A számvevőszék szerint az államot illeti a patikák által kialkudott gyógyszerárkedvezmény

A számvevőszék szerint az államot illeti a patikák által kialkudott gyógyszerárkedvezmény

A számvevőszék szerint a patikák nem tarthatják meg a kialkudott kedvezményt. Képünk illusztráció

Fotó: Veres Nándor

Nagy felháborodást keltett a gyógyszertárak működtetői körében az a nemrég meghozott bírósági döntés, amelynek értelmében a patikák által 2015 óta eladott gyógyszerek referenciaára és a forgalmazókkal kialkudott ár közti különbözetet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár vissza kellene követelje a gyógyszertáraktól. A gyógyszerészek szerint az intézkedés törvénytelen, és az ügy következménye az lehet, hogy összeomlik az amúgy is akadozó gyógyszerellátás.

Széchely István

2022. július 28., 09:012022. július 28., 09:01

A Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék nemrég meghozott döntése értelmében évek óta hibásan számolja el az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) a kedvezményes gyógyszerek árát a patikáknak, ugyanis az egészségbiztosító az egészségügyi minisztérium által megszabott árat fizeti ki a gyógyszertáraknak, pedig – a számvevőszék szerint – le kellene vonni az árból az esetleges árkedvezményeket, amelyeket a patikák kialkudtak a nagybani gyógyszerforgalmazókkal.

Az elszámolással kapcsolatos ügy – amelyben nemrég a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék hozott ítéletet – előzménye 2016-ig nyúlik vissza. Akkor tartott ugyanis ellenőrzést a számvevőszék az egészségbiztosítási pénztárnál, kifogásolva a gyógyszerek elszámolási módját. A CNAS megfellebbezte a számvevőszéki ellenőrzés eredményét, így került később a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék elé az ügy, amely

nemrég meghozott ítéletében elutasította az egészségbiztosítási pénztár fellebbezését.

Az ítélet nyomán a CNAS hét évre visszamenőleg bekéri a gyógyszertáraktól a gyógyszereladásokra vonatkozó adatokat. Az államilag támogatott gyógyszerek árát, az úgynevezett referenciaárat az egészségügyi minisztérium szabályozza, hatóanyagok szerint előírva a készítmények maximális értékét. A patikák ezen az áron számlázták le a gyógyszereket az egészségbiztosítónak, de

a számvevőszék szerint az államot illeti a patikák által a nagybani gyógyszerforgalmazókkal kialkudott árkedvezményből származó bevétel is.

Az ítéletet törvénytelennek tartják a gyógyszertárak működtetői és a gyógyszerészkamara, utóbbi az illetékes hatóságok közbelépését követeli a helyzet központi szintű megoldása érdekében.

„Ez egyszerűen nem törvényes”

„Ez egyszerűen nem törvényes, ezt nem lehet megtenni. Mi senkit az égegyadta világon meg nem károsítottunk, mi ezekért a pénzekért megdolgoztunk és befizettük az adót utána” – hangsúlyozta az üggyel kapcsolatban megkeresésünkre Melles Melinda. A Hargita Megyei Gyógyszerészkamara elnöke elmondta, a gyógyszertárak a meghatározott árú gyógyszerek elszámolásakor is a törvényt betartva jártak el mindvégig az említett időszakban, nem is tehettek volna másként, hiszen a havi kimutatásokat ellenőrzik az egészségbiztosítási pénztárnál, és ha hibásak, a gyógyszertár csak a korrekció után állíthatja ki a számlát, amely alapján megkapja a kedvezményes receptekre kiadott gyógyszerek árát. Ráadásul az elektronikus egészségügyi rendszer, a SIUI nyilvántartása sem fogad el más gyógyszerárat, csak az egészségügyi minisztérium által meghatározott értéket. Melles Melinda rámutatott: ha ő ki tudja alkudni az árkedvezményt a nagybani gyógyszerforgalmazóval, ha akarná se tudná bevezetni a kedvezményes árat a rendszerbe, mert az hibaüzenetet írna ki, tehát

technikailag is lehetetlen lett volna a számvevőszék által szabályosnak tartott módszer szerint elszámoltatni a gyógyszerek árát.

De méltányos sem lett volna, hiszen ahhoz, hogy egy gyógyszertár árkedvezményt kapjon, kockázatot kell vállalnia: nagyobb tételben kell gyógyszert vásároljon és azt már a vásárláskor ki kell fizesse. Nagyon igazságtalan volna, hogy az állam kapja meg a kialkudott kedvezmény értékét is, miközben a gyógyszertár vállalja a kockázatot, és ha nem tudja eladni a gyógyszereket, a veszteség mellett még a megsemmisítés költségeit is a patika fizesse – hangsúlyozta Melles Melinda.

Idézet
Ezek a kedvezmények nélkül nem tud működni egy patika. Az egészségügyi minisztérium által megállapított árrés-százalékokból nem jönnek ki a működtetési költségek és a fizetések. Ezt magunknak kell kigazdálkodjuk, és ezekből a kedvezményekből működik egy gyógyszertár, már amennyire tud

– magyarázta.

Ha az érintett hatóságok nem találnak megoldást a kialakult helyzetre, az egy dominószerű hatást fog elindítani, tovább romlik az amúgy is akadozó gyógyszerellátás, tömegesen kényszerülnek majd bezárásra a patikák, katasztrofális és előre kiszámíthatatlan lesz az intézkedés következménye a megyei gyógyszerészkamara elnöke szerint. Melles Melinda biztos benne, hogy

a gyógyszertárak többsége nem fog fizetni és perre viszi az ügyet, azaz bepereli az egészségbiztosítási pénztárt.

Még a kedvezményekről szóló kimutatást sem tudják elkészíteni, hiszen évekbe telne a 2015 óta általuk kiadott kedvezményes gyógyszerreceptek alapján kiszámolni az összegeket, ráadásul a felírásra vonatkozó három éves elévülési idő miatt lehet, hogy sok patikában már meg sincsenek a régebbi nyilvántartások – véli.

Perek ezreire számít a gyógyszerkamara

A gyógyszertárak működtetői szeptember végére kell elkészítsék az említett kimutatásokat – tudtuk meg Duda Tihamértől. A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója elmondta, a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék a számvevőszék javára döntött az ügyben, amelyben egyébként az egészségbiztosító és a gyógyszerészek érdekképviselete egy oldalon állt, így a számvevőszék követelése vált jogerőssé.

Idézet
Egyelőre annyi történt, hogy mi kiküldtünk egy értesítést azoknak a gyógyszertáraknak, amelyekkel szerződéses viszonyban állunk, hogy számolják ki ezeket az értékeket. Szeptember vége az a határidő, ameddig ennek a felkérésnek eleget kell tegyenek

– közölte az egészségbiztosítási pénztár vezetője.

A témával kapcsolatban az Országos Gyógyszerészkamara is kiadott egy közleményt múlt héten. Ebben felszólítják az érintett hatóságokat, hogy találjanak központi szintű megoldást a problémára, hogy elkerülhető legyen a gyógyszertárak egy részének a csődbe jutása. „Ebben a példátlan helyzetben a gyógyszertárak egy intézményi konfliktus áldozatai egy olyan jogszabály értelmezésében, amelyet mindeddig az egész gyógyszerellátási rendszer ugyanúgy értelmezett és alkalmazott, beleértve az egészségügyi minisztériumot és az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt is” – írják a közleményben, amelyben arra is kitérnek, hogy bírósági perek ezrei várhatók országszerte az intézkedés miatt.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 04., szombat

Meglehetősen pocsékul áll Románia a várható élettartam szempontjából

Spanyolországban a legmagasabb a várható élettartam az Európai Unióban, 84 év, míg Romániában a harmadik legalacsonyabb, 76,6 év. Az uniós átlag 81,5 év – derül ki az Eurostat pénteken közzétett adataiból.

Meglehetősen pocsékul áll Románia a várható élettartam szempontjából
2024. május 03., péntek

Vadászaton sült el a fegyver, egy 44 éves férfi életét vesztette

Meghalt egy 44 éves férfi Hunyad megyében, miután vadászat közben egyik társa véletlenül mellkason lőtte.

Vadászaton sült el a fegyver, egy 44 éves férfi életét vesztette
2024. május 02., csütörtök

Villanyoszlopnak és fának ütközött, majd felborult a 19 éves fiatal által vezetett autó – ketten életüket vesztették

Két fiatal vesztette életét egy autóbalesetben csütörtökön a 65A jelzésű országúton, az Argeş megyei Căldăraru településen.

Villanyoszlopnak és fának ütközött, majd felborult a 19 éves fiatal által vezetett autó – ketten életüket vesztették
2024. május 02., csütörtök

Elakadt a hóban két lengyel turista a Bucsecs-hegységben

Elakadt a hóban három lengyel turista a Bucsecs-hegységben levő Szarvas-völgyben.

Elakadt a hóban két lengyel turista a Bucsecs-hegységben
2024. május 02., csütörtök

Több ezren szenvedtek munkahelyi balesetet tavaly Romániában

Tavaly 4862 személy szenvedett munkabalesetet Romániában, 112-vel kevesebben, mint egy évvel korábban; az áldozatok közül 90-en életüket vesztették.

Több ezren szenvedtek munkahelyi balesetet tavaly Romániában
2024. április 30., kedd

Harmadik alkalommal hirdeti meg a Magyar szemmel című fotópályázatot a Nemzetpolitikai Államtitkárság

Harmadik alkalommal hirdeti meg a Magyar szemmel című fotópályázatot a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága – tájékoztatta az államtitkárság kedden az MTI-t.

Harmadik alkalommal hirdeti meg a Magyar szemmel című fotópályázatot a Nemzetpolitikai Államtitkárság
2024. április 30., kedd

Az EU eljárást indít a Facebook és az Instagram működtetője ellen a hamis hírek kiszűrésének elmaradása miatt

Az Európai Bizottság eljárást indított a Meta ellen a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály alapján.

Az EU eljárást indít a Facebook és az Instagram működtetője ellen a hamis hírek kiszűrésének elmaradása miatt
2024. április 30., kedd

Szavazz Te is! Ne más döntsön helyetted!

Kisfilmben buzdít választási részvételre az Európai Parlament. A politikamentes videóban idősek hívják fel unokáik figyelmét a demokrácia törékenységére, a szavazás fontosságára.

Szavazz Te is! Ne más döntsön helyetted!
2024. április 30., kedd

Vigyázz, kész, rajt: szerdától hatnapos vakációra mennek a közalkalmazottak

Már csak egyet kell aludni, és kezdődik a minivakáció: hatnapos vakációra mennek szerdától a közalkalmazottak, mivel a kormány pihenőnappal kötötte össze a május elsejei munkaszüneti napot az ortodox húsvét négynapos ünnepével.

Vigyázz, kész, rajt: szerdától hatnapos vakációra mennek a közalkalmazottak
2024. április 29., hétfő

A sors így akarta: az RMDSZ lesz az első az EP-választások szavazólapján

Kisorsolta hétfőn a Központi Választási Iroda (BEC) a június 9-i európai parlamenti választásokon induló pártok és választási szövetségek listáinak sorrendjét a szavazólapon.

A sors így akarta: az RMDSZ lesz az első az EP-választások szavazólapján
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!