Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Itt tartanak az Erdélyt is érintő autópálya-szakaszok építésével

Gáspár Botond 2017. november 01., 15:25
HIRDETÉS

A romániai infrastruktúra alakulásával, fejlődésével, bővítésével egyre többen és egyre többet foglalkoznak, hiszen minden érintett fél tudja: gazdaságilag, társadalmilag enélkül nincs haladás. A jelenlegi helyzetet és a legújabb fejleményeket igyekeztünk összefoglalni marosvásárhelyi szempontból.

Fotó: Boda L. Gergely

A tervek szerint – és ezek alakultak ugyan az évek folyamán, de jelentős változás nincs –

Marosvásárhely fontos infrastrukturális csomóponttá válik a következő időszakban,

HIRDETÉS

hiszen két autópálya találkozna a térségben, ráadásul repülőtérrel és vasúti csomóponttal is rendelkezik a város.

Az A3-as (észak-erdélyi) és az A8-as (moldvai) sztrádák együttesen olyan potenciállal ruházzák fel Marosvásárhelyt, amelynek következményeit, hatásait egyelőre csak nagyon elméleti valószínűségszámítással lehet meghatározni.

Videó: Asociația Pro Infrastructură

Mindehhez viszont előbb a nyomvonalak el kell érjék a várost, el kell készüljön a koptatóréteg, és nem utolsósorban az autópálya-szakaszoknak össze kell érniük, azaz „valahonnan indulva valahova el kell érjen” a sztráda, megszakítások, befejezetlen részek nélkül. Az elmúlt időszakban azt láthattuk, hogy

a különböző szakaszok megépítését versenytárgyalásokon elnyerő vállalkozások dolgoznának, a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) dolgoztatna és fizetne, a döntéshozók megteremtenék a legális hátteret – mégis valahogy még mindig túl sok az akadály.

Feltehetően az összehangoltsággal, a korrekt kommunikációval, a jószándékú kompromisszumra-törekvéssel lehet a gond.

Fotó: Boda L. Gergely

Marosvásárhelytől Kolozsvárig megszakítás nélkül
Az A3-as sztráda Marosvásárhely és Aranyosgyéres közötti részének Nyárádtő és Marosugra közötti szakaszán jól haladnak (mintegy 48 százalékos, a CNAIR tájékoztatása szerint 2018 nyarára elkészülnek) a Strabag munkálatai, és szintén megfelelő a tempó a Marosugra és Radnót közötti szakaszon a Geigernél (26,5 százalék), ebben az esetben is jövő nyárra elkészülnek ott, ahol dolgozhatnak. Csakhogy utóbbiból 700 méterre még „hiányoznak” bizonyos engedélyek, amelyekkel egyelőre nem rendelkezik a harmadik szakaszt építő Astaldi sem a radnóti csomópont esetében (a 17,9 km-ből csak 8 km-en dolgozhatnak, az engedélyek miatt viszonylag rosszak a mutatóik, mintegy 11,5 százalék). Aranyosgyéres térségében is gond van, a Straco 2014-ben licitált és 2015-ben odaítélt szerződéséből ugyanis hiányzik egy 40 méteres szakasz. Ez úgy történhetett meg, hogy a Bechtel nem építette meg az általa vállalt teljes hosszon a sztrádát, a 2013-as szerződésbontáskor pedig 40 méter befejezetlenül maradt a 2010-ben megnyitott részből, a Stracoval kötött egyezség pedig ezt nem tartalmazta (hiszen ezt már „lefedte” a Bechtel-szerződés). Mindezek miatt a Pro Infrastruktúra Egyesület (API) munkatársainak véleménye szerint „remélhetőleg 2018 végére a radnóti csomóponttól eljuthatunk a marosvásárhelyi repülőtérig, az esélyek azonban nagyon, nagyon kicsik”.

Ehhez a sztrádarészhez kapcsolódó, meg nem erősített hír, hogy a Marosvásárhely – Nyárádtő gyorsforgalmi útszakasz esetében lejárt a versenytárgyalás megfellebbezésének határideje, így a szerződésaláírás következik, és amennyiben ez a tél folyamán megtörténik, akkor tavasszal itt is elkezdődhetnek a munkálatok. Szintén meg nem erősített hírek szerint erre a szakaszra érvényes a korábbi építkezési engedély, így a szerződéskötés után nem kell hosszú hónapokat várni a különféle engedélyekre.

Ezek értelmében az A3-as sztráda öt szakaszából háromnál dolgoznak, egynél várják az építkezési engedélyt, egy pedig újra a közbeszerzés fázisában van, a szerződéskötés várhatólag jövő év elején történik meg.

Fotó: Boda L. Gergely

Kolozsvártól a határátkelőig

Mint fennebb is írtuk, az A3-as sztráda akkor váltja majd be térségünk lakóinak hozzá fűzött reményeit, amennyiben a magyar államhatárig járható lesz, ehhez pedig szükséges a Kolozsvártól nyugatra eső részen zajló építkezéseket is figyelni. A CNAIR tájékoztatása szerint a tervek elfogadásának és a kivitelezés odaítélésének, illetve a munkálatok elkezdésének folyamata felgyorsult a Magyarnádas – Nádasszentmihály közötti 16,8 km-es, a Pusztatopa – Magyarzsombor közötti 13,26 km-es, illetve a Nádasszentmihály – Berettyószéplak közötti rész Magyarzsombor – Vaskapu közötti 12,24 km-es, valamint a Szilágynagyfalu – Berettyószéplak közötti 13,55 km-es szakaszok esetében is.

Az A3-as autópályának Marosvásárhelytől Brassóig és onnan Ploiești-en át Bukarestig tartó szakaszáról kevés szó esik az utóbbi időben. Talán azért, mert egyrészt térségünk lakosságát sokkal inkább foglalkoztatja a nyugati összeköttetés Kolozsvár, Nagyvárad, Bors, magyar államhatár irányában. Másrészt, mivel a döntéshozók szintjén sem élvez prioritást. Marosvásárhely szempontjából azonban fontos lenne, ha nemcsak Kolozsvár, hanem Brassó és Nagyszeben is közvetlenül elérhető lenne autópályán.

Marosvásárhely – Jászvásár: a szükség nagy úr lehet

Az A3-ashoz képest jóval „lemaradt” az Erdélyt Moldvával összekötő A8-as autópálya kivitelezése, amely Marosvásárhely szempontjából szintén igencsak fontos lehet a keleti export-import forgalom miatt, illetve Románia keleti régiója irányában esedékes gazdasági terjeszkedés tekintetében. Idén áprilisban attól volt hangos a nyilvános tér, hogy a Marosvásárhely – Jászvásár – Ungheni sztráda megvalósítását felfüggeszti a CNAIR és új megvalósítási tanulmány elkészítésére ír ki versenytárgyalást az Állami Számvevőszék jelentése miatt.

Az „újratervezés” állapotát igyekezett kihasználni a marosvásárhelyi Milvus természetvédő csoport, amely egy európai projekt romániai képviselőjeként zöldfolyosók (felüljárók) megépítését kérte a vadállatok számára a Marosvásárhely – Gyergyóditró szakaszon.

Az építkezési tervek felülvizsgálatát kérték, és azt, hogy az új versenytárgyaláskor a szerződéseket már ezekkel a módosításokkal együtt kössék meg.

Fotó: Boda L. Gergely

A Pro Infrastruktúra Egyesület a helyes megoldás elodázásával vádolta meg a CNAIR-t (hasonló helyzet alakult ki a zöldfolyosók miatt az A1-es autópálya Lugos – Déva közötti szakaszán), elsősorban ugyanis – szerintük – a régi rossz geotechnikai felméréseket kellene újra elvégezni, az effajta komoly munkálatoknak megfelelő összegért (az „olcsó húsnak híg a leve” mondást tartják idevágónak). Ráadásul a terv régisége miatt mára már sok jelentős változás adódik, mint például a nyomvonalon épített házak, így a nyomvonalat is módosítani kell, ami miatt újabb felmérésekre és kisajátításokra van szükség. Sok sebből vérzik tehát ez a beruházás,

a CNAIR is beismerte, hogy az A8-as sztráda körüli ügyeket a Korrupcióellenes Országos Igazgatóság (DNA) vizsgálja.

Október 10-én a Román Nemzeti Bank kormányzója, Mugur Isărescu kifejtette: az infrastruktúra hiánya miatt szenved a gazdaság és nő a régiók közötti eltérés, ezért nemcsak a Piteşti – Nagyszeben, hanem a Marosvásárhely – Jászvásár autópályára is szükség van. A jegybanki kormányzó megerősítette:

szükség van a Kárpátokat átszelő sztrádákra, amelyek lehetővé teszik, hogy az áruforgalom Nyugat-Európából eljusson Keletre.

Márpedig a Nagyvárad – Jászvásár útvonalon ez érintené Marosvásárhelyt is, arról nem beszélve, hogy a Jászvásár – Nagyszeben összeköttetés is Marosvásárhelyen keresztül valósulna meg.

Október 11-én a szenátus költségvetési és pénzügyi szakbizottsága, október 24-én pedig a szenátus szállításügyi szakbizottsága fogadta el azt a törvényjavaslatot, miszerint a következő négy évben megépül a Marosvásárhely – Jászvásár autópálya. A szakbizottságok után a szenátus plénuma elé kerül a törvényjavaslat, majd döntéshozóként a képviselőház szakbizottságai és plénuma tárgyalja a kérdést.

Szászsebes – Torda szakasz év végére
Marosvásárhely szempontjából fontos a Szászsebes és Torda közötti A10-es autópálya helyzete, ugyanis ez a szakasz köti össze az észak-erdélyi (A3-as) és a dél-erdélyi (A1-es és A6-os) sztrádákat. Azaz Marosvásárhelyről Nagyszebenbe vagy Marosvásárhelyről Temesvárra autópályán ezen a szakaszon lehet majd eljutni. A CNAIR vezérigazgatója nemrég a Capital gazdasági szaklapnak úgy nyilatkozott, hogy a Szászsebes – Torda rész két szakaszát év végéig átadják. Ștefan Ioniță hasonló határidőt említett a Lugos és Déva közötti rész egyik szakasza esetében is, csakhogy itt még nagyon sok a technikai, megvalósíthatósági, bajos „ismeretlen”.

Fotó: Boda L. Gergely

2018-ban 150 kilométer autópálya
Egy héttel ezelőtt Felix Stroe szállításügyi miniszter a Lugos és Déva közötti rész fent említett szakaszának munkálatait tekintette meg a helyszínen. Szerinte a versenytárgyalásokon győztes cégeket meghaladja az elvégzendő munkálatok mértéke – mint fennebb és korábbi cikkeinkből is kitűnt, legtöbb esetben nem erről van szó, hanem a tervek régisége, a vonatkozó törvénykezés és a bürokrácia a felelős. Felix Stroe úgy vélte, 2018-ban legalább 150 kilométer autópályát adnának át.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS