Számítástechnikai sikervállalkozás Székelyföld szívében Pr-cikk

Számítástechnikai sikervállalkozás Székelyföld szívében

A CONSOFT csapata garancia a minőségre

Fotó: CONSOFT

Magyarországon szerzett tudásának és tapasztalatának köszönhetően kezdett bele a számítógépes programok értékesítésébe a rendszerváltás utáni években tulajdonostársával, Tőkés Károllyal. Tették ezt olyan jó érzékkel, hogy az országban mára egyike azon kevés cégeknek, akik szoftverértékesítésből és szoftverhasználati tanácsadásból tartják fenn magukat. A csíkszeredai CONSOFT vállalkozás vezetőjével, Tódor Lászlóval beszélgettünk.

Székelyhon

2024. február 12., 14:132024. február 12., 14:13

Magyarországon megismert szoftverek Székelyföldön

Tódor László a kolozsvári építőmérnöki szak befejezése után a BME-n folytatta tanulmányait, a tandíj előteremtése érdekében pedig a tanulás mellett munkát is vállalt. „Egy budapesti tervezőirodában láttuk, hogy a terveket már akkor jórészt számítógépeken készítik. Ez a felgyorsult és modern felfogás annyira megtetszett, hogy eldöntöttük, idehaza népszerűsíteni és értékesíteni akarjuk ezeket a programokat” – mesélt a kezdetekről Tódor László. Idővel a budapesti InterCAD-del olyan jó kapcsolatot alakítottak ki, hogy

rájuk bízták az egész Romániára kiterjedő szoftverdisztribúciós hálózat megalkotását és működtetését.

„A cég székhelyének Csíkszeredát, szülővárosomat választottuk, majd 1996-ban saját magam értékesítettem az első tervezőszoftvert a régióban” – emlékezett vissza az alapítás időszakára a vállalkozó. Tódor László elmondása alapján ekkoriban Erdélyben még mindenki rajztáblát használt, így egyből meglátta a piaci lehetőséget abban, hogy a Magyarországon fejlesztett programokat itthon értékesítse.

Galéria

Tódor László előadás közben

Fotó: CONSOFT

Apró lépések politikája

Bár cégvezetői képesítéssel nem rendelkezett, ösztönösen, autodidakta módon a folyamatos fejlődésben és a bevételek visszaforgatásában látta a fennmaradás kulcsát. „Az első eladások után a bevételeket nem éltük fel, hanem beruházásokra fordítottuk.

Tisztán emlékszem, hogy csak jó néhány program eladása után vásároltuk meg az első céges számítógépünket.

Az egy komoly Pentium volt, ami a maga 8 megabyte-os RAM memóriájával olyan volt, mint a rakéta” – nevette el magát Tódor László, aki szerint ez volt a cég történetének legdrágábban megvásárolt számítógépe is egyben. Mivel a technológiai újítások az 1990-es évek derekán országunkban is egyre nagyobb teret nyertek, a számítógépes szoftverekre is egyre nagyobb igény mutatkozott.

Idézet
A helyi piac ugyanakkor nagyon árérzékeny volt – akárcsak napjainkban –, a termékeink viszont nem olcsók: ezek háromezer eurótól kezdődnek, de egy komplex és minőségi építőipari program akár 20-25 000 eurót is kóstálhat.

Az évek során azonban kialakult felénk egyfajta bizalom. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mintsem hogy az összes romániai egyetemen jelen vannak az általunk forgalmazott alkalmazások” – mesélte Tódor László, aki azt is elárulta, hogy

az országban több mint 4000 ügyfélnek értékesítettek tervezőszoftvereket az elmúlt harminc évben.

Az apró lépések politikájának hála a CONSOFT lépésről lépésre növekedett: a csíkszeredai munkapont mellett a fővárosban és Kolozsváron is irodákat nyitottak, valamint az ingatlanokat is megvásárolták. Emellett

folyamatosan eszközökbe és tréningekbe, valamint csapatösszerázókba fektetnek, amely Tódor László szerint elengedhetetlen a jó munkamorál miatt.

„Van, hogy felülkerekedünk, és csapatostul elmegyünk egy hetet síelni a francia Alpokba, de ha ez nem jön össze, akkor időközönként elmegyünk egyet sörözni vagy sütögetni a munkatársakkal” – ismertette velünk a CONSOFT vezetője azokat a módszereket, amivel a munkaközösséget motiválni tudja.

Galéria

30 év alatt számtalan sikertörténethez járult hozzá a CONSOFT

Fotó: CONSOFT

Mi fán terem a BIM?

A CONSOFT vállalkozása és a BIM rövidítés napjainkra teljes mértékben összenőtt. De mit is takar ez a BIM, és miért is jó ez a tervezőknek, mérnököknek és kivitelezőknek egyaránt? „A BIM egy angol rövidítés, amit building information modelling néven emleget a szakirodalom. Ez magyarra fordítva épületinformációs modellezést jelent. Ez gyakorlatilag egy olyan munkamódszer, ami egy adott épülethez kapcsolódó információkat egyetlen adatbázisban gyűjt össze, amihez hozzáférést kapnak mind az építészek, mind a mérnökök és az összes olyan szakember, aki, egy adott épület megvalósításán együtt dolgozik. A BIM tehát az ő munkájukat segíti egy teljes életcikluson át, és mivel mindenki ugyanazt az információt használja, ezért sokkal kisebb a hibalehetőség” – magyarázta Tódor László.

Galéria

A munka mellett a kikapcsolódásra is nagy figyelmet szentelnek a csíkszeredai vállalkozásnál

Fotó: CONSOFT

Nemcsak eladják, tanácsot adnak és oktatják is

A csíkszeredai vállalkozásnál bár eleinte csak az értékesítésre fektették a hangsúlyt, hamarosan rájöttek, hogy a szakmai tanácsadással még egyedibbé tehetik szolgáltatásaikat.

Idézet
30 év alatt eljutottunk a rajztáblától a 3D-modellezésig, ami az iparág számára hatalmas fejlődést jelent. És természetesen ahogy az iparág változik, úgy a felhasználói igények is módosulnak.

Éppen ezért az eladott szoftverjeink mellé állandó szakmai tanácsadást is biztosítunk vásárlóinknak, akik ha elakadnak valamiben, akkor felkészült és szakértő csapatunk egyből megoldást kínál problémájukra” – ismertette a CONSOFT egy másik fontos profilját az alapító tulajdonos.

Tódor László mindemellett arra is nagyon büszke, hogy az elmúlt tíz évben közel 5 000 szakember fordult meg náluk különböző kurzusokon, és tanulta meg tőlük a programhasználatok csínját-bínját.

„Értelemszerűen nemcsak tanítunk, hanem tanulunk is. A technikai innovációk miatt a csapatunk is állandóan képezi magát azért, hogy szolgáltatásaink elismertségünkhöz megfelelőek legyenek” – magyarázta a székelyföldi mérnök.

Új generáció, új szemlélet?

„Vállalkozásunknál rendre több fiatal találja meg a boldogulását, akiknek a számítógép- és programkezeléshez sokkal több affinitásuk van, mint mondjuk az én generációmnak. Ez többször is nehézséget okoz a mindennapi működésben, hiszen néha az az érzésem, mintha nem ugyanazt a nyelvet beszélnénk. Ennek ellenére

Idézet
minden vállalkozótársamnak azt javaslom, hogy ha fiatalokat alkalmaznak, akkor szánják rájuk az időt, hallgassák meg véleményüket – még ha nem is fogadják meg azokat –, hiszen nagyon kreatívak”

– ismertette a többgenerációs munkavégzésnek az előnyeit és hátrányait a CONSOFT megálmodója. Tódor László azt is elmondta, hogy tapasztalatai szerint bár a fiatalok értékrendje nem egyezik meg az idősebbekével, mégis csapatként gondolkodva ugyanaz a cél vezérel mindenkit:

szavahihetően, kitartó munkával, megbízhatóan olyan termékeket és szolgáltatásokat nyújtani az ügyfeleknek, hogy azok bátran visszatérjenek a jövőben is hozzájuk.

 

Mesterséges intelligencia – segítség vagy öngyilkosság?

A 2023-as év eleje óta a mesterséges intelligencia óriási teret nyert: szöveggondozás mellett profi illusztrációkat is készít, de a mérnöki szakmában és a tervezőiparban is megvetette a lábát.

Idézet
Úgy gondolom, hogy a mesterséges intelligencia a rutinfeladatok elvégzésében és az automatizálásban nagy segítségünkre lehet, ám nem szabad elfelejteni, hogy ez továbbra is csak egy eszköz marad, ami nem pótolhatja az emberi kreativitást és az egyedi megvalósítások megalkotását”

– véli Tódor László, aki ennek fényében bátran mer tervezni a jövőre is: a következő tíz évben véleménye szerint számos technológiai újítás jelenik meg az építőiparban, ahol az újításokat alapból nehezebben fogadják el.

Idézet
Ezért azt gondolom, hogy cégünknek a következő évtizedben is helye lesz a piacon, hiszen az új alkalmazások terjesztésében és oktatásában szükség lesz a munkánkra.

Igazán viszont akkor mondhatjuk magunkat majd sikeresnek, ha a következő harminc évben is helyt állunk és megmaradunk” – zárta a beszélgetést Tódor László, aki izgatottan várja a következő évek fejleményeit.

Az itt olvasható tartalom először az „Akiket az idő igazol” 2023-as kiadványában jelent meg.

(X – fizetett hirdetés)

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. február 12., hétfő

Mennyi pénzt hívott le tulajdonképpen a hivatal? – erről is vitáztak a székelyudvarhelyi tanácsülésen

Jogi segítséggel fog kisajátítani egy területet a városháza a székelyudvarhelyi Ugron Gábor utcában – derült ki a helyi képviselőtestület hétfői soron kívüli ülésén. A már megszokott vádaskodások sem maradtak el.

Mennyi pénzt hívott le tulajdonképpen a hivatal? – erről is vitáztak a székelyudvarhelyi tanácsülésen
2024. február 12., hétfő

Marosvásárhely szívét is újraélesztené a szívsebész professzor

Független marosvásárhelyi polgármester-jelöltként indul a helyhatósági választásokon Horaţiu Suciu szívsebész professzor. Ezt ő jelentette be hétfőn délelőtt a marosvásárhelyi városháza előtt.

Marosvásárhely szívét is újraélesztené a szívsebész professzor
2024. február 12., hétfő

Mint az akciófilmben: nyilvánosságra hozták a két túsz kiszabadításának véres tűzharcba torkollott részleteit

Az izraeli hadsereg (IDF) hétfőre virradóan kiszabadított két, a Gázai övezetbe hurcolt túszt. Az övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet szerint az akciónak mintegy száz halálos áldozata van.

Mint az akciófilmben: nyilvánosságra hozták a két túsz kiszabadításának véres tűzharcba torkollott részleteit
2024. február 12., hétfő

Február, hol a nyár? Mutatjuk: 21 fok fölött volt vasárnap

Kora nyári, de mindenképp késő tavaszi hőmérsékleti értékek köszönnek vissza tegnap délutánról, ha megnézzük a csúcsértékeket. Az országban a legmagasabb érték 21,5 Celsius-fok volt, de Székelyföldön is meghaladta a levegő hőmérséklete a 18 fokot.

Február, hol a nyár? Mutatjuk: 21 fok fölött volt vasárnap
2024. február 12., hétfő

Miért Hargita megyében a legalacsonyabbak a bérek, ha viszonylag jól teljesít a megye gazdasága?

Az átlagbér tekintetében évek, sőt évtizedek óta az országos statisztika végén helyezkedik el Hargita megye, gazdasági erejét tekintve azonban viszonylag jól teljesít. Akkor mégis miért ilyen alacsony az átlagfizetés itt?

Miért Hargita megyében a legalacsonyabbak a bérek, ha viszonylag jól teljesít a megye gazdasága?
2024. február 11., vasárnap

Patakba esett, életét vesztette egy férfi Maroshévíznél

Maroshévíznél egy patakba esett férfit kellett kiemelniük vasárnap a tűzoltóknak, életét azonban már nem lehetett megmenteni.

Patakba esett, életét vesztette egy férfi Maroshévíznél
2024. február 11., vasárnap

Megcsókolták a földet, amikor Erdélybe jöttek

Tanárai hatására vált a székelyek kutatójává, majd a székelyek kutatójából „tiszteletbeli székellyé” Balogh Judit, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem professzora, aki a hétvégén Csíkszeredában tartott előadást.

Megcsókolták a földet, amikor Erdélybe jöttek
2024. február 11., vasárnap

Háromszékről is rengeteg indokolatlan hívás fut be az egységes sürgősségi hívószámra

Az egységes segélyhívó rendszer 2004-es bevezetése óta eltelt húsz évben több mint 300 millió hívás érkezett a 112-es számra. Tavaly ezek 49,29 százalékát a mentőszolgálathoz irányították át – derül ki egy vasárnap közzétett statisztikából.

Háromszékről is rengeteg indokolatlan hívás fut be az egységes sürgősségi hívószámra
2024. február 11., vasárnap

Apró tarlótűzhöz vonult ki hat tűzoltó Szőkefalván

Meggyulladt a száraz aljnövényzet a Vámosgálfalva községhez tartozó Szőkefalván vasárnap délután.

Apró tarlótűzhöz vonult ki hat tűzoltó Szőkefalván
2024. február 11., vasárnap

Karizmatikus embereket, „hétköznapi hősöket” értékelt a közösség  

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban megtartott szombati Best of Sepsi gálaesten azokat a „hétköznapi hősöket” díjazták, akik munkájukat úgy végzik, hogy azzal örömöt okoznak mindenkinek, aki annak haszonélvezője.

Karizmatikus embereket, „hétköznapi hősöket” értékelt a közösség   
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM