Sportos decentralizáció

Sportos decentralizáció

Fotó: Kristó Róbert

A Vákár Lajos Műjégpálya mellett többek között a gyorskorcsolyapályát, a szabadtéri hokipályát, a jégpálya melletti kis hotelt és a hargitafürdői biatlonpályát is megkapja Csíkszereda Önkormányzata a kormány által felelősségvállalással elfogadott decentralizációs törvénynek köszönhetően. Sőt a csak papíron létező, de már összeomlott és ellopott sutai menedékház is a városhoz fog kerülni.

Kozán István

2013. november 21., 09:442013. november 21., 09:44

2013. november 22., 11:402013. november 22., 11:40

A kormány által felelősségvállalással kedden elfogadott decentralizációs törvénynek köszönhetően a Csíkszeredai Sportklub jövő évtől Csíkszereda Önkormányzata alintézményeként fog működni, akárcsak most a Csíki Játékszín vagy például a Csíki Székely Múzeum.

Amikor a tervezet hetekkel ezelőtt nyilvánosságra került, a listán a Csíkszeredai Sportklub összes vagyona szerepelt. Amire a kormány a végső változatot beiktatta a parlamentbe, a listán csak egyetlen ingatlan maradt. A hétvégén azzal foglalkoztam, hogy háttéranyagot készítettem, bizonyítva: a csíkszeredai jégpálya nem tud működni a környező létesítmények nélkül, lévén, hogy az infrastruktúra össze van kötve” – számolt be Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere arról a munkáról, aminek következtében „végül nagy nehezen, az RMDSZ elnökén keresztül a miniszterelnökig eljutva” elérték, hogy a Sportklubot teljes vagyonával Csíkszereda Önkormányzatának adják.

Közös jószág ez a vagyon”

Fontos volt egyben tartani, mert közös jószág ez a vagyon” – érvelt Ráduly. Januártól Csíkszereda vagyonát fogja képezni a Vákár Lajos Műjégpálya, a hargitafürdői biatlonpálya, a gyorskorcsolyapálya, a szabadtéri hokipálya, a jégpálya melletti kis hotel és a gyakorlatilag már nem létező sutai menedékház. A hargitafürdői biatlonpálya a csicsói közbortokosság területén van, arra évekkel ezelőtt 25 éves bérleti szerződést kötött a Sportklub és a közbirtokosság. „Ezt a létesítményt a sífutó és biatlon szakszövetség szerette volna megkaparintani” – mondta az elöljáró. Megkapják tehát a gyorskorcsolyapályát is, amivel „legalább öt éve tökölődik a minisztérium és a Sportklub, hogy műjegesítse; rengeteg pénzt elköltöttek, de még oda se jutottak, hogy a műszaki próbát megejtsék”. Ráduly szerint a hokipályával együtt elég sok elvarratlan szálat, problémát és gyanú által beárnyékolt beruházást kell magukra vegyenek.

A létesítmények fenntartásáról

Az anyagban, amelyért a kormány felelősséget vállalt, az szerepel, hogy a Csíkszeredai Sportklub jövőre 2 millió 51 ezer lejt kap, amiből 635 ezer bérköltség, 635 ezer működési költség, 781 ezer sporttevékenységre nyújtott költségvetési támogatás. Ez sajnos kevesebb annál az összegnél, amelyet a Sportklub az elmúlt években kapott, akkor 2,3 milliónál többet kapott évente, jövőben ez mintegy háromszázezerrel kevesebb lesz, de még így sem hatszázezerrel, ahogy az eredeti szövegben volt. A sportiskolák esetében próbálkoztam javíttatni az összegeken, de úgy néz ki, hogy a decentralizációval a sportiskola a forrásai egyharmadát elveszíti.”

Jobb lesz így?

„Kérdés, hogy jobb lesz-e vagy sem a csíkszeredai sportnak ez a változás. Vagyis az a fejlemény, hogy immáron az uszoda mellett számos sportlétesítmény, illetve három klub, a VSK, a Sportklub és a sportiskola is egy közös irányítás alá fog kerülni” – jegyezte meg az elöljáró, aki szerint öt év múlva lesz értelme értékelni.

A polgármester bizakodó a tekintetben, hogy néhány változtatással eredményeket lehet elérni. „A jégpálya trafóállomásának saját trafóállomásra cserélésével évi kétszázezret lehet spórolni. Ugyanakkor valószínű, hogy a létesítményeket is lehet hatékonyabban működtetni. A jégpályán például nem annyira intenzív a program, mint az uszodában, ahol mindössze tizenkét személy dolgozik. Azon is el kell gondolkodnunk, hogy a sportiskolának és a Sportklubnak is van hasonló korosztályú cselgáncscsapata. Közösen egy asztalhoz leülve arra kell törekedni, hogy vagy az eredmények legyenek jobbak, vagy a kiadás legyen jóval kisebb összegű. Ebben a rendszerben van tartalék.” Ráduly hozzátette, ezentúl a szülőknek is sokkal nagyobb kell legyen a felelősségük. „Az már nem bolt, hogy a város pénzén ingyen hokizik a gyerek, majd a szülők szó nélkül más klubhoz viszik, anélkül, hogy legalább megköszönnék az addigi munkát. Ezentúl vagy szerződést kötnek a szülők a klubokkal, vagy a szülőknek kell fedezniük a kiadásokat, felszereléseket, edzők bérét. Csíkszereda sokat tett és legalább ennyit fog tenni továbbra is a sportért.”

A polgármester a decentralizáció kapcsán annyit még hozzátett, hogy ha a rendőrség is hozzájuk került volna, feleannyi emberrel háromszor olyan hatékonyan jelen lennének a közösségben, mint most. „A rendet, fegyelmet és polgári nevelést sokkal hangsúlyosabban meg tudnánk jeleníteni. Nem üldögélnénk az épületben.”

Általános tudnivalók, röviden

Megyei szinten sokkal jelentősebb a hatáskör-átruházás, a decentralizáció nagy nyertese a megyei önkormányzat, olyan intézményeket kaptak meg, amelyek jelentős közigazgatási szerepet töltenek be. A tervezet értelmében létrehozzák a megyei mezőgazdasági igazgatóságokat, amelyek a megyei önkormányzatok alárendeltségébe fognak tartozni. Ugyancsak ilyen besorolás vár a megyei művelődési igazgatóságokra és a környezetvédelmi ügynökségekre is – az utóbbiak azonban önálló jogi személyiséggel működnek majd. A népegészségügyi igazgatóságok is átkerülnek, csakhogy az ellenőrzési és felügyeleti tevékenység, valamint a laborok nélkül. A tanulók házai, valamint a sportiskolák az oktatási minisztérium szakmai irányítása alatt maradnak, de a finanszírozás, valamint az ingatlanállomány átkerül a helyi, illetve a megyei önkormányzatokhoz. A tanulók házait a megyei tanácsok, a sportiskolákat a helyi önkormányzatok kapják meg. Az említett intézmények működési szabályzatát a megyei tanácsok dolgozzák ki, onnantól kezdve a vezetők kinevezése is az övék. A finanszírozás, jobban mondva a működési költségek terhei is érkeznek az intézményekkel együtt, a tervezet szerint a kellő forrásokat is átirányítják a központi költségvetésből. Ugyanakkor nyitva maradt az út a központi finanszírozásnak is, magyarán a kormány bármikor kiutalhat valamire valamennyit – ez a rész kellőképpen homályos. A decentralizációra vonatkozó törvény életbe lépését követő 15 napon belül az érintett minisztériumok és központi közigazgatási hatóságok kidolgozzák az átadások-átvételek tervezetét mind a személyzettel, mind a vagyoni eszközökkel kapcsolatosan. A törvény életbe lépését követő 30 napon belül az illetékes minisztériumok és hatóságok kiadják az alkalmazási módszertant. 60 napon belül megtörténnek az átadások és átvételek.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. március 04., szombat

Moldva csodálatos világának gyűjtője

Több mint negyven éven keresztül Moldvában töltötte nyári szabadságait, vissza-visszatért Magyarországról csángó barátaihoz, szokásvilágukat kutatta, a lelkükig ért el. A számos díjjal elismert néprajzkutató tíz éve Gyimesközéplokot választotta otthonául.

Moldva csodálatos világának gyűjtője
Moldva csodálatos világának gyűjtője
2023. március 04., szombat

Moldva csodálatos világának gyűjtője

2023. február 26., vasárnap

Egy elfeledett hős: Gál Sándor

Az 1848-as forradalom és szabadságharc kiemelkedő alakjaként Gál Sándor nevét szokás emlegetni. Szülőfaluja, a csíkszentgyörgyi közösség az elmúlt években több előrelépést is tett emlékének és munkásságánk megőrzésében.

Egy elfeledett hős: Gál Sándor
Egy elfeledett hős: Gál Sándor
2023. február 26., vasárnap

Egy elfeledett hős: Gál Sándor

2023. február 20., hétfő

Rég nem „egy dátumról” van szó

A ballagás dátuma körül kialakult helyzet ugyanis nem a betegség maga, hanem egy kitüremkedő szimptómája egy komplex folyamatnak – állítja a szerkesztőségünknek eljuttatott véleménycikkében a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium egykori diákja.

Rég nem „egy dátumról” van szó
Rég nem „egy dátumról” van szó
2023. február 20., hétfő

Rég nem „egy dátumról” van szó

2023. február 04., szombat

Tovább fagyoskodhatnak az utasok a kiüresített ideiglenes buszállomás helyén

Két hete, hogy kénytelenek voltak felfüggeszteni a csíkszeredai ideiglenes távolsági buszállomás működését egy bírósági ítélet nyomán, akkor elszállították az információs irodaként, és váróteremként működő konténereket.

Tovább fagyoskodhatnak az utasok a kiüresített ideiglenes buszállomás helyén
2023. január 26., csütörtök

Szakmai előadások az öreg és kihalt fákban rejlő lehetőségekről

Az öreg, kihalt fákban is megannyi lehetőség rejlik még – erre hívja fel a figyelmet a Projekt Bag Egyesület és a Sapientia EMTE csíkszeredai karának eseménye, amelyet hétfőn tartanak Csíkszeredában.

Szakmai előadások az öreg és kihalt fákban rejlő lehetőségekről
2023. január 17., kedd

Teherautó csúszott le az útról Gyimesközéploknál

Megcsúszott és lesodródott az úttestről egy Kománfalva és Csíkszereda útvonalon közlekedő pótkocsis teherautó kedden Gyimesközéplokon, a 12A jelzésű országúton – tájékoztat a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya.

Teherautó csúszott le az útról Gyimesközéploknál
2023. január 13., péntek

A buszsofőrök voltak a rendőrök célkeresztjében

Átfogó közúti ellenőrzést végeztek Hargita megyében a rendőrök pénteken, ezúttal a tömegközlekedési járművek voltak az akció célkeresztjében. Kimagasló kihágást nem tapasztaltak.

A buszsofőrök voltak a rendőrök célkeresztjében
2023. január 11., szerda

Nem rossz: adókból 22,6 millió folyt be tavaly a csíkszeredai városkasszába

A csíkszeredai városkasszába tavaly összesen 22,6 millió lej folyt be a helyi adókból és illetékekből. A több mint 54 ezer befizetés java része, hozzávetőleg 37 ezer ügylet készpénzben történt.

Nem rossz: adókból 22,6 millió folyt be tavaly a csíkszeredai városkasszába
2023. január 11., szerda

Filmet és előadást is bemutat a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

Egy turnéfilmmel és egy előadással készül a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes január folyamán: először az együttes dubaji világkiállításon készített Sivatagi álom című filmje lesz megtekinthető.

Filmet és előadást is bemutat a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes
2023. január 10., kedd

Frissítik Csíkszereda általános városrendezési tervét, várják a lakók észrevételeit

Készülnek Csíkszereda általános városrendezési tervének (PUG) frissítésére, amelyhez január 30-ig várják a lakók javaslatait – ez az első lépés a témában zajló közvita során. A város nemsokára kiírja a közbeszerzést a dokumentáció naprakésszé tételére.

Frissítik Csíkszereda általános városrendezési tervét, várják a lakók észrevételeit
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!