Kimerülés, feszültség és aggodalom – helyszíni riport Beregszászról

Kimerülés, feszültség és aggodalom – helyszíni riport Beregszászról

Beregszászon jártunk. A kárpátaljai városban közel annyi a menekült, mint a helyi lakosság

Fotó: Korpos Attila

Beregszászra szállított adományokat Csíkszereda önkormányzata, a vasárnap indult, hétfőn megérkezett csapatot lapunk munkatársa is elkísérte. A szállítmányban leginkább a különböző közintézmények zavartalan működését biztosító eszközök kaptak helyet. Az orosz-ukrán konfliktusnak nincsenek ugyan közvetlen katonai nyomai a térségben, ám a tapasztalt félelem, feszültség és bizonytalanság a küldöttség tagjait is mélyen érintette.

Korpos Attila

2022. március 09., 12:292022. március 09., 12:29

Nem kellett sokat utaznunk Csíkszeredától ahhoz, hogy ukrán rendszámú autókkal találkozhassunk az úton. Az első pihenőhelyünkön figyelt fel a hétfős csapatunk egy csomagokkal zsúfolásig telepakolt ukrán rendszámú családi autóra, ahogyan az édesanya a legkisebb gyereket eteti, az édesapa pedig a bilit üríti ki – jobb híján a földre –, mert nincs használható mellékhelyiség a környéken.

Utóbbi megjegyezte, a félmilliós Mikolajivból jöttek – ahol az utóbbi napokban egymást érték a rakétatámadások –, és bár örül, hogy segélycsomagot szállítunk, neki már az is elég, hogy biztonságban elhagyhatta családjával az országot. Románia északnyugati részén aztán egyre több ukrán jelzésű gépjármű közlekedik az utakon, a két autóból álló szállítmánnyal és küldöttséggel hétfőn a reggeli órákban érkeztünk a Szatmár megyei halmi határátkelőhöz.

Autósornak híre sincs se kifelé, se befelé, bőröndökkel érkező családoknak úgyszintén – valószínűleg nem ez a legfelkapottabb román-ukrán határátkelő. Olyannyira nem, hogy a vámtisztek értetlenkedtek is egy sort, hogy miféle humanitárius segélyről van szó, jelezve egyben, hogy nem találkoztak még hasonló dokumentációval az adományozást illetően. Félórás tisztázódás, majd a „senki földje” után az ukrán oldal következik.

Ukrajna földjén

Megrökönyödés, amikor egy fiatal katona fegyverrel a hátán jegyzi le a rendszámot és enged át a komorabb külsejű tiszteknek. Útlevél-ellenőrzés, névsorolvasás, a szállítmány tüzetes átvizsgálása – amelyből az utastér, az ülések mögötti rész és a tetőkárpit sem marad ki – egy valószínűleg háborút viselt, nagyon rideg kinézetű társaság által, akik a határőröktől és vámtisztektől teljesen eltérő, talpig fekete ruhát és egyetlen szimbólumot, megnevezést vagy rangjelzést sem viselnek öltözetükön. Megrázó, ahogy a másik oldalon ugyanezek a férfiak egy terepjáró csomagtartalmát darabokra szedik, a fiatal hölgysofőr pedig mindeközben a könnyeivel küszködik.

Feltűnő az is, hogy a csíkszeredai szállítmányról mindent megörökítenek és Whatsapp-alkalmazáson azonnal továbbítják – de sem a beosztásuk, sem a címzett fél nem derül ki.

Háromnegyed órás dokumentum-ellenőrzést követően megnyitják a fegyveresek az Európai Unión kívülre vezető kaput, a feszültség pedig mindenkiben úrrá lesz már az átkelés alatt.

Vissza az időben

A kárpátaljai Beregszász, Csíkszereda testvérvárosa felé kihalt utcákon és falvakon keresztül vezet az út, kevés a mozgás, annál több viszont a Volga, a Zsiguli és a romos épület – mintha időutazáson lennénk. A testvérváros határában vártak már minket a testvérvárosi képviselők, és közösen haladtunk át a településen a városháza egyik lerakópontjáig. Nem vártunk a helyiek segítségére, gyorsan nekilátott a szeredai városházi küldöttség, és fél óra alatt lepakolta a többek között áramfejlesztőkből, víztartályokból, biztosítéktáblákból és tűzoltótömlőkből álló rakományt. Az épületben egyébként még tartós élelmiszereket tárolnak, a minap több doboznyi káposztát hozott valaki.

Fotó: Korpos Attila

Megtudtuk, jelenleg négy oktatási intézményben szállásolták el a városban a háború elől menekülőket; itt azok kapnak helyet, akiknek már nincs pénzük szállásra.

A munkaképes beregszászi férfiak nagy része már nem tartózkodik a városban. A helyi sorozási, más néven hadkiegészítő központ hatvan százalékban ide menekült férfiakat soroz be, negyven százalékban pedig helyieket

– közölte egy helyi férfi helyretéve bennünk azt a meggyőződést, hogy a város központjában valójában nem egy valutaváltónál álltak tömött sorokban a férfiak. Hozzátette, tudomása szerint Kijevben, a fővárosban 18 ezer gépfegyvert osztottak már ki két tár munícióval, csupán a személyi igazolvány felmutatásával. Elhangzott egy személyes történet is:

Szumi városában (Kijev és az orosz határ között félúton) egy közeli ismerőse az éjszakai bombázást a négyemeletes tömbház lépcsőházában, karjában a gyerekével élte túl.

Miközben kivártuk a sorunkat a polgármesterrel való egyeztetésre, egy beregszászi férfi úgy nyilatkozott lapunknak, szinte senkit nem ismer az utcán.

Rengeteg menekült van Beregszászon, az utakon a luxusautók többsége nem helyi. A rendszámok alapján a Kijev térségből, a herszoni és harkivi területről jöttek ide

– mesélte.

Fotó: Korpos Attila

Az üzletekben egyelőre megtalálható minden, az árak azonban „kilőttek” az invázió kitörése óta. Kenyér és üzemanyag terén főleg, utóbbi alig tíz nap alatt 26 hrivnyáról (3,81 lej) ma már a 40-et is meghaladta (5,87 lej). „Akadozik viszont az autóalkatrész-utánpótlás, késve vagy egyáltalán nem érkeznek cserealkatrészek, ráadásul autószerelőt is alig találni már a térségben.

Félünk, hogy lesz-e munkánk, lesz-e, amit megennünk, lesz-e ház a fejünk felett holnap

– adott hangot aggodalmának egy férfi, aki jelenleg temetkezési vállalkozásnál dolgozik, de kisbuszával mindenféle fuvart elvállal, csak legyen munkája. Közvetlen szomszédai közül már öt család is bepakolt az autójába és Magyarországra ment. Ugyanakkor méltatta, hogy az anyaországiak és az erdélyiek részéről is nagy az összefogás a menekültek segítése kapcsán. A férfi számol azzal, hogy mennie kell neki is sorozásra, ha súlyosbodik a helyzet, hiszen 58 éves, így még épp hadra fogható.

Elfoglalt polgármester

A polgármesteri hivatalban mindössze pár perces találkozóra jutott idő Babják Zoltán városvezetővel. „Köszönöm, hogy ilyen nagy távolságból is támogattok bennünket a nehéz időkben” – közölte.

Arcán szemmel láthatók a kimerültség, a feszültség és az aggodalom jelei.

Megjegyezte, száz közintézmény villanyáram-ellátását kell biztosítania vészhelyzet esetén. Szerinte akkor lesz igazán nagy gond, ha a térség negyvenezres közösségének a boltok áruellátása nem lesz biztosított.

Bors Béla csíkszeredai alpolgármester jelezte a kárpátaljai városvezetőnek, hogy a továbbiakban is számíthatnak a csíkszeredaiak segítségére, és szervezik már a második segélyszállítmány összetételét.

A küldöttség két beregszászi ismerősével is találkoztunk az utcán. „Az invázió második napjától tele van ukránnal a városunk mellett Munkács és Ungvár is. Működik szinte minden egység a városban, ellenben alkoholvásárlási tilalom van érvényben az országban” – tudatta a férfi, aki bízik abban, hogy tervezőként az ország újjáépítésénél újból nagy igény lesz a munkájára. A másik, középkorú férfi elmondta, tud már olyan segélyszállítmányról, ami megfelelő papírozás hiányában egyelőre a határ túloldalán rekedt. „A mi falukból a fiatalok mind elmentek már, a középkorúak nagy része szintén. A besorozási kötelezettség híre sokakat erre sarkalt, alig maradtunk páran a településen. Újabban pedig hiába van valakinek kettős állampolgársága, magyarországi lakcím nélkül visszafordítanak a határtól” – ismertette.

Fotó: Korpos Attila

Úton hazafelé

A pár órás kárpátaljai tartózkodást követően a halmi határátkelőnél nagyobb forgalom és fokozottabb katonai jelenlét volt tapasztalható, ugyancsak nagyon fiatal sorkatonákkal. Az üres autóink gördülékenyebb ellenőrzése és várakozása csak fél órát tartott, ám a fegyveres őrök autók körüli sétája továbbra sem mentesítette csoportunkat az aggodalmaktól – voltak, akiket vissza is fordítottak. A küldöttség vezetője, Bors Béla a szerencsés hazaérkezést követően úgy összegzett lapunknak, felkavarta és megviselte mindaz, amit Kárpátalján tapasztalt. „Az utazás hatása alatt vagyok. A barátot a szükségben ismered meg, de sosem gondoltam volna, hogy ilyen helyzet áll elő a beregszászi barátainkkal kapcsolatban.

De kegyetlen az is, hogy pelyhes arcú fiatalok fegyverrel a hátukon teljesítenek szolgálatot

– közölte.

Megjegyezte, büszke a városházi csapatra, hogy első szóra mindenki önként vállalta az utazást. „Mind láttuk, hogy ha a háborúnak vége is lesz valamikor, a kihatásai nagyon hosszú ideig el fognak tartani. Az ottani magyarság szempontjából pedig aggasztó, hogy egyre több ukrán érkezik a térségbe. Ennek a hatásai sem másodlagosak. A mindenkori összmagyarság szempontjából nagy kihívásnak látom az egész helyzetet, még úgy is, hogy ők nem érintettek egyelőre a háborúban” – értékelt az elöljáró. Összegzésként érdemes megjegyezni, hogy a határátlépést követően szinte mindenki azt közölte itthoni hozzátartozóival, hogy életében talán soha nem örült még ennyire, amikor Románia területére beléphetett.

szóljon hozzá!

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 21., hétfő

Megérkeztek Dubajba a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes tagjai

Szerencsésen megérkezett az Egyesült Arab Emirátusokba a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes 25 fős csoportja, akik egy héten keresztül a Dubaji Világkiállításon fognak részt venni és fellépni.

Megérkeztek Dubajba a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes tagjai
2022. március 21., hétfő

Járványnapló: ismét 2200 körüli esetszámot regisztráltak

Nincs számottevő változás az újonnan regisztrált fertőzöttek számát illetően: vasárnaphoz hasonlóan az elmúlt 24 órában is kevéssel több mint 2200 új esetet regisztráltak országszerte.

Járványnapló: ismét 2200 körüli esetszámot regisztráltak
2022. március 21., hétfő

Itt a tavasz

Felmelegszik az idő a következő két hétben, helyenként 17–18 Celsius-fokos nappali csúcshőmérséklet várható, de csapadékkal is számolni kell, főleg március 28-a után.

Itt a tavasz
Itt a tavasz
2022. március 21., hétfő

Itt a tavasz

2022. március 21., hétfő

A szülők fele szerint az évharmadokra tagolt tanév nem válna az oktatási rendszer javára

A szülők közel ötven százaléka nem támogatja az oktatási miniszter javaslatát, miszerint át kellene térni a féléves rendszerről az évharmadokra. A közvitára bocsátott javaslatról online felmérést végeztek.

A szülők fele szerint az évharmadokra tagolt tanév nem válna az oktatási rendszer javára
2022. március 20., vasárnap

Járványnapló: kevesebb teszt, még kevesebb fertőzött

Az elvégzett tesztek s ezzel párhuzamosan az újonnan regisztrált fertőzöttek száma is csökkent az elmúlt 24 órában országszerte, a kórházban kezelt koronavírus-fertőzöttek száma viszont növekedett szombathoz képest. 

Járványnapló: kevesebb teszt, még kevesebb fertőzött
2022. március 19., szombat

Több millió lejnyi bírságot róttak ki a trükköző benzinkutakra

A belügyminisztérium több millió lej értékben szabott ki bírságokat a benzinkutaknál végzett ellenőrzéseket követően – tájékoztatott szombati sajtótájékoztatóján a kormány szóvivője.

Több millió lejnyi bírságot róttak ki a trükköző benzinkutakra
2022. március 19., szombat

Országos járványnapló: tovább csökkent a napi esetszám

Tovább csökkent az egy nap alatt regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma: míg a pénteki adatok szerint még 3700 feletti volt az esetszám, szombaton már alig haladja meg a 3100-at. 

Országos járványnapló: tovább csökkent a napi esetszám
2022. március 18., péntek

Korlátozta az áram és a gáz árát a román kormány jövő év áprilisáig

Jóváhagyta a kormány pénteki ülésén a villamos energia és a földgáz árának a következő egy évben érvényes korlátozásáról szóló sürgősségi rendeletet – jelentette be egy Facebook-bejegyzésben Virgil Popescu energiaügyi miniszter.

Korlátozta az áram és a gáz árát a román kormány jövő év áprilisáig
2022. március 18., péntek

Nem szabad lerövidíteni: számos előnye van szervezetünkre nézve a megfelelő alvásnak

A megfelelő minőségű és mennyiségű alvás meghosszabbítja az életet és megkímél bizonyos betegségek kialakulásától, mégis napi teendőink elvégzése érdekében általában az alvásidőt rövidítjük le. 

Nem szabad lerövidíteni: számos előnye van szervezetünkre nézve a megfelelő alvásnak
2022. március 18., péntek

Négyezer alá esett a napi esetszám

Enyhe csökkenés figyelhető meg az esetszámok tekintetében a pénteken közzétett adatok alapján: míg csütörtökön 4033 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak országszerte, a pénteki adatok szerint 3749 az újonnan regisztrált fertőzöttek száma Romániában.

Négyezer alá esett a napi esetszám
Négyezer alá esett a napi esetszám
2022. március 18., péntek

Négyezer alá esett a napi esetszám

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM