Belföld
Külföld

Liviu Dragnea lett a PSD új elnöke

Hírösszefoglaló 2015. október 12., 16:10 utolsó módosítás: 2015. október 12., 23:56

Nem született meglepetés a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) belső választásán vasárnap: Liviu Dragnea eddigi ügyvezető elnököt elsöprő többséggel választották meg a párt elnökévé.

Ez már csak azért sem volt kérdéses, mivel Dragnea volt az egyedüli jelölt a pártelnöki tisztségre azt követően, hogy két másik jelöltet formai okok miatt kizártak a megmérettetésből. Így a szavazólapokon az a kérdés szerepelt, hogy a választók szeretnék-e Dragneát a PSD élén, vagy sem. A szavazók mintegy 96-97 százaléka voksolt arra, hogy Dragnea legyen az új pártelnök.

A rendhagyó voksoláson – az elnök személyéről nem a kongresszus döntött, hanem a teljes párttagságot megszavaztatták – az 535 699 párttagból 435 172-en adták le voksukat, ami 81,23 százalékos részvételi arányt jelent. A legnagyobb részvételt Olt, Ialomița és Teleorman megyében mérték – ez a dél-romániai vidék hagyományosan a PSD bástyája, maga Dragnea is teleormani -, míg a legalacsonyabb Bákó, Kolozs és Vâlcea megyében volt az érdeklődés. A szavazóköröket a helyi pártszékházakban alakították ki, de olyan település is akadt, ahol magánházakban lehetett voksolni.

Az urnazárást követően, vasárnap este Liviu Dragnea közölte, minden megkezdett programját folytatni kívánja, a cél az hogy a PSD korszerű párttá váljon. Közölte: a több mint 80 százalékos támogatás óriási felelősséggel jár, és nem kíván kompromisszumokat kötni.

Mint ismeretes, Dragnea azt követően került ügyvezető elnökként a PSD élére, hogy az addigi pártelnök, Victor Ponta lemondott az ellene fölmerült vádak miatt – okirat-hamisításban, adócsalásban és pénzmosásban való bűnrészesség – lemondott. Ugyanakkor Dragnea gondja is meggyűlt az igazságszolgáltatással: alapfokon egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a Traian Băsescu akkori államfő leváltásáról szóló 2012-es népszavazáson a kormánypártok kampányfőnökeként elkövetett választási csalások miatt. A fellebbviteli tárgyalás hamarosan elkezdődik.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
4 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS