Számos energiaügyi, gazdasági kérdésben döntöttek, újabbak is vannak terítéken

Számos energiaügyi, gazdasági kérdésben döntöttek, újabbak is vannak terítéken

Antal Lóránt, udvarhelyszéki RMDSZ-es szenátor. Az elért megvalósításokról számolt be

Fotó: Székelyhon

Erdélyi erőművek megépülését szavatolták, bővítették az energiakártya felhasználhatóságát, továbbá részt vett a biztosítótársaságok megszorítását célzó törvénytervezet kidolgozásában is – számolt be kollégáival végzett parlamenti tevékenységéről Antal Lóránt RMDSZ-es szenátor. Az udvarhelyszéki drogproblémáról is beszélt.

Fülöp-Székely Botond

2023. szeptember 08., 17:472023. szeptember 08., 17:47

2023. szeptember 09., 11:452023. szeptember 09., 11:45

Összesen 105 fogadóórát tartott az elmúlt parlamenti ciklus idején Antal Lóránt szenátor, amelyek során többnyire a villany- és gázszámlák késése, illetve ezek nagysága miatt keresték fel a lakók, ugyanakkor

gond adódott még Udvarhelyszéken a villanyhálózatra való csatlakozásokkal, illetve az államosított ingatlanok visszaszolgáltatásával is

– közölte a szenátor pénteki sajtótájékoztatóján.

Energiaügyi kérdések

Közel négymillió, nehezebb körülmények között élő ember jogosult Romániában a sürgősségi kormányrendelettel elfogadott energiakártyára, amellyel számlákat lehet kifizetni. Az energiaügyi bizottság elnökeként Antal Lóránt hozzájárult a kártya lehetőségeinek kibővítéséhez, vagyis

a jogszabályt korrigálták, így most már butángáz, brikett és fűrészpor vásárlására is fel lehet használni.

Egy sürgősségi kormányrendelet révén biztosították tíz vízi- és egy gázerőmű (Radnóton) megépítésének folytatását, amelyeket korábban civil szervezetek állíttattak le peres úton – magyarázta. Szerinte,

ha megépül a radnóti gázerőmű, illetve a ratosnyai vízierőmű, akkor teljes mértékben biztonságba kerül az erdélyi villamosenergia-ellátás.

Jelenleg egyébként Erdélyben nincs elegendő villamosáram-termelés, így a román vidékeken megtermelt energiát használjuk fel.

Mint megtudtuk, a magántulajdonban lévő napelemparkok által termelt többletenergia megadóztatását is megakadályozták. A szenátor kitért arra, hogy tavaly 40 ezer ilyen termelő-fogyasztó volt, idén pedig jó eséllyel 140 ezerre nő ez a szám.

A becslések szerint 2025-re még 100 ezerrel emelkedik a napelemeket használó háztartások száma, ami már veszélyt jelenthet az országos hálózatra.

Tudni kell ugyanis, hogy a napelemek bizonyos időszakokban termelik az energia nagy részét, ez pedig egyenlőtlenségeket okoz az általános rendszer üzemeltetésében. Éppen ezért több mint valószínű, hogy

jövőtől már csak azok kérhetnek állami támogatást napelemparkok létesítéséhez, akik az energia tárolásába is befektetnek.

Törvénytervezet készült arra is, hogy az áramszolgáltató ne kétévente, hanem havi szinten számoljon el azon áramtermelő fogyasztókkal, akik az országos rendszerbe táplálják a pluszenergiát. Azt is szeretnék elérni, hogy

azonos szolgáltató esetén a földgázszámla kiegyenlítésére is felhasználhassák a megtermelt többletáramot.

Antal Lóránt kezdeményezője volt annak a törvénytervezetnek is, amelynek lényege, hogy hidrogénnel kezdik el keverni a hálózatba táplált földgázt, így pedig csökkenthető a széndioxid-kibocsátás. Ezen környezetvédelmi projektben úttörőnek számít Románia, Medgyesen már el is indult egy tesztprogram.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Kollégáival közösen elérték, hogy a késve érkező villany- és gázszámlákat ne kelljen rögtön kifizetni, azok megtérítése felosztható a késés mértékével azonos időszakra.

Júliusban lépett hatályba a jogszabály, amely tizenkilencről öt százalékra csökkenti az áfát a napelemek, hőszivattyúk, napkollektorok és tartozékaik beszerzése esetén.

Szerencsejáték, biztosítók, termelők

A gazdasági bizottság tagjaként kollégáival a szerencsejáték-termek működésének szigorítására vonatkozó törvénytervezetet dolgoztak ki. Ennek lényege, hogy

húszezer lakosra egy játékterem juthat, ezeket pedig nem lehet az iskolák és játszóterek 300 méteres körzetében üzemeltetni.

A tervezetet a szenátus már megszavazta. Antal Lóránt hangsúlyozta, noha évi 1 milliárd eurónak megfelelő adót fizetnek be a játéktermek, szerinte a jelenlegi formában még sincs szükség az iparágra.

A szerencsejáték-függőség megelőzésére kellene fektetni a hangsúlyt – bár erre törvény is van, egy ilyen kampány sem zajlott az országban.

Törvénytervezetek készültek a biztosítótársaságok megszorítása érdekében is. A cél, hogy ne szabaduljanak meg a felelősségtől, ha – mondjuk – külföldi számlákra utalják át a klienseik által befizetett összegeket.

A felsoroltakon kívül szeretnének kidolgozni egy törvényt, amely

arra kötelezné a multinacionális cégeket, hogy előnyben részesítsék a– természetesen megfelelő kapacitással rendelkező – helyi termelőket.

A kézművesek helyzetét is rendezni szeretnék, hiszen jelenleg néhol kérnek kasszagépet az árusoktól, máshol pedig nem.

Udvarhelyszéki beruházások

Antal Lóránt arról is beszélt, hogy korábban kormányon lévő pártja munkásságának is köszönhető a székelyudvarhelyi művelődési ház energetikai felújításával kapcsolatos pályázat megnyerése, amelyre 14 millió lejes támogatást kapott a város. Hasonló eredményességgel intézkedtek a nagygalambfalvi sportcsarnok, illetve tanuszoda megépítése érdekében. Büszkén újságolta el, hogy kezdeményezője volt azon közösségi fejlesztési társulás megalakításának, amely

72 millió lejes kormánytámogatást nyert a parajdi, korondi, etédi, farkaslaki, székelykeresztúri, bögözi, oroszhegyi, zetelaki és homoródfürdői gázhálózatok kiépítése érdekében.

Hangsúlyozta, ebből jól látható, hogy olyan önkormányzatokat is támogattak, ahol nem RMDSZ-es a vezetőség.

Ezek mellett a szövetség közbenjárásával épülhet bölcsőde Székelykeresztúron és Székelyudvarhelyen, ugyanakkor felújíthatják a 137-es megyei utat a két említett település között. A szenátor hozzátette, a történelmi egyházakat abban segítették, hogy pénzekért pályázhassanak a román kormánynál. Az őszi parlamenti ciklusban egyébként az önkormányzatok problémáinak megoldására szeretnének koncentrálni.

Drogügyek

Udvarhelyszéken is aktívan jelen vannak a különböző kábítószerek, számos olyan esetről kapott tájékoztatást, amely során fiatalok élete ment tönkre, vagy éppen kiskorúak kerültek kórházba a szerhasználat miatt – mondta a szenátor. Éppen ezért interpellálni szeretne a belügyminiszternél a megelőzés mikéntjéről, illetve az ellenőrzések növelése érdekében.

Idézet
Minden percben fennáll a veszélye nálunk is, hogy az ország többi részéhez hasonló tragédiák következhetnek a kábítószer-fogyasztás miatt”

– jelentette ki a szenátor, aki szerint komolyan kell venni a fenyegető problémát.

2 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 29., szerda

Jótékonysági főzőverseny és más érdekességek a Gyergyószentmiklósi gyermeknapon

Először szerveznek főzőversenyt 10-15 év közötti gyerekek számára a gyergyószentmiklósi gyermeknapon. Az emellett még számos érdekes programot kínáló esemény helyszíne a szabadidőpark lesz.

Jótékonysági főzőverseny és más érdekességek a Gyergyószentmiklósi gyermeknapon
2024. május 29., szerda

Gyűlések, egyeztetések, dokumentumpótlások a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának ügyében

Nincs új a nap alatt, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium részben összeomlott bentlakásának ügyében is rendkívül lassan őrölnek a malmok; gyakorlatilag papírgyártás, dokumentumpótlás zajlik.

Gyűlések, egyeztetések, dokumentumpótlások a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának ügyében
2024. május 29., szerda

Koronka–Jedd–Nagyernye terelőút: a védelmi minisztérium engedélyére várva

A védelmi minisztérium kell rábólintson a Koronka–Jedd–Nagyernye terelőút legújabb tervére, hogy folytatódhasson a beruházás. A Marosvásárhelyt tehermentesítő, 11,4 kilométeres szakasz megépítését 2014-ben kezdték el.

Koronka–Jedd–Nagyernye terelőút: a védelmi minisztérium engedélyére várva
2024. május 29., szerda

Sokan olvasták az elárvult medvebocs történetét – itt a folytatás a megmentéséről

Az átlagosnál nehezebbnek bizonyult az az akció, amellyel a bálványosi Grand Hotel közelében feltűnt hárombocsos anyamedvét akarták áthelyezni a környékről. A beavatkozás végén már csak a bocsokról kellett gondoskodni, ám ez sem volt egyszerű.

Sokan olvasták az elárvult medvebocs történetét – itt a folytatás a megmentéséről
2024. május 29., szerda

A székely határőrök világába kalauzolnak

A gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum pénteken 15 órától szervezi meg A székelyek felülmúlták önmagukat. Csíki határőrök a Napóleon elleni nagy csatákban című konferenciáját.

A székely határőrök világába kalauzolnak
2024. május 29., szerda

Sikkasztás gyanúja miatt tartottak házkutatásokat a székelyföldi megyékben

Önsegélyező pénztárnál elkövetett sikkasztás gyanúja miatt tartottak házkutatásokat szerdán Hargita, Kovászna és Maros megyében.

Sikkasztás gyanúja miatt tartottak házkutatásokat a székelyföldi megyékben
2024. május 29., szerda

Még le se ment a nap, de a medve már ott ólálkodik az egyik zsögödi benzinkútnál

Csíkszereda Csíkszentkirály felőli kijáratánál, a zsögödi OMV benzinkút közelében láttak medvét szerda délután. Erről Ro-Alert riasztásban figyelmeztették a csíkszeredaiakat.

Még le se ment a nap, de a medve már ott ólálkodik az egyik zsögödi benzinkútnál
2024. május 29., szerda

Mintegy ötven kilométer megyei út javítási munkálatai léptek a következő szakaszba

Közelebb került a befejezéshez a háromszéki utakat érintő két, nagy volumenű munkálat. A feljavítások következő fázisáról és a projektek kiigazított költségvetéséről szerdán döntött a Kovászna megyei önkormányzat.

Mintegy ötven kilométer megyei út javítási munkálatai léptek a következő szakaszba
2024. május 29., szerda

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!

Az akció június 5-ig tart és felváltva gyűjtenek a város különböző területein.

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!
2024. május 29., szerda

Változást szeretne Udvarhely

Az udvarhelyi emberek változást akarnak – ezt a következtetést vonta le a székelyudvarhelyi RMDSZ, amely az elmúlt hetekben tucatnyi lakossági programismertetőt szervezett szerte a városban.

Változást szeretne Udvarhely
Változást szeretne Udvarhely
2024. május 29., szerda

Változást szeretne Udvarhely

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!