Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Óriási kontraszt ajtón kívül és belül az udvarhelyi nyomortanyán

Fülöp-Székely Botond 2018. július 03., 13:35
HIRDETÉS

Felújíttatna két életveszélyessé vált Budvár-negyedi tömbházat a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal. Az önkormányzati lakásosztó bizottság tagjai hétfőn a helyszínen megállapították, újabb szakértői vizsgálatokra van szükség, hogy kiderüljön, milyen beavatkozásokra lesz szükség. A korlát nélküli, emberi ürülékkel teli lépcsők, az orrfacsaró bűz, az omladozó folyosók, illetve az illegálisan átépített lakások kétségbeejtő képet festenek.

Fotó: Barabás Ákos

Az elviselhetetlen bűz volt az első, amivel szembesültünk a Budvár-negyedi tömbházakhoz érkezve, amikor terepszemlére kísértük el a polgármesteri hivatal munkatársait. Orbán Árpád alpolgármester a helyszínen elmondta, muszáj megvizsgálják az épületeket, hiszen azok jó eséllyel lakhatatlanok. A cél az, hogy felmérjék, hányan laknak legálisan, illetve illegálisan a tömbházakban, továbbá mielőbb felújítsák azt, amit lehet. Utóbbi miatt nem kizárt, hogy el kell költözzenek az ott lakók. Egyébként az egyik tömbház jelenleg a városháza ügykezelésében áll, míg a másik egyelőre a belügyminisztériumhoz tartozik, de annak a város hatáskörébe történő átutalásáról is folynak a tárgyalások – magyarázta Orbán.

Fotó: Barabás Ákos

Csak fokozódott az orrfacsaró szag, amint beléptünk az egyik tömbház omladozó bejáratán, ahol egy korlátok nélküli, lépcsőházba érkeztünk.

A lépcsőfokok is össze vannak törve, így közlekedni sem egyszerű.

Az alpolgármester megjegyezte, csoda, hogy még senki nem esett le a lépcsőkről, hiszen azok nagyon veszélyesek. Valaki rögtön ki is javította a helyiek közül, hogy történt már baleset. Az épület legfelső szintjén élők beengedtek a lakásaikba és megmutatták, hogy esőzésekkor ázik a plafonjuk, ezért ki kellene cserélni a cserepeket a tömbház tetején.

Fotó: Barabás Ákos

A lépcsőkön hagyott emberi ürülékeket kerülgetve megpróbáltunk feljutni a padlásra, ám ez lehetetlennek bizonyult: a tetőtérben szeméthalmok állták az utunkat.

Több tömbházlakásba is bepillantást engedtek a lakóik, és voltak ugyan kevésbé jó állapotban lévők, de sokat közülük teljesen felújítottak és modern bútorokkal rendeztek be. Ezekben a tisztaságra sem lehetett panasz. Ugyanakkor meglepő volt látni, hogy noha az épületek nincsenek csatlakoztatva az ivó- és szennyvíz-, valamint a villamossági hálózatokra, ezek a szolgáltatások mégis működtek egyes lakrészekben. Ez a hivatal munkatársainak is szemet szúrt. A lakók azt állították, hogy fizetnek a szolgáltatásokért.

Hiányzó korlátok, törött lépcsőfokok. Veszélyes közlekedni a Budvár-negyedi tömbházakban Fotó: Barabás Ákos

Szász Emil, a közösség képviselője rámutatott, az áramot az ő szórakozóhelyétől vezették el néhányan, amibe ő is beleegyezett, természetesen úgy, ha a számlákat kifizetik.

A lakásokat bejárva egyértelmű volt, hogy azokban lényeges átalakítások történtek, például több falat is kiütöttek az ott élők, akik állították, nem ők hajtották végre a módosításokat. „Ezt már így kaptuk” – hangzott el többször is, amikor kérdőre vonták őket. A polgármesteri hivatal munkatársai szerint

az átalakítások miatt komoly strukturális kár keletkezett a tömbházakban.

Fotó: Barabás Ákos

Önkényesen elfoglalt lakrészeket is találtunk. Ezt még a legálisan ott élők is rossz szemmel nézik. Egy idős férfi raktárként használta a sajátja melletti garzont, ahová csak a helyszínt biztosító helyi rendőrség közbenjárásával jutottunk be. Táskák, autógumik és egyéb összeguberált szemét volt a helyiségben. „Ha már nem lakik ott, legalább átadhatta volna a helyet egy olyan családnak, ahol sok a gyerek” – fogalmazták meg a közösség tagjai.

HIRDETÉS

Egyébként több ott lakó is elmondta, hogy már régen nem fizettek lakbért – „mert nem volt kinek” – ám ezt a későbbiekben megtennék, ha maradhatnának a lakásokban.

Fotó: Barabás Ákos

„Ugye, nem kell elköltözzünk?” – csak ennyit lehetett hallani a lakóktól megérkezésünk pillanatától a távozásig. Többen mondták, hogy már csempéket is vettek, hogy rendbe hozzák a folyosókat, ám a közösség egyik-másik tagja miatt nem tudtak cselekedni. Szász Emil rámutatott, a napokban a tömbházak padlását is ki fogják takarítani a lakókkal, sőt az épületek felújításában is segítenek, ha erre van igény. Azt is megtudtuk tőle, hogy

950–1000 ember él a negyedben, és mindenkit be akarnak vonni a munkába.

Hangsúlyozta, együttműködnek a polgármesteri hivatal munkatársaival.

Fotó: Barabás Ákos

További szakértői vizsgálatokra van szükség, hogy eldönthessék, mit kell tenni a tömbházak ügyének rendezése érdekében – jelentette ki Orbán Árpád. Hangsúlyozta, a jelenlegi körülmények egyértelműen tarthatatlanok, félő ugyanis, hogy valakinek baja esik a lakók közül. Új bérleti szerződést szeretnének kötni minden ott élővel, ám ez a törvények szerint nem történhet meg az épületek helyreállítása előtt.

Fotó: Barabás Ákos

„Már most azt ajánlom, hogy keressenek új lakhelyet, akik illegálisan költöztek be a lakrészekbe, csak úgy önkényesen, papírok nélkül elfoglalva egy-egy helyiséget. Persze azok is gondolkodhatnak ezen, akik legálisan vannak itt, és van hová menniük. Ez biztonsági szempontból is fontos” – jegyezte meg sokat sejtetően. Hozzátette, a közösséggel együttműködve fogtak bele a helyzet rendezésébe, és szeretnék felújítani a tömbházakat, ám ezt helyi forrásokból lehetetlen finanszírozni, így még dolgoznak a megoldáson. Kiköltöztetés esetén természetesen ideiglenes lakhelyeket fognak biztosítani mindazok számára, akik hivatalosan költöztek be a Budvár-negyedi tömbházakba, de még nincs szó ilyen drasztikus intézkedésről – zárta a tájékoztatást Orbán.

Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Vannak, akik nagyonis rendben tartják a lakásaikat. Ők a nemtörődöm társaikat okolják a kialakult helyzetért Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
6 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS