HIRDETÉS

Márton Áron püspökről emlékeznek meg Rómában

MTI 2016. október 06., 19:12

Koncerttel, kiállítással és könyvbemutatóval emlékeznek meg Márton Áron erdélyi püspökről Rómában csütörtök este a Márton Áron Emlékév Programbizottsága és a magyar szentszéki nagykövetség szervezésében.

Fotó: Gecse Noémi

A Márton Áron születésének százhuszadik évfordulójára meghirdetett 2016-os emlékév nemzetközi programsorozatának újabb állomását képviseli a római fővárosban rendezett emlékest.  

Róma belvárosának egyik templomában a kolozsvári Szent Cecilia kórus lép fel. A kórus a kolozsvári Szent Mihály templomból érkezett, ahol Márton Áron püspökké való kinevezése előtt szolgált. A koncertet a Márton Áron, a közösség szolgálatában című kiállítás követi, amelyet Gaal Gergely, a – miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságához tartozó – Márton Áron Emlékév Programbizottsága elnöke nyit meg.

Virt László az erdélyi püspökről idén olaszul is megjelent életrajzi könyvét az erdélyi Kovács Gergely pápai prelátus, a vatikáni Kultúra Pápai Tanácsa irodavezetője mutatja be, aki Márton Áron boldoggá avatási ügyének posztulátora, vagyis az egyházi eljárás „ügyvédje”.

A gyulafehérvári római katolikus főegyházmegyét 1939 és 1980 között vezető Márton Áron püspök a 20. századi erdélyi magyar közélet egyik legkiemelkedőbb alakjaként ismert. 1944-ben felemelte szavát a zsidók deportálása ellen, 1999-ben a jeruzsálemi Jad Vasem intézet a Világ Igaza címet adományozta neki. A román hatóságok 1951-ben életfogytiglani börtönre ítélték, 1955-ig volt börtönben, majd 1967-ig a gyulafehérvári érseki palota „rabja” volt, amelyet nem hagyhatott el. Az 1980-ban elhunyt püspök boldoggá avatási eljárása 1994-ben indult.

Testét idén augusztusban exhumálták a gyulafehérvári székesegyház altemplomában, majd szeptemberben a székesegyház egyik mellékkápolnájában elhelyezett kőszarkofágban újratemették.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS