Székelyhon.ro
2017. február 25., szombat; Ma Géza napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Erdélyi földvásárlásra készül a magyar állam

Szucher Ervin | 2014.01.03. [16:21] | Utolsó módosítás: 2014.01.04. [00:16]

Miután a rendszer működőképessé válik, életjáradékot kapnak, halálukig a nevükön marad és használhatják is a földeket azon gazdák, akik a magyar államnak szeretnék eladni területeiket. Interjú Szabó József Andorral, a bukaresti magyar nagykövetség mezőgazdasági attaséjával.

mezogazdasag_01_bA székelyföldi ember történelmi vonása a földhöz való ragaszkodás

– Ön nemrég egy Marosvásárhelyen tartott gazdasági előadásában azt állította, hogy mind Romániában, mind Magyarországon egyre nagyobb azoknak a száma, akik visszasírják a ’90-es éveket. Miért van ez így?

– A rendszerváltást követően, az új struktúrák kialakulása közepette mindkét ország gazdasági és jogi környezete tele volt olyan kiskapukkal, melyek kihasználása lehetővé tették az adómentesített azonnali haszonszerzést. Mint tudjuk, ez ma már nem így működik, életbe léptek a szigorítások, megjelentek a nemzetközi jogszabályok, új szereplők és új lehetőségek vannak. De a zavarosban való halászás nem valamiféle román vagy magyar különlegesség volt, az összes kelet-európai volt szocialista ország keresztülment ezen, és nem csak az agrárium területén.

– Apropó új szereplők és új lehetőségek: minek tudható be az, hogy ezt inkább Magyarország használja ki, mint Románia, hisz az áruáramlás onnan errefelé jóval nagyobb, mint fordított esetben.

– Valóban oly nagy az eltolódás, hogy ez az áruáramlás majdnem egyoldalú. Ez elsősorban a Romániában még mindig érvényes derogációs időszakból keletkezett nyersáru-hiánynak tulajdonítható. Magyarán: ha Románia exportálni akar az EU-ba valamiféle tej- vagy húsipari terméket, az kizárólag az unióból származó alapanyagból készült lehet. A saját alapanyagát csak belső használatra dolgozhatja fel. Másrészt Romániának – nagyon érdekes módon – agrárium szempontból nem is jelent prioritást az uniós piac. Az itteni termelőknek sokkal fontosabb a történelminek számító arab meg ukrán piac, valamikor így voltak a magyarországi exportőrök az orosz piaccal. Így jut el például a romániai búza Egyiptomba, egy olyan helyre, ahol a magyarországi jóformán nincs is jelen.

– Azon túl, hogy nagyságrendileg az arab piacok konkurálják az uniós piacokat, igénytelenebbnek is nevezhetők?

– Ez esetben nem igényesség kérdése. Inkább az különbözteti meg a kettőt, hogy míg az európai államokban feldolgozott terméket vásárolnak, az arab országokban alapanyagra van igény.

– Bár a vegyesvállalatok révén a külföldiek romániai földvásárlására eddig is kínálkozott lehetőség, egy statisztika szerint aránylag kevés erdélyi föld került magyarországi beruházók tulajdonába. Létezik-e egy állami stratégia arra, hogy január elsejétől, amikor már magánszemélyek is vehetnek földet nálunk, Budapest támogassa az efféle befektetéseket?

– Van erre egy programunk, amelynek az a lényege, hogy ha valaki a földjét el szeretné adni, akkor egy olyan szerződést köthet a magyar állammal, melynek értelmében életjáradékot kap, ráadásul a terület is a tulajdonában marad élete végéig. Persze felmerül a kérdés, hogy mihez kezd a magyar állam egy olyan földdarabbal, ami teszem azt egy kis székely falu határában található? Nos egy olyan fiatalnak adhatja oda, akinek nincs földje, de szeretne gazdálkodni. 

– Mivel szinte visszafordíthatatlan az erdélyi magyar falvak elöregedési és elszegényedési folyamata, könnyen megeshet, hogy a magyar állam túlkínálattal találja szembe magát. Erre is felkészültek?

– Lehet, hogy az erdélyi falvak többsége kiöregedőben és elszegényedőben van, de meggyőződésem szerint ezt a földhöz való ragaszkodás ténye ellensúlyozhatja. Ez az erdélyi, de különösképpen a székelyföldi ember történelmi vonása. Ebből fakadóan tudjuk, hogy a magyar ember nem szívesen válik meg a földjétől. Ugyanakkor azt látjuk, hogy a városi keretek telítődtek és egyre többen költöznek ki falura. Romániában is beindult egy természetes visszaáramlási folyamat. Aki munkahely- vagy lakáshiány miatt városon már nem találja a helyét, ám ugyanakkor fantáziát lát a mezőgazdaságban és ráébred arra, hogy az agrárium igencsak jó üzlet lehet, meg vagyok győződve, hogy visszatér a gyökereihez.

– Technikailag miként kivitelezhető az állam terve? Magyarán mi a teendője annak a megöregedett, megfáradt gazdának, aki már nem tudja művelni a földjét és nincs is kire hagyja?

– Miután a rendszer működőképessé válik, az atyafinak annyi dolga lesz, hogy megkeresse a majdani irodánkat, amelynek munkatársai a helyszínen felbecsülik a földet és előrukkolnak egy ajánlattal. Ha ez nem felel meg, próbálkozhat a szabadpiacon; ha igent mond, mint említettem, életjáradékot kap, és amíg meg nem hal, a föld az ő nevén marad és ő is használhatja.

– Erdőügyben is létezik egy hasonló stratégia?

– Van, azzal a kis különbséggel, hogy azt nem Budapest találta ki, hanem a székelyföldi önkormányzatok. Látván, hogy milyen ütemben fogynak az erdőterületek, a magyar államhoz fordultak segítségért. Ugyanis számos községháza rendelkezik saját erdővel, viszont képtelen azt menedzselni, de eladni sem szeretné. Szólnék egy pár szót a vízalapról is, ami egy nagyon új dolog, és egyelőre még kevesek által ismert lehetőség. Nem a folyókról vagy a tavakról van szó, hanem a többé-kevésbé kihasznált vagy akár kihasználatlan borvízforrásokról. Nem megengedett, hogy egy olyan híres ásványvíz, mint például a bibarcfalvi, akkor jusson csődbe, amikor Európa-szerte a borvizek a reneszánszukat élik.

– Felkészültek arra az esetleges diplomáciai háborúra, amit a földek felvásárlása, a közösségi erdőt megtartani szándékozó székelyföldi önkormányzatok megsegítése vagy az ásványvíz-palackozó üzemek támogatása kapcsán az amúgy is hisztériakeltő román nacionalista ki fog robbantani?

– Nem félünk ettől, ugyanis az uniós alapelvek egyértelműen támogatják a szabad tőkeáramlást, a szabad lakhely- és munkahelyválasztást. Ezt mindkét ország, Románia is, Magyarország is elfogadta, meghozta a maga földtörvényét, sőt azt is hozzátenném, hogy a románok a magyar jogszabály alapjaira építették a sajátjukat. Ha a román állam képes megvédeni a termőföldeket és az azt dolgozó gazdákat, nagyon jó. De, ha nem képes arra a bizonyos területre valamit is ajánlani, akkor szabad a piac és jöhet bárki – nem feltétlenül magyar, lehet az dán is vagy francia –, aki fel szeretné vásárolni.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
63.
bacsa
2014.01.07., kedd [15:13]
"ráébred arra, hogy az agrárium igencsak jó üzlet lehet"

ahhahahaha
62.
Hern
2014.01.06., hétfő [20:01]
Nem lenne baj, ha ilyen marhaságokat nem terjesztenél.
61.
hoember
2014.01.06., hétfő [09:19]
"fenségterület"?
:)
60.
autonomia
2014.01.05., vasárnap [21:27]
Mi van akkor ha a címben szereplő tulajdonos majd földhasználó elhalálozik??? Az örökösök majd földönfutók lesznek és azzal teljesül a román nacionalisták álma hogy a székelynek még egy talp alatti földje sem marad és majd a saját őseinek a verejtékesen megkeresett vagyonán azt a választ fogja kapni amit egy magyar sétáló az egyik újpesti luxus lakópart Duna parti szakaszán. ,,Kérem hagyja el a területet mert ez izraeli fenségterület"
59.
lazarka
2014.01.05., vasárnap [19:40]
vigyenek mindent a taposok
58.
erdelyi gazda
2014.01.05., vasárnap [19:10]
Ez mese és választási lufi. A mostani megjelenőben levő törvény a földek adás-vételét szabályozza természetes (fizikai) személyeknek. A magyar állam tudomásom szerint nem természetes magánszemély. Amennyiben Magyarország akarta volna eddig is megvásárolhatta volna az erdélyi kiöregedett gazdák földjeit egy Alapítvány, vagy Kft vagy bármilyen más intézményen keresztül. 1992 óta Romániában bármilyen (román vagy idegen) tőkével bejegyzett jogi személy földet szerezehetett és életjáradékot is adhatott volna utána. Létezik is egy "Erdélyi Földalap Alapítvány" kidolgozott terv, talán még 1997-ben kapta meg a magyar állam, amibe sajnos egyetlen forintot sem tett soha. Valami pénzeket adott Magyarország a történelmi magyar egyházaknak, hogy ezek vásárolják fel az elöregedett tulajdonosok birtokait, de legtöbb helyen elkótyavetyélt, ablakon kidobott pénz volt. Tehát Szabó Andor üreseket mond.
57.
krucifix
2014.01.05., vasárnap [19:07]
Mindenki tudja,hogy Krisztus magyar volt, néger magyar az igaz de magyar!
56.
He,he,he!
2014.01.05., vasárnap [18:40]
Fej fogják vásárolni a földeket,majd a román állam államosítsa.Ennyire egyszerű!
55.
Just
2014.01.05., vasárnap [16:15]
53.sz Kérlek írd le ki volt Jézus édesanyja és ÉDESAPJA, mert nem értem a kérdést. Ha netalán veszed a fáradságot arra is szeretnék választ kapni, kik voltak a keresztapák(G+M+B).
Ha szerinted Zsidó volt, miért nevezte volna a fajtáit viperák fajzatainak. Ja és miért monta nekik, hogy azért vagytok ti ilyen gonoszak, mert a ti atyátok a sátán, ki kezdettől emberölő volt.
Jézus így szólt hozzájuk(zsidokhoz): „Ha az Isten volna a ti Atyátok, szeretnétek engem, de ti gyülöltök engem, mert a ti atyátok szerint cselekedtek, aki kezdettől gonosz volt.
Irodalom:
Az Igazi Jézus!
Íme a "szentírás" szava:
"... Meg akartok engem ölni, mert az én beszédemnek nincs helye nálatok." "Én azt beszélem, amit az én Atyámnál láttam, ti is azt cselekszitek azért, amit a ti atyátoknál láttatok. " (János 8:37-38.)

Az evangéliumi szövegben - amit a kereszténység "Isten szavának" tanít - igen feltűnő és meglepő az, hogy Jézus két Atyáról beszél. Különbséget tesz az Ő mennyei Atyja és a zsidók atyja - Jehova - között, akit nem ismert el Istennek az evangéliumi tudósítás szerint, mert így nyilatkozik róla:
" ... Ha Isten volna a ti atyátok, szeretnétek engem: mert én az Istentől származtam és jöttem ..."

"Ti az ördög atyától valók vagytok, és a ti atyátok kívánságait akarjátok teljesíteni. Az emberölő volt kezdettől fogva, és nem állott meg az igazságban, mert nincsen őbenne igazság. Mikor hazugságot szól, a sajátjáról szól, mert hazug és a hazugság atyja." (János 8:42-44.)
54.
stein
2014.01.05., vasárnap [16:01]
EN orulok az ok sikeruknek --es szeretnem ha nekunk is ossze jonne----nem szandekoztam senkit megserteni-es nem is tettem---
53.
sz
2014.01.05., vasárnap [15:51]
@zww:
Csak egy kis észrevetel a zsidózással kapcsolatban, nem ajánlom , mert Jezus Krisztus is zsidó és kemény kosziklában vágod bele a fejszét. Légy megfontolt .
52.
steinaurel
2014.01.05., vasárnap [15:44]
A CIONISTAK IS FELVASAROLTAK PALESZTINAT--JOL SIKERULT-- az autonomiank alapja a fold----es magyarorszag is hasznalja--az ove--ne engedjetek hogy elvegyek mert esku szerint "" Magyarorszagot HAZAMNAK TEKINTEM ES MEGVEDEM'"
51.
románul
2014.01.05., vasárnap [13:15]
Jöhet a magyar pénz. Romániának jön.
50.
Atyafi
2014.01.05., vasárnap [09:45]
Mindannyiunk okulására hívom fel a figyelmet a videó megtekintésére.
Az előadó egy bátor ember, aki szembe mer nézni az igazsággal. És van kellő bátorsága hozzá, hogy kimondja tényekkel, történelmi adatokkal, közszemlére tegye.

Szaniszló Ferenc - Helyünk itthon és a nagyvilágban
http://www.youtube.com/watch?v=qTKLkeOubC4#t=239
Remélem erdélyi testvéreim is felébrednek, és nemcsak kifogják mondani az igazságot, hanem tettekkel is kiállnak azért.


Áldás és békesség, minden egyes fórumozónak!Szaniszló Ferenc - Helyünk itthon és a nagyvilágban
http://www.youtube.com/watch?v=qTKLkeOubC4#t=239
49.
ostoba
2014.01.05., vasárnap [09:07]
Magyarazd meg--------------------olvaslak
48.
susuka
2014.01.05., vasárnap [08:33]
Na, kiütött mindenkin a székely szóf..sás. Senki nem tájékozott, senki nem ért hozzá (tisztelet a kivételnek), de a sok húgyagyú már löki a blöki szöveget.
Boldog Új Évet!
47.
jogos önvédelem
2014.01.05., vasárnap [01:50]
@nem kell az alamizsna tápoisok:

egy szegény szekus, aki már hallott valamit, de homály, máris osztja az észt! Fél! Nagyon fél, főnökeivel együtt s a hegyen túlról beszivárgott komáival együtt! Van okuk rea!
Isten éltesse Erdély magyarjait s a Székelyföldet! Éljen a Szabad Autonóm Székerlyfdöld
46.
bla bla
2014.01.04., szombat [21:26]
Úgy ahogy van egy nagy HUMBUK az egész ..........
45.
trovacsek
2014.01.04., szombat [20:53]
Toke eros befektetoket hozni Szekelyfoldre-bar meghallanna ohajodat a tulipanos helyi vezetes is,mert eddig ez nem jutott eszukbe sem!mivel nem erdekuk.A toke eros befektetok helyi uzleti korok erdekeit sertik(tudod a politika es uzlet az nagyon szoros kapcsolatokat apol egymassal),tehat nincs megengedve nekik,hogy ide telepedjenek.Sajnos.Es mivel keves a munkahely,hat alacsonyak a fizetesek is(van kiben vallogatniuk a patron urameknak,ezert nem eroltetik magukat fizetes iranyaban),fiatalok sokasaganak nincs megelhetese,jovokepe,nem mer csaladot,gyereket vallalni,tehat elvandorol.Tehat tenyleg jol jonne nehany befekteto ide Szekelyfoldre,sok fiatal maradna itthon,ha lenne egy aranylag kiszamithatobb jovokepe,lenne megelhetes.
44.
Ferkóbá
2014.01.04., szombat [18:50]
Csendesen, s a kéz járjon..
43.
hun
2014.01.04., szombat [18:40]
szemita logikaval penzzel szkita nepet vezetni nem lehet csak megvezetni.--a penz csak egy eszkoz es nem isten---elsodleges az ertek--lessz penz eleg ne sirjatok--ebredjetek szeressetek egymast es ne a penzt----a penzt hasznalni kell,HA elveszik egy tollvonassal-----hat ha nem allnak mellenk a magyarok-hany tollvonassal-vettek volna el a lelketeket.SEMMIT nem tudnak kezdeni semmivel mert nem az ovek volt--vehetik--ugy sem hasznal semmire nekik-rothad a fa gyokere--ontozhetik--ugyis mindeggy,
42.
kiezafold
2014.01.04., szombat [17:30]
Még mindig jobb ha János veszi meg mint Ion.Nemde?!
41.
pentiak
2014.01.04., szombat [17:01]
szerintem nagyon helyes azt ötlet ,különben is a terület azé aki lakja Minél több székely gyereket székelyföldre ,baranta oktatást mindegyiknek , hazafias magyar érzelmű nevelést ,komoly tőke erős befektetőket hozni Székelyföldre akik nem a természeti kincseinkre pályáznak ,saját bankot ,repülő teret minden nagyobb székelyföldi város környékire ,egyedül a Magyar kormány segíthet rajtunk és mi saját magunk . a korcs oláh bocskorpárti megjegyzéseket íróknak üzenem KUSSS LEGYEEEEN !!!!!
40.
shengen
2014.01.04., szombat [15:54]
uhh hogy elkezdtek beirogatni az idegenszivuek :):) hiaba feltek ha a magyar alam nem vasarolja fel ugysem lessz a tietek ...hiaba bujtatok magyar borbe es irtok magyarul atlatunk rajtatok mi maradunk s gyarapodunk!! nektek meg elob utob megnyissak a sengeni hatarokat ....ugysem erzitek jol itt magatokat!! 10 ev alatt 3 millioval lett keveseb az orszag lakosaga aki meg ittvan alig varja hogy elmenyen oljan adokat talaltok ki a Dimbovica parti varosotokba...most oszinten " a viz szalad a ko marad ''
39.
purec
2014.01.04., szombat [15:36]
ha nyavalyog a pópa,ereszkedjen hazafelé otthoni tájakra,a hegyen túlra...
38.
patriot
2014.01.04., szombat [13:04]
@HUN:
És potyalesőknek neveznek a táposok.
Joggal !
37.
...
2014.01.04., szombat [13:02]
Bizony ez az ábra Parajdon is, az állásnélküli polgárt vagy a kis pénzű nyugdíjast szorítják majd megdumálják és a pópa a legnagyobb telek-felvásárló és ''befektető'' aki folyton nyavalyog ,hogy idegenben érzi magát. A polgármester tehetetlen.
36.
kifelé
2014.01.04., szombat [13:02]
@HUN:
Tíz év múlva elveszik tőlük egy tollvonással.
Mint egyéb ingatlanjainkat ?
Ez itt most egy idegen állam !-- Ezt segítik ???
Nincs amire otthon költsék az államuk pénzét , csak Romániára ?
Nincsenek deviza-hiteleseik ? Nincsenek osztrákok és hollandok által felvásárolt földjeik
Ez hazaárulás , és nemzetárulás !
35.
HUN
2014.01.04., szombat [12:43]
A magyarokkal szereztuk-veluk megtartottuk idaig--ezutan se adjuk idegennek.Add el te is nekik ha nem hasznalod---ok ugy is hasznalatba magyar allampolgarnak adjak,-lehet pont a te fiad fogja hasznalni.Nekunk csak ok vannak ---mas nincs---orszag nemzet nelkul elveszunk-
34.
zet
2014.01.04., szombat [12:14]
Nos ? Nem felel senki a romániai magyar állami befektetésekért ?
Nincs amire költsétek az államotok pénzét ????
33.
kifelé
2014.01.04., szombat [12:10]
Most megveszik, tíz év múlva elveszik tőlük egy tollvonással.
32.
?????
2014.01.04., szombat [12:09]
Szabó József Andor !
Valaki felhatalmazta a M.K. részéről hogy ilyen nyilatkozatot tegyen ? Vagy csak magánvélemény ?
Ha igen , akkor ki ?
31.
Székelyember
2014.01.04., szombat [11:18]
Nem kell tartani nem lesz ebből semmi! Csak mese hisz a saját adósságukat nem tudják megadni amíg élnek! Nem ismeritek a magyarokat ők nem vásárolnak csak élősködnek xd!
30.
Kjani
2014.01.04., szombat [10:50]
Nagyjából igazad van!
Cselekedni kellene sunyiba, mint ahogy az egész világ csinálja.
De az a baj, hogy ilyen a magyar.
Habár a becsületesség, gerincesség, szókimondás mindig meghozta a "jutalmát", úgy látszik nem tanultunk belőle.
Lehet azért jobb is így.
Ezek vagyunk, ebbe fogunk belepusztulni. Vagy ki tudja?
29.
trovacsek
2014.01.04., szombat [10:44]
Gondolom egy koszonet nyilvanittast azert elvarnak a romanoktol,ha mar ilyen szepen kitartak mit es hogyan!nem lehetne tanulni az ellensegtol/Azt hiszik ,hogy ezek a ovlahok betartanak barmilyen szabalyt,legyen az irott vagy iratlan/ez egy gatlastalan harc,itt nem szabad ilyen bakloveseket elkovetni1tenyleg ennyire amatorok vgytok?
28.
Kaszonszeki
2014.01.04., szombat [10:30]
Mindig előbb kukorékolnak, mint kellene. Ahogy arról is beszámolnak, hogy hol hány magyar állampolgár él, ahelyett, hogy hallgatnának vele, úgy erről is hamarább beszélnek, mint cselekednek. Az ortodox egyház fű alatt, csendben vásárolja fel a földeket, még magyar ügynököket is talál az adás-vétel lebonyolításához. Földalapról pedig csak beszélnek a politikusok, de sehol semmi.
27.
Kjani
2014.01.04., szombat [10:18]
Isten segítse őket !
26.
ortodoxegyhaz
2014.01.04., szombat [08:14]
CSAK KET NOTA VAN------1-------LAKODALMAS-------------------2----------------------------------------------RAKOCZI-INDULO------------------ha nem tudod jarni HALGASS
25.
cs.s.
2014.01.04., szombat [05:37]
Fecseg a felszín, hallgat a mély.
24.
okos diplomata
2014.01.04., szombat [01:22]
Szerencsére a Fidesznek van egy hihetetlenül okos, képzett s nem mellesleg erdélyi ingatlan- és földügyekben tapasztalt szakembere. Ő Szász Jenő a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, a dicső hazafi, aki az egyik "legügyesebb" ilyen téren. Kétszobás lakásból indult, ma pedig milliomos, ezt pedig ingatlan és földvásárlásaival érte el, miközben építette hőn szeretett székely nemzetét :) A sok nácit pedig nem értem, a Jobbikos propaganda úgy látszik fertőzi az atyafiakat is.
23.
erdelyi lakos
2014.01.03., péntek [23:51]
Eladtatok a lelketeket, mar nincs mas hatra adjatok el a foldeket is a " nagy "magyar hazanak. Es ne felejtsetek, szavazni a zsido Fideszre es Orbanra .
22.
Gondolkozz !
2014.01.03., péntek [23:35]
Nu nye vindem cárá ! Áj szö orgyest !
21.
miau miaúúú
2014.01.03., péntek [23:13]
szerintem ha a devizahiteleseket megmentik akkor annyi pénzük marad, hogy maximum sírhelyeket tudnak venni, s azt kapnak otthon is, úgy is hamvasztva szeretik
20.
okos diplomata
2014.01.03., péntek [23:04]
Na ez azért mellbevág, életjáradék program, szakértők, akik felbecsülik, hahaha. Ha tömegessé válik a program akkor hány magyar diplomata kell majd Erdélyben földszakértő legyen? És ha nem akkor mi a helyzet? Szerintem arra mindenképp jó ez a cikk, hogy kicsit felverje a székely földek értékét, na meg a román diplomáciát :)
19.
sz.b.
2014.01.03., péntek [22:15]
Ez a diplomatafele felkegyelmu uriember nem tudja mit beszel!!!
Ekkora marhasagot, hogy egy allam (nem egy szemely, nem egy ceg, EGY ALLAM!) egy masik allam teruleten foldet vasaroljon! Ki hallott meg ilyent? Ez egyenlo a hoditassal, az orszaghatarok megvaltoztatasaval. Szerinte a romanok mit fognak ehhez szolni?
Ennel hulyebb csak Fuzes Oszi bacsi volt....

Ki vagyunk segitve, mint anno a szekely zaszloval.
18.
180 fokos
2014.01.03., péntek [21:32]
zww ez jó volt
17.
székelyföld nem eladó
2014.01.03., péntek [20:23]
ide még eddig komoly befektető nem nagyon jött csak szélhámosok akik élősködni akartak, úgy hogy szerintem jól megleszünk nélkülük is
16.
zww
2014.01.03., péntek [19:29]
Hajra szekelyek !!!! Itt a jo alkalom szidni a zsidokat,a taposokat es egymast...........
15.
csimasz
2014.01.03., péntek [18:50]
farkas........bárány bőrben.
zsidók akarnak vásárolni,magyar-bőrbe bújva. de ezt mindenki átláthatja,kitalálja nélkülem is.a prosztók meg odaadják:-(
14.
Vadhajtás
2014.01.03., péntek [18:45]
Ez olyan lesz mint a Nyírő ügy, kicsi tűz sok fűst. Komoly dolog nem lehet minimum bosszantják a románokat véle.Ha igazán ez szeretnék akkor csendben, okosan kell csinálni. Szomorú példa a vargyasi kastély, felvásárolták és kong.
13.
szakaszvezeto
2014.01.03., péntek [18:24]
Sajnalom de itt igen sok szegeny ember komentel akinek nincsen foldje es nem is lessz!
Nagyapam azt mondta hogy nincsen szegeny ember csak szegeny gondolkodasu ember .
Nem latjatok hogy mire megy ki a jatek?Mama eletado foldet vizet lehet vasarolni apro penzert Romaniaba .Aki foldet vesz jovot vesz meg ha zsido akkor is.
12.
cicero1958
2014.01.03., péntek [18:16]
köszönöm a táposok nevében.......
11.
perla
2014.01.03., péntek [18:16]
Na ennek a semmitmondó cikknek lesz vagy 100 esztelennél esztelenebb hozzászólása az biztos. Hajrá Székelyföld!
10.
kifelé
2014.01.03., péntek [18:15]
Magyar ember nem fektet be Romániába.

Mi lesz a deviza hitelesekkel ?? Mi lesz az osztrákok által felvásárolt magyar földekkel ?
9.
románul
2014.01.03., péntek [18:11]
Itthagynak mindent ! Ráfizetik még az ingüket is !
Még nem volt magyar befektető aki eddig nem fizetett rá !
8.
hűlyék ???
2014.01.03., péntek [18:08]
Mit szól ehhez a magyar ellenzék ?
Szabó József Andor tudjon róla, hogy a pénzt kidobják, de a föld itt marad.És előbb-utóbb elveszik tőlük !!!!
Éppúgy mint az épületeket.
7.
jános bá'
2014.01.03., péntek [18:08]
Ha igyekeznek akkor pár év múlva Erdély újra a magyaroké lehet!Csak azok akik megvásárolják a földeket sajnos nem magyarok,hanem zsidók.Ennyi.
6.
nemzeti kommunista
2014.01.03., péntek [18:04]
Szerencsétekre nem lesz ebből semmi.
Mert a magyar állam pénzének elherdálásáért börtön jár.
5.
hűlyék ???
2014.01.03., péntek [18:00]
Hűlyék teljesen ? vagy félrebeszélt az illető diplomata ?
Jobb helyre nem tudják költeni a magyar állam pénzét ???
Vegyék meg az otthoni földjeiket !-Meg az adósok lakásait !
4.
krucifix
2014.01.03., péntek [17:36]
Azonba kezdödik a Borboly per az olvasotabb lesz.
3.
hm...
2014.01.03., péntek [17:01]
Na valami azt sugja nekem ennek a cikknek lesz olvasottsaga. :)
2.
nem kell az alamizsna táposok
2014.01.03., péntek [16:58]
a tiéteket ha eladtátok az osztrákoknak, akkor minek kell az erdélyi föld, kotródjatok innen és vigyétek magatokkal a sok szélhámost is akik itt élősködnek
1.
anti-oláh
2014.01.03., péntek [16:47]
Első nézésre Erdély fölvásárlását láttam. Fél másodpercig olyan boldognak éreztem magam, ahogy soha máskor :)
Hozzászólások63