Székelyhon.ro
2017. február 25., szombat; Ma Géza napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Jó idényt zártak a csíki sítájfutók

Dobos László | 2016.03.30. [20:50] | Utolsó módosítás: 2016.03.31. [10:15]

Hét arany, tizenkét ezüst és két bronzérmet szereztek a VSK Csíkszereda sítájfutói az országos bajnokságon. A sítájfutók nemzetközi szinten is szépen helytálltak, ketten is pontszerzők voltak a világkupákon.

sitajfutas_suciusimion107_bSimion Suciu (Fotó: Szász Botond)

Véget ért a sítájfutó szezon, amely csíki szempontból sikeresnek mondható. A VSK Csíkszereda csapatából Simion Suciu és Szép Zoltán a felnőtt, Ráduly Csongor az ifjúságiak közt volt a romániai válogatott tagja, míg Szász Botond nagyifjúsági magyar válogatott volt.

A felnőtt világkupa-versenyét a svéd Erik Rost nyerte, a norvég Lars Moholdt és az orosz Eduard Krenyikov előtt. Érdekesség, hogy az első tízbe a skandinávokon és oroszokon kívül csupán a bolgár Stanimir Belomazevnek sikerült beférkőznie. Romániából a legjobban Simion Suciu zárt, ő 27 világkupa pontot összesített és ezzel a 42. helyen végzett.

Suciu elmondta: „Elégedett vagyok azzal, amit ebben a szezonban elértem, mivel nemzetközi szinten hét éve nem álltam rajthoz, és nem tudtam mi vár rám. A célom az volt, hogy az Európa-bajnokságon legalább egy próbán a legjobb 30 között végezzek. Végül mindhárom egyéni számban sikerült, így boldog vagyok. A világkupa-sorozat ezúttal nem volt prioritás számomra, mert a kilenc fordulóból, csak az utolsó három futamon tudtam részt venni. Ennek ellenére biztató az összetettben elért 42. helyem, és remélem, hogy a 2017/18-as szezonban rajthoz tudok állni a teljes sorozaton. A jövőre nézve, bízom benne, hogy a felkészülésem gond nélkül fog lezajlani, mert szeretnék a legjobb húsz között végezni a jövő évi világbajnokságon.”

A VSK Csíkszereda OB ezüstérmes sítájfutója Szép Zoltán, az ausztriai Európa-bajnokságon (amely egyben vk-futam is volt) szerezte meg élete első világkupa pontjait és ezzel a 60. helyen fejezte be a 2015/16-os sítájfutó világkupát. Egyébként, idén történt meg először, hogy két romániai sportoló is pontozni tudott a világkupa sorozatban, jó hír, hogy mindketten csíkiak.

Szép Zoltán elmondta: „Ez volt pályafutásom legjobb idénye. Rengeteget fejlődtem, és négy év munkája van abban, hogy végre megszereztem életem első világkupa pontjait. Sokat küzdöttem ezért és hálás vagyok a klubomnak, a VSK Csíkszeredának, amely nélkül ez nem sikerülhetett volna. Jövőben ismét lesz világbajnokság, ezt ugye két évente rendezik, és a tervek szerint Csúcs Klaus is visszatér. Így, egy nagyon erős váltót lehetne összerakni, amely ráadásul csak csíkiakból állna: Suciu, én és Csúcs Klaus. Ha ez sikerül, akkor komoly esélyünk lenne arra, hogy ismét a legjobb tíz között végezzünk a világbajnokságon (2015-ben 9. helyezettek voltunk).”

Jövőben az Európa-bajnokságot Finnországban rendezik, míg a világbajnokságnak az oroszországi Krasznojarszk lesz a házigazdája.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
1.
Sz.B.
2016.03.30., szerda [23:59]
Fotó: Szász Botond
Csak, hogy korrektek maradjunk...
Hozzászólások1

ÉLŐ SZÖVEGES KÖZVETÍTÉS

Labdarúgó 3. Liga, osztályozó mérkőzés 2014.06.21 [18:00] Vége
Román bajnoki bronzcsata, 4. találkozó 2014.04.04 [19:00] Vége
Román bajnoki bronzcsata, 3. találkozó 2014.04.03 [19:00] Vége
Román bajnoki bronzcsata, 2. találkozó 2014.04.01 [17:00] Vége