Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Ezért van kevés igazolt koronavírus-fertőzés Hargita megyében

Iszlai Katalin 2020. április 09., 12:06

A közhiedelemmel ellentétben nem azért van kevés igazolt koronavírus-fertőzés Hargita megyében, mert elenyésző mennyiségű tesztet végeznek a térségben. A jelenség sokkal inkább a hatóságok eredményes közbenjárásával, a lakosság tudatosságával, illetve a megye sajátos földrajzi és gazdasági jellemzőivel magyarázható.

Ezért van kevés igazolt koronavírus-fertőzés Hargita megyében
galéria
Naponta 120 tesztet tudnának elvégezni Hargita megyében, de az indokolt esetek száma ennél jóval alacsonyabb Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Gyakran hangoztatott felvetéssé vált a lakosság körében, hogy a Hargita megyében igazolt koronavírus-fertőzések alacsony száma azzal magyarázható, hogy nem végeznek elégséges mennyiségű tesztet a térségben. Ez azonban nem így van, sőt, kapacitás lenne több teszt elvégzésére is, de nincs rá szükség, mivel kevés az indokolt eset – szögezte le érdeklődésünkre Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője.

A tesztelés menete

A szakember emlékeztetett, hogy kérésre nem, csak az országos előírások szerint meghatározott, indokolt esetekben végeznek koronavírusteszteket. Ide tartoznak például azok a személyek, akik külföldről érkeztek haza és fertőzésre utaló tüneteik vannak, illetve a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált személyek közeli hozzátartozói, de utóbbiak is csak akkor, ha tüneteik vannak. Az egészségügyi személyzet tagjait is csak abban az esetben tesztelik, ha fertőzésre utaló tüneteik vannak.

Ebből az is következik, hogy a korábbiakkal ellentétben már nem tesztelnek minden intézményes karanténba helyezett személyt, csak akkor kerül erre sor, ha tüneteik lesznek. Hozzátette,

már nem szükséges Kolozsvárra szállítani a mintákat, mivel a koronavírus-teszteket a megye több pontján is el tudják végezni.

Kevés az indokolt eset

A tesztek elvégzésére alkalmas megyei intézményeknél jelenleg 120 tesztet tudnának elvégezni naponta, ennyire azonban még sohasem volt szükség, hiszen legtöbb 15, de rendszerint tíznél is kevesebb minta érkezik be naponta. Magyarán nagyon kevés az olyan indokolt eset, amikor mintavételre lenne szükség a fent említett előírások szerint. Ez azt is jelenti, hogy minden gyanú esetében néhány óra alatt meg is kapják az eredményt, nincs szükség hosszas várakozásra.

Tar Gyöngyi azt is elárulta:

eddig mintegy 150 Hargita megyei személy esetében végeztek koronavírus-tesztelést, és mindössze négynél mutatták ki a fertőzés, a fennmaradó esetekben negatív eredményt kaptak.

„Nagyon pontos előírások vannak arra vonatkozóan, hogy kiknél kell elvégezni a tesztet, és eddig minden olyan Hargita megyei személyt teszteltünk, aki beletartozik ezekbe a kategóriákba. A tesztek száma azért alacsony, mert a térségben kisebb intenzitással van jelen a betegség.

Ha úgy állnának a dolgok, ahogy azt a közhiedelem tartja, azaz nem végeznénk teszteket vagy eltitkolnánk a valós helyzetet, tele lennének a kórházak haldokló betegekkel.

Egyelőre azonban a kórházak szinte üresek, mivel a nem sürgősségi eseteket mind hazaküldtük, hogy felkészüljünk az esetleges fertőzöttek fogadására” – mutatott rá Tar Gyöngyi.

• Infografika: Tóth Szilárd

Kedvező körülmények

Az igazgató arról is beszélt, minek köszönhető, hogy a megyében alacsonyabb erősséggel van jelen a fertőzés. Egyrészt a szigorú és átgondolt hatósági intézkedéssekkel magyarázható a jelenség, ide tartoznak például a kisméretű karanténközpontok, amelyekben elkülönítik egymástól a fertőzés-gyanús eseteket, így egymást nem tudják megfertőzni. A rendfenntartó szervek szintén megfeszített munkát végeznek, és számos ellenőrzést tartanak annak érdekében, hogy az intézményes és a lakhelyi elkülönítésben lévők ne hagyhassák el a központokat vagy otthonaikat.

Tar Gyöngyi szerint az is fontos szempont, hogy

a lakosság megértette az otthonmaradás fontosságát, és a tapasztalatok szerint a megyében fokozottan betartják az előírásokat.

Persze akadnak kivételek is, de összességében példaértékű a közösség hozzáállása. Végül, de nem utolsó sorban a megye sajátos földrajzi és gazdasági jellemzői is hozzájárulnak a járvány lassú terjedéséhez. Például

a repterek vagy a nagy forgalmú útszakaszok hiánya ebben az esetben előnyt jelent.

Kedvező továbbá az is, hogy a helybéliek leggyakrabban nem Olaszországban vagy Franciaországban vállaltak külföldi munkát, hanem az északi államokban, amelyekben később robbant ki a járvány, és sokan már ennek bekövetkezte előtt hazatértek.

Nem tudunk őszintén örülni

„Összetett okai vannak és számos tényező járult hozzá ahhoz, hogy Hargita megye kedvező helyzetben van, illetve kemény munka áll mögötte. A lakosság azonban úgy tűnik, nem tud őszintén örülni ennek, összeesküvés elméleteket gyártanak, és az ország más megyéiből is gyanakodva néznek ránk, gondolván, hogy elhallgatjuk az eseteket.

Döbbenetes ez a közösségi reakció, bizonyos emberek a jóban is kételkednek, nem tudnak örülni.

Azt, hogy kívülről gyanakodnak, még megértem, viszont amikor a megyében sem azt látom, hogy örömmel fogadják az emberek, hogy viszonylag nyugodtan várhatják az ünnepeket, és itt nincs olyan katasztrofális hangulat, azt már nem tudom megérteni” – nehezményezte az igazgató. 

Elromlott a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság egyik gépe, amellyel koronavírusteszteket tudtak végezni. Egy új készülék 30 ezer euróba kerül, jelenleg ehhez gyűjtenek adományokat – jelentette be csütörtökön közös videóüzenetében Tar Gyöngyi, az igazgatóság vezetője, Krausz Ludovic Tudor laborfőorvos és Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök. Mint fogalmaztak, az elromlott gép megjavítása nem lehetséges, ezért új készülékre van szükség, ennek megvásárlásához várnak segítséget, főként Hargita megyéből. Két cég már felajánlott összesen 13 ezer eurót, így további 17 ezer euróra van szükségük.
Pénzbeli felajánlásaikat a következő bankszámlaszámokon tehetik meg:
Lej: RO79BRDE210SV06542542100 (RON)
Euró: RO79BRDE210SV04149552100 (EUR)
USA-dollár: RO65BRDE210SV00939132100 (USD)
Forint: RO02BRDE210SV06587732100 (HUF)
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
14 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat