Ők kapták a 25 éves Székelyföld kulturális folyóirat díjait

Ők kapták a 25 éves Székelyföld kulturális folyóirat díjait

Fotó: Péter Beáta

A Székelyföld kulturális folyóirat fennállásának 25 éves évfordulóját ünnepelték pénteken a szerkesztőség csíkszeredai székhelyén található Székelyföld Galériában. A rendezvény kiemelkedő eseménye a Székelyföld-díjak átadása volt: idén Darvasi László magyarországi költőt, írót, Papp Attila Zsolt kolozsvári költőt, Szabó Árpád Töhötöm kolozsvári néprajzkutatót, valamint Szabó-Biró Brigitta csíkjenőfalvi írót díjazták.

Péter Beáta

2022. október 21., 20:292022. október 21., 20:29

A kultúra nem csak megtart, felemel, megerősít, hanem gazdasági értelemben is előre visz.

Idézet
Hiszen az egyes emberek, egy közösség vagy egy nemzet boldogulását nagy mértékben befolyásolja a kulturális közeg, amelyben él, a kultúra, amelyet előállít és amelyet fogyaszt

– fogalmazott Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője a Székelyföld folyóirat 25 éves születésnapi rendezvényén.

Galéria

Tóth László főkonzul köszönti a 25 éves Székelyföld folyóiratot

Fotó: Péter Beáta

„Hiszem, hogy ez így van, és meggyőződésem, hogy a Székelyföld folyóirat mint irodalmi műhely, amely egyébként, mint a többi kulturális intézmény is, nagyban meghatározza az itt élő átlagemberek életminőségét, boldogulását és nagyban hozzá is járul ahhoz” – fogalmazott a főkonzul.

Zsidó Ferenc, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője köszöntötte a velük ünneplőket, és mint fogalmazott: a legnagyobb megvalósításuk az, hogy

az 1997-es alapítás óta eltelt huszonöt év és a Székelyföld folyóirat még mindig megvan.

Galéria

Emléklap Ferenczes Istvánnak, a Székelyföld folyóirat alapító-főszerkesztőjének

Fotó: Péter Beáta

Ezalatt létrehozták a száz kötetes Székely Könyvtár sorozatot, többszáz író-olvasó találkozót, könyvbemutatót szerveztek. A jubileumra plakátkiállítást is összeállítottak, amelyet az eseménynek helyet adó Székelyföld Galériában lehet megtekinteni.

Az ünnepségen emléklapot nyújtottak át Ferenczes István alapító-főszerkesztőnek a Székelyföld folyóirat iránti hűségéért, majd kiosztották a Székelyföld-díjakat.

Galéria

Zsidó Ferenc gratulál Szabó Árpád Töhötömnek a díjhoz

Fotó: Péter Beáta

Székelyföld-díjban részesült Szabó Árpád Töhötöm néprajzkutató, akiről Mirk Szidónia Kata szerkesztő a laudációban kiemelte: azon szerencsés emberek közé tartozik, akik fiatalon rátaláltak a hivatásukra.

Idézet
Szerencsés azért is, mert ahhoz az erdélyi etnográfusi nemzedékhez tartozik, akik a rendszerváltást követően a több évtizedes kényszerszünet után újraindított néprajzszakon végezhették tanulmányaikat.

Egy kutatót azonban nem csak a szakmai felkészültsége, diplomája, hanem az elhivatottsága tesz alkalmassá arra, hogy az előtte járók nyomdokaiba léphessen” – fogalmazott a méltató. Úgy véli, hogy kutatói, oktatói tevékenységét ismerve és szem előtt tartva kijelenthető: Szabó Árpád Töhötöm számára a tudomány nem csupán foglalkozást, a tanítás nem csak óraadást, hanem hivatást is jelent.

A díjazott elmondta, hogy tizennyolc évvel ezelőtt jelent meg először írása a Székelyföldben, és noha különböző okokból kifolyólag sosem érezte jól magát Csíkszeredában,

most úgy érzi, hogy most megérkezett, nagyon sok minden köti most már ehhez a helyhez.

Ezért is örül, hogy ilyen jó helyről jön ez a díj.

Galéria

Fotó: Péter Beáta

Az irodalmi Székelyföld-díjat Papp Attila Zsolt költő, újságíró vehette át. Méltatásában Zsidó Ferenc hangsúlyozta, hogy

a díjazott az ígéretes tehetség kategóriából az évek során átkerült a beérkező tehetség kategóriába, aki jól sáfárkodott azzal, ami megadatott neki, és életműve egyre inkább elmélyült, otthonosabbá vált.

Talán azért, mert otthonosan mozog különböző terek és idősíkok között, úgy kapcsolva össze ezeket, hogy az összekapcsolás gesztusa fontosabbá válik, mint a valamelyikben való lehorgonyzás. „Papp Attila Zsolt költészetének eredetisége abban áll, ahogyan az olvasót beinvitálja ezekbe az átmeneti terekbe az időtlenség hangulatát keltve a mulandóság közepette.

Idézet
Papp Attila Zsolt úgy írja újra a különböző mítoszokat és értelmez át különféle költői hagyományokat, hogy azok aktuálissá válnak az itt és most olvasói számára, remélhetően más korok és dimenziók olvasói számára is. Alighanem egyetemesnek nevezik az efféle lírát

– hangzott el a méltatásban.

Galéria

Papp Attila Zsolt beszédet mond a díj átvétele után

Fotó: Péter Beáta

Papp Attila Zsolt elmondta: jó érzés jó helyről díjat kapni. „A Székelyföld olyan hely és olyan szellemi műhely, mind szerkesztőségként és folyóiratként, mind egyénileg is, akikhez én személyesen is kötődöm és fölnézek rájuk.

Idézet
A Helikon szerkesztője vagyok Kolozsváron, és ha nem lennék Helikonos, akkor Székelyföldes szeretnék lenni

– fogalmazott, majd a Helikon szerkesztősége részéről egy születésnapi üdvözlőlapot nyújtott át a Székelyföld főszerkesztőjének.

Galéria

Fotó: Péter Beáta

A Székely Bicskarend díjjal a magyarországi Darvasi László költőt, írót jutalmazták. Fekete Vince laudációként az erre az alkalomra írt humoros verssel jelentkezett. Darvasi László beszédében a távolságról és a közelségről kapcsolatos gondolatait osztotta meg a jelenlevőkkel.

„A távolság az egy nagyon fontos dolga az embernek, de a távolság nem tud szeretni, a távolságnak nincsen intimitása, a távolságnak lehet hatalma, de személyessége nagyon kevés.

Idézet
Budapestről jöttem, az messzi, távoli helynek tűnik, de ahogy most itt vagyok és veletek vagyok, azt érzem, hogy nagyon közel vagyunk egymáshoz. Hogy a közelség tud szeretni és hogy tulajdonképpen nem vagyunk messze egymástól. Ez a közelség nekem nagyon nagy erőt ad és nagyon nagy megtiszteltetést is. Boldog vagyok, hogy közel lehetek a 25 éves Székelyföldhöz

– osztotta meg gondolatait a kitüntetett. Hozzátette: szokták mondani, hogy a magyar irodalom folyóirat irodalom, folyóirat kultúra. Ez a hetvenes-nyolcvanas évekre volt igazán jellemző és a kilencvenes évektől jött a könyv, mint irodalmi objektum és próbálta elfoglalni a folyóirat szerepét, helyét. De valahogy nem tudta, mert megmaradtak az irodalmi folyóiratok és megmaradt a Székelyföld is.

Galéria

Fotó: Péter Beáta

„Az embernek vannak nagy találmányai: tűz, kerék, okostelefon. De a legnagyobb találmánya mégiscsak a vers.

Idézet
A versnél nincs nagyobb találmányunk, ha a művészetről beszélünk. Olyan vállalkozása az embernek a vers fenntartása és éltetése, amely nem úgy hozza meg a hasznot, mint egy bőrgyár vagy egy bánya, hanem másféleképpen, és ezt mindig is kell és illik támogatni. Nagyon fontos az, hogy ezt az Európában egyedülálló folyóiratkultúrát támogassa a mindenkori kulturális vezetés

– fogalmazott Darvasi László.

Galéria

Fotó: Péter Beáta

A kezdő tehetségeknek járó Szabó Gyula Emékdíjat a folyóirat a homoródalmási önkormányzattal és a homoródalmási unitárius közösséggel karöltve adományozta Szabó-Biró Brigittának. Sándor Krisztina a homoródalmási önkormányzat részéről kiemelte, hogy Szabó Gyuláról a Homoródalmáson élő fiatalok egyre kevesebbet tudnak és az általa a székely falu világáról írottak is egyre távolabb esnek a ma felnövő almási gyerekektől is.

Idézet
Helyben is egy erős kihívás közelebb hozni a mai almási fiatalokhoz Gyula bácsi műveit és szeretnénk minden évben szervezni valamit az emléke köré, túl azon, hogy van a faluban egy emlékszoba. És ebben számítunk immár idéntől Szabó-Biró Brigittára is és mindenkire, akik a korábbi években megkapták ezt a díjat

– mondta el a méltatásban Sándor Krisztina.

Galéria

Fotó: Péter Beáta

Fekete Vince a díjazottról elmondta, hogy a Csíkkarcfalván dolgozó magyar szakos tanárnő, aki épp az első kötetén dolgozik – amelynek hősei falusi emberek –, és amiből már részleteket közöltek a Székelyföld hasábjain. Ezt követően ismét egy saját humoros szöveget olvasott fel – Brigitta egyik hőséhez kapcsolódva.

Szabó-Biró Brigitta köszönetét fejezte ki, hogy méltónak találták a kitüntetésre, és elmesélte, hogy milyen megerősítésekben volt része ahhoz, hogy folytassa az írást. Ilyen megerősítés számára a most kapott díj is.

Galéria

György Attila, Zsidó Ferenc, Mirk Kata Szidónia, Fekete Vince, Darvasi László, Szabó Árpád Töhötöm, Szabó-Biró Brigitta és Papp Attila Zsolt

Fotó: Péter Beáta

Az ünnepség végén Zsidó Ferenc megköszönte az esemény főtámogatójának, a Méhes György Alapítványnak, a Communitas Alapítványnak és Kovács Ferencnek a támogatást, valamint az olvasóknak, hogy kitartanak a kulturális folyóirat mellett.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 25., csütörtök

Más megoldás nincs, fülön kellene csípni a játszótereken rongálókat

Marosvásárhelyen évente három millió lejt költenek a játszóterek felújítására, többnyire az összetört, elrontott eszközök javítására, pótlására. Jelenleg is zajlik a terek tavaszi takarítása és a szükséges javítások feltérképezése.

Más megoldás nincs, fülön kellene csípni a játszótereken rongálókat
2024. április 25., csütörtök

Közösségi sportélményben lehet részük az udvarhelyieknek

Közös zumbaedzést tartanak a székelyudvarhelyieknek szombaton.

Közösségi sportélményben lehet részük az udvarhelyieknek
2024. április 25., csütörtök

Péter Ferenc: Modern egészségügyi rendszert építünk Maros megyében

Az elmúlt 4 év fejlesztéseinek köszönhetően a Maros Megyei Tanácshoz tartozó megyei kórház osztályain új, korszerű berendezések könnyítik meg az orvosok munkáját, és teszik lehetővé, hogy a betegek kíméletesebb és hatékonyabb kezeléseket kaphassanak.

Péter Ferenc: Modern egészségügyi rendszert építünk Maros megyében
2024. április 25., csütörtök

Családi háznál járt a medve Nyikómalomfalván

Ismét lakott területre merészkedett egy medve, ezúttal a Farkaslaka községi Nyikómalomfalván, szerdán este 11 óra körül – tájékoztat a Hargita megyei tűzoltóság.

Családi háznál járt a medve Nyikómalomfalván
Családi háznál járt a medve Nyikómalomfalván
2024. április 25., csütörtök

Családi háznál járt a medve Nyikómalomfalván

2024. április 25., csütörtök

Ez közel volt: épphogy megúszták a komolyabb fagykárt a gyümölcsösök

A nyári meleget kisöprő hidegfront próbára tette az idejekorán virágzó gyümölcsfákat, de úgy tűnik, komolyabb fagykárok elszenvedése nélkül túlvészelték az elmúlt napokban tapasztalt erős áprilisi lehűlést. A veszély még nem múlt el teljesen.

Ez közel volt: épphogy megúszták a komolyabb fagykárt a gyümölcsösök
2024. április 24., szerda

Már nem tudják elkölteni a törvénytelenül szerzett rengeteg pénzt az orvhalászok

Tizennégy házkutatást tartottak szerdán a Maros megyei rendőrök Marosvásárhelyen, Marosludason, Mezőceked és Mezőzáh községekben a marosludasi ügyészség koordinálásával orvhalászat ügyében.

Már nem tudják elkölteni a törvénytelenül szerzett rengeteg pénzt az orvhalászok
2024. április 24., szerda

A tudomány érdekes oldalát hozta el ismét a Heuréka program Székelyudvarhelyre

Hetedik alkalommal is megmutatták a diákoknak, hogy a tudomány igen is menő a Heuréka 7.0 nevet viselő program záróeseményén szerdán, melynek célja az élményközpontú tanulás, és hogy az iskoláskorúak megszeressék a tudományokat, illetve művészeteket.

A tudomány érdekes oldalát hozta el ismét a Heuréka program Székelyudvarhelyre
2024. április 24., szerda

Tizenkét megye diákjai mérettetnek meg az országos hittanolimpián

A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban szerda este lezajlott nyitóünnepséggel kezdetét vette a hatodik alkalommal megszervezett Országos Magyar Nyelvű Római Katolikus Hittanolimpia, amelyen 12 megye 156 diákja méri össze tudását.

Tizenkét megye diákjai mérettetnek meg az országos hittanolimpián
2024. április 24., szerda

Egyelőre kevés embert, de annál több kutyát csíptek meg a kullancsok

Csak idő kérdése, hogy „berúgja az ajtót” a kullancsszezon – vélik a szakemberek, akik szerint nem érdemes elbagatellizálni ennek a kis vérszívó csípésének a következményeit, hiszen az állatok akár könnyen bele is hallhatnak egy-egy csípés szövődményeibe.

Egyelőre kevés embert, de annál több kutyát csíptek meg a kullancsok
2024. április 24., szerda

Csíktaploca százéves lakóját köszöntötték

A századik születésnapját ünneplő Tompos Erzsébetet köszöntötték szerda délután a csíktaplocai plébániatemplomban – derül ki Korodi Attila, Csíkszereda polgármesterének Facebook-bejegyzéséből.

Csíktaploca százéves lakóját köszöntötték
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!