Átfogóbb stratégia az élhetőbb városért

Átfogóbb stratégia az élhetőbb városért

Fotó: Thomas Campean

Az építész az, aki hajlékot, formát és keretet ad az emberi tevékenységnek, vallják Várday Zsolt és Kinga építészmérnökök. A fiatal szakemberek néhány éve költöztek haza Udvarhelyre, ahol építészeti szakcéget alapítottak.

Kovács Eszter

2015. január 08., 13:542015. január 08., 13:54

2015. január 08., 13:552015. január 08., 13:55

– Miért és mikor döntöttek úgy, hogy hazaköltöznek?

Várday Zsolt: 2009 februárjában jöttünk haza, addig, az egyetem után Temesváron éltünk és dolgoztunk. Egy idő után úgy gondoltuk, hogy nem az a hely, ahol a fiókáinkat fel akarnánk nevelni, vagy ahol meg szeretnénk öregedni. Négyen voltunk építészek, akik „egy fészekben” nevelkedtünk, sőt másod- és harmadéven tervezgettük is, hogy együtt egy céget alapítunk majd. 2009-ben ezt sikerült megvalósítani, bár előbb Csíkszeredában nyitottunk irodát, Udvarhelyre óvatosan lopóztunk be.

Várday Kinga: Valójában Udvarhelytől egy picit tartottunk, óvatosan kezeltük, nem tudtuk, melyik végéről fogjunk hozzá. Hosszas mérlegelés következménye volt, hogy 2012-ben áthelyeztük a székhelyünket.

– Udvarhelyen nagyon kevés építész van. Miért fehér holló az építészmérnök?

V. Zs.: A helyzet összetett. Az udvarhelyi közösség az elmúlt huszonöt évben is jól elboldogult két építésszel. A legtöbb ember továbbra is úgy tekint a tervezésre, mint szükséges rosszra, amit azért kell megfizetni, hogy utána ki lehessen váltani az építkezési engedélyt. Nagyon nehéz megértetni, hogy egy jól elkészített terv a saját költségének az 5–6, de akár tízszeresét is megspórolhatja az építőtelepen: megelőz rengeteg hibát, illetve egy olyan eszköz, amely segítségével bármikor számon lehet kérni az építőt.

– Mégis mi változott?

V. Zs.:  2001-ben született meg az építészek szakterületét szabályozó törvény, addig tervezett mindenki, akinek szakképesítése vagy tapasztalata volt e téren. Akkor éles határvonalat húztak azok között, akiknek egyetemi szintű képzésük volt, és minden más kategória között, akik esetleg addig tervezéssel foglalkoztak. Ezeknek az embereknek a zöme a kilencvenes évekig a tervezőintézeteknél dolgozott építészek, szerkezetmérnökök irányítása alatt, sokan közülük csak műszaki rajzolók voltak. Közben feloszlottak a megyei tervezőintézetek, és ezek az emberek gyakorlatilag kenyér nélkül maradtak, így sok esetben maguk is tervezni kezdtek. Ez a hagyomány 2001 után csak annyiban változott, hogy az így elkészült tervekre kellett egy szakképzett építész pecsétje is. Sajnos a kialakult helyzet keserű gyümölcsöt is termett, néhányan az építészek közül visszaéltek és máig is visszaélnek aláírási jogukkal. Egyebek közt ez a felismerés vezetett arra, hogy a Román Építész Kamara (OAR) területi szervezetének tevékenységében részt vállaljak, 2010 óta a vezetőtanácsban töltök be szerepet. Mostanra érett meg a helyzet, hogy a területi kamara vezetősége felléphessen az aláírási jogukkal a többi kolléga kárára visszaélő építészekkel szemben, tehát megpróbálunk rendet tenni a házunk táján.

– Részt vettek, sőt meg is nyerték a polgármesteri hivatal által a volt Stúdió Mozi előtti tér rendezésére kiírt pályázatot. Újszerű gyakorlat ez Udvarhelyen. Milyennek látták a pályázatot?

V. Zs.: Valószínűleg mostanra érett meg a civil társadalom annyira, hogy belátták: nem mind rosszak a 70-es, 80-as években, nem ritkán ideológiai gondolatok mentén létrehozott, átrendezett közterek, és ezek felújítására érdemes nagyobb figyelmet fordítani. Talán e trend hatására írta ki a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal a térrendezési pályázatot, viszont a civil nyomás is nagy szerepet játszott az ügyben, mely a Márton Áron tér felújításával kapcsolatban megmutatkozott.Egy megfelelően kiírt köztérrendezési pályázat azonban nagyon komoly dokumentum, amelyen emberek csoportja hetekig dolgozik: a témát összeállítják, a keretparamétereket meghatározzák.

V. K.: A lakosság megkérdezése már ebben a fázisban meg kellene történjen, hisz így lehet felmérni, hogy mire volna szüksége a közösségnek, mi az elvárása az átalakítandó köztérrel kapcsolatosan.

V. Zs.: Ebben az esetben a pályázat teljesen össze lett mosva a lakosság véleményezésének egyfajta felmérésével. Öt építészből álló csapatunk (Csíki Barna, Márton Ildikó, Ványolós Endre és mi magunk) úgy érezte, nem engedheti meg magának, hogy ne vegyen részt benne.

V. K.: Derűs dolog volt látni a lakosság lelkesedését, amivel a közszavazáson részt vett, hogy dönthessen egy köztér dolgában. Nyilván jó volt, hogy sokakat mozgósított a szavazás, de az ilyen jellegű pályázatoknál ez nem szokás. A lakosságot a folyamat elején kellett volna bevonni, egy fórum részeként megkérdezni őket, hogy mit szeretnének. Az ilyen döntést hasonló esetben a közösség szakavatott képviselői kellene meghozzák. Tegyük hozzá, a mi szemszögünkből végül jól sült el a dolog.

– Hogyan tovább? Mi a következő lépés a Zenegödör névre keresztelt terv megvalósításában?

V. K.: A pályázatra készült egy ötletterv, a megvalósításhoz a részletes építészeti terv mellett szakági tervezők bevonásával készül el a műszaki terv. Az ötletterv egy irányt ad, de távolról sem alkalmas a munkálatok kivitelezésére, több lépésben születik meg a kivitelezésre is alkalmas dokumentáció.

V. Zs.: Decemberben sikerült aláírni egy szerződést a polgármesteri hivatallal, hogy a tervezés valóban elkezdődjön. Az első fázisban a beruházás értékének aránylag pontos megbecsülésére van szükség. Ezt a dokumentációt január végére talán be is tudnánk fejezni, ezt a köztes tervfázist (D.A.L.I.) a helyi önkormányzat is jóvá kell hagyja. Ezután jön a műszaki kiviteli terv (P.T.), amelynek a befejezésére további három hónapunk van, így akár már ez év júniusában is elkezdődhet a kivitelezés. Sok apró részleténél fogva a terv nem egyszerű: a kivitelezést a várhatóan elég rövid idő alatt (a téli hónapok nem alkalmasak a kivitelezésre), igen nagy odafigyeléssel kell majd végezni, ahhoz, hogy a végeredmény mindenki számára vállalható legyen. Éppen ezért úgy gondoltuk, hogy a tervezés befejeztével feltétlenül elvállaljuk a munkálatok követését is.

– A történelmi városközpont felújítása nagy falat. Mivel kellene kezdeni?

 V. Zs.: Első körben a belváros kis utcái érdemelnek kiemelt figyelmet. Ne az legyen az utcaprofil, hogy kétoldalt a lehető legkeskenyebb, nyomorúságos járda, és közöttük a lehető legszélesebb úttest. Például a Tompa László utca profilja siralmas, még viccnek is rossz a 4050 centis járda.  Legalább a belvárosnak egy olyan élhető területnek kellene lennie, ahol az autós másodrendű. Jelenleg Udvarhelyen mindenhol az autós forgalom élvez prioritást. A városközpont felújítása átfogó stratégiai gondolkodást feltételez. Jelenleg is zajlik Udvarhely városstratégiájának a kidolgozása, a munkában mi is részt veszünk.

– Néhány éve készül, és a tervek szerint hamarosan az önkormányzati képviselő-testület elé kerül az általános városrendezési terv. Milyen lett a sokat várt eredmény?

V. Zs.: Mivel az új általános rendezési tervet (PUG) csak részlegesen ismerem, nem hiszem, hogy érdemben nyilatkozhatnék róla. Az új PUG mostanában lesz elfogadva, de sajnos hagy kívánnivalót maga után. Ez abból is fakad, hogy hiányos helyismerettel rendelkező kolozsvári és bukaresti cégek készítették a tervet, vannak benne hibák, például a térképen rosszul beazonosított műemlék is. Ez számos problémát okozhat a jövőben, hisz az elkövetkező tíz évben törvényerejű dokumentum lesz a városon belül.

– Az utóbbi években Udvarhelyen civil kezdeményezés született a műemlékek védelmére. Hogyan lehetne felkarolni a civileket?

V. Zs.: Az épített környezet mindennél láthatóbb lenyomata egy kor kulturális, társadalmi és gazdasági viszonyrendszerének. A műemlékvédelem nagyon kényes dolog. Bár Udvarhely esetében a várról esett a legtöbb szó, a városban középkori műemlékből van a legkevesebb, van viszont rengeteg, a barokk időszakból származó értékes épület is. A műemlékvédelemben vannak olyan elemek, amelyekről ritkábban esik szó. Ilyen például a védett utcakép fogalma, ahol nem egyenként az épületek fontosak, hanem maga az összkép. A Kossuth Lajos utca például ilyen, de számos más utca is számot tarthatna hasonló státuszra.

– A Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium régi épületének frontja tavaly ősszel újult meg. Sokakban feltevődött a kérdés, hogy vajon miért változott meg az épület színe.

V. Zs.: A színválasztáson nagyon sokat töprengtünk. Az épület zöld színe abból az időből származott, amikor a mellette lévő Akarat szövetkezetet is zöldre festették. A régi, barokk kori épület nagyon puritán jellegű volt, annak szellemében választottuk ezt a színt, ami majdhogynem a kálvinista fehér. Átfordítottuk a homlokzat stukkódíszeinek színvilágát, így az kapta a sötétebb, enyhén zöldes árnyalatot, a hasonló tónuskiosztás egyébként a barokk és a klasszicizmus időszakában is igen gyakori volt. Megpróbáltunk visszafogott színeket használni, hogy ne a színek harsogjanak, hanem az épület szépen komponált klasszicizáló frontja legyen beszédes. Ráadásul a kis előtér, ami északi fekvésű és rendszerint árnyékos, ezzel a világos színválasztással kissé megnyílt.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2018. augusztus 17., péntek

Traktor, autó, épület veszett oda a szentpáli tűzben

Homoródszentpálon és Székelyszentléleken is tűz tombolt csütörtök este. Gazdasági épületek, gépek, illetve rengeteg takarmány égett el. Mindkét helyen óriási anyagi károk keletkeztek.

Traktor, autó, épület veszett oda a szentpáli tűzben
2018. február 23., péntek

Kerékpárost ütöttek el Udvarhelyen

Elgázoltak egy biciklist pénteken este Székelyudvarhelyen a Bethlen Gábor utcában. Megsérült, kórházba kellett szállítani.

Kerékpárost ütöttek el Udvarhelyen
Kerékpárost ütöttek el Udvarhelyen
2018. február 23., péntek

Kerékpárost ütöttek el Udvarhelyen

2017. augusztus 28., hétfő

Utasok sérültek meg az udvarhelyi balesetben

Közúti baleset történt vasárnap este Székelyudvarhelyen. Öten megsérültek, közülük egy súlyosan.

Utasok sérültek meg az udvarhelyi balesetben
Utasok sérültek meg az udvarhelyi balesetben
2017. augusztus 28., hétfő

Utasok sérültek meg az udvarhelyi balesetben

2017. április 27., csütörtök

Három személy megsérült a farkaslaki balesetben

Teherautó és mikrobusz ütközött össze csütörtökön reggel Farkaslakán. Három személyt kórházba kellett szállítani.

Három személy megsérült a farkaslaki balesetben
Három személy megsérült a farkaslaki balesetben
2017. április 27., csütörtök

Három személy megsérült a farkaslaki balesetben

2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

Az előző évek gyakorlatával ellentétben idén nem lesz lehetőség napi egyszázalékos késedelmi kamat fejében igényelni május 15-e után az egységes mezőgazdasági támogatásokat. Ez újabb ok lehet arra, hogy ne halogassák a kérelmek leadását az érintettek.

Egy határidő van, és az május közepe
Egy határidő van, és az május közepe
2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

2017. március 10., péntek

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni

Hargita megyében csak a Madarasi Hargita pályáin lehet sízni, annak ellenére, hogy a megye magasabban fekvő vidékein ismét havazni kezdett – tudósít az Agerpres hírügynökség.

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni
2017. március 10., péntek

Évek óta nem volt ilyen jó szezon a sípályákon

Míg a Madarasi Hargitán, a megye legmagasabban fekvő síközpontjában még tart a szezon, a többi sípályán már vagy nincs hó, vagy zárásra készülnek. A környékbeli sípályák üzemeltetői elégedettek az idénnyel.

Évek óta nem volt ilyen jó szezon a sípályákon
2017. március 10., péntek

Országszerte eső, a hegyvidéken havazás lesz

Esőre, erős szélre, a hegyvidéki térségekben pedig havazásra vonatkozó figyelmeztetést bocsátott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). A riasztás az ország egész területére érvényes, vasárnap 22 óráig.

Országszerte eső, a hegyvidéken havazás lesz
2017. március 10., péntek

Játszótereket építenének a helyben maradó pénzből Udvarhelyen

Mindenképp pozitív lépés lenne, ha a kormány jövőre megvalósítaná azt az elképzelést, miszerint a helyi és a megyei önkormányzatok teljes egészében felhasználhatnák a jövedelemadóból származó összeget – vélekednek Székelyudvarhelyen is.

Játszótereket építenének a helyben maradó pénzből Udvarhelyen
2017. március 10., péntek

Arányaiban kevesen szereznek jogosítványt Hargita megyében

Csökkenőben van a gépjárművezetői engedélyért sikeresen vizsgázók aránya Hargita megyében. A megye évek óta az utolsó helyezéseken végez az országos szintű összehasonlítások szerint a sikeresen vizsgázók számát tekintve.

Arányaiban kevesen szereznek jogosítványt Hargita megyében
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM