Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Szőke László

2018. augusztus 17., 10:53

A homo siculus és a pletyka

Hogy ne érje szó a ház elejét, előrebocsátom, én is imádok pletykálni. Ajaj, de mennyire. Az is nyilvánvaló, hogy az egészséges pletyka (nevezzük a falu szájának!), nos, bizonyos keretek között jótékony hatást is kifejthet egy közösség életében. Például önmérsékletre ösztökélheti az ember lányát/fiát, ha elhajlani lenne gerjedelme a tágabb környezetében honos íratlan szabályoktól.

Önkontrollt is jelenthet, ha valaki azért nem tesz meg valamit, mert fél attól, hogy szájára veszi a közösség.

És az is világos számomra, hogy a pletyka ugyanolyan ősi jelenség, mint a prostitúció vagy a bűnözés: a homo siculus sajátja. Ugyanakkor ideje lenne már a pletykakultúráról is értekezni kicsit. S pofán törölni azt, aki ezt szándékosan nem követi. Miért is? Íme.

Anélkül, hogy az informális logika (konyhanyelven: a köznyelv logikája) rejtelmeiben elmélyednék, el kell fogadnunk, hogy a jóhoz a rosszon keresztül vezet az út. Nem véletlen, hogy a magyar népmesékben ugyanúgy három a próbatételek száma, mint a pletykákban: két összekapcsolt kijelentés igazságához három hamis/nem igaz kijelentéskapcsolaton át vezet az út. A logika szabályai szerint is. Tehát nyugalom,

nem az emberi természet a ludas azért, mert háromszor könnyebb hazudni, mint igazat mondani.

Szándékosság esetén még több hazugságon át vezet az út az igazsághoz. Már ha valaki kíványcsi az igazságra. Mert, ugye, éppen erről beszélek: a szándékról. A pletykálkodó szándékáról. S ajh, mennyi hazugsággal találkozni a pletykák szupersztrádáin...

„Tudományosan” ugyan bizonyítottuk, hogy miért is nehezebb valamiről/valakiről jót pletykálni, mint rosszat, azért csak ne mentsük fel olyan könnyen magunkat. A homo siculus a tisztesség szempontjából egy bestia, soku(n)k úgy is viselkedik pletykafronton is, mint az állat. Egy önvizsgálatra képtelen ökör. És elnézést az ökröktől.

Szóval, ha már így állunk a pletyka természetével, hogy rosszat könnyebb mondani, mint jót, legalább viszonyítsunk kicsit. Magunkhoz. Így ha eljutunk a pletykás homo siculus háromparancsolatáig. Valakiről csak olyant mondj, amit saját édesanyádról is hallanál (1.); gondolkodj el azon, hogy milyen lenne, ha a te szemedbe mondanák el ugyanazt (2.), és ha már pletykálsz, legalább ne ítélkezz, mert nem te sz@rtad a spanyolviaszt (se!) (3.).

És egy jótanács mindazoknak, akikről pletykálnak: tegyél rá! Ez a pletykagyilkosság igazán hatékony fegyvere.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Székelyhon 2019. június 06., csütörtök

Koszorúzás az úzvölgyi temetőben: piros-fehér-zöld a román trikolórtengerben

Avatásra, ünnepre készültek a románok csütörtökön az úzvölgyi katonatemetőben, amihez kellő színezet társult nemcsak zászlók, hanem koszorúk formájában is. Utóbbiakból válogattunk össze egy csokorra valót, van köztük országformájú, képviselős, illetve egy kakukktojás is. Megtalálja?

Antal Erika 2019. június 06., csütörtök

A vásárhelyi volt téglagyár helyén avattak emlékművet a világháborúban elhurcolt zsidóknak

Annak a 7500 zsidónak állítottak csütörtök este emlékművet, akiket az egykor ott álló téglagyárban kialakított gettóba gyűjtöttek össze és deportáltak Auschwitzba a második világháborúban.

HIRDETÉS
Molnár Melinda 2019. június 06., csütörtök

Örömet, életerőt sugárzó gyermeknap fogyatékkal élőknek

Kedvezett az időjárás csütörtök délután, így sok fogyatékkal élő gyermeknek és családtagjaiknak sikerült felhőtlen örömet és élménydús kikapcsolódást nyújtaniuk a székelyudvarhelyi asszonyközösségeknek a baptista imaház termeiben és udvarán.

Iszlai Katalin 2019. június 06., csütörtök

Így foglalták el az úzvölgyi katonatemetőt

Az erőfeszítések ellenére felavatták csütörtökön az úzvölgyi temetőben a román katonák törvénytelenül létrehozott emlékművét és parcelláját, miután a helyszínre érkező feldühödött románok kitörték a temető kapuját és beözönlöttek a sírkertbe.

HIRDETÉS
MTI 2019. június 06., csütörtök

Tiltakozó jegyzéket adott át a magyar kormány

Tiltakozó jegyzéket adott át a magyar kormány a román kabinetnek az úzvölgyi katonatemetőben csütörtökön történtek miatt – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Antal Erika 2019. június 06., csütörtök

Marosvásáhelyen fogadták a Boldogasszony-zarándokvonatot

Többszáz marosvásárhelyi várta a nagyállomáson a Csíksomlyóra tartó pünkösdi zarándokvonatot, amely ez alkalommal a tervezett időpontban futott be a pályaudvarra.

HIRDETÉS
Szüszer Róbert 2019. június 06., csütörtök

Nehéz

Sikerült addig tökölni, illetve addig hergelni egymást, amíg kicsődült az úzvölgyi temetőbe egy csomó ember, hogy a másikat elküldje a búsba, és hogy beletapossa a földbe. Járjunk együtt? Hát, az most nagyon nehéz lesz.

Székelyhon 2019. június 06., csütörtök

Kelemen Hunor: a belügyminiszter és Hargita megye prefektusának menesztésére szólítjuk fel a miniszterelnököt

A román hatóságok képtelenek voltak ellátni a rendet, ezért kerülhetett sor erőszakos cselekedetekre és fizikai agresszióra az úzvölgyi katonatemetőben. Felszólítjuk a miniszterelnök asszonyt, hogy menessze a belügyminisztert, valamint Hargita megye prefektusát – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Gergely Imre 2019. június 06., csütörtök

Csütörtök este érkezik a Boldogasszony Zarándokvonat Gyergyószentmiklósra

Három napig ismét Gyergyószentmiklóson és környékén vendégeskedik az a közel ezer zarándok, aki a Boldogasszony Zarándokvonattal érkezik.

Székelyhon 2019. június 06., csütörtök

Közel 1500 gyermek ropta a táncot a 32. Csűrdöngölőn

Egymást váltották a gyermek és ifjúsági néptánccsoportok a csíkszeredai Szabadság-téren felállított színpadon csütörtökön, ahol reggeltől késő délutánig folyt a tánc. A 32. Csűrdöngölő fénypontja idén is a közös tánc volt.

HIRDETÉS
Vélemény
Szüszer Róbert: Nehéz

Sikerült addig tökölni, illetve addig hergelni egymást, amíg kicsődült az úzvölgyi temetőbe egy ...

Gergely Imre: A végtelen lehetőségek bajnoksága

Az senkit sem lep meg, hogy a Román Jégkorong Szövetség (RJSZ) bármikor képes olyan határozatokat hozni, ...

Kozán István: #Sokamedve

Teljesen értelmetlen médiaháborúba fordult a kőrispataki medvetámadás ügye. A tragikus esetet, mint ...

HIRDETÉS