Vágóhidak nélkül félkarú óriás az állattartó ágazat Hargita megyében

Vágóhidak nélkül félkarú óriás az állattartó ágazat Hargita megyében

Hargita megyében 27 585 állattartó gazdaság működik, ezek között a szarvasmarha-, illetve juhtartó gazdaságok száma a legnagyobb

Fotó: Haáz Vince

Stabilizálódott az állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságok száma Hargita megyében, ahol évről-évre nő az állatállomány, a többletet pedig már jórészt a helyi szaporulat adja az új fajták esetében is. Az állattenyésztés szempontjából a legnagyobb hátrányt az jelenti, hogy nincs már egyetlen vágóhíd sem a megyében. Ezzel kapcsolatban azonban kedvező lehetőségek körvonalazódnak.

Széchely István

2021. szeptember 12., 09:522021. szeptember 12., 09:52

Dinamikusan fejlődő ágazat az állattenyésztés Hargita megyében, ahol a mezőgazdasági területek jelentős részét a legelők és kaszálók teszik ki, és a szántóterületeken is egyre inkább takarmánynövényeket termesztenek a gazdák.

A Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság jelentést készített az állattenyésztés helyzetéről, amelyből kitűnik, hogy az elmúlt években folyamatosan nőtt a haszonállat-állomány a megyében. A legjelentősebb növekedést a szarvasmarha-, illetve juhállomány esetében mérték: idén már több mint 95 ezer szarvasmarhát tartanak a megyében, miközben ez a szám tavaly még kevesebb mint 87 ezer volt, a juhállomány egyedszáma pedig 251 ezerre nőtt a tavalyi 194 ezerről. Növekedés tapasztalható kecske-, sertés-, szárnyas- és házinyúl-állomány esetében is.

Stabilizálódott a gazdaságok száma

Az állattenyésztés megerősödése azzal magyarázható, hogy mostanra stabilizálódott az ilyen jellegű gazdaságok száma a megyében – mondta el megkeresésünkre a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.

Korábban sokan belefogtak az állattartásba, aztán pár év múlva felhagytak vele, ám ez a hullámzás megszűnt, azok, akik most farmokat működtetnek és pályáznak, tényleg állattartással kívánnak foglalkozni

– magyarázta az ágazat fejlődésének az okát Romfeld Zsolt. Hargita megyében egyébként 27 585 állattartó gazdaság működik, ezek között a szarvasmarha-, illetve juhtartó gazdaságok száma (12 ezer, 11 ezer) a legnagyobb. A stabilizálódás eredménye egyébként a hatékonyságban is megmutatkozik: az igazgatóság jelentésből kiderül, hogy a szarvasmarhák esetében az utóbbi időszakban az állomány koncentrálódása figyelhető meg, nincsenek már egy-két állatot tartó kis, háztáji gazdaságok, egyre több viszont a 15-20 egyedes állománnyal rendelkező farm, ami az ágazat gyorsabb fejlődésének, illetve az EU-s finanszírozási forrásokhoz való hozzáférés feltétele. Mindazonáltal Hargita megyében továbbra is sok szarvasmarhatartó gazdaság működik viszonylag kis állatállománnyal, ezeknek a többsége családi gazdaság. A jelentés szerint valamivel több mint 12 ezer szarvasmarhatartó gazdaság működik a megyében, ezekben átlagban 8 marhát tartanak.

A gyarapodást már a helyi szaporulat adja

Az ágazat erősödésére utal az is, hogy a megyei szarvasmarha-állomány növekedését már a helyi szaporulat adja a korábban behozott új fajták – hús- és tejelőmarhák – esetében is, amelyek lassan felváltják az eddigi legelterjedtebb fajtát, a román tarkát. Az utánpótlást maguk a gazdák nevelik saját szelekció alapján, az első- és másodéves szaporulatok már kezdenek akklimatizálódni erre a vidékre – magyarázta Romfeld Zsolt. A Hargita megyében tartott tejelőmarhák átlagban összesen 2 millió hektoliternyi tejet adnak évente, a juhok mintegy 100 ezer hektoliternyit, a kecsketej mennyisége pedig átlagban 27-33 ezer hektoliter között ingadozott az elmúlt években.

Termelés

Legnagyobb számban szárnyasokat tartanak a Hargita megyei farmokon, az állomány idén meghaladja a 684 ezres egyedszámot. Ez tavalyelőtt is hasonló volt, tavaly viszont majdnem a felére csökkent, ez viszont egy természetes hullámzás eredmény, jórészt attól függ, hogy a nagy farmokon mikor történnek a telepítések, illetve vágások.

A Hargita megyei tyúkfarmokon átlagban valamivel több mint 50 millió tojást termelnek évente, idén július végéig ez a mennyiség már megközelítette a 30 milliót.

A méztermést – ami az utóbbi három évben folyamatosan csökkent, 293 tonnáról 237-re – mintegy 20 ezer méhcsalád adja. Az igazgatóság adatai szerint a lóállomány nagyjából stabil a megyében, 13 ezres az egyedszáma évek óta, ám ők csak a genetikai megőrzés alá tartozó, illetve lóútlevéllel rendelkező egyedeket tartják számon, a többi azonosított egyed a helyi állatorvosok nyilvántartásában szerepel. A valóságban csökken a lóállomány a megyében, ennek pedig egyértelműen a mezőgazdasági gépesítés az oka – mondta el Romfeld Zsolt.

Jórészt csak élve tudják értékesíteni az állatokat

A hús értékesítése szempontjából Hargita megyében nagy hátrányt jelent az, hogy nincs egyetlen vágóhíd sem a megyében. Ez miatt

a Hargita megyei húsmarhák mintegy 85-90 százaléka élő állatként exportra kerül, vágóhidakra csak kereskedőkön keresztül jutnak el.

2019-ben közel 44 ezer állatot értékesítettek a gazdák, tavaly mintegy 35 ezret, idén július végéig pedig közel 15 ezret. A juhok és kecskék esetében szezonális értékesítés zajlik, húsvétra adják el a bárányokat a gazdák, illetve felhizlalva exportra küldik. Ebben az ágazatban is csökkent az értékesítés: 2019-ben 153 ezer juhot és bárányt adtak el a Hargita megyei állattenyésztők, 2020-ban 136 ezret, idén július végéig pedig 85 ezret. A sertéseket a Hargita megyei gazdák jórészt saját, illetve családi fogyasztásra nevelik, egy kis részét pedig közvetlen értékesítés során adják el.

Három vágóhíd épül

A megye adottságai kedveznek az állattenyésztésnek, a szomorú az, hogy jórészt csak élőállat-kereskedelem zajlik a megyében, mert nincs egy vágóhíd sem. Ha lenne, az itt nevelt állatok húsát mint kész árut – tehát feldolgozott termékként – lehetne értékesíteni, ami pluszjövedelmet hozna a gazdáknak, ami egy ösztönző tényező lenne az ágazatban – magyarázta Romfeld Zsolt. A megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője ugyanakkor e tekintetben egy kedvező hírről is beszámolt:

folyamatban van már három vágóhíd létrehozása a megyében.

Hamarosan elkészülnek ezek az egységek, amelyek közül az egyik egy kisvágóhíd, úgynevezett vágópont lesz, a másik kettő pedig hagyományos vágóhíd. Az állattartásnak kedvez egyébként a mezőgazdasági területek megoszlása is Hargita megyében: az igazgatóság adatai szerint az agrárterületek 81 százaléka kaszáló és legelő. Ez összesen több mint 310 ezer hektárnyi területet jelent, ugyanakkor – amint arról Romfeld Zsolt beszámolt – a szántóterületeken (72,8 ezer hektár – 18,61%) is egyre jellemzőbben az állatok táplálásához szükséges takarmánynövényeket termesztenek a gazdák.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 06., hétfő

Menekülni próbált a rendőrök elől az ittas szépvízi kvados

Ittasan vezette bejegyzetlen kvadját vasárnap este Szépvíz községben egy férfi, aki menekülni próbált a hatóságok elől, ám rövid üldözés után utolérték a rendőrök – derül ki a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság hétfő esti közleményéből.

Menekülni próbált a rendőrök elől az ittas szépvízi kvados
2024. május 06., hétfő

Kritikus tömeg: kerékpáros felvonulást tartanak Kézdivásárhelyen

Kerékpáros felvonulással hívják fel a figyelmet a két keréken közlekedők biztonságára Kézdivásárhelyen. A KSE-napok kertében sorra kerülő megmozdulás idén is a Zöld Nap Egyesület és az önkormányzat sportirodájának együttműködése révén valósul meg.

Kritikus tömeg: kerékpáros felvonulást tartanak Kézdivásárhelyen
2024. május 06., hétfő

Világrekordot döntöttek, legóelemekből építették meg a Csillagok háborúja univerzumát

Egymillió legóelem felhasználásával épült meg az a dioráma, amellyel a romániai csapat megdöntötte a Guinness által jegyzett legutóbbi világrekordot. A csapa tagja volt Lapsánszki Tamás marosvásárhelyi fiatalember is, vele beszélgettünk.

Világrekordot döntöttek, legóelemekből építették meg a Csillagok háborúja univerzumát
2024. május 06., hétfő

Fotókiállításra várják a természetszeretőket Székelyudvarhelyen

A madarak és fák napja alkalmából szervez fotókiállítást ezen a héten a székelyudvarhelyi művelődési ház, valamint a Spektrum Fotó Egyesület.

Fotókiállításra várják a természetszeretőket Székelyudvarhelyen
2024. május 06., hétfő

Székelyudvarhelyi szerző könyvbemutatójára várnak

Ványolós István Ősz ezer arca című könyvét mutatják be kedden 18 órakor a székelyudvarhelyi művelődési házban.

Székelyudvarhelyi szerző könyvbemutatójára várnak
2024. május 06., hétfő

Vida Gábor Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában

Vida Gábor Senkiháza című regényének történeti hátterével ismerkedhet meg azok, akik részt vesznek a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett székelyudvarhelyi vagy csíkszeredai közönségtalálkozón.

Vida Gábor Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában
2024. május 06., hétfő

„Ez a hét más, mint a többi” – kezdődnek a székelyudvarhelyi diáknapok

Számos meglepetéssel, izgalmas és élménydús programkavalkáddal rajtolnak a diáknapok Székelyudvarhelyen. A 30. kiadásához érkezett, jubiláló középiskolás rendezvény sajtótájékoztatóján a szervező UFF jelenlegi elnöke mellett „elődei” is jelen voltak.

„Ez a hét más, mint a többi” – kezdődnek a székelyudvarhelyi diáknapok
2024. május 06., hétfő

A közönség is szavazhat az általa legjobbnak tartott színészekről, előadásokról

Marosvásárhelyi és sepsiszentgyörgyi színészre, rendezőre, előadásra is adhatjuk voksunkat a Román Színházi Szövetség (UNITER) által meghirdetett közönségszavazáson. A szavazatokat május 27-én 11 óráig fogadják.

A közönség is szavazhat az általa legjobbnak tartott színészekről, előadásokról
2024. május 06., hétfő

Biciklis sérült meg egy küküllőkeményfalvi balesetben

Biciklist ütött el egy autós Küküllőkeményfalván hétfőn délután. A Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a kerékpárost kórházba szállították.

Biciklis sérült meg egy küküllőkeményfalvi balesetben
2024. május 06., hétfő

Díjakat is nyerhetnek azok a diákok, akik kerékpárral mennek iskolába

Értékes nyereményeket kapnak azok a marosvásárhelyi diákcsoportok, amelynek tagjai biciklivel mennek iskolába, és rögzítik a megtett kilométereket.

Díjakat is nyerhetnek azok a diákok, akik kerékpárral mennek iskolába
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!