Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Sok hajléktalan csak tartós hidegekben veszi igénybe a menedékeket

Barabás Hajnal 2020. január 03., 17:52

A székelyföldi önkormányzatokhoz tartozó szociális központokban a nehéz anyagi helyzetben élő családok laknak, azonban a szállásért jövedelmükhöz mérten fizetniük kell. Ugyanakkor az éjjeli menedékül szolgáló helyiségeket, melegedőket a hajléktalanok ingyen vehetik igénybe ideiglenesen – a hidegek beálltával egyre többen élnek is ezzel a lehetőséggel.

Sok hajléktalan csak tartós hidegekben veszi igénybe a menedékeket
galéria
Melegedő a csíkszeredai hajléktalanszállón. Tévét nézhetnek, társasjátékozhatnak a szálló lakói Fotó: Gábos Albin

Halálra fagyott egy hajléktalan tavaly Sepsiszentgyörgyön, mert az utcán éjszakázott mínusz 6 Celsius-fokban ahelyett, hogy hajléktalanszállóra vonult volna. Sok otthontalan tartózkodik jelenleg is az utcán, mivel nem akarják betartani a szociális központok szabályait, főleg azt, amely az alkoholfogyasztást tiltja. A székelyföldi önkormányzatokhoz tartozó hajléktalanszállók működtetőit arról kérdeztük, hányan igénylik ezt a szolgáltatást.

Néhány napot maradnak

A csíkszeredai szociális központ működési szabályzatát nemrég módosította a helyi önkormányzati képviselő-testület, azonban ez nem változtatott a hajléktalanszálló és a szociális lakások lakóinak életén. Biró Edit, a csíkszeredai polgármesteri hivatal szociális osztályának vezetője elmondta, ezután is ugyanazokkal a feltételekkel lakhatnak a szociális központban, és ugyanazok a szabályok vonatkoznak a melegedő igénybevételére, mint eddig.

Jelenleg a központnak 19 állandó lakója van, akiknek jövedelmük 10 százalékát kell kifizetniük a lakhatásért. A hajléktalanszálló azonban ideiglenesen ingyen használható, az utóbbi időben hatan vették igénybe a szállást, néhány napot maradtak, aztán továbbálltak.

Karácsonykor a szociális konyhán meleg ételt osztottak számukra, csomagokat is kaptak magánszemélyektől, szilveszterkor szintén meleg ebédet biztosítanak nekik. A szálló egyébként 40 férőhelyes, de

az utóbbi időben nem volt rá példa, hogy megteljen, az enyhe időjárás miatt kevesebben látogatják a melegedőt.

Szükségben senkit nem küldenek el

Székelyudvarhelyen a hajléktalanszállót idén nyártól nem az Albert Schweitzer Alapítvány, hanem a Híd az égen egyesület működteti, az önkormányzat megbízásából. Mint Farkas Rékától, az egyesület illetékesétől megtudtuk, a szálló életében nem történt jelentős változás emiatt, ugyanazokat a szolgáltatásokat biztosítják a nehéz helyzetben lévőknek, mint eddig. A kifejezetten éjszakai menedékként működő intézmény tizenegy férőhelyes, de szükség esetén több hajléktalant is befogadnak, nem hagynak éjszakára senkit az utcán a téli hidegekben.

{A}

Az éjjeli menedékhelyet délután öt órától lehet igénybe venni, reggel pedig el kell hagyni a szállást, vasárnap és ünnepekkor azonban 24 órás a szolgálat.

Szeretnénk egy nappali melegedőt is létrehozni, de még nem találtunk erre megoldást

– tette hozzá Farkas Réka. Jelenleg tíz állandó lakójuk van, akik a jövedelmük bizonyos százalékával járulnak hozzá a szálláshoz, cserébe kapnak meleg ételt, fürdési, mosási lehetőséget, tisztálkodási szereket, törülközőket, mosakodó és borotválkozó felszereléseket. Karácsonykor egyébként a ferences nővérek szegénykonyhájától kaptak meleg ételt, és magánvállalkozótól is kaptak egy nagy fazék töltött káposztát, magánszemélytől pedig túrót, kolbászt és szalonnát. Szilveszterkor a működtető biztosít számukra szintén töltött káposztát és virslit. „Összeülünk egy nagy asztalhoz, mint egy nagy család” – fűzte hozzá.

Éjszaka fogadják

A marosvásárhelyi szociális központ épületének felújítása nem zajlott botránymentesen, ugyanis több ott lakó tiltakozott a kiköltöztetése ellen. Mint korábban beszámoltunk róla, a városvezetés

az egykor szociális szállóként és éjszakai menhelyként működő intézményt átalakította éjjeli menedékhellyé.

Így már nem kaphattak helyet benne a nehéz körülmények közt élő családok. Az így átalakult intézményben jelenleg negyven hajléktalan húzódik meg éjszakára, akiknek reggelre el kell hagyniuk a szálláshelyet, az épület egyébként akár 70 személy befogadására is alkalmas.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS