A kolozsvári sétatér: Szőcs Gézára emlékeztek a Csíkszeredai Könyvvásáron

A kolozsvári sétatér: Szőcs Gézára emlékeztek a Csíkszeredai Könyvvásáron

Juhász Anna, Szilágyi Enikő és Farkas Wellmann Endre

Fotó: Pinti Attila

Idén lenne 70 éves Szőcs Géza Kossuth- és József Attila-díjas erdélyi magyar költő. Rá emlékeztek a Csíkszeredai Könyvvásáron a Petőfi Kulturális Ügynökség által szervezett beszélgetésen, amely részeként Juhász Anna irodalmár, Szilágyi Enikő színművész és Farkas Wellmann Endre költő, író idézte fel a 2020. november 5-én elhunyt alkotó alakját, valamint bemutatták A kolozsvári sétatér című hangoskönyvet és a hozzá kapcsolódó kiadványt.

Péter Beáta

2023. május 14., 10:212023. május 14., 10:21

„…hiszek minden magyar ember kultúrához való jogában, mint ahogy minden ember kultúrához való jogában is: de a mi felelősségünk, hogy a magyarokat sikeres kultúrnemzetté segítsük felnőni, egy azonosságával tisztában levő, azt vállaló, önmagával kibékült, erős és magabízó közösséggé…” – írta Szőcs Géza a Credoban, amely, mint kiderült, 2000-ben született egy kecskeméti irodalmi konferencia idején.

Idézet
Szőcs Géza Credo című verse mindannyiunkra vonatkozik, ez a hitvallás mindannyiunké kellene legyen”

– hangsúlyozta Szilágyi Enikő, mielőtt felolvasta volna a művet. Farkas Wellmann Endre rámutatott: nagyon fontos szöveg a Credo, amely akkor született, amikor Szőcs Gézát az irodalomszakma már marginalizálta, és egyre kevesebbet találkozhattunk a nevével. „Most ezzel a hangoskönyvvel valamelyest hazajött Szőcs Géza Csíkszeredába, hiszen azokban az években, amíg volt alkalmam vele együtt dolgozni,

Idézet
nagyon sokszor jártunk itt annak idején még Borbély Ernő életében, akivel Géza közvetlen barátságot ápolt, hiszen a ’89 előtti politikai ellenállás idején alakult ki köztük egy élethosszig tartó szövetség.

Ez volt az egyik kötődési pontja Csíkszeredához. A másik, hogy a ’80-as évek közepén itt gyűjtötte be a Securitate néhány pribékje, és a csíkszeredai Securitatén verték félholtra” – avatta be a hallgatóságot.

Mint elhangzott, Szilágyi Enikő Jászai Mari-díjas színművész közvetlen gyermekkori barátja volt Szőcs Gézának. Ő volt az, aki kimozdította a Szőcs Géza halála utáni recepciót a csendből:

hangoskönyvet készített a költő fontos szövegeiből.

Szilágyi Enikő elmesélte, hogy 2020-ban Szőcs Géza összeállított számára egy Trianon emlékestet. „Megszületett az előadás, ez az összeállított gyönyörű anyag, és még életében sikerült ezt bemutatni. Ezután Géza nagyon felbuzdult, szerette az előadást, és azt mondta, hogy neki jövőre, azaz 2021-ben a Kolozsvári Magyar Napok keretében könyvbemutatója lesz, és a könyvnek az anyagát átküldi nekem.

Idézet
A kolozsvári sétatérről, a kolozsvári hattyúkról és a kolozsvári színházról szóló verseit tervezte ebbe a kötetbe, ami sajnos a halála miatt nem jelent meg.

Tehát, egyedül maradtam azzal a projekttel, hogy Kolozsváron a Magyar Napokon 2021-ben ezt a kötetet bemutassa, én pedig az előadást, amelynek a címe A kolozsvári sétatér lett volna. Végül A kolozsvári sétatér lett a kötet, a hangoskönyv címe, mert ennek az előadásnak az anyagát ebbe a kötetbe sűrítettük össze. Húsz nagyon szép vers került be a korai és az érett korszakából valamint a 2018-19-es verseiből is. Ennek a sorozatnak a záróverseként, Farkas Wellmann Endre versét is felvettem, amely egy nagyon szép búcsúvers, amelyet Géza halála után írt Endre” – avatta be a hallgatóságot Szilágyi Enikő.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Juhász Anna rámutatott: számára mindig az a megrendítő, hogy

Szőcs Géza nagyon érzelmesen, pontosan, nem mellébeszélve írt, és mindig volt tétje annak, akár történelemről, akár költészetről, akár egy emberről szólt.

Kérdésére, hogy milyen mankót adna a közönségnek Szőcs Géza verseihez, a személyéhez, költészetéhez, Farkas Wellmann Endre úgy fogalmazott, hogy a költő személyét szereti különválasztani és elhatárolni az általa létrehozott műalkotásoktól. „Ha Géza is itt ülne velünk egy színpadon, sokkal nyugodtabb lélekkel mernék anekdotázni, hogy meglegyen neki is a lehetősége a replikára.

Idézet
Félek attól, hogy a magánéletben megnyilatkozó ember nem azonos az írásaiban megnyilatkozó emberrel.

A másik, hogy a költők esetében megszoktuk azt, hogy nekik a természetes megszólalásmódjuk, vagy az, amin keresztül megismerjük őket, az a művészi beszéd és a többletjelentésekkel dolgozó beszéd valamelyik regiszterében szólalnak meg. És nyilvánvaló, amikor szembesülünk egy nyers, határozott, metaforáktól mentes szöveggel, mint a Credo, mert az egy külön nagyon erős és durva lélekbe szántó esztétikai hatást tud kiváltani belőlünk.

Idézet
Szőcs Géza az ember: magánemberként is azt ugyanazokat az értékeket képviselte, mint az írásaiban, csak nagyon kedvesen, humorosan, szójátékokkal, gesztusokkal. Ő ilyen értelemben azonosult mindazzal, amit leírt”

– fejtette ki Farkas Wellmann.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

A kötet és a hangoskönyv összeállításáról Szilágyi Enikő elmondta, hogy miután Szőcs Géza elküldte a Kolozsvári sétatér/Kolozsvári hattyúk kötetének a teljes anyagát, megkérte, hogy válogasson belőle. „Sajnos a halála után született meg ez az általam véglegesített válogatás, ami belekerült a hangoskönyvbe. Nagyon nehéz volt választani.

Idézet
Először arra gondoltam, hogy Gézának az erdélyi korszakát fogom felolvasni, azt, ami a legmegrázóbb, a legmélyebb fájdalmakat mozgatja meg benne is és az olvasókban is: az üldöztetését, a letartóztatásait, a bántalmazásokat, a küzdelmeit.

Kiválasztottam vagy húsz ilyen jellegű verset, de úgy véltem, hogy a hallgatóságnak más is kell, az embereknek valamiféle líra is kell a lelkükhöz, ahhoz, hogy a politikai vonatkozású verseit is el tudjam juttatni. Nagyon nagy felelőséget is éreztem, mert nélküle maradtunk a szerkesztésben és meglepetést is akartam hozni a barátainak és a közvetlen környezetének ezzel a hangoskönyvvel” – magyarázta Szilágyi Enikő, majd felolvasta az Esti ima című verset.

Szőcs Géza több műfajban alkotott, meg lehet-e határozni, hogy melyik az igazi műfaja? – hangzott el a kérdés. Noha prózában is csodálatosan és magabiztosan írt, a drámái is kitűnőek, de a vers, ami meghatározó – véli Farkas Wellmann Endre.

Idézet
Azok nélkül a nagy versei nélkül, amelyeket az 1990-es évekig írt, szegényebb lenne az irodalmunk.

Utána is születtek nagyon nagy versei, de azok a szövegek, amelyek az erdélyi magyar értelmiség politikai ellenállását össze tudták foglalni és jelenteni önmagukban – ez az életműnek az a súlypontja, amely magát az életművet azzá teszi, ami. Utána is rengeteg mindene született minden műfajban: az ő esetében beszélhetünk líráról, prózáról, drámáról, publicisztikákról, filmforgatókönyvekről, de operalibrettókat, hangjátékokat is írt, emiatt egy nagyon sokműfajú alkotóról van szó.

Idézet
Mind magas színvonalú művei születtek, de mégis a lírai életmű az, ami meghatározó”

– sommázta az író.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Juhász Anna kiemelte, hogy nagyon tiszta mondanivalóról és nagyon emberi hangról van szó, amely megszólít bennünket. „Két dolog van, ami nekem fontos volt Szőcs Gézában: az egyik a szeretet, a másik a humor, a játékosság.” Erre reagálva Szilágyi Enikő hangsúlyozta, hogy

Szőcs Géza legkeményebb társadalombíráló és politikai verseiben is ott van a humor, az irónia, az önirónia és a szerelmi líra.

Félbeszakadt ez az élet és ez az életmű – hangzott el a beszélgetés végén.

„De látjuk-e, hogy hol van Szőcs Géza helye a magyar irodalomban? Van-e előkép, van-e, akihez ezt a sokszínű alkotói világot, nyelvet kapcsolni tudjuk?” – tette fel a kérdést Juhász Anna.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Nagyon nehéz dolgunk lesz, ha mindenáron be akarjuk ágyazni valamilyen irodalomtörténeti skatulyába – jött a válasz Farkas Wellmann Endrétől. „Mondhatnánk, hogy neki is megvannak az irodalmi előzményei, példaképei, olyan szerzők, akiknek a hatását talán ki lehetne mutatni a szövegeiben. De igazából nincs ilyen. Ő pontosan amiatt is nehezen kezelhető, hogy az 1990 utáni politikai szerepvállalásával egyidőben áldozata volt a cancel culture-nek, az élete utolsó tíz évében kifejezetten ez volt, durva támadások közepette.

Idézet
És annak, akiről nem lehet hallani, akiről a kánon nem hajlandó tudomást venni, közvetlenül a halála után nagyon nehéz lenne bármit megállapítani.

Viszont biztos vagyok benne, hogy a magyar irodalomnak az egyik legeredetibb mindenkori nagy költője. Szőcs Géza ötven év múlva ott lesz az irodalomtörténet első öt-hat legfontosabb nagyágyúja között. Ő ’75-ben is ugyanolyan lázadó, újító volt, aki képes volt magát a verset megújítani, még akkor is ha abban a közegben nem tudtak mit vele kezdeni. Élete végéig jellemezte a költészetét, hogy szinte mindegy, hogy melyik versét melyik korszakban írta, mert annyi aktualitás van bennük és olyan gondolati frissesség.”

A beszélgetést Szilágyi Enikő felolvasása zárta, aki még elmondta: „amellett, hogy egy rendkívül jó humorú, vidám, huncut gyerek volt Géza, egy olyan emberről is beszélünk, aki agyonverette magát a hite, a meggyőződése miatt.

Idézet
Ritkaság, hogy valakit ennyire ne lehessen eltéríteni a meggyőződéseitől, a hitéről és az emberségéről”

– hangzott el zárszóként.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. február 18., vasárnap

Fagyos reggel emlékeztetett arra, hogy nem múlt el még a tél

Fagypont alá süllyedt a hőmérséklet vasárnapra virradóra az ország középső és déli részében. A leghidegebb a Déli Kárpátokban levő Omu-csúcson volt, ahol mínusz 6,6 Celsius-fok volt a legalacsonyabb hőmérséklet.

Fagyos reggel emlékeztetett arra, hogy nem múlt el még a tél
2024. február 17., szombat

Tűzhelyen felejtett serpenyő okozott tüzet Sepsiszentgyörgyön

Két tűzesethez is ki kellett vonulniuk szombaton a háromszéki tűzoltóknak. Sepsiszentgyörgyön egy tűzhelyen felejtett serpenyő, Bodzafordulón egy kazán miatt lobbantak fel a lángok – számolt be a Kovászna megyei tűzoltóság.

Tűzhelyen felejtett serpenyő okozott tüzet Sepsiszentgyörgyön
2024. február 17., szombat

Több mint nyolcszáz sofőr jogosítványa ugrott a pénteki rendőrségi akciók során

Az elmúlt 24 órában összesen 822 gépjárművezetői jogosítványt vontak be a közlekedési rendőrök, 333-at gyorshajtásért, 51-et alkohol és 13-at kábítószer befolyása alatt történő vezetéséért.

Több mint nyolcszáz sofőr jogosítványa ugrott a pénteki rendőrségi akciók során
2024. február 17., szombat

Tiltott szer hatása alatt vezethetett egy fiatal, egy másik ittasan ült volán mögé

Két huszonéves fiatal ellen indulhat büntetőeljárás, ugyanis egyiküket tiltott szer használatának gyanújával, másikukat ittas vezetés közben kapta el a marosvásárhelyi rendőrség szombatra virradóra. Mellettük még további 25 sofőrt bírságoltak meg.

Tiltott szer hatása alatt vezethetett egy fiatal, egy másik ittasan ült volán mögé
2024. február 17., szombat

Lakástűzben vesztette életét egy 84 éves férfi

Egy marosvásárhelyi lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, akik a lángok megfékezése után egy 84 éves férfi elszenesedett holttestét találták meg a lakásban szombat délben – tájékoztatott a Maros megyei rendőrség.

Lakástűzben vesztette életét egy 84 éves férfi
2024. február 17., szombat

Potápi Árpád: a sízés nemzeti sport Székelyföldön

Ragyogó napsütéses időben és jó hóviszonyok között rendezték meg szombaton Hargitafürdőn a 11. Konzul Kupa amatőr síversenyt. A vetélkedőn sífutásban és műlesiklásban mérte össze tudását több száz székelyföldi sportoló.

Potápi Árpád: a sízés nemzeti sport Székelyföldön
2024. február 17., szombat

Világháborús lövedéket találtak Salamáson

A második világháborúból származó lövedéket fedezett fel egy ember Orotva-patakában szombat reggel a Hargita megyei Salamáson. A Hargita megyei tűzszerészek a helyszínre vonultak, és elszállították a lövedéket későbbi megsemmisítés céljából.

Világháborús lövedéket találtak Salamáson
2024. február 17., szombat

Íme, ezek a kérdések foglalkoztatják az uzoniakat

A mindennapi élet leglényegesebb kérdései merültek fel az uzoni falugyűlésen, ahol a polgármester minden felvetésre választ adott, noha nem minden esetben tudott megnyugtató megoldást ígérni.

Íme, ezek a kérdések foglalkoztatják az uzoniakat
2024. február 17., szombat

Emma és a fekete jaguár, Bob Marley, Tökéletes napok és Madame Web a mozikban

Az Argylle: A szuperkém és a még mindig futó A méhész mellett olyan új filmek érkeztek a mozikínálatba, mint a Bob Marley életéről készült Bob Marley: One Love, de a Sonynál készült Madame Web is „behálózza” a vásznakat.

Emma és a fekete jaguár, Bob Marley, Tökéletes napok és Madame Web a mozikban
2024. február 16., péntek

Két holttestet találtak egy marosvásárhelyi lakásban

A marosvásárhelyi Kárpátok sétánya lakótelep egyik lakásában talált két holttesthez riasztották péntek délután a rendőröket.

Két holttestet találtak egy marosvásárhelyi lakásban
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM