Rekordot döntött a bárányhús ára

Rekordot döntött a bárányhús ára

Fotó: Pinti Attila

A pénztárcánkhoz képest meglehetősen borsos áron kínálják a bárányhúst: esetenként 45–55 lejt is elkérnek egy kilogramm húsvéti eledelért a székelyföldi piacokon, boltokban. Ezért sokan csak fél vagy negyed bárányt vásárolnak, egy egész jószág ára ugyanis akár a 600 lejt is meghaladhatja. A drágaság mögött a gazdák szerint az áll, hogy élősúlyban jó áron, könnyebben értékesíthetik, így kevesebb állatot vágnak le eladásra a piacokon.

Székelyhon

2023. április 05., 21:022023. április 05., 21:02

Hargita megyében három ideiglenes vágópontnak adtak engedélyt a húsvéti ünnepek előtti bárányvágásra: Kászonban, Sófalván és Szépvízen – közölte lapunkkal a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője. István Róbert megjegyezte, mindezek a vágópontok több mint egy évtizede, hogy rendszeresen működnek az évnek ebben az időszakában. Ezeken kívül még Ivóban üzemel nagyvágóhíd, ahol kifejezetten csak bárányt vágnak egész évben, továbbá engedélyezett kisvágóhíd még a csomortáni szövetkezet létesítménye is.

Mint megtudtuk, az ideiglenes vágópontok csak a csíkszeredai piacot látják el bárányhússal, amit engedélyezett hűtőkocsikban szállítanak a helyszínre. Az állategészségügyi hatóság által kinevezett

állatorvosok vizsgálják meg a bárányokat, és pecséttel jelzik, hogy jótállnak érte, fogyasztható a hús.

Arról is érdeklődtünk, hogy mekkora bárányállománnyal érkeznek az eladók a piacra, ennek kapcsán az igazgató elmondta, évekkel ezelőtt sokkal több bárányt adtak el a csíkszeredai piacon, mint most. Mint magyarázta,

akkoriban Kászonból 600–800 bárányt is behoztak, további állatokat pedig Sófalváról és Szépvízről szállítottak a hargitai megyeszékhelyre.

Az utóbbi időben alig kétszáz bárányt biztosítanak Kászonból, és a másik két ideiglenes vágópontról is kevesebbet, mint korábban – jegyezte meg.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Az okok közé sorolta, hogy élősúlyban jó áron tudják értékesíteni a gazdák a bárányt, nagy szállítmányokat visznek el, egyszerre sok állatot tudnak eladni, így nem vessződnek a levágásukkal és az eladásukkal.

Ugyanakkor az is tény, hogy a vágott báránynak is jó ára van, az emberek viszont emiatt egyre kevesebbet, és egyre kisebb súlyban veszik a bárányhúst. Többen csak fél vagy negyed bárányt vásárolnak. Ezt tapasztaltuk mi is, amikor a helyi piacra látogattunk.

45–48 lej kilogrammja

A felsősófalvi Mátyus Zsigmond, aki több mint két évtizede árul a csíkszeredai piacon, érdeklődésünkre elmondta, többnyire 13–14 kilogrammos bárányai vannak levágva. Emlékei szerint tavaly is hasonló ára volt a báránynak. Standjánál egy kilogramm hús 48 lejbe került, így egy teljes bárány akár több mint 600 lejbe is kerülhet. Volt olyan bolt is, ahol 45 lejt kértek el a bárányhús kilójáért.

Kerekes Csaba csatószegi juhtartó gazdát arról kérdeztük, hogy miért ilyen drága idén a húsvéti eledel. Válaszában ezt azzal indokolta, hogy vidékünkön egyre kisebb a bárányállomány, így most 40–50 lejt is elkérnek egy kiló húsért. Ráadásul a húsvét korai időpontra esett, amely miatt kevesebb a vágósúlyt elérő állat.

A báránynak legalább hathetesnek és legkevesebb 8–10 kilogrammosnak kell lennie, hogy megérje levágni.

Továbbá kitért arra is, hogy a takarmány és a gabona ára is emelkedett, így költségesebbé vált a juhtartás.

A kisebb állatállománnyal rendelkező gazdák közül akadtak, akik a Facebookon is kínálták eladásra állataikat. Élősúlyban többnyire 20–25 lejt, levágva pedig 40–45 lejt kértek el a bárányhús kilogrammjáért.

Tíz évvel ezelőtt egyébként 29–30 lejt ért egy kilogramm bárányhús, tavaly látványosan többet, 40–45 lejt kértek el érte. Idén rekordot döntött az ár, 45–48 lejért adják a húsvéti eledel kilogrammját.

Udvarhelyen elmarad a bárányvásár a barompiacon

Bőven van kínálat bárányhúsból Székelyudvarhelyen és környékén, a jószágokat egészben, valamint félbe és negyedbe vágva is meg lehet vásárolni a hentesüzletekben. Ezek kilogrammonkénti ára némileg változó, ám átlagosan 50–55 lejbe kerülnek. Ennél valamivel jobban járhat az, aki gazdáktól vásárol, hiszen ők élősúlyban kilogrammonként nagyjából 25 lejért kínálják a bárányokat, levágva pedig 45–50 lejt kérnek ugyanekkora mennyiségért.

Galéria

Fotó: Fülöp Attila

Zörgő Noémi, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának szóvivője lapunknak elmondta, idén sajnos elmarad a hagyományos bárányvásár a barompiacon, hiszen azt nem engedélyezték az állategészségügyi hatóságok.

Online kereskednek Maros megyében is

Húsvét közeledtével egyre többen keresik a bárányhúst, ugyanakkor a gidahúsra is megnőtt a kereslet Maros megyében. A különböző közösségi csoportokban a gazdák a bárányt élősúlyban 20 lejért kínálják, aki házhoz szeretné kérni, annak valamivel többért. Levágva a bárányhús kilogrammja 45–50 lej között váltakozik.

Fél bárányt csak akkor adnak, ha megvan a másik félre is a vevő.

Aki inkább a gidahúst választja, az olcsóbban megússza: levágva és házhoz szállítva 40 lej kilogrammja. A kis állatok általában tíz kilogrammosok, élve.

Fontos tudnivaló, hogy mivel idén nem volt igény, nem is nyitnak vágópontot a marosvásárhelyi Cuza Voda utcai napi piacon, így nem lehet helyben bárányt kiválasztani és levágatni. A nagy üzletekben a bárányhús kilogrammja 47–55 lej között változik, de ezért az árért nem lehet csak combhúst kérni, hanem a csontosabb résszel együtt adják – csonton terem a hús alapon.

Csökkent a bárányállomány

Háromszéki állatorvosok egybehangzó véleménye, hogy tavalyhoz képest csökkent a bárányállomány Kovászna megyében, akárcsak Hargita megyében. Ami még ennél is aggasztóbb hír a vásárlók szemszögéből, hogy a legtöbb bárány külföldre kerül,

a nagygazdák 80 százaléka az arab államokban, illetve Olaszországban, Görögországban, Törökországban értékesíti az állatait.

„Az állattartó nagygazda dönt, előnyben van, ugyanis az említett országokban a kereslet mindenhol jelentős” – mondta Hencs András állatorvos.

Galéria

Infografika: Csáki Ferencz

Azok a háromszéki állattartók, akik kevesebb bárányt értékesítenek, azzal kell szembesüljenek, hogy olcsóbban tudják eladni mind a levágott, mind az élő állatot, mint tavaly. Székelyföld szintjén itt a legolcsóbb az ára. A fővárosban például 50–60 lej egy kiló bárányhús, Háromszéken pedig már 30–40 lejért be lehet szerezni. Tavaly egy kiló hús ára 40 lejtől kezdődött, tavalyelőtt 25–30 lejért lehetett vásárolni.

Az inflációt figyelembe véve, lényegesen olcsóbb, mint a tavaly, ez azzal magyarázható, hogy csökken a kereslet, az emberek pénztárcája egyre inkább megsínyli a válságot. Élősúlyban is kevesebbet kérnek idén: míg tavaly a kiinduló összeg 20 lej volt, ma már 18 lejért is lehet venni bárányt; Háromszéken.

5 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. február 16., péntek

Két holttest találtak egy marosvásárhelyi lakásban

A marosvásárhelyi Kárpátok sétánya lakótelep egyik lakásában talált két holttesthez riasztották péntek délután a rendőröket.

Két holttest találtak egy marosvásárhelyi lakásban
2024. február 16., péntek

Holttestet találtak a Poklos-patakban

A marosvásárhelyi Poklos-patakhoz riasztották pénteken este a rendőrséget és a mentőegységeket.

Holttestet találtak a Poklos-patakban
Holttestet találtak a Poklos-patakban
2024. február 16., péntek

Holttestet találtak a Poklos-patakban

2024. február 16., péntek

Még hideg van a forrásvízhez Csíkszeredában

Fagyásveszély miatt zárva tart télen a csíkszeredai központi parkban kialakított forrásház, így a városlakóknak tavaszig várniuk kell, hogy végre, több mint tíz év után, megkóstolhassák a forrásvizet.

Még hideg van a forrásvízhez Csíkszeredában
2024. február 16., péntek

A Csíki Játékszín jövő heti programajánlója

Három előadásra is várja jövő héten a nézőket a Csíki Játékszín.

A Csíki Játékszín jövő heti programajánlója
2024. február 16., péntek

Bővítik a villanyhálózatot a székelyudvarhelyi Csalókán

Harminc háztartásra terjesztik ki a villanyhálózatot a székelyudvarhelyi Csalóka zónában – a megvalósítást fele-fele arányban fizeti az önkormányzat, illetve a szolgáltató.

Bővítik a villanyhálózatot a székelyudvarhelyi Csalókán
2024. február 16., péntek

Ennyi pénzből gazdálkodnak idén Kovászna megye üdülővárosában

Kovászna város önkormányzata idén csaknem 77 millió lejnyi költségvetési bevételre számít, ennek több mint felét a város fejlesztésére, korszerűsítésére fordítanák.

Ennyi pénzből gazdálkodnak idén Kovászna megye üdülővárosában
2024. február 16., péntek

Mikor kapja meg a lemondásokkal előteremtett anyagi segítséget a székelyudvarhelyi gimnázium?

Összesen 1,2 millió lejnyi kormánypénz érkezett a székelyudvarhelyi városkasszába tavaly a Hargita megyei önkormányzatok összefogásának köszönhetően. A pénz azonban mindmáig nem jutott el az iskolához.

Mikor kapja meg a lemondásokkal előteremtett anyagi segítséget a székelyudvarhelyi gimnázium?
2024. február 16., péntek

Giga-adatbázissal és új attrakciókkal lendítenék fel Háromszék turizmusát

Szép szóval igyekszik meggyőzni a turisztikai ágazatban engedélyek nélkül működőket a kifehéredés szükségességéről László Endre, a Kovászna Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Klaszter (TDMK) vezetője.

Giga-adatbázissal és új attrakciókkal lendítenék fel Háromszék turizmusát
2024. február 16., péntek

Néhány börtönt a városon kívülre kell költöztetni, köztük a marosvásárhelyit is

A kormány pénteken memorandumot fogadott el bizonyos börtönök áthelyezésére a városokon kívüli területekre – tájékoztatott az igazságügyi minisztérium.

Néhány börtönt a városon kívülre kell költöztetni, köztük a marosvásárhelyit is
2024. február 16., péntek

Igencsak „belemásztak” az előterjesztett büdzsétervezetbe az udvarhelyi tanácsosok

Hosszas huzavona után elfogadta a helyi önkormányzat Székelyudvarhely 170,7 millió lejes költségvetését pénteken, egy soron kívüli ülésen. Mindenki egyetértett abban, hogy nehéz helyzetben van a város.

Igencsak „belemásztak” az előterjesztett büdzsétervezetbe az udvarhelyi tanácsosok
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM