Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Árhullám pusztított Hidegségen, elzárva a települést

Iszlai Katalin 2019. június 24., 19:15

Elzárta a külvilágtól a Gyimesközéplokhoz tartozó Hidegséget a vasárnapi árhullám, miután a 127A jelzésű megyei út egy szakaszon teljesen beszakadt. Ezáltal csak gyalog vagy kétkerekű járművel lehet átjutni egyik oldalról a másikra, személyautóval lehetetlen megközelíteni a település felső felében lévő több száz háztartást. Az árvíz több millió lejes kárt okozott.  

Fotó: Pinti Attila

Újabb pusztító árvíz söpört végig az országon vasárnap, Hargita megyében a legjelentősebb kár Hidegségben keletkezett. Ez a hosszanti völgy Gyimesközéplok végében található, és egyetlen útvonalon, a 127A jelzésű megyei úton közelíthető meg.

Ezért is okoz jelentős problémát, hogy

az árhullám következtében teljesen beszakadt az említett út egy szakasza.

Amellett, hogy a helybéliek csak gyalog vagy kerékpárral tudnak közlekedni, az ott tartózkodó turisták pedig nem tudják személyautóval elhagyni a települést, a mentő- vagy tűzoltóautók sem tudják megközelíteni szükség esetén.

Fotó: Pinti Attila

A heves esőzések a hegyvidéki területeken jelentik a legnagyobb veszélyt, mivel rendszerint pusztító árhullámokat indítanak el, amelyek mindent magukkal sodornak, ami az útjukba kerül. Így történt vasárnap Hidegségen is:

az áradás több hidat és egy épületet is elsodort,

hétfői ottjártunkkor már csak a helyüket tudták megmutatni a kétségbeesett lakók. Emellett további 25 házban okozott kárt, 50 háztartást és mintegy 100 kertet árasztott el, a 127A jelzésű megyei úton pedig több problémát is okozott. Egyrészt már a település elején beszakadt az út, aminek következtében közel háromezer helybéli nem tudja járművel megközelíteni a 12A országutat, illetve egy hidat is megrongált.

Fotó: Pinti Attila

Utóbbit hétfő reggelre a helybéliek járhatóvá tették, a településen azonban továbbra is pánik uralkodott. Az utcán és a boltokban mindenki a viharról beszélt, egyesek egy újabb felhőszakadástól tartottak, másokat az aggasztott, milyen következményekkel jár majd az út beszakadása. Emiatt ugyanis nehézkessé vált az üzletek áruellátása, vészhelyzet esetén pedig a segítségnyújtás is.

Az egyik hidegségi útszakaszon szinte az összes olyan hidat elsodorta az ár, amelyek a háztartásokat kötötték össze az úttal.

Fotó: Pinti Attila

Az ott lakók csak úgy tudnak kijutni otthonaikból, ha több szomszéd udvarán keresztül eljutnak egy olyan hídig, amelyet nem tört darabokra az ár. Az egyik ott lakó férfitől azt is megtudtuk: az az átkelő sem bír ki még egy hasonló áradást. Hozzátette: személyautókkal még a megyei út beszakadt részéig sem tudnak eljutni, mivel hidak hiányában ki sem tudnak állni az udvaraikról.

A feleségem nyolc hónapos terhes. Mi lesz, ha hamarabb beindul a szülés, és az út továbbra sem lesz járható?

– tette fel a kérdést a férfi.

Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat vezérigazgatója a kialakult helyzettel kapcsolatosan elmondta, amíg nem lesz járható az út, a különböző egységeknek össze kell fogniuk a betegek ellátása érdekében.

A mentőszolgálat, a katasztrófavédelem, a hegyimentők, sőt szükség esetén a katonaság egységeire és eszközeire is szükség lehet.

Fotó: Pinti Attila

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy vagy a betegeket kell a beszakadt útrészhez szállítani, ahol a mentősök átveszik és ellátják őket, vagy súlyosabb esetekben a mentősöket kell a pácienshez szállítani. Arra is kitért, hogy amennyiben valaki az elzárt településrészre hív mentőt a 112-es egységes segélyhívószámon, mindenképp tájékoztassa a diszpécsert arról, hogy nem tud kimenni a helyszínre a mentő. Emellett a beteg állapotáról is átfogóbb tájékoztatást kell adni, hogy előre tudják, milyen egységeket küldjenek.

Szükség esetén mentőhelikoptert is lehet riasztani Marosvásárhelyről.

Fotó: Pinti Attila

A probléma súlyosságára való tekintettel hétfő reggel gyűlést tartott a Sürgősségi Esetek Hargita Megyei Bizottsága, amelynek elnöke, Jean Adrian Andrei prefektus Hidegségre is ellátogatott – tudtuk meg Alina Maria Ciobotariutól, a Hargita megyei tűzoltóság szóvivőjétől. Mint mondta, az ülésen a beszakadt útszakasz minél előbbi újjáépítését tűzték ki fő célként. Addig azonban a helyi önkéntes tűzoltó-alakulat próbál meg közbelépni szükség esetén, amelynek rendelkezésére áll egy tűzoltóautó a település elzárt részén.

Arról, hogy meddig tart majd ez az áldatlan állapot, Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét kérdeztük, aki a bizottság tagjaként szintén Hidegségre látogatott a prefektussal. Borboly elmondása szerint

a mostani katasztrófát akár el is lehetett volna kerülni, hiszen több mint három évbe telt, mire a napokban megkapták az engedélyt a 127A jelzésű megyei út újjáépítésére, a hidak felújítására, illetve támfalak kiépítésére a Hidegség-patakán.

Fotó: Pinti Attila

Utóbbi ugyanis a Tatros felső szakaszának leghosszabb és legbővebb vizű mellékága, ezáltal pedig a Bákó megyei vízügyi igazgatóság ügykezelésébe tartozik. Most, hogy végre megkapták tőlük az engedélyt, remélhetőleg pár héten belül szerződést írhatnak alá az említett munkálatok kivitelezésére. A megyei út teljes felújítására vonatkozó projektbe ráadásul póthidak létesítését is belefoglalták a hidak felújításának idejére, így ideiglenesen rövid időn belül megoldódhat a hidak okozta probléma.

A megyei út beszakadt szakaszát is teljesen felújítják, rövidtávon azonban egy gyorsabb megoldásra van szükség a járhatóság érdekében. Azt tervezik, hogy ideiglenesen feltöltik, ez azonban a legkedvezőbb forgatókönyv szerint is legkevesebb két hétbe telik. Borboly azt is elárulta, hogy az első becslések szerint több millió lejes kárt okozott az árhullám a településen.  

Videó: Pinti Attila
https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/aktualis/2019/07_junius/02/o_hidegseg-arviz-utan-pnt.jpg
Fotó: Pinti Attila
https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/aktualis/2019/07_junius/02/o_hidegseg-arviz-utan-pnt-6.jpg
Fotó: Pinti Attila
https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/aktualis/2019/07_junius/02/o_hidegseg-arviz-utan-pnt-9.jpg
Fotó: Pinti Attila
https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/aktualis/2019/07_junius/02/o_hidegseg-arviz-utan-pnt-10.jpg
Fotó: Pinti Attila
https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/aktualis/2019/07_junius/02/o_hidegseg-arviz-utan-pnt-14.jpg
Fotó: Pinti Attila
https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/aktualis/2019/07_junius/02/o_hidegseg-arviz-utan-pnt-15.jpg
Fotó: Pinti Attila
https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/aktualis/2019/07_junius/02/o_hidegseg-arviz-utan-pnt-16.jpg
Fotó: Pinti Attila
https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/aktualis/2019/07_junius/02/o_hidegseg-arviz-utan-pnt-19.jpg
Fotó: Pinti Attila
https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/aktualis/2019/07_junius/02/o_hidegseg-arviz-utan-pnt-21.jpg
Fotó: Pinti Attila
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat