Székelyhon.ro
2017. február 26., vasárnap; Ma Edina napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Ismét magyar vezetője lehetett volna az Elektromarosnak

Hajnal Csilla | 2017.01.08. [17:48] | Utolsó módosítás: 2017.01.08. [18:19]

Selyem Zoltán Előd, a marosvásárhelyi Elektromaros Szakközépiskola volt aligazgatója úgy érzi, igazságtalanság történt vele. Tisztességesen megnyert versenyvizsga után mégsem lehetett igazgató. Perelni készül.

elektromaros_1_bSelyem Zoltán Előd. Szeptember óta egyedül vezette az iskolát

Selyem Zoltán Előd négy évig volt a marosvásárhelyi Elektromaros Szakközépiskola aligazgatója, tavaly ősszel pedig részt vett az igazgatói tisztségért meghirdetett versenyvizsgán, hogy igazgatói tisztséget tölthessen be. Tavaly szeptembertől egyedül vezette a több mint 1200 gyereket tömörítő intézményt, igazgatói felelősséggel, ugyanis a régi iskolavezető lemondott. Az iskolának ugyan több a magyar anyanyelvű diákja, de amióta egy óvodát is hozzácsatoltak, többségben vannak a román gyerekek. Ezért először nem akarták elfogadni a jelentkezését a versenyvizsgára, a diszkriminációellenes tanács megtámadta a tanfelügyelőség döntését, így végül leadhatta a jelentkezését – mesélte a volt aligazgató.

Összesen hárman pályáztak igazgatói állásra az Elektromaros iskolában, egyik már az írásbelin elbukott, ketten maradtak a szóbelire: az iskola volt aligazgatója és Ionuț Matei Cozma, akit a szóbelin plagizálással vádoltak meg, így elbukott összesen 117 900 ponttal, Selyem Zoltán Elődnek pedig sikerült, összesen 126 650 pontot szerzett – olvashatóak az adatok a tanfelügyelőség honlapján megjelent táblázatban.

elektromaros_6_b

Selyem Zoltán Előd ezért be sem ment az aligazgatói tisztségért szükséges szóbelire, hiszen egyértelmű volt, hogy neki sikerült egyedül a vizsgája, így megnyerte  az igazgatói állásért hirdetett versenyt – emlékezett vissza Selyem. A plagizálással vádolt Cozma azonban nem hagyta annyiba: még az óvásbenyújtások időszaka előtt a minisztériumhoz fordult. Össze is hívtak egy bizottságot Prahova megyében, ahol megnézték a szóbeliről készült videofelvételt, és felemelték a pontszámait, így végül 128 000 ponttal ő nyerte meg a versenyvizsgát – mondta Selyem Zoltán Előd, aki ezek után aligazgató sem lehetett, mivel az akkor érvényben lévő rendelet értelmében nem tarthatta meg régi állását sem, mert nem vizsgázott érte. Azóta felesége, Selyem Katalin lett kinevezve aligazgatónak, mivel akit előzőleg felkértek rá – és megvolt a szakértői vizsgája – lemondott az állásról.

A volt aligazgató perre készül, ám jól tudja, hogy elhúzódhat a folyamat. „Szeretek tanítani, szívesen visszamegyek a katedrára, de az zavar, hogy egy becsületesen megnyert versenyvizsga után ilyet lehet tenni” – közölte a volt aligazgató, aki román szakos tanárként dolgozik az intézményben.

Hétfőtől foglalhatják el az igazgatói széket azok a versenyvizsgát megnyert személyek, akiknek négy évre szól a megbízatásuk.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
5.
megfigyelo
2017.01.09., hétfő [18:53]
Mit keress egy ovoda a szakiskolaban?
A roman adminisztracio 100 eve csak azon tori a fejet,hogyan valtoztassa meg a nemzetisegi aranyokat.Igy tettek tonkre a valamikor hires orvosi egyetemet es majnem a Bolyai iskolat.A bolyai mostanra helyre jot de az orvosi tonkrement.Ott mar csak penzre megy a jatek jo balkani szokas szerint.
4.
Bab Jóska
2017.01.09., hétfő [16:14]
Az ilyen dolgokért kellene önálló magyar iskolákban gondolkodni.... sőt, harcolni érte a legkülönbözőbb eszközökkel. Sajnos a tanárok is, meg a szülők is lagymatagok.
3.
Mònika (Pepela)
2017.01.09., hétfő [12:48]
Ès milyen jò tanàr aki megszeretette minden gyerekkel a romàn nyelvet, szìvesen jàrtunk az òràira ( az Ő òràiròl az osztàlyunkbòl soha nem lògott senki annyira tiszteltük) ès biztos vagyok benne, hogy az igazgatòi àllàsàt is pont olyan odaadàssal vègezte.
2.
Gergely Julia
2017.01.09., hétfő [11:35]
Egyet nem értek,volt -e joga a prahovai bizottságnak az eredmény megváltoztatásához ?Ez nem csalás-részre hajlás ,korupció ?Nem lehet fellebezni? Íratlan szabály hogy vezetői állásokat csak a többségi nemzet töltheti be ....
1.
mal
2017.01.09., hétfő [07:16]
Ilyen orszagban elunk...ilyen es hasonlokat latunk nap mint nap. Korrupt es felelotlen a vezetes.
Hozzászólások5