A város jobb gazdája lenne a műjégpályának

A város jobb gazdája lenne a műjégpályának

Fotó: Pinti Attila

Habár könnyedén „átment” az önkormányzaton a sportminisztérium tulajdonát képező csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpálya, a szomszédos gyorskorcsolyapálya és a kiegészítő felületek átvételéről szóló határozattervezet, a sportkomplexum jövője sok kérdést tartogat.

Kozán István

2023. április 13., 08:052023. április 13., 08:05

  • Ha így is, úgy is kormánytámogatásra van szükség az igencsak lerobbant állapotú csíkszeredai sportkomplexum felújítására, ráadásul a sportminiszter mellett a fejlesztési miniszter és a miniszterelnök-helyettes is RMDSZ-es (Novák Károly Eduárd, Cseke Attila és Kelemen Hunor), akkor miért kell átvegye a város? Vagyis ezt az óriási terhet miért akarja magára vállalni a csíkszeredai önkormányzat?

  • Amennyiben megtörténik az átadás-átvétel, mi történik abban az esetben, ha időközben az RMDSZ már nem lesz kormányon, az Országos Beruházási Ügynökség (CNI) pedig nem lát majd fantáziát abban, hogy egy ilyen székelyföldi létesítménybe több tízmillió lejt fektessen? Akkor a város nyakán marad egy fenntarthatatlan sportbázis?

  • Egyáltalán megbírja majd az önkormányzat a jégpálya fenntartási költségeit?

Mivel meglátásunk szerint ezekre a kérdésekre Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere tudhatja a választ, ezért őt kérdeztük.

korábban írtuk

Csíkszeredának a téli olimpiai sportok központjává kell válnia
Csíkszeredának a téli olimpiai sportok központjává kell válnia

Átvenné a város a Vákár Lajos Műjégpályát és a Csíkszeredai Sportklubhoz tartozó többi infrastruktúrát a sportminisztériumtól – többek között erről döntöttek a csíkszeredai önkormányzati képviselők soros pénteki ülésén.

A kiindulópont

A kiindulópontunk: a csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpálya országos érdekeltségű létesítmény, ezért annak felújítása az állam feladata. Ezzel szemben a csíkszeredai önkormányzat magára vállalta ezt a tehet. Miért? – kérdeztük Korodi Attilától.

„Pont azért, amiért az észak-déli elkerülőutunkat is megtervezzük. Olyan specifikus sporthoz kötődik ez a jégkomplexum, aminek a megértése bukaresti fejjel nehezen működik. Számunkra egyértelmű:

Idézet
ahhoz, hogy mi a következő sok tíz évre egy megfelelő komplexumot építsünk, amit előzetesen becsületesen megtervezünk, nos, azt nem bukaresti távvezérléssel kell elvégezni.

Ugyanakkor azt is látjuk, hogy habár a minisztériumból jön az évenkénti finanszírozás az ingatlan működtetésére, azért azt is tapasztaljuk, hogy jelenleg hogyan működik a jégcsarnok. Biztos vagyok benne, hogy egy erre szakosodott csapat többet tud kihozni, mint amit most el lehet végezni. Ahogy teszi a Csíki Csobbanó és az Erőss Zsolt Aréna esetében a Csíki Sport és Rekreatív Kft. Az átvétel ugyanakkor nem érinti a Sportklub felügyeletét, esetünkben kifejezetten az infrastruktúráról van szó” – nyilatkozta Csíkszereda polgármestere.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Az RMDSZ kormányzati szerepe kapcsán megjegyezte: Bukarestben a politika „egy ingadozó műfaj”, egyszer ott van a magyar közösség képviselete, máskor azonban nincs. „Ha viszont egy helyi önkormányzat jól előkészít egy országos érdekeltségű projektet, akkor az így vagy úgy, de mindig kap kormányzati támogatást. Azt is tudni kell, hogy az új országos sportstratégiában a csíki komplexum a téli sportok országos referencia-központjaként szerepel. Tehát nem függhet kormányzati szerepvállalástól”.

Miért a város, és nem a sportminisztérium?

Beszéljünk számokról is – kértük Korodi Attilát.

Idézet
A jégpálya működtetése évi 2,4-2,7 millió lejébe kerül a sportminisztériumnak – ebben benne van az energiaszámláktól az alkalmazottakig minden; e mellett a szaktárca még évi 2 millió lejjel támogatja a sporttevékenységet, beleértve a Sportklubhoz tartozó számos szakosztályt. A csíkszeredai műjégpályán most irdatlan pénzt emészt fel a világítás; ha a mostani égőket ledes világításra cserélnénk, záros határidőn belül meg is térülne a befektetett összeg. Azt tényleg ki kell mondani, hogy ha nem lépünk közbe, ez az épületegyüttes még jobban le fog robbanni. Nem kérdés, hogy lesznek nehézségek

– ismerte el a polgármester, majd áttért az átvételi folyamat bonyolult lépéseire.

„Miután átvettük a létesítményt, megkeressük az Országos Beruházási Ügynökséget (CNI) egy kész tervvel. A Vákár Lajos Műjégpályát úgy átépíteni, hogy ne maradjon meg annak a hangulata, bűn és vétek. Ez azt jelenti, hogy vannak benne olyan építészeti elemek, amelyeket meg kell tartani, közben pedig a létesítmény belső felét úgy kell átépíteni, hogy a jelenleginél nagyobb nézőtér legyen. És bármilyen jó szándékkal vinné ezt a projektet a jelenlegi sportminiszter, Novák Károly Eduárd, mindenki mandátuma egyszer véget ér, ha viszont van egy közösségi kontroll, az teljesen más. Ez egyébként egy olyan léptékű projekt, amit külső erőforrás nélkül képtelenség megcsinálni. De itt kell hozzátenni: a sportminisztériumnak sincs erőforrása, a minisztérium is a CNI-nél kötne ki. Ettől kezdve nem mindegy, hogy mi vagy a sportminisztérium készíti elő a terveket. Az azonban fontos, hogy az országos sportstratégiának köszönhetően egy országos érdekeltségű téli központként szerepel” – húzta alá Korodi, némiképp választ adva cikkünk elején felvetett egyik kérdésünkre:

az országos sportstratégia olyan esetre is védelmet nyújt(hat) egy ilyen beruházásra, ha az RMDSZ nem lenne kormányon.

Beszéljünk az átvételi folyamatról

„Több mint egy évvel ezelőtt jelentettük be az átvételi szándékunkat. Utána nyakunkba szakadt az energiaválság, ezért »felhúztuk a kézifékeket«, mivel nem láttuk, hogy ez merre alakul. Most azonban már merünk lépni.

Idézet
Az önkormányzati szándék kinyilvánítása után az átvétel következő lépése: a sportminisztériumnak elő kell készítenie egy kormányhatározatot, utána a többi minisztériumnak ellenjegyeznie kell a kormányhatározatot, majd pedig kormányülésen döntenek arról, hogy ez az ingatlankomplexum a minisztériumtól átkerül Csíkszereda városának tulajdonába.

Az országos sportvagyon átvétele nem lenne egyedi eset: ugyanez volt a folyamat a sepsiszentgyörgyi régi sportbázisnál is” – emlékeztetett.

Galéria

Fotó: Gábos Albin

Ahogy megtörténik az átvétel, a következő lépés az lesz, hogy „kiírjuk a közbeszerzést a felújítás megvalósíthatósági tanulmányára. Nem lesz könnyű történet, mert Romániában ebben a műfajban semmilyen tapasztalat nincs. Mi most nem 2030-nak építjük a jégcsarnokot, hanem 2050-nek. A jelenlegit még úgy ahogy fenn lehet tartani, de a továbblépéshez már nem elegendő”.

Mit fog tapasztalni a csíkszeredai adófizető?

Ha ez az átvételi folyamat idén lezárul, a következő évek csíkszeredai költségvetését mennyivel fogja megterhelni a megkapott komplexum? – kérdeztük.

„Biztos, hogy legalább évi 2,4-2,7 millió lejjel. Mi azzal számolunk, hogy a városban van egy erősödő gazdaság: a bevételeink is nőnek emiatt, főleg a fizetések után az államnak befizetett adókból van egy növekedésünk. Azt is figyelembe kell venni, hogy a minisztérium a felszabaduló 2,4-2,7 millió lejéből (amit most a létesítmény fenntartására költ) a tervek szerint a jelenlegi 2 millió lej mellé még ad 2 milliót a Sportklubnak sporttevékenységre, és akkor már 4 millió lejből tud működni a Sportklub.”

A polgármester tehát derűlátóan úgy számol, hogy

lehetőség nyílhat arra, hogy az infrastruktúra fenntartására fordított sportminisztériumi keret jelentős részét átcsoportosítja a klubtevékenység finanszírozására, így a városnak már nem kell a Sportklubot mint csapatot támogatnia, hanem csak az infrastruktúrát kell működtetnie.

Felvetésünket számokkal is alátámasztja az elöljáró: idén a Sportklubnak sporttevékenységre 1,5 millió lejt biztosít a csíkszeredai önkormányzat, tavaly 0,9 milliót, tavalyelőtt ugyancsak 0,9 milliót adott – ezek a brüsszeli jóváhagyású kovidos állami segélyek voltak. „Jövőre azonban ez a típusú jogi lehetőségünk el is fogy, ebből kifolyólag keressük az újabb jogi eszközöket, hogy a profi sportot tudjuk támogatni. A Sportklub esetében tényleg az lenne az egészséges, ha a szaktárcától, vagyis a sportminisztériumtól nagyobb finanszírozást kap a sportszervezésre; az ingatlan költségeit pedig átvállalja Csíkszereda” – vélekedett.

Megbírja a csíkszeredai költségvetés?

Kétségtelen, hogy nagy fába vágja fejszéjét Csíkszereda városvezetése – elég csak arra emlékeztetnünk magunkat, hogy az előző városvezetés, élén Ráduly Róbert Kálmánnal már tíz évvel ezelőtt azt mérlegelte, hogy mit jelentene, ha a minisztérium helyett a város működtetné a fél évszázada épített Vákár Lajos Műjégpályát.

„A városháza működési költségvetése nagyobb, mint mondjuk három évvel ezelőtt. Mindez azért, mert engedtük, hogy aki szeretne, az bontakozzon ki – ez pedig többletköltséggel jár. A beruházásaink összege is nagyon megnőtt, ám látni kell, hogy minden város ezzel küszködik most. Kétségtelenül beszélnünk kell arról, hogy

Idézet
Csíkszereda költségvetése véges, a várost működtetni pedig nem egy olcsó történet.

Esetünkben a működési költségek jelentősen nagyobb arányt képeznek az évi költségvetésből, mint egy nagyobb lélekszámú városban, ahol ugyanazokat az létesítményeket, intézményeket egy jóval nagyobb közösségnek kell eltartania: tehát adón keresztül a nagyobb lélekszámú települések többet termelnek a városházi működtetésre, mint egy kisvárosban. Magyarán: minél több fizetett állás van egy városban, annál több személyijövedelem-adó termelődik, így több is marad a városban. Az azonban jó hír, hogy ha nem jön egy gazdasági válság, akkor Csíkszereda gazdasági életében van egy olyan kiszámíthatóság, amire alapozni tudunk” – zárta Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere.

Immáron tíz éve téma, hogy mi legyen az értékes csíkszeredai sportlétesítményekkel. Ráduly Róbert Kálmán korábbi csíkszeredai polgármester 2019-ben a következőképpen nyilatkozott: „Több éve eldöntötte a város, hogy szeretné saját tulajdonába venni azt a Csíkszeredai Sportklub ügykezelésében levő sportbázist, amelyhez hozzátartozik a Vákár Lajos Műjégpálya hűtőházastól, a sportszálló, a gyorskorcsolyapálya, a hargitafürdői biatlonpálya és egy rég nem létező sutai menedékház, amely az egykori síugrósáncot szolgálta ki”. Mint már említettük, a csíkszeredai átvételhez hasonlóra már volt példa a sepsiszentgyörgyi sportbázisok esetében is – 2018-ban a sportminisztériumtól a sepsiszentgyörgyi önkormányzat tulajdonába került a Szabó Kati Sportcsarnok, a sportszálló és több mint négy hektár terület.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. február 16., péntek

Két holttest találtak egy marosvásárhelyi lakásban

A marosvásárhelyi Kárpátok sétánya lakótelep egyik lakásában talált két holttesthez riasztották péntek délután a rendőröket.

Két holttest találtak egy marosvásárhelyi lakásban
2024. február 16., péntek

Holttestet találtak a Poklos-patakban

A marosvásárhelyi Poklos-patakhoz riasztották pénteken este a rendőrséget és a mentőegységeket.

Holttestet találtak a Poklos-patakban
Holttestet találtak a Poklos-patakban
2024. február 16., péntek

Holttestet találtak a Poklos-patakban

2024. február 16., péntek

Még hideg van a forrásvízhez Csíkszeredában

Fagyásveszély miatt zárva tart télen a csíkszeredai központi parkban kialakított forrásház, így a városlakóknak tavaszig várniuk kell, hogy végre, több mint tíz év után, megkóstolhassák a forrásvizet.

Még hideg van a forrásvízhez Csíkszeredában
2024. február 16., péntek

A Csíki Játékszín jövő heti programajánlója

Három előadásra is várja jövő héten a nézőket a Csíki Játékszín.

A Csíki Játékszín jövő heti programajánlója
2024. február 16., péntek

Bővítik a villanyhálózatot a székelyudvarhelyi Csalókán

Harminc háztartásra terjesztik ki a villanyhálózatot a székelyudvarhelyi Csalóka zónában – a megvalósítást fele-fele arányban fizeti az önkormányzat, illetve a szolgáltató.

Bővítik a villanyhálózatot a székelyudvarhelyi Csalókán
2024. február 16., péntek

Ennyi pénzből gazdálkodnak idén Kovászna megye üdülővárosában

Kovászna város önkormányzata idén csaknem 77 millió lejnyi költségvetési bevételre számít, ennek több mint felét a város fejlesztésére, korszerűsítésére fordítanák.

Ennyi pénzből gazdálkodnak idén Kovászna megye üdülővárosában
2024. február 16., péntek

Mikor kapja meg a lemondásokkal előteremtett anyagi segítséget a székelyudvarhelyi gimnázium?

Összesen 1,2 millió lejnyi kormánypénz érkezett a székelyudvarhelyi városkasszába tavaly a Hargita megyei önkormányzatok összefogásának köszönhetően. A pénz azonban mindmáig nem jutott el az iskolához.

Mikor kapja meg a lemondásokkal előteremtett anyagi segítséget a székelyudvarhelyi gimnázium?
2024. február 16., péntek

Giga-adatbázissal és új attrakciókkal lendítenék fel Háromszék turizmusát

Szép szóval igyekszik meggyőzni a turisztikai ágazatban engedélyek nélkül működőket a kifehéredés szükségességéről László Endre, a Kovászna Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Klaszter (TDMK) vezetője.

Giga-adatbázissal és új attrakciókkal lendítenék fel Háromszék turizmusát
2024. február 16., péntek

Néhány börtönt a városon kívülre kell költöztetni, köztük a marosvásárhelyit is

A kormány pénteken memorandumot fogadott el bizonyos börtönök áthelyezésére a városokon kívüli területekre – tájékoztatott az igazságügyi minisztérium.

Néhány börtönt a városon kívülre kell költöztetni, köztük a marosvásárhelyit is
2024. február 16., péntek

Igencsak „belemásztak” az előterjesztett büdzsétervezetbe az udvarhelyi tanácsosok

Hosszas huzavona után elfogadta a helyi önkormányzat Székelyudvarhely 170,7 millió lejes költségvetését pénteken, egy soron kívüli ülésen. Mindenki egyetértett abban, hogy nehéz helyzetben van a város.

Igencsak „belemásztak” az előterjesztett büdzsétervezetbe az udvarhelyi tanácsosok
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM