Puskás is megmondta: kis pénz, kis foci

Puskás is megmondta: kis pénz, kis foci

• Infografika: Csáki Ferenc

Sok vagy kevés évi 700 ezer euró, vagyis 3,45 millió lej egy másodosztályú labdarúgócsapat számára egy teljes idényre? Kérdés az, hogy ennyi pénzből milyen eredményeket akar elérni az adott klub. Sok jóra ugyanis nem nagyon számíthat. Szubjektív elemzés következik.

Kozán István

2023. április 21., 08:042023. április 21., 08:04

Az elmúlt hetekben több cikkben is érintettük a csíkszeredai sporttámogatások kérdését: egy alkalommal a csíkszeredai önkormányzat profi sportra fordított támogatásának egy részletét elemeztük ki Korodi Attila polgármesterrel, egy másik cikkünkben pedig Szondy Zoltánnal, az FK Csíkszereda labdarúgóklub elnökével jártuk körbe az FK másodosztályú alakulatának idei büdzséjét.

korábban írtuk

A város jobb gazdája lenne a műjégpályának
A város jobb gazdája lenne a műjégpályának

Habár könnyedén „átment” az önkormányzaton a sportminisztérium tulajdonát képező csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpálya, a szomszédos gyorskorcsolyapálya és a kiegészítő felületek átvételéről szóló határozattervezet, a komplexum jövője sok kérdést tartogat.

Korodi érdeklődésünkre akkor azt mondta, hogy a csíkszeredai önkormányzat az elmúlt három évben a Csíkszeredai Sportklub hokicsapatnak sporttevékenységre 0,9-0,9 millió, illetve 1,5 millió lejt biztosított. Az elmúlt három esztendőben ugyanilyen nagyságú összegeket kapott az FK Csíkszereda is a csíkszeredai önkormányzattól.

Idézet
Ezek a brüsszeli jóváhagyású kovidos állami segélyek voltak. Jövőre azonban ez a típusú jogi lehetőségünk el is fogy, ebből kifolyólag keressük az újabb jogi eszközöket arra, hogy a csíkszeredai profi sportot tovább tudjuk támogatni

– jegyezte meg a polgármester.

korábban írtuk

Országszinten egyedülálló támogatást kap a Csíkszeredai Sportklub és az FK Csíkszereda a várostól
Országszinten egyedülálló támogatást kap a Csíkszeredai Sportklub és az FK Csíkszereda a várostól

Aláírta Csíkszereda polgármestere és alpolgármestere azokat a támogatási szerződéseket a két jelentősebb csíkszeredai sportklubbal, amelyek az Európai Bizottsági jóváhagyással támogathatók a járványhelyzet miatti bevételkiesések orvoslására.

Szondy Zoltán is megerősítette egy nemrég készített interjúnkban Korodi számait. „A csíkszeredai önkormányzat ígért nekünk idénre 300 ezer eurót, amit az idény végéig valószínűleg ide fog adni (egy részét már átutalta). Emellett a klubvezetés (gyakorlatilag én), a kapcsolatrendszerünkön keresztül behoztunk 400 ezer eurót. Ez tehát összesen 700 ezer euró egy szezonra, amiből világosan látszik, hogy képtelenség játékost vásárolni” – fogalmazott Szondy Zoltán.

korábban írtuk

Szembeloccsant a valóság az FK Csíkszeredával
Szembeloccsant a valóság az FK Csíkszeredával

Nem köntörfalazott Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda elnöke, amikor a felnőttcsapatuk idei sikertelenségének okait firtattuk. Elkényelmesedett, jóllakott és túlfizetett társaságról van szó, akik elégedetlenek is a sorsukkal – sorolta a klubelnök.

Akik elérték a rájátszásos helyeket

Szondy szerint tehát „világosan látszik”, hogy 700 ezer euró mire is elegendő. Na, de mennyire kevés 700 ezer euró, azaz 3,45 millió lej egy idényre a labdarúgó másodosztályban? – tettük fel magunknak a kérdést. A válaszhoz rákerestünk a 2. Ligában szereplő néhány labdarúgóklub jóváhagyott költségvetésére.

A számokat amúgy azért nehéz mértani pontossággal kiszámolni és átlátni, mert Romániában – mint ahogy Európa legtöbb országában – a labdarúgó bajnokság egy őszi és egy tavaszi időszakból áll (egy hosszasabb téli szünettel), tehát „egyik évről átmegy a másikra”, az állami intézmények költségvetései azonban naptári évre szólnak. Ez igencsak megnehezítette az összeállításunkat, mégis abban reménykedünk, hogy így is kaphatnak legalább egy felületes képet olvasóink arról, hogy mennyibe kerül Romániában a másodosztályú foci.

A Bukaresti Steaua első helyen végzett a húszcsapatos bajnokság március közepén zárult alapszakaszában;

a fővárosi alakulat több millió euróból gazdálkodik – ennek jelentős része természetesen közpénz (többek között a hadsereg biztosítja), amit annak tudatában költenek el, hogy nincs feljutási joguk az első osztályba.

A piros-kékek közel 2 millió eurót (9,7 millió lejt) kaptak 2022-ben, ebből utánpótlás-nevelésre 3 millió lejt költöttek, a 2. ligás alakulatra pedig 6,65 millió lejt, azaz 1,36 millió eurót. Szponzoroktól és más forrásokból 2022-ben még 600 ezer euró folyt be a klub felnőtt csapatához. Az idei évre még nem nyilvánosak az összegek, ezért csak találgatni tudunk: a tavaly tavaszi számokból következtetve az idei tavaszi idényre is minden bizonnyal legalább 1 millió euró áll a hadsereg csapatának rendelkezésére. Összesen tehát legalább 3 millió euróból gazdálkodhatnak a 2022–23-as bajnokságban.

A bajnokság alapszakaszát a második helyen záró Jászvásári CSM Politehnica 2 millió eurót kapott Jászvásár Polgármesteri Hivatalától 2023-ra, ezen felül szponzori pénzek is rendelkezésre állnak – utóbbi összegekről azonban nem kaptunk megbízható adatokat, csak utalásokat.

Az önkormányzat egyébként megszabta, hogy a 2 millió euróból, azaz a közel 10 millió lejből nem törlesztheti a felhalmozott adósságait a klub;

ezért a moldvai nagyváros klubvezetésének, pontosabban Cornel Șfaițer klubelnöknek más forrásokból kellett kifizetnie a legsürgősebb, 250 ezer euróra duzzadt elmaradott számlát.

A jászvásári csapat tavaly hasonló összegből – közel 2 millió euróból – gazdálkodhatott. Így, ha csak az éppen zajló idényt vizsgáljuk, akkor feleznünk kell a számokat, de még így is 2 millió euró állt csak az önkormányzat részéről a moldvai gárda rendelkezésére. Hangsúlyozzuk, azért kell feleznünk a számokat, mert a 2023-ra odaítélt önkormányzati pénz egy részét az éppen zajló bajnokságra költhetik, a másik felét pedig az ősszel induló 2023-24-es idény első, tehát még a 2023-as naptári évre eső részére.

Az alapszakasz harmadik helyével a rájátszásba jutó Galaci Acél (Oțelul Galați) 2 millió euróból gazdálkodhat, a költségvetése felét a 220 ezres nagyváros önkormányzata, a másik felét pedig a Liberty acélgyár és más támogatók adták össze. Esetükben is fennáll a fentebb már vázolt helyzet: Galac helyi tanácsa 2022-ben és 2023-ban is 2,6–2,6 millió lejt szavazott meg a focicsapatnak.

A Dési Unirea a rájátszást jelentő negyedik helyen fejezte be márciusban az alapszakaszt,

a harmincezres erdélyi város csak a polgármesteri hivataltól 450 ezer eurót (2,2 millió lejt) kapott a 2023-as esztendőre; az azt megelőző naptári évre 405 ezer eurót (2 millió lejt) szavazott meg a dési önkormányzat.

Az Unirea egyéb bevételeiről nem kaptunk információkat. Az azonban nyilvánvaló, hogy a dési csapat a kivételes példája annak, hogy a focihoz nem elég csak a pénz, hanem szerencse is kell: viszonylag szerény pénzalapból és fiatal játékosokkal is sikerült rájátszásig jutniuk. Itt azonban fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a dési városházi támogatáson túl minden bizonnyal további néhány százezres szponzorpénz állhat a Kolozs megyei gárda rendelkezésére.

Elképesztően nagy büdzsét sikerült összekalapoznia a Bodzavásári FC-nek (FC Buzău); a rendelkezésre álló adatok szerint 2,5 millió euróból gazdálkodhatnak a havasalföldiek, a költségvetés 40%-át a polgármesteri hivatal, 40%-át a megyei tanács, 20%-át pedig a szponzorok „dobták össze”. A bodzavásáriak a felsőházba való bejutást biztosító 5. helyen fejezték be az alapszakaszt. Esetükben érdemes megfigyelni, hogy

nemcsak a megyeszékhely, hanem Buzău Megye Tanácsa is mélyen zsebbe nyúlt.

Az első osztályból történelme során tavaly nyáron először kieső Bukaresti Dinamo kezét nem engedték el a befektetők, illetve az állam. Utóbbi 1 millió euróval, előbbiek a DDB (Doar Dinamo București) programon keresztül további 1 millióval járultak hozzá a nagy múltú, 18 bajnoki címmel büszkélkedő alakulat 2. ligás szezonjához, abban reménykedve, hogy a farkasok már 2023-ban visszatérnek az első ligába. Ezen túl szponzori pénzek is érkeztek a piros-feketékhez, erről azonban nem kaptunk megbízható adatokat.

A rájátszásról lemaradó csapatok költségvetése

A rájátszásról lemaradó csapatok közül többnek is sikerült fellelnünk a költségvetését. Ezek közül kitűnik a Szeben megyei, 17 ezer lakosú Sellenberk nagyközség, amelynek csapata 1,5 millió euróból gazdálkodhat – ők az alapszakaszt a 14. helyen fejezték be.

A hetvenezres olténiai megyeszékhely, Slatina labdarúgócsapata, a CSM Slatina 2 millió euróból focizhat a 2022–23-as kiírásban; ebből az összegből az alapszakasz 10. helyéig jutottak.

A Bukaresttel gyakorlatilag összenőtt, ám önálló községként működő, 43 ezres Chiajna labdarúgócsapata, az elsőosztályt is megjárt Concordia 2 millió euróból költekezhet (ennek jelentős részét az önkormányzat biztosítja). Ám ez az összeg sem volt elegendő ahhoz, hogy elcsípjék a rájátszás hat helyének valamelyikét – az alapszakaszt a 8. helyen fejezték be.

A Brassói FC esetében a városi önkormányzat teremti elő a működési költségek legnagyobb részét. A Cenk alatti fociklub elnöke, Marin Mitran egy tavalyi nyilatkozata értelmében csapata 1,7 millió eurót kap Brassó helyi tanácsától; az összegből 300 ezer eurót az utánpótlás-nevelésre kell fordítania. Az elnök ugyanakkor úgy számolt, hogy további 600 ezer eurót támogatóktól fog összegyűjteni.

Érdekes a Bukaresti Metaloglobus kiscsapat esete, amelynek elegendő 500 ezer euró egy szezonra. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy viszonylag kevés pénzt kell költenie az infrastruktúrára: a műfüves borítású pályájának nincs éjszakai világítása, így sem a locsolás, sem pedig a villanyszámla nem okoz különösebb gondot. A fővárosi alakulat a 15. helyen zárta a bajnokság alapszakaszát.

Kimutatásunk nem teljes, mindemellett megjegyezzük: az interneten fellelt adatok nem tükrözik egy-egy gárda teljes éves költségvetését. Ugyanis minden alakulat esetében lehetnek olyan tételek – akár többszázezer eurós nagyságban –, amelyeket (nem közpénzről lévén szó) a klubok nem hoztak nyilvánosságra, az éves zárszámadásaikban azonban fellelhetők lesznek majd.

Mit mutatnak a számok?

A bemutatott számok alapján világosan látszik, hogy az euró százezrek – esetenként milliók – önmagukban még nem jelentenek rájátszást jelentő helyet. Az azonban kitűnik, hogy

az FK Csíkszereda évi 700 ezer eurós büdzséje a húszcsapatos másodosztályú bajnokság középmezőnyére elegendő.

A kiesés elkerüléséhez, tehát egy „izgalommentes” idényhez kell legalább 700–800 ezer euró, a felsőházhoz (az első hat hely valamelyikéhez) azonban már szükség van legalább 1,5–2 millió euróra. Vagy a csillagok szerencsés állására, jó példa erre a dési kiscsapat.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

További következtetést is levontunk az összeállításunk készítése közben: egyrészt azt, hogy

közpénzek felhasználása nélkül lehetetlen Romániában jelentős sporteredményeket elérni – a magán szektor ugyanis látványosan távol tartja magát az ilyen típusú pénzköltéstől.

Másrészt pedig azt, hogy mindaddig, amíg nincsenek leszabályozva, hogy milyen szempontok alapján lehet közpénzt fordítani profi sportra, addig fennáll a veszély a félreértelmezésekre – esetenként pedig akár a visszaélésekre.

A csapatok költségvetése szinte minden esetben nagyon esetlenül, kapkodva, vagyis számos külső tényező hatására áll össze. Ha ugyanis egy város vezetősége rajong a labdarúgásért (vagy bármilyen más profi sportért), akkor fel sem merül az, hogy az önkormányzat ne nyúlna mélyen a zsebébe ahhoz, közpénzből támogassa a település klubjait. Ha viszont a városvezetés „jó nyugodtan meg tud lenni sport nélkül”, akkor az adott város, bármennyire is dúskáljon a jólétben, a „habizsdőzsiből" nem nagyon ad a kluboknak – esetleg „odavet némi aprót".

Elég csak megnézni Jászvásár és Temesvár példáját: miközben a moldvai nagyváros már-már „szórja” a közpénzt focira, aközben az ugyancsak több százezres bánsági településen a két másodosztályú alakulatnak (a Ripensiának és a Politehnicának) jelentősebb közpénzek nélkül, kínlódva kell összekalapoznia annyi pénzt, hogy végigkínlódhassa a bajnokságot. Egyébként Jászvásár megyeszékhely (Iași) 2023-as éves költségvetése 2,2 milliárd lej, Temesváré pedig 2,35 milliárd lej. Az adatok elemzésekor az is szembetűnt, hogy a megyei tanácsok országszerte ódzkodnak pénzt pumpálni a profi sportba, ez alól csak Buzău Megye Tanácsa jelent üdítő kivételt.

Ebben a káoszban a közpénz elköltését minden minisztérium, önkormányzat, polgármester és megyeitanács-elnök másként értelmezi – ez a keszekusza helyzet abból adódhat, hogy Romániában tulajdonképpen nincs leszabályozva, hogy milyen formában lehet támogatni egy-egy profi sportegyesületet. Amíg ebben nem látnak tiszta képet a választott vezetők, addig továbbra is fenn fog állni az a furcsa helyzet, hogy miközben egy 30 ezres kisváros – mondjuk Dés – évi 2,2 millió lejt mer költeni a település focicsapatára, azalatt a tízszer nagyobb Temesvár elzárkózik attól, hogy jelentősebb összeggel finanszírozza a sportok királyát, a labdarúgást.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. április 20., csütörtök

Késsel fenyegette meg tanárát egy 15 éves diák

Őrizetbe vett a bákói rendőrség egy 15 éves fiút, miután a gyanú szerint az iskolája tornatermében késsel megfenyegetett egy tanárt.

Késsel fenyegette meg tanárát egy 15 éves diák
Késsel fenyegette meg tanárát egy 15 éves diák
2023. április 20., csütörtök

Késsel fenyegette meg tanárát egy 15 éves diák

2023. április 20., csütörtök

Ismét lehet pályázni digitális hulladékszigetekre

Újból pályázhatnak a városok digitális hulladékszigetekre, amelyeket kártyával vagy telefonos applikáció segítségével használhatják majd a lakosok. Minden háztartás egy elektronikus kártyát kap, ez nyitja a hulladéktárolót.

Ismét lehet pályázni digitális hulladékszigetekre
2023. április 20., csütörtök

Késve érkeznek és nagy értékűek az energiaszámlák – kiszolgáltatott helyzetben a fogyasztók

Késve érkező, több hónapot lefedő energiaszámlák, és az ebből következő kifizetési felszólítások miatt panaszkodnak sokan az energiaszolgáltatókra. Ezért az Országos Energetikai Szabályozó Hatósághoz fordultunk, hogy ilyen esetekben mit tehet a fogyasztó.

Késve érkeznek és nagy értékűek az energiaszámlák – kiszolgáltatott helyzetben a fogyasztók
2023. április 19., szerda

Húsz év után új vasúti szerelvényeket kap a CFR személyszállító részlege

A beszerzések közel húsz évig tartó szünetelése után idén új szerelvényeket kap a Román Vasúttársaság (CFR) személyszállító részlege – jelentette be szerdán Slatinán a szállításügyi miniszter.

Húsz év után új vasúti szerelvényeket kap a CFR személyszállító részlege
2023. április 19., szerda

Mintegy százezer szennyező autót vonnának ki a forgalomból a helyi roncsautó programmal

Indul az első országos finanszírozású, decentralizált helyi roncsautó program, amelyet az önkormányzatokkal közösen bonyolít le a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága a szaktárcán keresztül; az önkormányzatok március 21-től regisztrálhatnak.

Mintegy százezer szennyező autót vonnának ki a forgalomból a helyi roncsautó programmal
2023. április 18., kedd

Belügyi összesítés: 11 ezer hatósági bevetés, közel kétezer bevont jogosítvány a négynapos minivakáció alatt

A belügyminisztérium keddi tájékoztatása szerint a négynapos minivakációban a közrendvédelmi egységek több mint 11 200 bevetésen vettek részt – számol be az Agerpres.

Belügyi összesítés: 11 ezer hatósági bevetés, közel kétezer bevont jogosítvány a négynapos minivakáció alatt
2023. április 18., kedd

Ennyi volt, véget ér a tavaszi vakáció szerdán

Szerdán véget ér a húsvéti vakáció, folytatódik a tanítás az iskolákban – emlékeztet az Agerpres.

Ennyi volt, véget ér a tavaszi vakáció szerdán
2023. április 17., hétfő

Ennyiszer volt szükség a hatóságiak közbelépésére a hétvégén

Az elmúlt nap során 4016-szor volt szükség a rendőrök és csendőrök közbelépésére – közölte hétfőn a belügyminisztérium. 2578 esetben a közbiztonság és a közrend védelmében volt szükség a beavatkozásukra, 1438 esetben vészhelyzet miatt riasztották őket.

Ennyiszer volt szükség a hatóságiak közbelépésére a hétvégén
2023. április 17., hétfő

Szerdáig biztosan velünk marad a borús, esős idő

Szerdáig meghosszabbította az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az esőzésekre vonatkozó figyelmeztetést.

Szerdáig biztosan velünk marad a borús, esős idő
2023. április 16., vasárnap

Újdonság, legalábbis nálunk: egészségügyi piercing

A keleti orvoslásra és az alternatív gyógymódokra, megoldásokra nyitottak számára is újszerűen hangzik az egészségügyi piercing fogalma, hiszen a Nyugat-Európában is mindössze néhány évtizede alkalmazott eljárás felénk még gyerekcipőben jár.

Újdonság, legalábbis nálunk: egészségügyi piercing
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM