Aki ügyes, annak a napi betevő kijön a „flakonozásból”

Aki ügyes, annak a napi betevő kijön a „flakonozásból”

Fotó: László Ildikó

Nagy érdeklődés mutatkozik a betétdíjas visszaváltó rendszer iránt: azokat a palackokat, üvegeket és italos dobozokat, melyeket a betétdíj kifizetése után mégis eldob a vásárló, visszaváltják a guberálók, akik gyakorlatilag a szemetesekből gyűjtik össze azokat, majd „keresnek pénzt” vele. A visszaváltó automatáknál egyre gyakoribb tapasztalat, hogy sorba kell állni, hiszen éppen a guberálók váltják vissza a zsákszámra összegyűjtött italcsomagolásokat. Az így kapott értékjegyek készpénzre is beválthatók, emiatt sokan bevételi forrásként tekintenek rá.

Bencze Emese

Tamás Attila

2024. május 28., 07:472024. május 28., 07:47

A betétdíjas rendszer bevezetése óta érezhetően csökkent a műanyaghulladék mennyisége, ráadásul szemmel láthatóan kisebb iparág épült a palackvisszaváltásra: vannak akik kihasználják a „piaci rést”, és

a felelőtlen felhasználó által kukába dobott, visszaváltható palackokat összegyűjtik, majd beteszik a visszaváltó automatába, az 50 banis betétdíjért cserébe.

Az újrahasznosítás mellett tehát egyeseknek megélhetést is nyújt az új rendszer.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

Csíkszeredában dübörög a „palackbiznisz”

Amikor Csíkszeredában három fiatalembert arról kérdeztünk, hogy az összegyűjtött flakonok és sörösdobozok visszaváltásával mennyi pénz jön össze, azt mondták, hogy a napi 3-400 lej is „kijön”,

az értékjegyeket pedig a bevásárlóközpontok pénztárainál váltják készpénzre.

Egy másik alkalommal már szervezett visszaváltást láthattunk: a kétablakos automatába párhuzamosan adagolták az italcsomagolásokat: amíg ketten a flakonokat és sörös dobozokat dobálták be, addig egy harmadik személy az automata által el nem fogadottakat gyűjtötte egy másik zsákba. Ha valamelyik italcsomagolást azért nem akarta elfogadni az automata, mert túlságosan sérültnek bizonyult – össze volt gyűrve – egy-egy fújással ezt is sikerült kiküszöbölni. Végül,

a mintegy tízperces munka után 130 és 140 lejes értékjegyekkel távoztak a guberálók.

Az egyik helyi nagyáruház pénztáránál a gyakorlatban is láthattuk, hogy miként is működik az értékjegyek készpénzre váltása: egy fiatalember 35 és 45 lejes értékjegyekkel állt sorba,

a pénztáros pedig miután beszkennelte az értékjegyet, aláíratta azt a tulajdonosával (hogy ne lehessen újra felhasználni), majd készpénzben kiszámolta a rajta szereplő összeget.

Ugyanez volt a folyamat a másik értékjeggyel is, a „vásárló” pedig végül 80 lejjel távozott az üzletből anélkül, hogy bármit is vásárolt volna.

Galéria

Fotó: László Ildikó

Székelyudvarhelyen is van piaca a visszaváltható csomagolásoknak

Székelyudvarhelyen műanyag palackokkal megpakolt zsákokkal igyekvő két illetőt kérdeztünk meg, hogy naponta körülbelül mennyi pénzt keresnek a szelektív hulladék közül kiválogatott visszaváltható italcsomagolásokkal. Elmondásuk szerint

sokan „foglalkoznak” ezzel a városban, így körülbelül 50 lejt tudnak naponta összeszedni.

Beszélgetésünkből az is kiderült, hogy délután vagy estefelé mennek leginkább gyűjtögetni, a hulladékszállító ugyanis reggelente jár.

Azt is megtudtuk, hogy a leadott italcsomagolásokért kapott bizonylatot felmutatva van ahol készpénzt is kaphatnak, vannak viszont olyan kereskedelmi egységek, ahol nem váltják készpénzre az értékjegyet, „csak” levásárolni lehet. Kérdésünkre azt is elmondták, hogy

azok a kereskedelmi egységek, ahol készpénzt kaphatnak a visszaváltott italcsomagolásokért, népszerűbbek az ő köreikben.

Egyes visszaváltó automaták egyébként legtöbb 25 lejes értékjegyet adnak ki, így ha valaki mondjuk 150 lejre ad le csomagolást, az összesen 6 értékjegyet kap, melyeket külön-külön is felhasználhat különböző vásárlások során, ezek az értékjegyek pedig egy évig érvényesek. Ugyanakkor nem mindegyik automata korlátozza 25 lejesre az általa kiadott értékjegyek felső határát.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

A vendéglátóipari egységek is lehetnek nyertesei a rendszernek

Nem csupán a guberálók tudnak „jól keresni” az új rendszerrel, hanem a vendéglátóipari egységek tulajdonosai is, akik rászámolják az 50 banis betétdíjat az italcsomagolásokra, vendégeik viszont legtöbb esetben nem viszik azokat magukkal – még ha felhívják a figyelmüket rá, akkor sem – , így a tulajdonosok összegyűjtik és visszaváltják azokat.

Egy udvarhelyszéki vendéglátóipari egység működtetője elmondása szerint így „keresett” legutóbb közel 500 lejt a visszaváltással.

Az egyik székelyudvarhelyi üzletnél érdeklődve – ahol pénzre váltják az értékjegyeket – megtudtuk, hogy

napi szinten többször is adnak ki 100-150 lej közötti összegeket, havonta csupán néhányszor fordul elő azonban az, hogy ennél többet is.

Elmondásuk szerint a guberálók nagyon értenek már az automatákhoz, ezért egyre ritkábban fordul elő, hogy problémába ütközve hozzájuk fordulnának.

korábban írtuk

Sokan egy fizetésnyi összeget is megkeresnek a visszaváltható csomagolások összegyűjtésével
Sokan egy fizetésnyi összeget is megkeresnek a visszaváltható csomagolások összegyűjtésével

Akadnak, akik szépnek mondható összegeket keresnek azzal, hogy pillepalackokat, üvegeket és fémdobozokat gyűjtenek össze és adnak le a betétdíjas visszaváltási rendszer keretében.

Országos jelenség

A Krónika nemrégiben román hírportálok anyagait szemlézte a jelenségről, amelyekből kiderült, hogy az országban olyanok is vannak, akik olyannyira szorgalmasan és kitartóan gyűjtik az üres palackokat, hogy akár

többet is kereshetnek, mintha egy munkahelyen dolgoznának.

A visszaváltással megkeresett összeg a legelszántabbaknál a 4000 lejt is elérheti a jobb időszakokban egyes nyilatkozók szerint.

Mint a Krónika írta, néhányan igazi foglalkozásként űzik a gyűjtögetést, és

bevallásuk szerint több pénzt keresnek, mint sok romániai munkás.

Egy jászvásári férfi például elmondása szerint napi 100 lej körül keres pénzt az italcsomagolások visszaváltásából, amit élelmiszerre költ.

Galéria

Fotó: Székelyhon

Ez a fajta pénzkereseti lehetőség tehát gyakorlatilag egy piaci rés, hiszen az italcsomagolásért a vásárló kifizeti az 50 banis betétdíjat, ha azonban nem váltja vissza, a felelőtlen felhasználó által kukába dobott, visszaváltható palackokat összegyűjtik, majd annak rendje és módja szerint beteszik a visszaváltó automatába, az 50 banis betétdíjért cserébe,

a sok kicsi sokra megy alapon pedig egész szép összegek jöhetnek ki a visszaváltott csomagolásokból.

Ennek a folyamatnak pedig meg van az előnye is, tulajdonképpen a rendszer elérte a célját, hiszen míg korábban leginkább a fogyasztók „jóérzésén” múlott a palackok szelektív gyűjtése, a betétdíj bevezetésével, és a fent említett piaci rés létrejöttével, talán mégis több műanyag és alumínium italcsomagolást hasznosítanak újra, mint korábban.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 27., hétfő

Sertéspestis ütötte fel a fejét Lóvészen

Az afrikai sertéspestis jelenlétét mutatták ki a Csíkszentmihály községhez tartozó Lóvész településen, egy háztáji állatállományban. A hatóságok meghozták az ilyenkor szokásos intézkedéseket.

Sertéspestis ütötte fel a fejét Lóvészen
2024. május 27., hétfő

Szijjártó Marosvásárhelyen: az uniós intézmények nem tudnak a válságban kiutat találni a nehéz helyzetből

Az európai unió intézményeiben alkalmazott kettős mércéről, az ukrajnai háborúról, de a keresztény hit felvállalásának fontosságáról is beszélgetett Marosvásárhelyen Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Szijjártó Marosvásárhelyen: az uniós intézmények nem tudnak a válságban kiutat találni a nehéz helyzetből
2024. május 27., hétfő

73 éves asszonyt gázolt el egy 75 éves férfi az átjárón

Átjáron ütött el egy 73 éves asszonyt személygépkocsijával egy 75 éves férfi hétfőn reggel Sepsiszentgyörgyön. A sérültet kórházba szállították.

73 éves asszonyt gázolt el egy 75 éves férfi az átjárón
2024. május 27., hétfő

Lángra kapott a növényzet, erdőtűz is lehet belőle

Körülbelül húsz hektáron ég a száraz növényzet Maroshévíz közelében. A Hargita megyei tűzoltóság szerint fennáll a veszélye, hogy a lángok átterjedjenek a közeli erdőre is.

Lángra kapott a növényzet, erdőtűz is lehet belőle
2024. május 27., hétfő

Átadták a szécsenyi sportparkot a Csíki Sport és Rekreatív Kft.-nek

Újabb létesítményt kell kezelnie Csíkszeredában a Csíki Sport és Rekreatív Kft.-nek, ugyanis hétfői rendkívüli ülésükön az önkormányzati képviselők határozatba foglalták, hogy a szécsenyi sportparkot is átadják az önkormányzati cégnek.

Átadták a szécsenyi sportparkot a Csíki Sport és Rekreatív Kft.-nek
2024. május 27., hétfő

Összegyűlt a pénz a lakásvásárlásra az autóbalesetben elhunyt református lelkész családjának

Jólelkű adakozók segítségével vásároltak négyszobás lakást Csíkszeredában a nemrég közúti balesetben elhunyt református lelkész özvegye és gyermekei számára. A gyűjtést az Erdélyi Református Lelkészértekezleti Szövetség szervezte.

Összegyűlt a pénz a lakásvásárlásra az autóbalesetben elhunyt református lelkész családjának
2024. május 27., hétfő

Sikkasztás gyanúja miatt tartottak házkutatást Csíkszentsimonban

Több ezer lejt foglaltak le házkutatást követően a Hargita megyei rendőrök egy csíkszentsimoni pénzügyi jellegű intézmény székhelyén és sikkasztással gyanúsított személyek lakásán hétfőn – adja hírül közleményében a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság.

Sikkasztás gyanúja miatt tartottak házkutatást Csíkszentsimonban
2024. május 27., hétfő

Élet-ritmus: a zsenialitás és az abnormális határvonalán

Az évad utolsó bemutatójára készülnek a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban: Cédric Chapuis Élet-ritmusra című monodrámáját Márkó Eszter rendezi. A stúdiódarabot Esti Norbert előadásában láthatja a közönség, a premiert május 29-én tartják.

Élet-ritmus: a zsenialitás és az abnormális határvonalán
2024. május 27., hétfő

Na, mégegyszer! Elhúzódó projekteknek lendülnek neki újra Csíkszeredában

Újra pályázik a csíkszeredai önkormányzat a következő európai uniós finanszírozási ciklusban a korábban elmaradt projektek megvalósítására. Erről rendkívüli ülésen döntöttek hétfőn az önkormányzati képviselők.

Na, mégegyszer! Elhúzódó projekteknek lendülnek neki újra Csíkszeredában
2024. május 27., hétfő

Pénzbeli jutalom a hosszú házasságért

Kovászna város önkormányzata a szeptemberi városnapok alkalmával szervezett ünnepségen 800 lejes prémiummal jutalmazza azokat a házaspárokat, akik 50, 60, 65 vagy 70 éves házassági évfordulójukat ünneplik meg idén.

Pénzbeli jutalom a hosszú házasságért
Pénzbeli jutalom a hosszú házasságért
2024. május 27., hétfő

Pénzbeli jutalom a hosszú házasságért

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!