Számítástechnikai sikervállalkozás Székelyföld szívében Pr-cikk

Számítástechnikai sikervállalkozás Székelyföld szívében

A CONSOFT csapata garancia a minőségre

Fotó: CONSOFT

Magyarországon szerzett tudásának és tapasztalatának köszönhetően kezdett bele a számítógépes programok értékesítésébe a rendszerváltás utáni években tulajdonostársával, Tőkés Károllyal. Tették ezt olyan jó érzékkel, hogy az országban mára egyike azon kevés cégeknek, akik szoftverértékesítésből és szoftverhasználati tanácsadásból tartják fenn magukat. A csíkszeredai CONSOFT vállalkozás vezetőjével, Tódor Lászlóval beszélgettünk.

Székelyhon

2024. február 12., 14:132024. február 12., 14:13

Magyarországon megismert szoftverek Székelyföldön

Tódor László a kolozsvári építőmérnöki szak befejezése után a BME-n folytatta tanulmányait, a tandíj előteremtése érdekében pedig a tanulás mellett munkát is vállalt. „Egy budapesti tervezőirodában láttuk, hogy a terveket már akkor jórészt számítógépeken készítik. Ez a felgyorsult és modern felfogás annyira megtetszett, hogy eldöntöttük, idehaza népszerűsíteni és értékesíteni akarjuk ezeket a programokat” – mesélt a kezdetekről Tódor László. Idővel a budapesti InterCAD-del olyan jó kapcsolatot alakítottak ki, hogy

rájuk bízták az egész Romániára kiterjedő szoftverdisztribúciós hálózat megalkotását és működtetését.

„A cég székhelyének Csíkszeredát, szülővárosomat választottuk, majd 1996-ban saját magam értékesítettem az első tervezőszoftvert a régióban” – emlékezett vissza az alapítás időszakára a vállalkozó. Tódor László elmondása alapján ekkoriban Erdélyben még mindenki rajztáblát használt, így egyből meglátta a piaci lehetőséget abban, hogy a Magyarországon fejlesztett programokat itthon értékesítse.

Galéria

Tódor László előadás közben

Fotó: CONSOFT

Apró lépések politikája

Bár cégvezetői képesítéssel nem rendelkezett, ösztönösen, autodidakta módon a folyamatos fejlődésben és a bevételek visszaforgatásában látta a fennmaradás kulcsát. „Az első eladások után a bevételeket nem éltük fel, hanem beruházásokra fordítottuk.

Tisztán emlékszem, hogy csak jó néhány program eladása után vásároltuk meg az első céges számítógépünket.

Az egy komoly Pentium volt, ami a maga 8 megabyte-os RAM memóriájával olyan volt, mint a rakéta” – nevette el magát Tódor László, aki szerint ez volt a cég történetének legdrágábban megvásárolt számítógépe is egyben. Mivel a technológiai újítások az 1990-es évek derekán országunkban is egyre nagyobb teret nyertek, a számítógépes szoftverekre is egyre nagyobb igény mutatkozott.

Idézet
A helyi piac ugyanakkor nagyon árérzékeny volt – akárcsak napjainkban –, a termékeink viszont nem olcsók: ezek háromezer eurótól kezdődnek, de egy komplex és minőségi építőipari program akár 20-25 000 eurót is kóstálhat.

Az évek során azonban kialakult felénk egyfajta bizalom. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mintsem hogy az összes romániai egyetemen jelen vannak az általunk forgalmazott alkalmazások” – mesélte Tódor László, aki azt is elárulta, hogy

az országban több mint 4000 ügyfélnek értékesítettek tervezőszoftvereket az elmúlt harminc évben.

Az apró lépések politikájának hála a CONSOFT lépésről lépésre növekedett: a csíkszeredai munkapont mellett a fővárosban és Kolozsváron is irodákat nyitottak, valamint az ingatlanokat is megvásárolták. Emellett

folyamatosan eszközökbe és tréningekbe, valamint csapatösszerázókba fektetnek, amely Tódor László szerint elengedhetetlen a jó munkamorál miatt.

„Van, hogy felülkerekedünk, és csapatostul elmegyünk egy hetet síelni a francia Alpokba, de ha ez nem jön össze, akkor időközönként elmegyünk egyet sörözni vagy sütögetni a munkatársakkal” – ismertette velünk a CONSOFT vezetője azokat a módszereket, amivel a munkaközösséget motiválni tudja.

Galéria

30 év alatt számtalan sikertörténethez járult hozzá a CONSOFT

Fotó: CONSOFT

Mi fán terem a BIM?

A CONSOFT vállalkozása és a BIM rövidítés napjainkra teljes mértékben összenőtt. De mit is takar ez a BIM, és miért is jó ez a tervezőknek, mérnököknek és kivitelezőknek egyaránt? „A BIM egy angol rövidítés, amit building information modelling néven emleget a szakirodalom. Ez magyarra fordítva épületinformációs modellezést jelent. Ez gyakorlatilag egy olyan munkamódszer, ami egy adott épülethez kapcsolódó információkat egyetlen adatbázisban gyűjt össze, amihez hozzáférést kapnak mind az építészek, mind a mérnökök és az összes olyan szakember, aki, egy adott épület megvalósításán együtt dolgozik. A BIM tehát az ő munkájukat segíti egy teljes életcikluson át, és mivel mindenki ugyanazt az információt használja, ezért sokkal kisebb a hibalehetőség” – magyarázta Tódor László.

Galéria

A munka mellett a kikapcsolódásra is nagy figyelmet szentelnek a csíkszeredai vállalkozásnál

Fotó: CONSOFT

Nemcsak eladják, tanácsot adnak és oktatják is

A csíkszeredai vállalkozásnál bár eleinte csak az értékesítésre fektették a hangsúlyt, hamarosan rájöttek, hogy a szakmai tanácsadással még egyedibbé tehetik szolgáltatásaikat.

Idézet
30 év alatt eljutottunk a rajztáblától a 3D-modellezésig, ami az iparág számára hatalmas fejlődést jelent. És természetesen ahogy az iparág változik, úgy a felhasználói igények is módosulnak.

Éppen ezért az eladott szoftverjeink mellé állandó szakmai tanácsadást is biztosítunk vásárlóinknak, akik ha elakadnak valamiben, akkor felkészült és szakértő csapatunk egyből megoldást kínál problémájukra” – ismertette a CONSOFT egy másik fontos profilját az alapító tulajdonos.

Tódor László mindemellett arra is nagyon büszke, hogy az elmúlt tíz évben közel 5 000 szakember fordult meg náluk különböző kurzusokon, és tanulta meg tőlük a programhasználatok csínját-bínját.

„Értelemszerűen nemcsak tanítunk, hanem tanulunk is. A technikai innovációk miatt a csapatunk is állandóan képezi magát azért, hogy szolgáltatásaink elismertségünkhöz megfelelőek legyenek” – magyarázta a székelyföldi mérnök.

Új generáció, új szemlélet?

„Vállalkozásunknál rendre több fiatal találja meg a boldogulását, akiknek a számítógép- és programkezeléshez sokkal több affinitásuk van, mint mondjuk az én generációmnak. Ez többször is nehézséget okoz a mindennapi működésben, hiszen néha az az érzésem, mintha nem ugyanazt a nyelvet beszélnénk. Ennek ellenére

Idézet
minden vállalkozótársamnak azt javaslom, hogy ha fiatalokat alkalmaznak, akkor szánják rájuk az időt, hallgassák meg véleményüket – még ha nem is fogadják meg azokat –, hiszen nagyon kreatívak”

– ismertette a többgenerációs munkavégzésnek az előnyeit és hátrányait a CONSOFT megálmodója. Tódor László azt is elmondta, hogy tapasztalatai szerint bár a fiatalok értékrendje nem egyezik meg az idősebbekével, mégis csapatként gondolkodva ugyanaz a cél vezérel mindenkit:

szavahihetően, kitartó munkával, megbízhatóan olyan termékeket és szolgáltatásokat nyújtani az ügyfeleknek, hogy azok bátran visszatérjenek a jövőben is hozzájuk.

 

Mesterséges intelligencia – segítség vagy öngyilkosság?

A 2023-as év eleje óta a mesterséges intelligencia óriási teret nyert: szöveggondozás mellett profi illusztrációkat is készít, de a mérnöki szakmában és a tervezőiparban is megvetette a lábát.

Idézet
Úgy gondolom, hogy a mesterséges intelligencia a rutinfeladatok elvégzésében és az automatizálásban nagy segítségünkre lehet, ám nem szabad elfelejteni, hogy ez továbbra is csak egy eszköz marad, ami nem pótolhatja az emberi kreativitást és az egyedi megvalósítások megalkotását”

– véli Tódor László, aki ennek fényében bátran mer tervezni a jövőre is: a következő tíz évben véleménye szerint számos technológiai újítás jelenik meg az építőiparban, ahol az újításokat alapból nehezebben fogadják el.

Idézet
Ezért azt gondolom, hogy cégünknek a következő évtizedben is helye lesz a piacon, hiszen az új alkalmazások terjesztésében és oktatásában szükség lesz a munkánkra.

Igazán viszont akkor mondhatjuk magunkat majd sikeresnek, ha a következő harminc évben is helyt állunk és megmaradunk” – zárta a beszélgetést Tódor László, aki izgatottan várja a következő évek fejleményeit.

Az itt olvasható tartalom először az „Akiket az idő igazol” 2023-as kiadványában jelent meg.

(X – fizetett hirdetés)

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 18., szombat

Benépesül a csíksomlyói hegynyereg

Érkeznek a zarándokok csíksomlyói hegynyeregbe, a Hármashalom-oltárhoz. A Szék útja tömött, illetve rengetegen a meredek hegyoldal irányából közelítik meg a búcsús szentmise helyszínét.

Benépesül a csíksomlyói hegynyereg
Benépesül a csíksomlyói hegynyereg
2024. május 18., szombat

Benépesül a csíksomlyói hegynyereg

2024. május 18., szombat

A labarum is érkezik a búcsús szentmise helyszínére

A hagyományoknak megfelelően a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium diákjai viszik a kordont, amivel körülvéve viszik fel a csíksomlyói nyeregbe a búcsús jelképeket. A kordonon belül vonul a papság, illetve a búcsú szónoka is.

A labarum is érkezik a búcsús szentmise helyszínére
2024. május 18., szombat

Itt lehet követni élőben a csíksomlyói pünkösdi búcsút

Amennyiben önnek nincs lehetősége részt venni a csíksomlyói pünkösdi búcsú idei kiadásán, a világhálón is követheti annak eseményeit, ugyanis a Csíksomlyó Élő Youtube-csatorna idén is közvetít a helyszínről.

Itt lehet követni élőben a csíksomlyói pünkösdi búcsút
2024. május 18., szombat

Csíkszereda parkolói máris megteltek, Homoródfürdőig ér a kocsisor

Nyugati irányból a legnehezebb behajtani Csíkszeredába: a kocsisor Szentegyházától kezd beállni. Északon mintha kissé jobb lenne a helyzet.

Csíkszereda parkolói máris megteltek, Homoródfürdőig ér a kocsisor
2024. május 18., szombat

Elállt az eső, tömött sorokban érkeznek a zarándokok

A rossz idő sem tántorítja el az embereket, hogy a csíksomlyói Szűzanyához zarándokoljanak, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy folyamatosan vonulnak a Szék útján a hegynyereg felé.

Elállt az eső, tömött sorokban érkeznek a zarándokok
2024. május 18., szombat

Imádsággal a szívükben jöttek a Szűzanyához a zarándokok

Több mint kétezer zarándok érkezett a csíksomlyói pünkösdi fogadalmi búcsúra a Magyarországról induló zarándokvonatokkal. Az esős idő ellenére töretlen hittel, imádságos lélekkel és örömmel indultak a nyeregbe, hogy részt vegyenek az ünnepi szentmisén.

Imádsággal a szívükben jöttek a Szűzanyához a zarándokok
2024. május 18., szombat

Zuhogó esőben a keresztalják

Egyelőre nem kedvez az időjárás a csíksomlyói pünkösdi búcsúba tartó zarándokoknak, a keresztalják zuhogó esőben tartanak a hegynyereg felé. Fotóriportereink a gyimesi és az udvarhelyszéki hívek időjárással szembeni nehézségeiket örökítették meg.

Zuhogó esőben a keresztalják
Zuhogó esőben a keresztalják
2024. május 18., szombat

Zuhogó esőben a keresztalják

2024. május 17., péntek

Mindmáig nem egyértelműen tisztázott a Somlyó név eredete

„A Somlyó névnek Csíkban s egyáltalán hazánk más vidékein való gyakori ismétlése, s főleg itt hegyekre való alkalmazása arra mutat, hogy a Somlyó névnek valami jelentése volt, mely most feledésbe ment.”

Mindmáig nem egyértelműen tisztázott a Somlyó név eredete
2024. május 17., péntek

Székelyek ezreinek hangja kíséri az anyaországi zarándokokat Csíksomlyóra

Tíz év után először gördült be Sepsiszentgyörgyre a Csíksomlyó Expressz pénteken este nyolc órakor. A zarándokokat több ezres tömeg várta a peronon.

Székelyek ezreinek hangja kíséri az anyaországi zarándokokat Csíksomlyóra
2024. május 17., péntek

Színek és formák csodavilága a kézdivásárhelyi múzeumban

A Nagy Mózes Főgimnázium ötvenkét éve működő rajztagozatának hagyományos, tanévzáró kiállítását nyitották meg pénteken délután a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban.

Színek és formák csodavilága a kézdivásárhelyi múzeumban
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!