Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Pénzbírság az egynyelvű önkormányzati havilap miatt

Kovács Attila 2019. május 15., 16:38
HIRDETÉS

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) kétezer lejes pénzbírsággal sújtotta Székelykeresztúr városát, mert az önkormányzati havilap csak magyar nyelven jelenik meg. A tanács szerint ezzel hátrányos megkülönböztetés éri a magyar nyelvet nem ismerő lakosságot.

Az áprilisban hozott döntésről a város polgármestere ellen panaszt tett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) vezetője, Dan Tanasă számolt be blogján.

A tanács határozata szerint a csak magyarul megjelenő Keresztúri Kisváros önkormányzati havilap diszkriminálja a magyar nyelvet nem ismerő lakosokat,

kiadója pedig egy helyi közigazgatási intézmény, amelynek feladata az állampolgárok jogainak védelme. Azt is megjegyzik, hogy a bepanaszolt önkormányzat nem zárkózott el a román nyelvű írások közlésétől sem, ha erre lett volna igény a lakosság részéről.

HIRDETÉS

A 2000 lej összegű pénzbírságot a határozat szerint Székelykeresztúr közigazgatási egységre rótták ki, ugyanakkor nem kötelezték arra a várost, hogy román nyelvű tartalom is megjelenjen a lapban. Az ADEC nem először tett panaszt a csak magyar nyelven megjelenő Keresztúri Kisváros miatt, 2013-ban feljelentésük nyomán az Országos Diszkriminációellenes Tanács szintén megállapította, hogy diszkrimináció történt, de nem szabott ki semmilyen büntetést.

Következett egy újabb panasz, és 2016-ban egy másik határozat, amely a hátrányos megkülönböztetés miatt figyelmeztetésben részesítette a lap kiadóját.

Székelykeresztúron kisszámú román nemzetiségű lakos él, a 2011-es népszámláláskor a város lakóinak 92,47 százaléka magyar nemzetiségűnek vallotta magát. 

Rafai Emil székelykeresztúri polgármester kérdésünkre elmondta, erről a bírságról még nem értesült, hozzátéve, az ingyenes havilapban a helyi önkormányzat határozatai román nyelven is megjelennek. A hiányolt román nyelvű tartalom kapcsán emlékeztetett,

a helyi román ajkú közösség tagjainak is felajánlották korábban, hogy amennyiben írnának a lapba, ezeknek az írásoknak helyet biztosítanak, a lehetőséggel viszont senki nem kívánt élni.

A pénzbírság érvénytelenítése érdekében valószínűleg bírósághoz fordulnak, erről viszont csak azután születik döntés, ha a tanács határozatát hivatalosan is közlik a várossal.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS