Film az elmélkedő, vívódó, megtörhetetlen Márton Áronról

Film az elmélkedő, vívódó, megtörhetetlen Márton Áronról

Fotó: Tamás Attila

Sajátos rendezői vízión alapuló filmet mutattak be Márton Áronról Csíkszeredában. Poór István alkotása a néhai püspök második világháború előtti és utáni tevékenységét, bebörtönzését és szabadulását járja körül dokumentarista elemekkel, de fikciót is tartalmazó játékfilmként.

Tamás Attila

2024. július 07., 17:572024. július 07., 17:57

Még a pótszékek is beteltek Poór István Márton Áron-filmjének csíkszeredai premierjén, szombat este a Csíki Moziban. A telt házas vetítést követően közönségtalálkozót tartottak a film főszereplőjével, a Márton Áront játszó, csíkszeredai Papp Tiborral, a film operatőrével, Palatinus Zsolttal, valamint az alkotás kreatív producerével, P. Soós Katával.

Rég nem vonzott ennyi embert egy film a Csíki Moziba,

mint a Márton Áron püspökről készült 99 perces alkotás, ami érthető, hiszen hatalmas kultusza van Székelyföldön a néhai püspöknek, akinek szentté avatásáért nemcsak imádkozunk templomainkban, hanem a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye megtette a szükséges lépéseket; Kovács Gergely érsekké történő kinevezése óta Cristiana Marinelli a szentté avatás posztulátora, Obermájer Ervin pedig a viceposztulátora.

Ha nem is kapcsolódik szentté avatási folyamatához, biztosan nem is tesz rosszat annak, hogy az Amerikai Egyesült Államokban is élő és tanuló, immár 79 éves Poór István rendező úgy döntött, játékfilmet forgat Márton Áronról. A korábbi filmjeihez (Kölcsönkapott idő, Cosmic Symphony, A funtineli boszorkány, Eucharisztia) hasonlóan ez is

kisköltségvetésű művészfilm,

amelyet Erdély több helyszínén, többek között Marosvásárhelyen forgattak.

Galéria

Fotó: Tamás Attila

Lassú, elmélkedős történetmesélés

A Márton Áron, Erdély püspöke a néhai egyházfő második világháború előtti, alatti és utáni tevékenységét, valamint bebörtönzését és az azt követő szabadulását dolgozza fel. Az alkotás a játékidő nagy részében Márton Áron szentbeszédeire, elmélkedéseire épül, de emellett képet nyerhetünk belőle a második világháború erdélyieket is érintő történéseiről.

Márton Áron mellett ugyanakkor fontos szerepet kap a szlovákiai Esterházy János és Boldog Salkaházi Sára, akik mindketten határozottan állást foglaltak a zsidókérdésben, és mindent megtettek azért, hogy megmentsék zsidó származású honfitársaikat a deportálástól.

Márton Áron tevékenységét ügyének – elítélésével záruló – tárgyalása és börtönévei keretezik, az ezt megelőző tevékenységét, szentbeszédeit visszaemlékezések formájában kapjuk meg.

A film lassú, elmélkedős történetmesélése egyébként meglehetősen nehézkes, és sokszor elnyújtott, az időnként kakofón zene, az elcsendesülő majd felerősödő háttérzajok pedig rontják a nézői beleélést.

Ugyanakkor, bár ez egy dokumentarista elemeket is tartalmazó játékfilm, konkrét cselekmények, történések nem igazán vannak benne, inkább párbeszédek, elmélkedések alapján kapunk képet arról, hogy épp mi történik, de azt is úgy, hogy azokat miként élték meg a szereplők. Azt, hogy mikor játszódik az adott jelenet, általában a szereplők mondják el úgy, hogy a párbeszéd elején kiemelik, melyik év melyik hónapjának mely napjának történéseit látjuk épp, ami szájbarágóssá, életszerűtlenné teszi az adott jelenet felvezetőjét.

Falunapon is forgattak

A filmet követő közönségtalálkozón Palatinus Zsolt, az alkotás operatőre elmondta, a szűkös költségvetés egyfajta szabadságot adott nekik, és sokszor az adott helyzet határozta meg a jelenetet. A forgatást egy közös alkotói folyamatként jellemezte, amiből mindenki a legjobb tudása szerint vette ki a részét.

Idézet
Jó kedélyű, baráti együttalkotás volt

– fejtette ki az operatőr.

P. Soós Kata azt emelte ki, hogy a szűkös költségvetés miatt rendkívül kreatívnak kellett lenni, így például a Márton Áron nyakában lévő kereszt az ő tulajdona, amit néhány éve itt, Erdélyben vásárolt, de

kihívást jelentett a kellékek beszerzése, amiket plébániákról, színházaktól kaptak.

A Márton Áront játszó Papp Tibor azt emelte ki, hogy a rendezőnek nagyon egyedi, nagyon spontán stílusa van, ezért is történhetett meg például, hogy azt a jelenetet, amelyben Márton Áron székelyruhás emberek között van a szabadulását követően (feltételezhetően egy bérmáláson – szerk. megj.), egy falunapon forgatták.

Mint részletezte, az a jelenet nagyon spontán volt, egy rövid felvezetést követően kezdődött el a focipálya közepén, népviseletbe öltözött néptáncosok körében, akiknek a reakciója olyan volt, mintha tényleg egy pap lenne köztük: levették a kalapjukat, őszinte alázattal nyilvánultak meg.

Galéria

Fotó: Tamás Attila

„Ez olyan, mint amikor egy templomban valaki elkezdi mondani a Miatyánkot, és egy idő után mindenki teljesen természetesen folytatja” – fogalmazott a Márton Áront játszó színész, hozzátéve, hogy a legnehezebb dolog az volt, hogy ez a jelenet ne forduljon ki önmagából, ne legyen a saját karikatúrája, hiszen akkor elveszítette volna a szakralitását.

A film nagy részét kitevő liturgikus szöveg kapcsán elmondta, megértést igényelt a megtanulása, hiszen ahhoz, hogy át lehessen adni, szükség volt egyfajta liturgiai előfeltételezésre, hogy érthetően lehessen átadni a befogadónak.

Beugró banki alkalmazott

A rendező spontaneitásáról Palatinus Zsolt egy másik anekdotát is megosztott: az adott forgatási napon nem volt egy második színészük az Esterházy János-jelenethez, erre Poór István elment a bankba pénzt kivenni, és egy banki alkalmazottal tért vissza, akiről egyébként kiderült, hogy amatőr színész, így ő játszotta el azt az embert, akihez Esterházy beszélt. De volt olyan templomi jelenet is, amit egy keresztelő után vettek fel, amikor Poór István azt mondta, akkor

itt most tíz perc múlva forgatás lesz, aki akar, maradhat,

így többen is ottmaradtak a padokban, és lélegzet-visszafojtva vettek részt az adott jelenetben, mivel a hangra nagyon kellett figyelni.

A filmben szerepet kapott egy marosvásárhelyi holokauszttúlélő is, akinek a saját versét olvasták fel az alkotásban – erről Palatinus Zsolt elmondta, eleinte nem tudták, miként illesszék be a filmbe, de végül megkapta a helyét Salkaházi Sára történetében, akinek a vértanúsága is a cselekmény részét képezi.

Galéria

Fotó: Tamás Attila

A közönségtalálkozó végén az egyik néző kritikaként megfogalmazta, hogy sokkal autentikusabban is el lehetett volna készíteni ezt a filmet, felvéve a kapcsolatot a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekséggel, és

a székesegyházban vagy épp Márton Áron egykori irodájában, az ő megmaradt, személyes használati tárgyaival is forgathattak volna.

A készítők erre reagálva elmondták, ez egy művészfilm, amiben a sajátos alkotói szabadság érvényesült, és a rendező, Poór István akarta ilyennek a filmet, amiben a sajátos, rá jellemző megoldások kaptak helyet.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 07., vasárnap

Három percben az Ezer Székely Leány napja – videós összefoglaló

A csíkszeredai Szabadság téren gyülekeztek és táncoltak a szombati Ezer Székely Leány Napja népviseletbe öltözött résztvevői, majd kivonultak a csíksomlyói hegynyeregbe, ahol késő délutánig folytatódott a székelység hagyományőrző ünnepe.

Három percben az Ezer Székely Leány napja – videós összefoglaló
2024. július 07., vasárnap

Benne leszünk: az egész országra kiterjed jövő héten a hőség

Elsőfokú hőségriadót adott ki vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) 25 megyére és a fővárosra. A hőség egész héten kitart, és fokozatosan kiterjed az ország egész területére.

Benne leszünk: az egész országra kiterjed jövő héten a hőség
2024. július 07., vasárnap

Egyfeszt: kitörési lehetőség fiataloknak

Elindult a jelentkezés az erdélyi Peron Music Tehetségkutató 2024-es kiadására, amely idén is az Öröm a zene tehetséggondozó program keretében zajlik az Egyfeszten. Saját számaikkal jelentkezhetnek amatőr zenekarok.

Egyfeszt: kitörési lehetőség fiataloknak
Egyfeszt: kitörési lehetőség fiataloknak
2024. július 07., vasárnap

Egyfeszt: kitörési lehetőség fiataloknak

2024. július 07., vasárnap

Nagyjából azonos okai vannak az egyre gyakoribbá váló csoportos elbocsátásoknak

Újabb csoportos leépítés történt a Hargita megyei textiliparban. A székelyudvarhelyi bútoripari elbocsátások mértéke egyelőre nem nőtt, de folytatódik, és közeleg a csíkszeredai tejfeldolgozó bezárásának időpontja, a teljes személyzet szélnek eresztése.

Nagyjából azonos okai vannak az egyre gyakoribbá váló csoportos elbocsátásoknak
2024. július 06., szombat

A székely és magyar identitás erősítése – fotókon mutatjuk e csodás nap minden pillanatát

Minden esztendő júliusának első szombatján tartják Csíkszeredában az Ezer Székely Leány Napját, amikor a térség lakói magukra öltik népviseletüket, és így vonulnak ki a csíksomlyói hegynyeregbe.

A székely és magyar identitás erősítése – fotókon mutatjuk e csodás nap minden pillanatát
2024. július 06., szombat

Világhírű sztárfellépő és több tízezer rajongó érkezik a Maros-partra

A legizgalmasabb napjához érkezett a 2024-es Vibe Fesztivál, néhány óra múlva ugyanis színpadra lép az amerikai származású popsztár és TikTok-király, Jason Derulo. A fesztiválozók azonban addig sem tétlenkednek.

Világhírű sztárfellépő és több tízezer rajongó érkezik a Maros-partra
2024. július 06., szombat

Csíkszentkirály kapta az esketőszékeket

Véget ért az idei Ezer Székely Leány Napja találkozó. Az esemény záróakkordjaként átadták az esketőszékeket annak a községnek, amely jövőre házigazdája lehet a rendezvénynek.

Csíkszentkirály kapta az esketőszékeket
Csíkszentkirály kapta az esketőszékeket
2024. július 06., szombat

Csíkszentkirály kapta az esketőszékeket

2024. július 06., szombat

Fényes karrier és kiegyensúlyozott párkapcsolat: létezik a kettő együtt?

Több forrásból eredő generációs problémát, az egész felnőtt élet minőségére kiterjedő témakört feszegetett pénteki előadásában Hevesi Krisztina szexuálpszichológus és Székely Levente szociológus a Vibe Fesztiválon.

Fényes karrier és kiegyensúlyozott párkapcsolat: létezik a kettő együtt?
2024. július 06., szombat

Székely népviseletben a csíksomlyói nyereg

Szép számban vonultak ki a csíksomlyói nyeregbe az Ezer Székely Leány Napja népviseletbe öltözött résztvevői, az egészen kicsiktől a szépkorúakig minden korosztály képviselteti magát az eseményen.

Székely népviseletben a csíksomlyói nyereg
2024. július 06., szombat

Csíkszeredai végletek: 7 fok sem volt, de már 20 felett járnak

Különösen hűvösen indult a nap Csíkszeredában, ahol szombatra virradóan 6,9 Celsius-fokot mértek. A legalacsonyabb a lakott települések sorában.

Csíkszeredai végletek: 7 fok sem volt, de már 20 felett járnak
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!