Számos energiaügyi, gazdasági kérdésben döntöttek, újabbak is vannak terítéken

Számos energiaügyi, gazdasági kérdésben döntöttek, újabbak is vannak terítéken

Antal Lóránt, udvarhelyszéki RMDSZ-es szenátor. Az elért megvalósításokról számolt be

Fotó: Székelyhon

Erdélyi erőművek megépülését szavatolták, bővítették az energiakártya felhasználhatóságát, továbbá részt vett a biztosítótársaságok megszorítását célzó törvénytervezet kidolgozásában is – számolt be kollégáival végzett parlamenti tevékenységéről Antal Lóránt RMDSZ-es szenátor. Az udvarhelyszéki drogproblémáról is beszélt.

Fülöp-Székely Botond

2023. szeptember 08., 17:472023. szeptember 08., 17:47

2023. szeptember 09., 11:452023. szeptember 09., 11:45

Összesen 105 fogadóórát tartott az elmúlt parlamenti ciklus idején Antal Lóránt szenátor, amelyek során többnyire a villany- és gázszámlák késése, illetve ezek nagysága miatt keresték fel a lakók, ugyanakkor

gond adódott még Udvarhelyszéken a villanyhálózatra való csatlakozásokkal, illetve az államosított ingatlanok visszaszolgáltatásával is

– közölte a szenátor pénteki sajtótájékoztatóján.

Energiaügyi kérdések

Közel négymillió, nehezebb körülmények között élő ember jogosult Romániában a sürgősségi kormányrendelettel elfogadott energiakártyára, amellyel számlákat lehet kifizetni. Az energiaügyi bizottság elnökeként Antal Lóránt hozzájárult a kártya lehetőségeinek kibővítéséhez, vagyis

a jogszabályt korrigálták, így most már butángáz, brikett és fűrészpor vásárlására is fel lehet használni.

Egy sürgősségi kormányrendelet révén biztosították tíz vízi- és egy gázerőmű (Radnóton) megépítésének folytatását, amelyeket korábban civil szervezetek állíttattak le peres úton – magyarázta. Szerinte,

ha megépül a radnóti gázerőmű, illetve a ratosnyai vízierőmű, akkor teljes mértékben biztonságba kerül az erdélyi villamosenergia-ellátás.

Jelenleg egyébként Erdélyben nincs elegendő villamosáram-termelés, így a román vidékeken megtermelt energiát használjuk fel.

Mint megtudtuk, a magántulajdonban lévő napelemparkok által termelt többletenergia megadóztatását is megakadályozták. A szenátor kitért arra, hogy tavaly 40 ezer ilyen termelő-fogyasztó volt, idén pedig jó eséllyel 140 ezerre nő ez a szám.

A becslések szerint 2025-re még 100 ezerrel emelkedik a napelemeket használó háztartások száma, ami már veszélyt jelenthet az országos hálózatra.

Tudni kell ugyanis, hogy a napelemek bizonyos időszakokban termelik az energia nagy részét, ez pedig egyenlőtlenségeket okoz az általános rendszer üzemeltetésében. Éppen ezért több mint valószínű, hogy

jövőtől már csak azok kérhetnek állami támogatást napelemparkok létesítéséhez, akik az energia tárolásába is befektetnek.

Törvénytervezet készült arra is, hogy az áramszolgáltató ne kétévente, hanem havi szinten számoljon el azon áramtermelő fogyasztókkal, akik az országos rendszerbe táplálják a pluszenergiát. Azt is szeretnék elérni, hogy

azonos szolgáltató esetén a földgázszámla kiegyenlítésére is felhasználhassák a megtermelt többletáramot.

Antal Lóránt kezdeményezője volt annak a törvénytervezetnek is, amelynek lényege, hogy hidrogénnel kezdik el keverni a hálózatba táplált földgázt, így pedig csökkenthető a széndioxid-kibocsátás. Ezen környezetvédelmi projektben úttörőnek számít Románia, Medgyesen már el is indult egy tesztprogram.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Kollégáival közösen elérték, hogy a késve érkező villany- és gázszámlákat ne kelljen rögtön kifizetni, azok megtérítése felosztható a késés mértékével azonos időszakra.

Júliusban lépett hatályba a jogszabály, amely tizenkilencről öt százalékra csökkenti az áfát a napelemek, hőszivattyúk, napkollektorok és tartozékaik beszerzése esetén.

Szerencsejáték, biztosítók, termelők

A gazdasági bizottság tagjaként kollégáival a szerencsejáték-termek működésének szigorítására vonatkozó törvénytervezetet dolgoztak ki. Ennek lényege, hogy

húszezer lakosra egy játékterem juthat, ezeket pedig nem lehet az iskolák és játszóterek 300 méteres körzetében üzemeltetni.

A tervezetet a szenátus már megszavazta. Antal Lóránt hangsúlyozta, noha évi 1 milliárd eurónak megfelelő adót fizetnek be a játéktermek, szerinte a jelenlegi formában még sincs szükség az iparágra.

A szerencsejáték-függőség megelőzésére kellene fektetni a hangsúlyt – bár erre törvény is van, egy ilyen kampány sem zajlott az országban.

Törvénytervezetek készültek a biztosítótársaságok megszorítása érdekében is. A cél, hogy ne szabaduljanak meg a felelősségtől, ha – mondjuk – külföldi számlákra utalják át a klienseik által befizetett összegeket.

A felsoroltakon kívül szeretnének kidolgozni egy törvényt, amely

arra kötelezné a multinacionális cégeket, hogy előnyben részesítsék a– természetesen megfelelő kapacitással rendelkező – helyi termelőket.

A kézművesek helyzetét is rendezni szeretnék, hiszen jelenleg néhol kérnek kasszagépet az árusoktól, máshol pedig nem.

Udvarhelyszéki beruházások

Antal Lóránt arról is beszélt, hogy korábban kormányon lévő pártja munkásságának is köszönhető a székelyudvarhelyi művelődési ház energetikai felújításával kapcsolatos pályázat megnyerése, amelyre 14 millió lejes támogatást kapott a város. Hasonló eredményességgel intézkedtek a nagygalambfalvi sportcsarnok, illetve tanuszoda megépítése érdekében. Büszkén újságolta el, hogy kezdeményezője volt azon közösségi fejlesztési társulás megalakításának, amely

72 millió lejes kormánytámogatást nyert a parajdi, korondi, etédi, farkaslaki, székelykeresztúri, bögözi, oroszhegyi, zetelaki és homoródfürdői gázhálózatok kiépítése érdekében.

Hangsúlyozta, ebből jól látható, hogy olyan önkormányzatokat is támogattak, ahol nem RMDSZ-es a vezetőség.

Ezek mellett a szövetség közbenjárásával épülhet bölcsőde Székelykeresztúron és Székelyudvarhelyen, ugyanakkor felújíthatják a 137-es megyei utat a két említett település között. A szenátor hozzátette, a történelmi egyházakat abban segítették, hogy pénzekért pályázhassanak a román kormánynál. Az őszi parlamenti ciklusban egyébként az önkormányzatok problémáinak megoldására szeretnének koncentrálni.

Drogügyek

Udvarhelyszéken is aktívan jelen vannak a különböző kábítószerek, számos olyan esetről kapott tájékoztatást, amely során fiatalok élete ment tönkre, vagy éppen kiskorúak kerültek kórházba a szerhasználat miatt – mondta a szenátor. Éppen ezért interpellálni szeretne a belügyminiszternél a megelőzés mikéntjéről, illetve az ellenőrzések növelése érdekében.

Idézet
Minden percben fennáll a veszélye nálunk is, hogy az ország többi részéhez hasonló tragédiák következhetnek a kábítószer-fogyasztás miatt”

– jelentette ki a szenátor, aki szerint komolyan kell venni a fenyegető problémát.

2 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 30., vasárnap

Lelkes városnapozókkal, sztárfellépőkkel búcsúzik a Sokadalom

Eseménydús hetet zárhat Kézdivásárhely, amelynek terei ezreket láttak vendégül a hétvégén. A szombat esti pörgés vasárnap is folyatódik: helyi zenészek ismerős dalokkal, magyarországi előadók slágerekkel búcsúztatják a hat napja tartó mulatságot.

Lelkes városnapozókkal, sztárfellépőkkel búcsúzik a Sokadalom
2024. június 30., vasárnap

Már nem jelentett gondot megtölteni a színpad előtti teret

Az élet fontosságát hangsúlyozták a gyergyószentmiklósi FeltöltŐ keresztény zenefesztivál idei résztvevői. Az esti koncerteken több ezren vettek részt, ugyanakkor a tematikus előadásokon is rendre megteltek a helyek.

Már nem jelentett gondot megtölteni a színpad előtti teret
2024. június 30., vasárnap

Szekérbaleset áldozata lett egy idős újtusnádi férfi

Végzetes szekérbalesetet szenvedett szombaton reggel egy újtusnádi idős férfi egy erdős területen. A helyszínre érkező hegyimentők már nem tudtak segíteni rajta.

Szekérbaleset áldozata lett egy idős újtusnádi férfi
2024. június 30., vasárnap

Koncertre hív a marosvásárhelyi városháza!

A Marosvásárhelyi Napok 27. kiadása keretében minden este népszerű magyar és román énekesek és együttesek lépnek közönség elé.

Koncertre hív a marosvásárhelyi városháza!
2024. június 29., szombat

Áradás az ítéletidő után Bélborban

Lakóházakba tört be a víz szombaton este a környéken tombolt felhőszakadás után. Egy személy a mentők ellátására szorult.

Áradás az ítéletidő után Bélborban
Áradás az ítéletidő után Bélborban
2024. június 29., szombat

Áradás az ítéletidő után Bélborban

2024. június 29., szombat

Finom ízek, egyedi hangok és rock and roll a Sokadalmon

Mozgalmasan zajlott a szombat a kézdivásárhelyi városnapokon: a délelőtti gasztronómiai rendezvényen ízletes ételek, a vásártéren utcazenészek vonzották a látogatókat. Este fokozódik a hangulat, a Kalapács fogja „felrobbantani” a színpadot.

Finom ízek, egyedi hangok és rock and roll a Sokadalmon
2024. június 29., szombat

Valóban megmozdította a várost az idei Udvarhely Napok

Nem hiába kapta a Megmozdít mottót az idei Udvarhely Napok: a rendezvény alkalmával valóban megmozdult a város apraja-nagyja. Fotókon mutatjuk az első két nap néhány eseményét.

Valóban megmozdította a várost az idei Udvarhely Napok
2024. június 29., szombat

Már nem is annyira elhanyagolt a Csíki-negyed: új sportkomplexumot adtak át

Új sportkomplexummal gazdagodott Sepsiszentgyörgy egyik „leszakadtnak” tartott városrésze, a Csíki-negyed ezáltal is nagyot lépett előre a felzárkózásban. A szombati megnyitó könnyed hangulatban zajlott.

Már nem is annyira elhanyagolt a Csíki-negyed: új sportkomplexumot adtak át
2024. június 29., szombat

Változások a székelyföldi, erdélyi plébániákon

Személyi és szervezeti változások következnek augusztus 1-jétől a gyulafehérvári főegyházmegyében. Számos plébánia új lelkészt vagy segédlelkészt kap, de Kolozsváron egy új román anyanyelvű katolikus plébánia is létrejön.

Változások a székelyföldi, erdélyi plébániákon
2024. június 29., szombat

Ezúttal meg is nyírta állatait a sepsiszentgyörgyi kerékpárút mentén legeltető juhász

A sepsiszentgyörgyi kerékpárút mellett esztenát felállító juhász még mindig nem költöztette el a nyáját. Sőt, a juhait is ott nyírja, jelentős mértékű környezetszennyeződést okozva. Most 10 ezer lejes bírságot róttak ki rá.

Ezúttal meg is nyírta állatait a sepsiszentgyörgyi kerékpárút mentén legeltető juhász
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!