HIRDETÉS

Több mint százan közmunkáznak Csíkszeredában

Barabás Hajnal 2017. február 15., 22:35

Szigorú szabályok szerint végeztetik a közmunkát a csíkszeredai városházán: havonta összeállított táblázat alapján, előre megszabott program szerint kötelesek közmunkát végezni a szociális segélyezettek. Ritkán próbálkoznak, hogy kibújjanak a kötelességük alól.

Fotó: Veres Nándor

Vass Zsuzsanna, a csíkszeredai polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa elmondta, a szociális segélyezettek általában elvégzik a rájuk kiszabott munkát, bár előfordul néha az is, hogy megpróbálkoznak orvosi igazolások leadásával, hogy kibújjanak a kötelességük alól. Ilyenkor azonban egy későbbi időpontra jegyzik őket elő, így muszáj ledolgozniuk a megszabott közmunkaórákat. Csak abban az esetben mentik fel a munka alól, ha műtéten estek át, kórházba voltak utalva és a kibocsátó papírjukon szerepel, hogy nem végezhetnek fizikai munkát. Ha nem teljesítik a kötelességüket, akkor felfüggesztik a szociális segély folyósítását, három hónap után akár meg is szüntethetik azt, és ezekre rendszeresen akad egy-egy példa – tudtuk meg.

Olyan is előfordult, hogy született a családban még egy gyermek, de azt egy éven át titkolták, hogy a 200 lejes gyermekpénzt ne vonják le a szociális segélyből. Időközben azonban módosult a vonatkozó jogszabály, és már nem számítják be a gyermekpénzt, több más jövedelemmel együtt a segély mértékének megállapításánál.

Csíkszeredában januárban 111 személy részesült a támogatásban, ebben a hónapban 110. Minden családból egy személynek közmunkáznia kell, többnyire ezt a férfiak végzik el. A ledolgozandó órák száma többek között függ a szociális segély mértékétől. Januárban például a 142 lejes segélyért 19 órát kellett ledolgozni, azonban mint megtudtuk, ettől a hónaptól ez megváltozott, és ezentúl 19 óra helyett, valamivel kevesebbet, csak 16 órát kell közmunkázni ugyanennyi segélyért. A városháza munkatársai minden hónapban táblázatot készítenek a segélyezettek számára, színes szövegkiemelővel jelzik, kinek mikor kell dolgoznia. Minden kora reggel a polgármesteri hivatalnál gyülekeznek, ahol kiosztják számukra a feladatokat, többnyire havat lapátolnak, utcák, parkok takarítását végzik el, a borvízkutak környékét rendezik, valamint a városszéli iskolák számára, ha szükséges, tűzifát vágnak vagy egyéb munkákat végeznek. Az elvégezhető közmunkákat minden évben tanácshatározatban szabályozzák.

Hasonló a helyzet vidéken

Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere a téma kapcsán elmondta, szigorúan követik, hogy a munkaköteles szociális segélyezettek elvégzik-e a közmunkát. Ha a hónap végéig nem dolgozzák le a szükséges óraszámot, akkor segélyüket azonnal felfüggesztik. Előfordul ez, de nem gyakran, általában elvégzik a feladatukat. A községben 28 munkaköteles segélyezettet tartanak nyilván.

Csíkszentsimonban 104-en részesülnek szociális segélyben. Mint Kozma István, a község polgármestere megjegyezte, köztük akadnak, akik nem teljesítik a közmunkaórákat vagy más adminisztratív kötelességüket, így novemberben négy, decemberben két, januárban és februárban ismét négy-négy esetben kellett felfüggeszteniük a segélyt. Közülük 5 személynek meg is szüntették a támogatás folyósítását. „Főleg közterületi munkákkal bízzuk meg, például a sáncok kitakarításával, a szemét gyűjtésével, úttöltésekkel, kisebb gödrök betömésével. Igényes munkát azonban nem lehet rájuk bízni, mert többnyire nem tudják elvégezni” – sorolta a községvezető.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
4 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS