Bukarest és a kurucok

Bukarest és a kurucok

Magyar huszárok Bukarestben 1916 decemberében

Fotó: Székely Kalendárium

A Bukaresti Városi Múzeumnak a csíkszeredai Felső–Olt és Maros Múzeumban kedden megnyílt és november 12-ig látogatható kiállítása megnyitóján elhangzott, hogy 1914-ben Bukarestben hivatalosan 40 ezer, összesen mintegy 60 ezer magyar élhetett. A korabeli források tükrében ez szerény becslésnek tekinthető, de a Berceni negyed kialakulására is érdemes pár szó erejéig kitérni.

Kocsis Károly

2023. augusztus 31., 08:142023. augusztus 31., 08:14

2023. augusztus 31., 20:062023. augusztus 31., 20:06

Az 1914-re saccolt 60 ezres lélekszámot azért véljük kevésnek, mert a két világháború közötti időszakban maga Bukarest főpolgármestere már 120 ezer ott élő magyarról beszélt. Mindezt Sexty Zoltán barcaújfalusi lelkész írja a Láthatár című lap 1943/7. számában:

Idézet
Egyházi nyilvántartásaink szerint 95 ezerre becsültük a bukaresti magyarok számát. Meglepetést okozott számomra a főpolgármesternél tett tisztelgőlátogatásunk. Magától a polgármestertől szereztem tudomást a főváros nyilvántartásáról. Eszerint 120 ezer magyar élt a fővárosban.

Összehasonlításképpen: Debrecennek mindenestől nagyjából ennyi lakosa volt akkoriban.

korábban írtuk

Mit kerestek a magyarok Bukarestben? Egy jobb életet
Mit kerestek a magyarok Bukarestben? Egy jobb életet

Hányan voltak magyar nemzetiségűek és miből éltek, egyáltalán hogyan kerültek Bukarestbe? Többek között ezekre a kérdésekre próbál választ adni az a kiállítás, amely rendhagyó módon nem Bukarestben, hanem Csíkszeredában nyílt meg kedden délután.

Nyilván, a trianoni döntés is adott egy löketet a félig-meddig földönfutóvá vált székelység számára a Regát felé irányuló, hol ideiglenes, hol végleges elvándorlásra, de nem valószínű, hogy egy-két évtized alatt kétszereződött volna meg az ott élők száma.

Galéria

Bukarest száz éve – korabeli képeslap

Fotó: Székely Kalendárium

Ugyanakkor mindez kissé kétkedővé tesz az 1930-as román népszámlálás adataival szemben, ott ugyanis az áll, hogy – a hozzátartozó községeket nem számolva – a mintegy 580 ezer lakosnak kevesebb mint 4 százaléka volt magyar nemzetiségű, egészen pontosan 24 052 lélek. A Magyar Nemzeti Párt tehát nemhiába tiltakozott az „eredmény” ellen.

Az első székelyek

Azt nem tudjuk, hogy az első székelyek, magyarok mikor kerültek Bukarestbe, hiszen az sincs tisztázva, hogy a hivatalosan 1845-ig fennálló, a mai Prahova és Buzău megyék egy részén elterülő, és délen egészen Cioranii de Jos településig lenyúló egykori Săcuieni megyét meddig lakták eleink. Ide ugyanis Bukarest viszonylag közel esik.

Csakhogy székelyföldi mércével mérve, ahol már az 1332–1337-es pápai tizedjegyzékben közel 150 falut írnak össze, a román főváros egészen fiatalnak tekinthető, 1459-ben, Vlad Țepes korában említik először.

Hamar „megjelentek itt a magyar építőmesterek, székely ácsok, kőművesek. Itt haladt át a szekérút Brassóból Konstantinápoly felé, a brassói szász kereskedők áruit barcasági csángó–magyar fuvarosok szállították; elképzelhető, hogy csekély számban, de Bukarestben »lemaradtak« közülük, szerencsét próbáltak az új városban” – morfondírozott egykoron Beke György, aki sok időt szentelt bukaresti magyarok múltjának kutatására.

A Călugăreni melletti, 1595-ös győztes csatába menetelő székely hadak áthaladtak rajta, és ebből az időből származik az első „riport” is a majdani fővárosról Pellédi Péter, Báthori Zsigmond erdélyi fejedelem aludvarmestere tollából.

A városban a 15. századtól működtek magyar katolikus misszionáriusok.

A ferencesek 1629-es megtelepedése után épített fatemplom 1659-ben félig-meddig leégett, 1670-ben pedig teljesen megsemmisült; 1720 és 1740 között sikerült újat felhúzni a helyébe.

1690-ben Thököli Imre két kuruc kapitánya, Mátkás és Dezsei (Makray és Decsey?) megvásárolták a hajdani mogoșoaiai híd, a mai Calea Victoriei közelében levő, Fântâna Boului (ökörkút) nevű helyet, ahol evangélikus imaházat építettek, ami jelentős protestáns közösséget feltételez. A kálvinista egyházközséget jóval később, 1815-ben alapította meg a szőkefalvi származású Sükei Imre, aki ugyancsak az Ökörkút nevű helyen építtetett fatemplomot 1819 és 1826 között, alapított iskolát – ez idő tájt nyitotta meg Gheorghe Lazăr román iskolamester is az első román tannyelvű bukaresti iskoláját.

A Berceni negyed eredete

Ha már a kurucoknál tartunk, ide kívánkozik egy fontos epizód. Seregeinek fegyverletétele után II. Rákóczi Ferenc előbb Lengyelországban, majd Franciaországban keresett segítséget a felszabadító harc folytatásához, de XIV. Lajos udvarában előbb hitegették, a Napkirály halála után az ötéves XV. Lajos mellé kinevezett régensherceg, orleans-i Fülöp pedig még csak találkozni sem kívánt a kuruc fejedelemmel, aki így kénytelen volt elfogadni a török szultán meghívását, és Törökországban húzta meg magát.

Galéria

Bercsényi László ábrázolása Aubert Le politique vertueux című művében

Fotó: Bibliothèques de Nancy

Hívei közül azonban nem mindenki követte, például hadainak egykori fővezére, Bercsényi Miklós is csak egy év múlva ment utána török földre; fia, László pedig több fiatal kuruc tiszttel együtt Párizsban maradt, és belépett a francia hadseregbe.

A franciák ugyanis a magyar huszárság mintájára akarták átszervezni a könnyűlovasságukat, amihez kapóra jöttek a harcban edzett kuruc katonák.

1719-ben Bercsényi László azt a megbízást kapta, hogy a román fejedelemségekben és a más, török megszállta területeken élő, menekült kurucok közül toborozzon katonákat a francia huszárságnak. Árvay Árpád kutatásai révén tudjuk, hogy eredményesen teljesítette feladatát, és mintegy 300 főnyi csapatot verbuválva, Havasalföldön keresztül megindult Franciaország felé. A havasalföldi vajda azonban attól tartott, hogy a keleti és déli részekről a kolerát behurcolják a fővárosba, ezért a maroknyi sereg kénytelen volt Bukarest előtt letáborozni. Mivel a karantén előreláthatóan több hónapra szólt, Bercsényi kerülő úton visszatért Párizsba.

Galéria

Bercsényi-huszárok a 18. század első felében

Fotó: Société de la Sabretache

A háborús veszély elmúltával a franciák egyszerűen megfeledkeztek a kuruc katonákról, legalábbis a sorsukra hagyták őket, akik

Idézet
lassan gyökeret kezdtek verni azon a darab földön, ahova a sors terelte őket. Házakat építettek, feleséget szereztek, s új falut alapítottak, amelyet egykori parancsnokukról neveztek el. Román helyesírással azután Berceni lett a főváros tőszomszédságában keletkezett falu neve. A múlt század második felében pedig utánuk nyúlt a város: az egykori alkalmi települést magába ölelte Bukarest, hogy egyik jelentős negyede itt épüljön fel.

És hogy a végére mindennek székely vonatkozása is legyen: az eredetileg a Veszprém megye területén fekvő Bercheny településhez köthető Bercsényi család Imre nevű őse Báthory Kristóf erdélyi fejedelem kegyeltjeként 1577-ben adományt nyert a marosszéki Székes és Kendő (Zekes et Kendeo) községekre; ettől kezdve használták a Bercsényiek a székesi előnevet. A romai katolikus vallású Imre kápolnát is építtetett Székesen, sőt a mikházi ferences kolostor építéséhez is hozzájárult. 1601-ben hunyt el, a mikházi ferences szerzetesek sírboltjában van eltemetve.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. február 18., vasárnap

5,5 millió lejnyi bírságözön, közel ezer bevont jogosítvány

Az elmúlt 24 órában a rendőrök és a csendőrök összesen 4172 bevetésen vettek rész, 13 393 szabálysértést állapítottak meg, és mintegy 5,5 millió lej értékben szabtak ki bírságot – számolt be vasárnap a belügyminisztérium.

5,5 millió lejnyi bírságözön, közel ezer bevont jogosítvány
2024. február 18., vasárnap

Gasztrokalandok az egyetlen székely alapítású főváros környékén

A fenti cím részben megtévesztő lehet, ugyanis Moldova Köztársaság fővárosának (Kisinyov) székely eredete vitatott, másrészt Bukarest kapcsán is olvastam már olyat, hogy létét elődeinknek köszönheti.

Gasztrokalandok az egyetlen székely alapítású főváros környékén
2024. február 17., szombat

Több mint húszszázalékos létszámhiány van a csendőrségnél

Az Országos Csendőrfőfelügyelőség 22 százalékos létszámhiánnyal küzd – jelentette ki egy szombati sajtóeseményen az intézmény közrendvédelmi igazgatóságának vezetője.

Több mint húszszázalékos létszámhiány van a csendőrségnél
2024. február 17., szombat

Orbán szerint a parlamenti ülésszak kezdetén ratifikálhatják Svédország NATO-csatlakozását

A parlament tavaszi ülésszakának kezdetén ratifikálhatjuk Svédország NATO-csatlakozását – közölte szombaton, Budapesten tartott évértékelő beszédében Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán szerint a parlamenti ülésszak kezdetén ratifikálhatják Svédország NATO-csatlakozását
2024. február 17., szombat

A zöldenergiáé a jövő Orbán Viktor szerint

A jövő a zöldenergiáé, meg persze azoké, akik gyorsan és ésszerűen tudnak átállni – jelentette ki a miniszterelnök szombati, évértékelő beszédében. Ugyanakkor szerinte a 2023-as extra nehéz évből sikerült „ép bőrrel kikecmeregni”.

A zöldenergiáé a jövő Orbán Viktor szerint
2024. február 17., szombat

Orbán: helyes volt a lemondás a kegyelmi ügyben

A gyermekek bántalmazása esetén kegyelemnek helye nincs, ezért a kegyelmi ügyben a lemondás helyes volt, és megerősít bennünket – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében.

Orbán: helyes volt a lemondás a kegyelmi ügyben
2024. február 17., szombat

Nem sikerült közös nevezőre jutni a PSD-PNL koalícióban a választások összevonásáról

Nem sikerült közös nevezőre jutni a koalícióban a választások megszervezését illetően – közölte Ionuţ Stroe, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője. Ezt támasztotta alá Mihai Tudose, a PSD EP-képviselő nyilatkozata is.

Nem sikerült közös nevezőre jutni a PSD-PNL koalícióban a választások összevonásáról
2024. február 17., szombat

Magyar vér havasalföldi vajdák ereiben

Gondolta volna, hogy például a híres havasalföldi uralkodó, Mircea cel Bătrân legalább annyira tekinthető magyarnak, mint románnak? És ezt már román sajtó is kezdi beismerni. Legalábbis az Adevarul.ro portál minapi cikkében ezekről is olvashatunk.

Magyar vér havasalföldi vajdák ereiben
Magyar vér havasalföldi vajdák ereiben
2024. február 17., szombat

Magyar vér havasalföldi vajdák ereiben

2024. február 16., péntek

Újabb 250 lejt utal a kormány a szociális kártyák tulajdonosainak

Az európai beruházásokért és projektekért felelős minisztérium (MIPE) pénteken elkezdi az alapélelmiszerekre és meleg ételre költhető 250 lejes támogatás utalását a szociális kártyákra.

Újabb 250 lejt utal a kormány a szociális kártyák tulajdonosainak
2024. február 16., péntek

Több határátkelőnél is külön forgalmi sávokat alakítottak ki az EU-ban bejegyzett teherautóknak

Az ország több közúti határátkelőjénél már külön forgalmi sávokon zajlik az Európai Unióban bejegyzett tehergépkocsik ellenőrzése – jelentette be a pénteki kormányülésen Marcel Ciolacu.

Több határátkelőnél is külön forgalmi sávokat alakítottak ki az EU-ban bejegyzett teherautóknak
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM