HIRDETÉS

Strandon innen és túl: mindenki várja a jobb időt

Simon Virág 2018. július 13., 22:00
HIRDETÉS

A hűvös éjszakák, esős nappalok miatt jelentős bevételektől esnek el a strandok, fürdők működtetői. A marosvásárhelyi Víkendtelep aligazgatója azt mondta, húsz éve „víkendezik”, de nem emlékszik, hogy július közepén valaha ilyen rossz idényük lett volna. A szovátai Medve-tónál sem jobb a helyzet, a heliotermikus tó vize az idénynyitástól 14 fokot csökkent, de Marosszentgyörgyön sem dicsekednek a szabadidőközpont képviselői.

Az elmúlt húsz évben nem volt ilyen rossz szezon a vásárhelyi Víkendtelepen Fotó: Gálna Zoltán

Az előző évhez hasonlóan idén is május elsején nyitotta meg az idényt a marosvásárhelyi és Maros megyei strandok nagy többsége. Kivétel volt a szovátai Medve-tó, amely hagyományosan csak június közepe után fogadja a fürdőzőket. Míg előző években már májusban, de júniusban és júliusban is rekordlátogatottságról számoltak be az üzemeltetők, idén ezzel még nem büszkélkedhetnek. 

A víz sem tökéletes

Marosvásárhelyen a Víkendtelep májusi nyitásakor még jó meleg volt, a medencék vize is gyorsan elérte a fürdésre alkalmas 26 Celsius-fokot. Sokan kihasználták, hogy ingyenes volt a belépés, és májusban fürdőztek. Júniustól lett fizetős a víkendtelep, de azóta szinte nem volt olyan hétvége, amikor zavartalanul lehetett volna napozni, fürdeni. A telep aligazgatója, Mátyási Levente elmondta,

eddig nagyon gyenge idényük volt.

„Nincs mivel dicsekednünk, kevés a strandoló, hiszen hideg van, ha napos is az idő, csak délutánra melegszik fel annyira a levegő, hogy élvezni lehessen a napsugarakat. A sok eső miatt hideg a medencék vize. Olyan zöld a fű, amilyen áprilisban szokott lenni a sok eső miatt, de azért is, mert még nem volt tartós kánikula. Májusban volt két-három hét meleg, de azóta semmi.

Húsz éve dolgozom a víkenden, de ilyen hűvös júniusra és július elejére nem emlékszem.

Most norvégiai nyár van nálunk. Kevés a vendég, kevés a bevétel. Reméljük, hogy július második fele, illetve augusztus más lesz, és újra rekord látogatói számot jegeyzhetünk” – mondta az aligazgató. 

Csak a padon. Kevesen vannak a strandokon, és szinte senki a vízben Fotó: Haáz Vince

Jó idő kellene

A Medve-tó működését ellátó szovátai fürdővállalat igazgatója, Fülöp János érdeklődésünkre elmondta, szállodáikban majdnem telt ház van, és a vendégeknek szabad bejárásuk van a Medve-tóba, de ezt a kedvezőtlen időjárás miatt nem tudják kihasználni. A fürdővendégek számának csökkenése érződik a belépőjegyek számának eladásán, de a büfék forgalmán is. A Medve-tó vize nyitáskor, egy méter mélységben 47 fokos volt, most már azonban 33 fokra csökkent a nagyon hűvös reggelek és a lezúdult jégeső miatt. Mint az igazgató elmondta,

Szovátán volt olyan reggel, amikor csupán 6–7 Celsius-fokot mértek,

ami szokatlan erre az időszakra. Fülöp János reméli, hogy tartósan meleg idő következik, visszatér az igazi nyár, és telt házas lesz a Medve-tó strandja is. 

Kevés a szabadtéri fürdőző   

A kedvezőtlen, esős időjárás miatt jelentősen megcsappant a marosszentgyörgyi strandot látogatók száma is. Amint a cég marketingese, Andreea Loga elmondta, a szálloda és a belső wellness mindig tele van, de a kinti strand bevételei a vártnál kisebbek. Megtudtuk tőle, hogy reggelente a sós vizű medence vize 22 Celsius-fokos, és csütörtökön a jelentős napsütés hatására 24 fokra emelkedett. Mint elmondta, a szállóvendégek közül a legtöbben a benti wellnesst használják, de sokan váltanak oda jegyet a városból vagy a környező településekről érkezők közül is.

HIRDETÉS

„Bízunk benne, hogy meleg lesz a nyár hátralevő része, és teljes kapacitással tud működni a strandunk is, ahol többféle medence van, és közkedvelt a környékbeliek, illetve a vásárhelyiek körében” – adott hangot reményeinek a strand illetékese.

Az előrejelzések nem biztatók

Az időjárás-előrejelzés továbbra sem kecsegtető a strandidényt váróknak: pénteken még túlnyomóan meleg időre számíthatunk, de szombattól változékonyra fordul az időjárás. Az előrejelzések szerint július 18-ig szinte minden délután heves esőzések, széllökések lehetnek Marosvásárhelyen és egész Maros megyében. Az sem kizárt, hogy helyenként jégeső zúdul a vidékre. A nappali hőmérsékleti értékek 26–27 Celsius-fok körül lesznek, éjszaka 12–14 fokra csökken a levegő hőmérséklete, úgyhogy az elkövetkező napokban sem lesz tipikus strandidő.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS