyergyóremetén

2024. február 18., vasárnap

Fagyos reggel emlékeztetett arra, hogy nem múlt el még a tél

Fagypont alá süllyedt a hőmérséklet vasárnapra virradóra az ország középső és déli részében. A leghidegebb a Déli Kárpátokban levő Omu-csúcson volt, ahol mínusz 6,6 Celsius-fok volt a legalacsonyabb hőmérséklet.

Fagyos reggel emlékeztetett arra, hogy nem múlt el még a tél
2024. február 17., szombat

Tűzhelyen felejtett serpenyő okozott tüzet Sepsiszentgyörgyön

Két tűzesethez is ki kellett vonulniuk szombaton a háromszéki tűzoltóknak. Sepsiszentgyörgyön egy tűzhelyen felejtett serpenyő, Bodzafordulón egy kazán miatt lobbantak fel a lángok – számolt be a Kovászna megyei tűzoltóság.

Tűzhelyen felejtett serpenyő okozott tüzet Sepsiszentgyörgyön
2024. február 17., szombat

Több mint nyolcszáz sofőr jogosítványa ugrott a pénteki rendőrségi akciók során

Az elmúlt 24 órában összesen 822 gépjárművezetői jogosítványt vontak be a közlekedési rendőrök, 333-at gyorshajtásért, 51-et alkohol és 13-at kábítószer befolyása alatt történő vezetéséért.

Több mint nyolcszáz sofőr jogosítványa ugrott a pénteki rendőrségi akciók során
2024. február 17., szombat

Tiltott szer hatása alatt vezethetett egy fiatal, egy másik ittasan ült volán mögé

Két huszonéves fiatal ellen indulhat büntetőeljárás, ugyanis egyiküket tiltott szer használatának gyanújával, másikukat ittas vezetés közben kapta el a marosvásárhelyi rendőrség szombatra virradóra. Mellettük még további 25 sofőrt bírságoltak meg.

Tiltott szer hatása alatt vezethetett egy fiatal, egy másik ittasan ült volán mögé
2024. február 17., szombat

Lakástűzben vesztette életét egy 84 éves férfi

Egy marosvásárhelyi lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, akik a lángok megfékezése után egy 84 éves férfi elszenesedett holttestét találták meg a lakásban szombat délben – tájékoztatott a Maros megyei rendőrség.

Lakástűzben vesztette életét egy 84 éves férfi
2024. február 17., szombat

Potápi Árpád: a sízés nemzeti sport Székelyföldön

Ragyogó napsütéses időben és jó hóviszonyok között rendezték meg szombaton Hargitafürdőn a 11. Konzul Kupa amatőr síversenyt. A vetélkedőn sífutásban és műlesiklásban mérte össze tudását több száz székelyföldi sportoló.

Potápi Árpád: a sízés nemzeti sport Székelyföldön
2024. február 17., szombat

Világháborús lövedéket találtak Salamáson

A második világháborúból származó lövedéket fedezett fel egy ember Orotva-patakában szombat reggel a Hargita megyei Salamáson. A Hargita megyei tűzszerészek a helyszínre vonultak, és elszállították a lövedéket későbbi megsemmisítés céljából.

Világháborús lövedéket találtak Salamáson
2024. február 17., szombat

Íme, ezek a kérdések foglalkoztatják az uzoniakat

A mindennapi élet leglényegesebb kérdései merültek fel az uzoni falugyűlésen, ahol a polgármester minden felvetésre választ adott, noha nem minden esetben tudott megnyugtató megoldást ígérni.

Íme, ezek a kérdések foglalkoztatják az uzoniakat
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM